Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

4.4.1964: Οι πρώτες συγκρoύσεις στηv Τηλλυρία. Οι Τoύρκoι χρησιμoπoιoύv για πρώτη φoρά όλμoυς (Οι κυριότερες συγκρoύσεις από 1.4.1964-24.4.1964).

S-1575

4.4.1964: ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΛΥΡΙΑ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΛΜΟΥΣ. (Οι κυριότερες συγκρούσεις από 1.4.1964- 24.4.1964)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 7 4 1964

Στις αρχές Απριλίου οι Τούρκοι επέκτειναν τις συγκρούσεις στην περιοχή Τηλλυρίας με στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχο τους, σύμφωνα με έγγραφα που ήλθαν αργότερα στην επιφάνεια, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου, μια έκταση 20-30 τετραγωνικών μιλίων (50 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου) που θα ξεκινούσε από την περιοχή Κοκκίνων- Μανσούρας και μπορούσε να φθάνει μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς.

Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονταν διάφορα τουρκοκυπριακά χωριά με ένα πληθυσμό γύρω στους 1.000 ανθρώπους.

Η περιοχή αυτή βρισκόταν στο βορειότερο άκρο της Κύπρου και το πλησιέστερο σημείο προς την Τουρκία, όπου τουρκικά πλοιάρια μετέφεραν συνεχώς άνδρες και πολεμικό υλικό από την Αγκυρα μυστικά τα βράδυα.

Στη Μανσούρα και τα Κόκκινα ζούσαν 400 Τορκοι και άλλοι 350 στο διπλανό Αλεύκα.

Υπήρχαν επίσης τα μικρά χωριά Σελλάϊν Τ' Αππιν και Αγιος Θεόδωρος και Αγ. Γεωρκούδιν όπου διέμεναν μερικές δεκάδες Τουρκοκύπριοι.

Οι συγκρούσεις άρχισαν στις 4 Απριλίου.

Ας δούμε τα γεγονότα αυτό το μήνα σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις (Διατηρείται η φρασεολογία των ανακοινώσεων):

1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Εις το χωρίον Κελοκέδαρα της επαρχίας Πάφου, Τούρκοι τρομοκράται εξεφόβησαν χθες Ελληνας γεωργούς αναγκάσαντες τούτους να εγκαταλείψουν τους αμπελώνας των. Οι τρομοκράται, οίτινες προήρχοντο εκ του γειτονικού χωρίου Σταυροκόννου, μετέβησαν εις τους αγρούς δι' αυτοκινήτων και ηνάγκασαν τους Ελληνας γεωργούς να διακόψουν το κλάδευμα των αμπέλων των πυροβολήσαντες δις κατ' αυτων καθ' ον χρόνον οι γεωργοί απεχώρουν.

Ωσαύτως εις το χωρίον Κρήτου Τέρρα της ιδίας επαρχίας, Ελληνες αμπελουργοί ημποδίσθησαν χθες να μεταβούν εις τους αμπελώνας των υπό εξ ενόπλων Τούρκων τρομοκρατών, οίτινες επετέθησαν κατ' αυτών εκ του γειτονικού χωρίου Αναδιού.

Τούρκοι τρομοκράται εκ του χωρίου Αναδιού είναι γνωστόν ότι εμποδίζουν ωσαύτως τους κατοίκους των γειτονικών ελληνικών χωρίων Φύτης και Λάσας, να μεταβούν εις τους αμπελώνας των, οίτινες είναι έτοιμοι διά το σύνηθες ετήσιον κλάδευμα.

4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Περί την 10ην π.μ. ώραν της σήμερον Τούρκοι τρομοκράται εκ του χωρίου Κόκκινα, εις την επαρχίαν Λευκωσίας, ήρχισαν πυροβολούντες εναντίον Ελλήνων ποιμένων εκ του γειτονικού χωρίου Παχυάμμου, εις την περιοχήν μεταξύ των δύο χωρίων.

Δυνάμεις Ασφαλείας έσπευσαν προς διάσωσιν των ποιμένων, αλλ' εδέχθησαν τα πυρά των Τούρκων τρομοκρατών, οίτινες εβάδιζον κατά του Παχυάμμου εις μεγάλους αριθμούς. Ταυτοχρόνως ένοπλοι Τούρκοι εκ του πλησίον χωρίου Αλέφκα έδραμον εις την σκηνήν της μάχης και ηνώθησαν με τους Τούρκους τρομοκράτας εκ Κοκκίνων, οπότε η μάχη εγενικεύθη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 4 64

Εις Ελλην Κύπριος εφονεύθη και τέσσαρες ετραυματίσθησαν, εις εκ τούτων σοβαρώς. Πάντες κατάγονται από τον Παχύαμμον. Ο φονευθείς ονομάζεται Πανάρετος Στυλιανού, είναι ηλικίας 40 ετών.

Οι τραυματισθέντες είναι: Βάσος Χριστοφίδης, 31 ετών, Σωφρόνιος Αντωνίου 37 ετών, Λεωνίδας Νικολάου 26 ετών και Σταύρος Χαραλάμπους 31 ετών.

Η κατάστασις του Χαραλάμπους περιγράφεται ως σοβαρά. Οι Τούρκοι τρομοκράται εξηκολούθουν να βάλλουν μέχρις αργά το απόγευμα, άνκαι αι Δυνάμεις Ασφαλείας είχον από μακρού παύσει τους πυροβολισμούς.

5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Κατόπιν βραχείας διακοπής, η μάχη επανήρχισεν εις Τηλλυρίαν την νύκτα της χθες, ότε περί την 10.30 μ.μ. Τούρκοι τρομοκράται ήρχισαν βάλλοντες πάλιν κατά των χωρίων Πηγαινιών και Μοσφιλερής.

Το πυρ των τρομοκρατών κατά των δύο τούτων χωρίων κατέστη ισχυρότερον μετά το μεσονύκτιον. Περί την 2αν πρωϊνήν το πυρ διεκόπη. Μετ' ολίγα λεπτά η μάχη επανήρχισεν, όταν Τούρκοι τρομοκράται ήρχισαν βάλλοντες κατά των δυνάμεων Ασφλείας εκ της περιοχής του Αγίου Θεοδώρου.

Ο εκ Πύργου Πολύκαρπος Στυλιανού Πολυκαρπίδης, ηλικίας 27 ετών, ετραυματίσθη εις την κνήμην εις Μοσφιλερήν. Την 5.15 π.μ. Τούρκοι τρομοκράται εξηκολούθησαν να πυροβολούν εναντίον των Δυνάμεων Ασφαλείας, παρ' όλον ότι αύται δεν ανταπέδωσαν το πυρ.

Ημίσειαν ώραν αργότερον το πυρ των τρομοκρατών κατέστη σφοδρότερον. Την 6.,20 πρωϊνήν οι πυροβολισμοί εις την περιοχήν ταύτην διεκόπησαν διά να επαναρχίσουν μετά παρέλευσιν τεσσαράκοντα λεπτών.

Ετραυματίσθη σοβαρώς εις τον αυχένα υπό βλήματος όλμου ο Λοϊζος Γιάγκου Καράολος, ηλικίας 20 ετών, εκ Πύργου. Την 10.15 π.μ. επεκράτει ηρεμία, άνκαι η κατάστασις ήτο εξαιρετικώς τεταμένη.

- Περί την 11ην π.μ. ώραν της σήμερον Τούρκοι εκ του χωρίου Αγιος Θεόδωρος Τηλλυρίας ήνοιξαν πυρ κατά του χωρίου Πηγαίνια.

Το πυρ ανταπεδόθη. Μετά μίαν ώραν ένοπλοι Τούρκοι εκ Μανσούρας επετέθησαν κατά των Ελλήνων εις την τοποθεσίαν Μάλιν.

Ο Ευστάθιος Νικολάου Ζαμπάς, εκ Κάτω Πύργου ετραυματίσθη εις την κεφαλήν. Ο Θεοχάρης Νικολάου Ζαμπάς και ο Κρίνος Θεοχάρους, επίσης εκ Κάτω Πύργου ελλείπουν. Κατά το απόγευμα συνεχίζοντο σποραδικοί πυροβολισμοί η δε κατάστασις εξακολουθεί να παραμένη τεταμένη.

- Αριθμός πυροβολισμών ηκούσθη σήμερον την πρωϊαν εκ του φρουρίου του Αγίου Ιλαρίωνος και του τουρκικού χωρίου Τέμπλος.

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Συνεχίσθη σήμερον η ανταλλαγή σποραδικών πυροβολισμών εις την περιοχήν του τουρκικού χωρίου Κόκκινα. Τούρκοι τρομοκράται ανετίναξαν γέφυραν μεταξύ του εν λόγω χωρίου και της Πόλεως Χρυσοχούς.

Γεώργιος Στόκκος, από την Αναρίτα της Πάφου. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τους Τούρκους στην οδό Ερμού (ΧΑΡΑΥΓΗ 7 4 1964)

Εν τω μεταξύ αι δυνάμεις Ασφαλείας έχουν σταθεροποιήση τας θέσεις των εις την περιοχήν και είναι πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικώς οιανδήποτε επιθετικήν εκδήλωσιν των τρομοκρατών. Ο Διοικητής της εν Κύπρω Δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών Στρατηγός Γκυάνι επεσκέφθη σήμερον την εν λόγω περιοχήν. Σχετικώς με τα σημειωθέντα χθες εις τη περιοχήν της Μανσούρας επεισόδια ανακοινούται ότι ουδενός Ελληνος αγνοείται η τύχη. Πληροφορίαι ληφθείσαι εκ της περιοχής περί την 1ην μ.μ. ανέφερον ότι παρά το γεγονός ότι ο Στρατηγός Γκυάνι ευρίσκετο εις Κόκκινα οι Τούρκοι τρομοκράται εξηκολούθουν να βάλλουν κατά διαστήματα εναντίον του ελληνικού χωρίου Παχύαμμος.

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Εν σχέσει προς το επεισόδιον της παρελθούσης νυκτός εις το οποίον ενείχοντο τέσσαρες Τούρκοι, εκ των οποίων δύο εδολοφονήθησαν, εις την τοποθεσίαν Αγιος Δημήτριος, πλησίον της Λευκωσίας, ανακοινούται επισήμως ότι δεν υπάρχει μαρτυρία συνδέουσα το έγκλημα τούτο με τον φόνον Ελληνος κυπρίου υπό Τούρκων τρομοκρατών την νύκτα της 5ης Απριλίου 1964.

Η Αστυνομία Λευκωσίας εντείνει τας προσπαθείας της διά να ανακαλύψη του δράστας του εγκλήματος της παρελθούσης νυκτός προς τον σκοπόν δε τούτον εζήτησε την βοήθειαν τόσον των Ελλήνων όσον και των Τούρκων (Θύμα ήταν ο ειδικός αστυνομικός Γεώργιος Στόκος, 27 χρονών, από την Αναρίτα που βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου μέσα στο αυτοκίνητό του στο τέρμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία).

8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Ανακοίνωση για τις συνθήκες δολοφονίας του Γεωργίου Στόκκου, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Κώτσιον ήταν συνιδιοκτήτης του εστιατωρίου Ιντεάλ στη Λευκωσία αναφέρει:

Εις το προπαγανδιστικόν δελτίον της Τουρκικής Κοινοτικής Συνελεύσεως της 7ης Απριλίου, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Γεώργιος Στυλιανού Στόκκος, ο ειδικός αστυνομικός, όστις εφονεύθη υπό Τούρκων τρομοκρατών εν Λευκωσία τας πρωϊνάς ώρας της 6ης Ασπριλίου, είχεν εισχωρήσει βαθέως εντός του τουρκικού τομέας και ότι είχεν αποπειραθή να πυροβολήση κατά Τούρκων αστυνομικών. Τα πραγματικά γεγονότα εξετυλίχθησαν ως ακολούθως:

Ο Γεώργιος Στυλιανού Στόκκος ωδήγει το αυτοκίντον του κατά μήκος της οδού Πάφου ότε επλησίασε τουρκικόν οδόφραγμα. Οταν αντελήφθη πού ευρίσκετο ούτος έκαμεν όπισθεν, αλλά το αυτοκίντον του προσέκρουσεν επί τοίχου κατά την στιγμήν δε εκείνην προσηγγίσθη υπό ενός πρώην τούρκου αστυνομικού εν στολή όστις προσεπάθησε να τον αναγκάση να εξέλθη του οχήματος.

Ο Στόκκος ηρνήθη οπότε κατέφθασαν εις την σκηνήν του επεισοδίου 8 ένοπλοι τούρκοι, οίτινες περιεκύκλωσαν το αυτοκίνητον. Βρεττανός στρατιώτης παρενέβη και προσεπάθησε να απομακρύνη τον πρώην τούρκον αστυνομικόν, ο δε Στόκκος εκλειδώθη εντός του αυτοκινήτου και ήρχισε να καλή βοήθειαν.

Εις των παρευρισκομένων Τούρκων τρομοκρατών ήρχισε να κτυπά τον εμπρόσθιον υαλοπίνακα του οχήματος διά του γρόνθου του οπότε ο Στόκκος ήρχισε να ηχή την σειρήνα του αυτοκινήτου.

Ο πρώην αστυνομικός έρριψεν ένα πυροβολισμόν κατά του οχήματος, τον οποίον ηκολούθησε αμέσως καταιγισμός πυρός εκ των αυτομάτων όπλων των άλλων Τούρκων τρομοκρατών.

Ο Βρεττανός στρατιώτης ανέφερεν ότι δεν αντελήφθη τον Στόκκον προσπαθούντα να χρησιμοποιήση οιονδήποτε όπλον".

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2 4 1964

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Την 12ην μεσημβρινήν της σήμερον ανεφέρθη ότι εις τουρκοκύπριος εις Καϊμακλί επυροβολήθη και εφονεύθη υπό συνθήκας αι οποίαι διερευνώνται επειγόντως υπό της Αστυνομίας.

11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Τούρκοι τρομοκράται ήρχισαν βάλοντες εκ νέου εξ υψωμάτων εναντίον των Δυνάμεων Ασφαλείας εις Δίκωμον. Αι δυνάμεις Ασφαλείας ανταπέδωσαν το πυρ. Κατόπιν τούτου καναδικά στρατεύματα ήρχισαν να περιπολούν την περιοχήν εντός ελικοπτέρων.

13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Περί την 3ην πρωϊνήν ώραν της σήμερον Τουρκοι τρομοκράται εις Τέμπλος ήρχισαν βάλλοντες περιοδικώς κατά των θέσεων των Δυνάμεων Ασφαλείας ανατολικώς του χωρίου. Βραδύτερον οι τρομοκράται επεξέτειναν τα πυρά των κατά των θέσεων των Δυνάμεων Ασφαλείας επί της κυρίας οδού Κυρηνείας-Λαπήθου, παρά την έπαυλιν Νιούμαν.

Περί την 6.20 πρωϊνήν οι Τούρκοι στασιασταί έβαλον κατά κινητής περιπόλου των Δυνάμεων Ασφαλείας επί της κυρίας οδού περί τας 200 υάρδας δυτικώς της επαύλεως Νιούμαν. Εις την ειδικήν ταύτην περίπτωσιν αι Δυνάμεις Ασφαλείας ανταπέδωσαν το πυρ, η δε ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται.

Σήμερον την πρωϊαν Τούρκοι τρομοκράται ήρχισαν και πάλιν βάλλοντες κατά της επαύλεως Ονήσιας.

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Την 9ην π.μ. της σήμερον Τούρκοι τρομοκράται ήρχισαν βάλλοντες αδιακρίτως εκ των ωχυρωμένων θέσεων των επί της Τουρκικής πλευράς της πρασίνης γραμμής, εν Λευκωσία, εναντίον Ελλήνων εις την οδόν Λήδρας. Ετραυματίσθησαν εις Ελλην και μία Ελληνίς, ο Ιωσήφ Ράγκου, 54 ετών και η Χριστίνα Λουκά, 62 ετών, και οι δύο από τη Λευκωσία.

- Την 8.15 πρωϊνήν ώραν της σήμερον, Τούρκοι τρομοκράται ήνοιξαν πυρ εναντίον Ελλήνων εις την οδόν Πάφου, εν Λευκωσία, φονεύσαντες τον Σταύρον Δημητρίου, ηλικίας 42 ετών, εκ Λατσιών.

Ο Σταύρος Δημητρίου επυροβολήθη καθ' ον χρόνον ωδήγει το αυτοκίνητον του κατά την οδόν Πάφου εις σημείον έξωθι των καταστημάτων Λανίτη. Ο Δημητρίου απεβίωσε καθ' ον χρόνον διεκομίζετο εις το Νοσοκομείον.

- Την 6.30 πρωϊνήν ώραν της σήμερον τούρκοι τρομοκράται έρριψαν εξ πυροβολισμούς εκ της οδού Αθανασίου Διάκου προς την κατεύθυνσιν της οδού Πάφου. Μία σφαίρα έπληξε τα ακίνητα Γαλανού εις την οδόν Πάφου.

- Περί την 9.30 π.μ. Τούρκοι τρομοκράται έβαλον δι' αυτομάτων όπλων εναντίον της Ελληνικής συνοικίας εις Αγιον Κασιανόν.

Περί την ενδεκάτην οι Τούρκοι τρομοκράται ήρχισαν να βάλλουν εκ του μιναρέ της Αγίας Σοφίας εναντίον της Κλινικής Πιερίδη εις την οδόν Λιπέρτη.

Περί την ιδίαν ώραν οι Τούρκοι ήρχισαν να βάλλουν δι' αυτομάτων όπλων εκ της περιοχής του Ψυγείου και του κέντρου Ασπάβα.

- Εις την περοχήν Ομορφίτας Τούρκοι τρομοκράται έβαλον εναντίον φυλακίων των Δυνάμεων Ασφαλείας. Το πυρ ανταπεδόθη.

Εννεα Ελληνοκυπρίων αγνοείται η τύχη τους και πιστεύεται σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 29 3 1964 ότι απήχθησαν από τους Τούρκους: Α ΣΕΙΡΑ ΑΝΩ (από αριστερά): Αντρέας Γεωργίου άλλως Κόσαγκαζ, Ιωσήφ Ι. Πιτζιολής και Αντρέας Σκόττης.Β ΣΕΙΡΑ: Χρίστος Σωκράτους, Κώστας Ιακώβου και Ονούφριος Κληρίδης. Γ ΣΕΙΡΑ: Αντρέας Ευθυβούλου, Αντρέας Κ. Εγγλεζούδι και Αντρέας Αντωνίου

- Εις την οδόν Λήδρας, όπου την πρωϊαν οι Τούρκοι τρομοκράται ετραυμάτισαν ένα Ελληνα και μίαν ελληνίδα, ούτοι συνέχισαν να πυροβολούν και περί την 11.30 αι Δυνάμεις Ασφαλείας ανταπέδωσαν το πυρ και υπήρξε σύντομος ανταλλαγή πυρός.

Εις τας 11.10 Τούρκοι τρομοκράται ήρχισαν να βάλλουν εκ τουρκικής πολυκατοικίας πλησίον του Λήδρα Πάλας εναντίον Ελλήνων εργατών, οι οποίοι ησχολούντο με την κατασκευήν κολυμβητικής δεξαμενής εντός της αυλής του ξενοδοχείου.

- Ο Κυβερνητικός επρόσωπος σχολιάζοντας τις επιθέσεις των Τούρκων στη Λευκωσία δήλωσε:

Αι σημεριναί επιθέσεις υπό Τούρκων τρομοκρατών αποτελούν μέρος καλώς οργανωμένου σχεδίου αποβλέποντος εις την υπονόμευσιν της αποτελεσματικότητος της ειρηνευτικής δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών εν Κύπρω και τον τορπιλλισμόν των προσπαθειών του Μεσολαβητού των Ηνωμένων Εθνών δι' ειρηνικήν επίλυσιν των προβλημάτων της νήσου.

Η μαρτυρία περί των τουρκικών προθέσεων είναι συντριπτική. Αφού ενίσχυσαν τα οχυρά των κατά τας τελευταίας ημέρας οι Τούρκοι ήνοιξαν πυρ κατά οκτώ διαφορετικών σημείων εις Λευκωσίαν και τα προάστεια.

Κατά το πρότυπον της τουρκικής επιθέσεως και της αγοράς εις Κτήμα, ότε δεκάδες πολιτών περιλαμβανομένων γυναικοπαίδων, εφονεύθησαν, ετραυματίσθησαν ή συνελήφθησαν όμηροι, η σημερινη επίθεσις είχεν ως στόχους τα κεντρικωτέρας οδούς της Λευκωσίας.

Εις Ελλην Κύπριος εφονεύθη και δύο άλλοι, εκ των οποίων μία γυνή ηλικίας 62 ετών ετραυματίσθησαν.

(Ο φονευθείς ( Φιλελευθερος 15.4.) είναι ο Σταύρος Δημητρίου, 42 ετών, από τα Λατσιά, ο οποίος ετραυματίσθη θανάσιμα στην οδό Πάφου στη Λευκωσία. Τραυματίστηκαν επίσης ο Ιωσήφ Φράγκου μικροποωλητής στην οδό Λήδρας και η Χριστίνα Λουκά από την Αίγυπτο).

Είναι αξιοσημείωτον ότι ενώ διεπράττοντο αι βιαιοπραγίαι αύται εν Λευκωσία, εις Δίκωμον, το οποίον απέχει μόνον δεκατέσσερα μίλια, οι Τούρκοι ηρνήθησαν να επιστρέψουν εις την Ειρηνευτικήν Δύναμιν να καταλάβη λόφον όστις εθεωρήθη ως ζωτικής σημασίας διά την διασφάλισιν της ειρήνης και τάξεως εις την περιοχήν

Αι δυνάμεις Ασφαλείας αντεμετώπισαν την νέαν ταύτην πρόκλησιν με αξιέπαινον αυτοσυγκράτησιν. Εν τούτοις η Κυβέρνησις επιθυμεί να τονίση ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθή τοιαύτας βιαιιοπραγίας, έχει δε δώσει οδηγίας όπως ληφθούν μέτρα διά την προστασίαν της ζωής των πολιτών και την αποκατάστασιν του νόμου και της τάξεως.

Την 1ην μ.μ. ώραν της σήμερον ηκούσθησαν τρεις εκκωφαντικαί εκρήξεις πλησίον του χωρίου Κάρμι. Αι εκρήξεις πιστεύεται ότι οφείλονται εις βλήματα όλμου ριφθέντα υπό Τούρκων.

Γιαννάκης Αεροπόρος, σκοτώθηκε στην Ομορφίτα

Κατά την ανταλλαγήν πυρών εις το χωρίον όλοι οι μαθηταί εκρατήθησαν εντός του σχολικού κτιρίου διά σκοπούς ασφαλείας.

Περί την 3.20 μ.μ. μετά την κατάπαυσιν του πυρός, οι διδάσκαλοι επέτρεψαν εις τους μαθητάς να επιστρέψουν εις τας οικίας των. Κατόπιν τούτου οι Τούρκοι ήνοιξαν πυρ, ανεπιτυχώς, κατά των μαθητών δια μπρεν. Ολοι οι μαθηταί αργότερον μετεφέρθησαν εις τας οικίας των εν ασφαλεία.

Χαράλαμπος Χριστοφίδης, σκοτώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1964

- Περί την 5.50 μ.μ. ώραν της σήμερον Ελλην ειδικός αστυνομικός εκ Λακατάμιας, ηλικίας 25 ετών επυροβολήθη και ετραυματίσθη σοβαρώς υπό Τούρκων εις την περιοχήν Κασπαριάν εις Τράχωναν καθ' ον χρόνον διέσχιζε την αυλήν της οικίας του διά να ματαβεί εις το μαγειρείον. Διεκομίσθη εις το Γενικόν Νοσοκομείον Λευκωσίας όπου απεβίωσε. (Σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της 15.,4 θύμα ήταν ο Φίλιππος Χατζηγεωργιου 25 ετών, από τη Λακατάμια, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ έβγαινε από το σπίτι του στη συνοικία Κασπαριάν).

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Τούρκοι τρομοκράται εξακολουθούν βάλλοντες κατά θέσεων των Δυνάμεων Ασφαλείας και πολιτών εν Λευκωσία και εις την επαρχίαν Κυρηνείας.

Την 9.15 πρωϊνήν της σήμερον άνδρες του Λόχου Γ της ειρηνευτικής δυνάμεως εις την περιοχή Δικώμου επυροβολήθησαν υπό Τούρκων Κυπρίων εκ της περιοχής της κειμένης εις το ανατολικόν τμήμα της κλιτύος. Κατόπιν συνενοήσεως μετά του διοικητού του, ο Διοικητής του Λόχου διέταξεν όπως ανταποδοθή το πυρ δι' αυτοάμυναν.

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Ενεργούσα βάσει πληροφοριών η Αστυνομία Λευκωσίας ανέκοψε σήμερον παρά το Αρχηγείον της Αστυνομίας και χωροφυλακής επί της οδού Λευκωσίας-Λεμεσού στρατιωτικόν ασθενοφόρον όχημα ελαύνον προς Λευκωσίαν, εντός του οποίου ανεύρε τους Ιζέτ Μπολκάν, πρώην βοηθόν αστυνόμον, Βεντάτ Τασιέρ πρώην Επιθεωρητήν της Χωροφυλακής, Φικρή Αρσλάν, πρώην χωροφύλακα και κάποιον Αλή Χαϊντ Μωχάμεντ. Απαντες ισχυρίσθησαν, ότι ησθένουν βαρέως και είχον ανάγκην αμέσου ιατρικής περιθάλψεως. Μετηνέχθησαν πάραυτα εις το Γενικόν Νοσοκομείον Λευκωσίας και εξητάσθησαν υπό ειδικών ιατρών οι οποίοι διεπίστωσαν ότι άπαντες έχαιρον άκρας υγείας. Ούτοι εκρατήθησαν δι' ανάκρισιν.

19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1964: Την 11.30 π,.μ. ώραν της σήμερον Τουροκύπριοι τρομοκράται ήνοιξαν πυρ διά κυνηγετικών όπλων και δύο Ελλήνων Κυπρίων εις σημείον μεταξύ των χωρίων Πάνω Πύργου και Σελέμανι. Εκ των πυροβοληθέντων Ελλήνων ο εις Γιάννης Πολυκάρπου, ετών 56, ετραυματίσθη ελαφρώς και ο έτερος Κώστας Γιαννή Κοντάκης, ετών 75 σοβαρώς.

- Η Α.Μ.ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε σήμερον το απόγευμα συνάντησιν μετά του διοικητού της εν Κύπρω Ειρηνευτικής Δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών Στρατηγού Γκυάνι και αντήλλαξαν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων και ιδιαιτέρως διά την χαλάρωσιν της εντάσεως εις την περιοχήν του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας του Πεδιαίου Ποταμού και του Κοσλιού Τσιφλίκ.

Ο Μακαριώτατος απεδέχθη εισήγησιν του Στρατηγού Γκυάνι όπως την Τρίτην, 21ην Απριλίου μετακινηθούν όλα τα Ελληνικά και τουρκικά φυλάκια, τα οποία ευρίσκονται εις την πςριοχήν αυτήν πλην των δύο επισήμων αστυνομικών σταθμών.

Τα επί της ανατολικής πλευράς του Πεδιαίου φυλάκια και οχυρά τα οποία είναι υπό τον έλεγχον των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών θα καταστραφούν διά να μη καθίσταται δυνατή η χρησιμοποίησις των.

Η Ειρηνευτική Δύναμις των Ηνωμένων Εθνών θα είναι ελευθέρα να καταλάβη οιαδήποτε των κενουμένων φυλακίων ή οχυρών ή να κατασκευάση επιπρόσθετα τοιαύτα.

Η Ειρηνευτική Δύναμις των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβη την ευθύνην παρεμποδίσεως οιασδήποτε επιθέσεως ή προωθήσεως ενόπλων ή ανεγέρσεως νέων φυλακίων εις την εν