Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.7.1964: Ο τoυρκoκύπριoς Λεμί Πασιαράv απoκαλύπτει ότι εκπαιδεύθηκε στηv Τoυρκία στα όπλα και ότι μεταφέρθηκε με τoυρκικό πλoίo στα Κόκκιvα.

S-1599

1.7.1964: Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΛΕΜΗ ΠΑΣΙΑΡΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ

Ενας άλλος τουρκοκύπριος, Τζ. Ντουρού, στον οποίο μάλιστα δεν επιτράπηκε να αποβιβασθεί από πλοίο στηΛεμεσό, στην Κύπρο καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε εκπαιδευθεί στρατιωτικάστην Τουρκία

Ενας από τους τουρκοκύπριους που πήραν μέρος στη μάχη της Μάλι, του υψώματος που βρίσκεται πάνω από τη Μανσούρα, είναι ο φοιτητής Λεμή Σαλήχ Πασιαράν, από την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος τραυματίστηκε και κατέληξε στα χέρια της Κυπριακής Αστυνομίας.

Ο Πασιαράν παρουσιάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου στο δικαστήριο και σε κατάθεση του στην Αστυνομία που διαβάστηκε στο δικαστήριο αποκάλυψε ετι έφθασε στα Κόκκινα από την Τουρκία την 1.7.1964 με τουρκικό πλοίο.

Ανέφερε ο Πασιαράν, απόφοιτος του τουρκικού λυκείου "Λυσέ" της Λευκωσίας:

Το 1959 εργάστηκα ως δάσκαλος στο χωριό Πελαθούσα και το 1960 γράφτηκα στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στον κλάδο της ηλεκτρομηχανικής.

Τον περασμένο Ιούνιο του 1964 με επλησίασαν μερικά πρόσωπα ενώ βρισκόμουν στην Κωνσταντινούπολη και μου υπέδειξαν ότι έπρεπε να εκπαιδευθώ στα όπλα για να έλθω στην Κύπρο και να αγωνισθώ για το διαμελισμό ή την ομοσπονδοποίηση της Κύπρου.

Με μια ομάδα φοιτητών εκπαιδεύθηκα στε στρατόπεδο παρά την Αγκυρα και την 1ην Ιουλίου, ένα σκάφος του τουρκικού ναυτικού, μας μετέφερε στα Κόκκινα, μαζί με τον οπλισμό μας.

Από τα Κόκκινα μεταφερθήκαμε στη Μανσούρα όπου και αναλάβαμε καθήκοντα φρουρού στα υψώματα νότια του χωριού.

Εγώ βρισκόμουν σε ένα φυλάκιο στο ύψωμα Μάλη μέχρι χθες 7 Αυγούστου, όταν μας κτύπησαν με όλους και άλλα βαρέα όπλα.

Στο ύψωμα Μάλη βρίσκονταν 30-40 πρόσωπα σε διάφορα φυλάκια. Μόλις κτύπησαν το φυλάκιο μου ώρμησα έξω για να φύγω. Πληγώθηκα και έπεσα. Εχασα το όπλο μου, αλλά προχώρησα και έφθασα στο εκεί σουηδικό στρατόπεδο. Οι Σουηδοί, αφού έδσαν το τραύμα μου με μετέφεραν στο Νοσοκομείο Πεντάγιας όπου μετά από λίγο με συνέλαβε η Αστυνομία. Δεν γνωρίζω τι απέγιναν οι σύντροφοι μου που ήσαν στο ύψωμα Μάλη.