Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.7.1964: Η υπόθεση Μάρλεϋ και περιπτώσεις μεταφoράς Τoύρκωv από βρεταvoύς Ειρηvευτές από μια περιoχή σε άλλη, καταγγέλλovται στη διάρκεια συζήτησης στη Βoυλή.

S-1590

16.7.1964: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΡΛΕΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟ ΒΡΕΤΤΑΝΟΥΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο Μάρλεϋ οδηγείται στο δικαστήριο

Στις 16 Ιουλίου 1964 η Βουλή συζήτησε "τις απαράδεκτες, όπως χαρακτηρίστηκαν ενέργειες των βρεττανών και το ρόλο τους και τη συνεργία τους προς ανατροπήν της Κυβερνήσεως της Δημοκρατίας" μετά την έκρηξη της τουρκικής ανταρσίας το Δεκέμβρη του 1963.

Το θέμα ενέγραψαν βουλευτές του Πατριωτικού Μετώπου και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου.

Αφορμή έδωσε η σύλληψη του βρετανού Κηθ Μάρλεϋ στην περιοχή Τηλλυρίας, πριν από την έκρηξη των συγκρούσεων στην περιοχή Μανσούρας Κοκκίνων, ο οποίος μετέφερε όπλα και αλληλογραφία στους Τούρκους από τα Κόκκινα στη Λεύκα.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγιναν σοβαρές καταγγελλιες και αναφορές από τους βασικούς ομιλητές Εζεκία Παπαϊωάννου και Τίτο Φάνο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Πατριωτικού Μετώπου για το ρόλο των Βρεττανών.

Είπε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου:

"Μετά την πρόσφατη εκδίκαση της γνωστής υπόθεσης του βρεττανού αεροπόρου (Κηθ Μάρλεϋ) η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδείξει ότι ο Κήθ Μάρλεϋ είναι ένας κοινός εγκληματίας και ότι δεν είχε πολιτικά ελατήρια για να κάμει ό,τι έκαμε.

Ομως όλοι μας ξερουμε πως η υπόθεση Μάρλεϋ δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση εγκληματικής ενέργειας βρεττανού κατά του Κυπριακού λαού και της Κυπριακής Κυβέρνησης. Η υπόθεση Μάρλεϋ είναι μια από τις πολλές τέτοιες περιπτώσεις που έγιναν καθεστώς στον τόπο μας.

Ο Μάρλεϋ συνελήφθη. Χιλιάδες όμως άλλοι βρεττανοί σαν τον Μάρλεϋ συνεχίζουν το εγκληματικό έργο τους και πολλοί μάλιστα από αυτούς φέρουν το μπλε μπερέ της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Η Βρεττανική ιμπεριαλιστική υποδαύλιση του φυλετικού σπαραγμού αρχίζει από τον καιρό που υπέβαλαν στον αχιτρομοκράτη στασιαστή Ραούφ Ντενκτάς να υποβάλει παραίτηση από την Κυβερνητική υπηρεσία για να αναλάβει καθήκοντα της τουρκοκυπριακής Τρομοκρατικής οργάνωσης Τ.Μ.Τ.

Οι διακοινοτικές συγκρούσεις και η αιματοχυσία του 1958 όπως και η σημερινή στασιαστική εγκληματική δραστηριότητα, είναι έργο της Βρεττανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Είναι το ιμπεριαλιστικό "διαίρει και βασίλευε" στην πράξη.

Οι βρεττανοί αποικιστές όπλισαν και ενεθάρρυναν τους Τουρκοκυπρίους τρομοκράτες της Τ.Μ.Τ το 1958 και οι βρεττανοί νεοαποικιστές στην εγκληματική τους δραστηριότητα παρουσιάστηκαν από την άλλη στον ρόλο του "ειρηνοιποιού", ρόλο που χρησιμοποίησαν για να παράσχουν ακόμα μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική βοήθεια στους Τούρκους τρομοκράτες και στασιαστές.

Και τα μικρά παιδιά στην Κύπρο γνωρίζουν σήμερα ότι οι Βρεττανοί είτε αυτοί ανήκουν στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη, είτε στις βρεττανικές βάσεις, είτε παρουσιάζονται σαν δημοσιογράφοι βοηθούν με κάθε μέσο την στασιαστική δρασηριότητα κατά της Κυπριακής Κυβέρνησις και του λαού της Κύπρου.

Οι βρεττανικές πολεμικές βάσεις και οι αμερικάνικοι κατασκοπευτικοί σταθμοί, είναι τα κέντρα συνωμοσίας, κατασκοπείας και τροφοδοσίας της καταχθόνιας ιμπεριαλιστικής

Ο Μάρλεϋ με το παιδί του στην αγκαλιά του. Προηγείται η σύζυγος του

υπονομευτικής δραστηριότητας στον τόπο μας. Είναι τα άντρα και τα οπλοστάσια που τροφοδοτούν τους στασιαστές και τους τρομοκράτες με όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα και άντρες ακόμη για να πετύχουν τον διαμελισμό και την υποδούλωση της Κύπρου στα νατοϊκά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και επιδιώξεις.

Προχθές ακόμη ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικων και Αμύνης αποκάλυψε ότι οι βρεττανικές βάσεις χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά στην Κύπρο Τούρκων στρατιωτών από την Τουρκία.

Είναι βέβαιο πως το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού των Τούρκων τρομοκρατών προήλθε από τις Βρεττανικές βάσεις στην Κύπρο. Τα βρεττανικά ελικόπτερα που πετούν καθημερινά και προσγειώνονται στους τομείς των στασιαστών μεταφέρουν οπλισμό, άνδρες και ό,τι άλλο μπορούσε να ενισχύσει τους τρομοκράτες. Εχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες Βρεττανικών ελικοπτέρων που ρίχνουν στους στασιαστές οπλισμό και άλλα χρειώδη. Η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει στα χέρια της πολλά σατοιχεία που κασταμαρτυρούν την ενοχή των βρετανών σε εγκληματικές ενέργειες κατά της Κυπριακής Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου.

Θα αναφέρω μονάχα μερικές από την πληθώρα αυτών των περιπτώσεων:

Στις 4 του Απρίλη 1964 η Αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο λίγο έξω από το Κτήμα στον δρόμο προς την Πόλη Χρυσοχούς το φορτηγό αυτοκίνητο αριθμ. ΤΑ955. Στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ζιχνή Χουσεϊν από τη Μαμούντα και τώρα κάτοικος Κτήματος, μετέφερε τρόφιμα στους Τούρκους κατοίκους Αναδιού και 4 Τούρκους τρομοκράτες. Συνοδευόταν από δύο βρεττανικά αυτοκίνητα περιπολίας της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών. Στην κατοχή ενός των επιβατών, του Ορχάν Σαλίχ, από τη Λεύκα και τώρα από το Κτήμα, ηλικίας 27 ετών, ανευρέθη σφαιροθήκη με 8 σφαίρες και 7 άλλες σφαίρες έξω από την σφαιροθήκη. Ο Ορχάν Σαλίχ παραδέχθηκε επίσης ότι ένα πιστόλι των 38 χιλ. Με 8 σφαίρες, ισπανικής κατασκευής, που βρέθηκε σε καλάθι στο ίδιο αυτοκίνητο, ανήκε σ' αυτόν. Ο Ορχάν Σαλίχ συνελήφθη. Αλλος επιβάτης του αυτοκινήτου, ο Μουσταφά Σιουκρή από τις Αρόδες και τώρα από το Κτήμα, ηλικίας 26 χρόνων συνελήφθη επίσης γιατί υπήρχαν μαρτυρίες ότι στις 7.3.64 στο Κτήμα οπλοφορούσε και συνελάμβανε Ελληνες σαν ομήρους στην αγορά του Κτήματος.

Στις 16 του Απρίλη 1964, η αστυνομία κατάγγειλε ότι κατά την διάρκεια παρουσίας βρεττανικών στρατευμάτων στα Καζιβερά, οι Αγγλοι επέτρεψαν στους Τούρκους στασιαστές να επανδρώσουν μαζί τους βρετανικές θέσεις και οι ίδιοι μαζί με τους τούρκους τρομοκράτες επάνδρωσαν τουρκικά οχυρά που είναι αθέατα από τον κύριο δρόμο.

Στις 17 του Απρίλη 1964, Τούρκοι τρομοκράτες του Κτήματος που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ΤΜΤ μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία μαζί με τον οπλισμό οτυς μέσα σε βρεττανικό ελικόπτερο.

Παραθέτουμε τα ονόματά τους:

1. Ιλκέρ Σαμή, από το Κτήμα.

2. Αλή Τσιακήρ από το Κτήμα.

3. Κιανή Ιμπραχήμ από το Κτήμα.

4. Μουσταφά Ακόβα από το Κτήμα.

5. Χαμίτ Μουστασφά

6. Τζιεβκέτ Μαζλούμ.

Ορκωμοσία στο στρατόπεδο Πουλίου και Καποτά

Και οι 6 αυτοί εκκενώθηκαν αμέσως ύστερα από την μάχη στο Κτήμα στις 9 του Μάρτη του 1964. Πρώην Τούρκοι αστυνομικοί και ιδιαίτερα εκείνοι που ανήκουν στον σκληρό πυρύνα μεταφέρτηκαν στη Λευκωσία ή Λεμεσό ως δήθεν βαριά άρρωστοι, με βρεττανικά ασθενοφόρα που ανήκουν στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη. Η τελευταία περίπτωση στις 13.4.64 όταν ο αστυνομικός Μουσά Ιμπραχήμ PC1030 και Οσμάν Μουσταφά (PC501) μεταφέρθηκαν από το Κτήμα στη Λεμεσό.

Στις 18 Απρίλη 1964 η Αστυνομία Λευκωσία κατάγγειλε ότι σε μια βεράντα των ακινήτων Χ" Κυριάκου στην οδό Πάφου, έγινε έκρηξη με αποτέλεσμα να προξηνηθούν ζημιές στην βεράντα και τα παράθυρα του οικήματος. Βρεττανικά στρατεύματα που ανήκουν στη διεθνή δύναμη διατηρούν φυλάκια στην βεράνα αυτού του σπιτιού και πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι αυτά πρέπει να είναι υπεύθυνη για την έκρηξη.

Στις 18 Απρίλη 1964 δυνάμεις ασφαλείας ενέκοψαν βρεττανικό ασθενοφόρο όχημα έξω από το αρχηγείο της Αστυνομίας, παρά την Αθαλάσσα. Το όχημα Β66 έφερε σήμα της διεθνούς ειρηνευτικης δύναμης. Οδηγός του Οχήματος ήταν ο Τ. Μίτσελ αριθμ. Τ/2353111. Εκτός του οδηγούν συνταξίδευαν ο Α. Βάουντ αρ 2367336 και ο νοσοκόμος Τ.Η. Βέπστερ αριθμ. 23207865 και ο νοσοκόμος Τ.Η. Βέπστερ αριθμ.23207865.

Με το βρετανικό αυτό ασθενοφόρο μεταφέρονταν τα παρακάτω πρόσωπα:

1. Ο πρώην βοηθός επιθεωρητής της Αστυνομίας Ιζέτ Βολκάν.

2. Ο πρώην επιθεωρητής χωροφυλακής Βετάτ Τασιέρ.

3. Ο Αλή Σαϊτ Μωχάμετ από την Ιορδανία και τελευταία κάτοικος Πάφου.

4. Ο πρώην χωροφύλαξ Φικρή Χουσεϊν Αρσλάν αρ. 1871.

Ολοι αυτοί ισχυρίστηκαν ότι είχαν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης αλλά κανείς δεν ήταν άρρωστος, όπως απεδείχθη ύστερα από ιατρική εξέταση.

Στις 23 του Απρίλη δύο βρεττανοί στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης έριξαν πλαστική βόμβα από την περιοχήν Τσακλαγιάν στον τουρκικό τομέα της Λευκωσίας εναντίον του εργοστασίου μωσαϊκών Κορομία. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον των δραστών, οι οποίοι απεσύρθησαν όμως στον τουρκικό τομέα.

Στις 28 του Απρίλη 1964 καταγγέλθηκε έκρηξη κοντά στο εργοστάσιο Μωσαϊκών Κορομία. Αμέσως μετά εθεάθησαν τρεις βρεττανοί στρατιώτες να απομακρύνονται από την σκηνή της έκρηξης.

Αυτές όπως είπα, είναι μονάχα μερικές από την πληθώρα των περιπτώσεων που βρεττανοί συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω. Επειτα έχουμε τις εχθρικές ενέργειες των βρεττανών δημοσιογράφων. Ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην Κύπρον για παράδειγμα έχει σημειώσει ρεκόρ ψευδολογιών και συκοφαντιών ενάντια στον Κυπριακό λαό και την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ο βρεττανικός τύπος, με την μοναδική ίσως εξαίρεση της εφημερίδας Νταίηλυ Γουώρκερ παρουσιάζει σημεία και τέρατα σε βάρος του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Κυβέρνησης. Οι ύβρεις και οι απειλές που εκτοξεύονται από τον βρεττανικό τύπο ενάντια στον Κυπριακό λαό είναι πρωτοφανείς σε χαδαιότητα και ιμπεριαλιστική ωμότητα. Μια μάλιστα συντηρητική εφημερίδα έφτασε το σημείο να γράφει ότι "πρέπει να κόψουμε τον Μακάριο στα μέτρα μας" εννοεί βέβαια στα μέτρα των βρεττανών ιμπεριαλιστών.

Από όσα έχουμε αναφέρει γίνεται ολοφάνερο πως η υπόθεση Μάρλεϋ δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση κοινού εγκληματία, αλλά ότι πρόκειται ακριβώς για μια ιμπεριαλιστική πολιτική που σκοπόν έχει τον διαμελισμό και την υποδούλωση της Κύπρου.

Ολα δείχνουν πως οι βρεττανοί, που μαζί με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, είναι οι εμπνευστές και οι οργανωτές της εγκληματικής στασιαστικής δραστηριότητας, χρησιμοποιούν

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 9 4 1964

τόσο τις βάσεις όσο και την ιδιότητα τους σαν μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης για ανατρεπτικούς, αντικυπριακούς σκοπούς.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Κατά την γνώμην μου μια και μοναδική λύση υπάρχει αν θέλουμε να τεθεί τέρμα στην ιμπεριαλιστική υπονομευτική δραστηριότητα στον τόπο μας. Να φύγουν οι βρεττανοί από την ειρηνευτική δύναμη των Ενωμένων Εθνών και από τις βάσεις τους. Αποτελούν πηγή ανωμαλίας και αιματοχυσίας. Να φύγουν. Να παν στην χώρα τους. Δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκωνται στην Κύπρο εξόν από την εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Να φύγουν τόσον αυτοί όσο και οι αμερικανοί κατάσκοποι.

Εισηγούμαι όπως η Βουλή καταδικάσει αυτές τις εγκληματικές ενέργειες και απαιτήσει την απομάκρυνση των βρεττανών και των αμερικανών κατασκόπων συνεταίρων τους από την Κύπρο. Εισηγούμαι επίσης όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση καταγγείλει αυτές τις ενέργειες στον ΟΗΕ και όπως ζητήσει την απομάκρυνση των βρεττανικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ο Κυπριακός λαός θα αγωνισθεί ενωμένος και αποφασιστικά μέχρι την απομάκρυνση και του τελευταίου ξένου καταπιεστή και συνωμότη από το κυπριακό έδαφος, μέχρι της πλήρους ελευθερίας και της εκπλήρωσης των εθνικών του πόθων.

ΤΙΤΟΣ ΦΑΝΟΣ: Βασικός ομιλητής από πλευράς Πατριωτικού Μετώπου ο κοινοβουλευτός εκπρόσωπος Τίτος Φάνος που είπε ανάμεσα στ' άλλα:

Δεν προτίθεμαι, να αναφερθώ εις όλας τας περιπτώσεις απαραδέκτων ενεργειών υπό βρεττανών εν Κύπρω, διότι είναι σε όλους πολύ γνωστά τα σημειωθέντα και καθημερινώς επαναλαμβανόμενα έκτροπα, ώστε να περιττεύη η λεπτομερής επανάληψις τούτων. Θα περιορισθώ μόνον εις ολίγα αλλά εύγλωττα παραδείγματα. Είναι νωπή ακόμη εις την μνήμην όλων η ανεύρεσις τούρκων αρχισυμμοριτών εντός ασθενοφόρου οχήματος οδηγουμένου υπό βρεττανών στρατιωτικών της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δυνάμεως Κύπρου, πράξις η οποία εύρε δυστυχώς προσφάτως μιμητάς μεταξύ και άλλων μελών της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δυνάμεως. Είναι εξ ίσου νωπαί εις την μνήμην αι αποκαλύψεις εις τας οποίας προέβη ο σμηνίας της βρεττανικής αεροπορίας Μάρλεϋ εν σχέσει με τον ρόλον τον οποίον διαδραματίζουν εν Κύπρω βρεττανοί στρατιωτικοί, εξοπλίζοντες τους τουρκοκυπρίους τρομοκράτας και συνεργούντες μετ αυτών προς ανατροπήν της νομίμου Κυβερνήσεως και προς επιβολήν των καταχθονίων σχεδίων της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Τα εγκλήματα τα οποία διεπράχθησαν υπό του βρεττανού αεροπόρου Μάρλεϋ και της συζύγου, του, απετέλεσαν, κύριοι συνάδελφοι, το αποκορύφωμα, το επιστέγασμα μιας σειράς απαραδέκτων και παρανόμων ενεργειών από μέρους των Αγγλων εις βάρος της Κύπρου. Η Κυπριακή δικαιοσύνη εξέδωκεν ήδη την ετυμηγορίαν της και επέβαλε ενδεδειγμενην ποινήν επί του Μάρλεύ διά το βαρύτατον παράπτωμα του. Η ποινική κύρωσις κύριοι συνάδελφοι, οφείλει να είναι αυστηρά, ο κολασμός πρέπει να είναι πάντοτε βαρύς όταν η παράνομος πράξις είναι βαρεία. Και εις την προκειμένην περίπτωσιν η παράνομος πράξις υπήρξε βαρυτάτη. Το θέμα όμως δεν ανάγεται μόνον εις την ποινικήν δικαιοσύνην, διότι εάν ούτω είχον τα πράγματα, δεν θα εδικαιολογείτο η συζήτησις τούτου υπό του Σώματος αυτού. Το θέμα εμπίπτει και εις την δικαιοδοσίαν της Βουλής διότι είναι ταυτοχρόνως και θέμα πολτικόν. Εάν επρόκειτο περί μιας μεμονωμένης πράξεως ίσως δεν θα εδικαιολογείτο το Σώμα τούτο να αποδώση ιδιαιτέραν σημασίαν. Αλλά ως ετονίσθη και προηγουμένως πρόκειται περί μιας σειράς, περί μιας αλύσεως παρανόμων πράξεων από μέρους βρεττανών.

Ποία υπήρξεν εν προκειμένω η επίσημος στάσις των εν Κύπρω βρεττανικών αρχών και της βρεττανικής κυβερνήσεως; Ελήφθησαν οιαδήποτε μέτρα προς παραδειγματικήν τιμωρίαν των ενόχων; Κατεβλήθη οιαδήποτε προσπάθεια προς παρεμπόδισιν των ανδρών των βρεττανικών δυνάμεων από του να διαπράττουν τοιαύτας παρανομίας; Εξεφράσθη ειλικρινής ή έστω οιαδήποτε λύπη υπό των βρεττανικών αρχών διά τας εγκληματικάς πράξεις του Μάρλεύ και της συζύγου του; Δυστυχώς κύριοι συνάδελφοι, η απάντησις και εις τα τρία ερωτήματα είναι αρνητική. Λύπη εξεφράσθη διά πρώτην φοράν υπό του συνηγόρου των Μάρλεϋ κατόπιν της παροδοχής των ενώπιον του δικαστηρίου διά λόγους ευνοήτους, αλλ' η λύπη αύτη ουδόλως προήρχετο εξ επισήμου πλευράς. Και έρχομαι εις το ανακοινωθέν της Υπάτης βρεττανικής Αρμοστείας το εκδοθέν μετά την σύλληψιν του ζεύγους Μάρλεϋ. Δύναται κανείς να ισχυρισθή σοβαρώς ότι το ανακοινωθέν αυτό υπήρξε ικανοποιητικόν; Ασφαλώς όχι. Διότι ναι μεν απεσκόπει το ανακοινωθέν αυτό εις το να μετριάση τας δυσμενείς εντυπώσεις, αι οποία εδημιουργήθησαν εις βάρος της Βρεττανίας, πλην όμως απέτυχε του σκοπού αυτού παταγωδώς. Διότι ουδόλως ήγγισε την ουσίαν του ζητήματος, αλλ' επεζήτησεν να παρακάμψη το θέμα των ευθυνών. Η ευθύνη κατά συνέπειαν είναι ακόμη βαρυτέρα διότι αι εν Κύπρω ενέργειαι των στραατιωτών της Βρεττανίας ευρίσκονται εν απολύτω ευθυγραμμίσει προς την επίσημον πολιτικήν της Κυβέρνήσεως του Λονδίνου ως αύτη διεμορφώθη εσχάτως και ως επισήμως διεκηρύχθη εις το κοινόν αγγλοτουρκικόν ανακοινωθέν μετά τας συνομιλίας των Πρωθυπουργών Χιουμ και Ινονού εν Λονδίνω.

Η πλήρης συνταύτισις της αγγλικής θέσεως προς εκείνην της τουρκικής Κυβερνήσεως παρέχει το δικαίωμα εις τον κυπριακόν λαό να αισθάνεται ότι ηθικός αυτουργός των εις βάρος της Κυβερνήσεως κα του λαού της Κύπρου ενεργειών βρεττανών στρατιωτών είναι αύτη η Βρεττανική Κυβέρνησις.

Κύριοι συνάδελφοι. Εν πλήρει επιγνώσει της ευθύνης μου ως εκπροσώπου της πλοειοψηφούσης κοινοβουλευτικής παρατάξεως λέγω ότι αι υπερβασίαι, τα έκτροπα και αι παράνομοι ενέργειαι βρεττανών στρατιωτών εν Κύπρω αποτελούν το φυσικόν επακόλουθον, την φυσικήν συνέπειαν και την έκφρασιν των προθέσεων της βρεττανικής Κυβερνήσεως ως αύται συνάγονται εκ της όλης πολιτικής της Κυβερνήσεως του Λονδίνου επί του Κυπριακού.

Κρίνοντες εξ αντικειμένου δεν δυνάμεθα όσον και εάν θέλωμεν να αποδώσωμεν το ευεργέτημα της αμφιβολίας να καταλήξωμεν εις διάφορον συμπέρασμα. Κατά συνέπεια η πολιτική και η ηθική ευθύνη της Βρεττανικής Κυβερνήσεως είναι εκ των πραγμάτων αποδεδειγμένη.