Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.2.1964: Iδρύεται Εθελovτική Εθvoφρoυρά η oπoία απoτελείται από 5.000 άvδρες χωρίς μισθό.

S-1572

25.2.1964: ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 5.000 ΑΝΔΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επισκέπτεται με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, την οδό Ερμού, επίκεντρο των διακοινοτικών συγκρούσεων που ξέσπασαν με την τουρκοανταρσία το Δεκέμβρη του 1963

Με την αποχώρηση των Τούρκων αστυνομικών και Χωροφυλάκων η Αστυνομία είχε αποψιλωθεί, ενώ από την άλλη με την έκρηξη της τουρκικής ανταρσίας και τις συγκρούσεις σε κάθε γωνιά της Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία χρειαζόταν πολλαπλάσιες δυνάμεις ασφαλείας από όσες διέθεταν η Αστυνομία και ο Κυπριακός Στρατός.

Πολλοί ήταν εκείνοι που βρίσκονταν υπό τα όπλα και ανήκαν κυρίως στους "ιδιωτικούς" στρατούς ή στην Οργάνωση ΑΚΡΙΤΑΣ του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υπολόγιζε ότι αυτή την περίοδο μόνο η οργάνωση ΑΚΡΙΤΑΣ διέθετε 5.000 άνδρες.

Ομως οι περισσότεροι ήσαν ανεξέλεγκτοι και η επιβολή και τήρηση του Νόμου και της τάξης επαφιόταν περισσότερο στον πατριωτισμό τους και σε τίποτ' άλλο. Και υπήρχαν πολλές ευκαιρίες σε όλους για ωμότητες και αντεκδικήσεις.

Μια και ήσαν ανεξέλεγκτοι η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως θέσει όλους αυτούς τους νέους, κυρίως, κάτω από τον έλεγχο της και να νομιμοποιήσει την κατοχή από τους ίδιους του οπλισμού.

Χρυσή τομή βρέθηκε με την ίδρυση Εθελοντικής Εθνοφρουράς, η οποια θα εντασσόταν στην Αστυνομία.

Ετσι η Κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία της Εθελοντικής αυτής Δύναμης, που θα αποτελείτο από 5000 άνδρες.

Την απόφαση του ο Πρόεδρος Μακάριος ανακοίνωσε με επίσημη δήλωση στις 25 Φεβρουαρίου 1964:

"Η από διμήνου συνεχιζόμενη ανώμαλος κατάστασις επιβάλλει την ενίσχυσιν και αναδιοργάνωσιν των Δυνάμεων Ασφαλείας. Προς τον σκοπόν τούτον ενεκρίθη η επί προσωρινής βάσεως αύξησις της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι 5.000 άνδρών, ήτις θα αποτελή ειδικόν τμήμα των αστυνομικών δυνάμεων. Οι άνδρες της δυνάμεως αυτής θα προσφέρουν τας υπηρεσίας των απασχολούμενοι μερικώς ή εξ ολοκλήρου αναλόγως των παρουσιαζομένων αναγκών.

Η δύναμις αύτη θα αποτελείται από πολίτας, οίτινες επιθυμούν να προσφέρουν οικειοθελώς τας υπηρεσίας των, άνευ οιασδήποτε αμοιβής ή αντισμισθίας.

Κατά τας ώρας του καθήκοντος οι πολίται ούτοι θα φέρουν ειδικήν στολήν παρεχομένην υπό του κράτους, θα είναι εφωδιασμένοι με ειδικήν ταυτότητα και θα υπόκεινται εις τους προβλεπομένους υπό σχετικού νόμου κανονισμούς και πειθαρχικά μέτρα.

Διά την εγγραφήν εις το ειδικόν τούτο τμήμα των αστυνομικών δυνάμεων θα λειτουργήσουν εις τους κατά πόλεις αστυνομικούς σταθμούς γραφείς όπου οι επιθυμούντες θα

Βρετανικό θωραισμένο σε δρόμο των συγκρούσεων στην Πάφο ( 9 3 1964)

δύνανται να ζητήσουν και συμπληρώσουν έντυπον αίτησιν, διά να γίνη ακολούθως η επιλογή υπό υπευθύνων της αστυνομίας και της Χωροροφυλακής.

Η κατά τον τρόπον αυτόν ενίσχυσις των Δυνάμεων Ασφαλείας θα ενδείκνυται ουχί μόνον διά την ασφάλειαν της νήσου και την επαναφοράν εις την ομαλότητα αλλά και διά την αντιμετώπισιν διαφόρων άλλων δυσαρέστων καταστάσεων.

Δεν αποκρύπτομεν το γεγονός ότι ότι αριθμός πολιτών κατέχουν παρανόμως όπλα, πέραν δε τούτου διάφορα πρόσωπα προβαίνουν διά της χρήσεως όπλων εις πράξεις εθνικώς επιζημίους ή εις άνευ αισθήματος ευθύνης ενεργείας ή εις πράξεις αίτινες αντιβαίνουν προς τους υφισταμένους ποινικούς νόμους.

Τα επί του νόμου και της τάξεως εντεταλμένα όργανα του κράτους έλαβον οδηγίας διά τον αφοπλισμόν όλων των παρανόμως οπλοφορούντων πολιτών.

Πλην των υπό νόμιμον κατοχήν κυνηγετικών όπλων οιοσδήποτε άλλος οπλισμός θα ευρίσκεται εις την κατοχήν του κράτους. Πρόσωπα αποπειρώμενα να εισαγάγουν όπλα θα διώκωνται ποινικώς, τα δε όπλα θα κατάσχονται. Το κράτος του νόμου και της τάξεως, πρέπει να επιβληθή προς όλας τας κατευθύνσεις. Αναμένω από όλους τους πολίτας όπως επιδείξουν νομιμοφροσύνην και πειθαρχίαν και βοηθήσουν την Κυβέρνησιν εις την προσπάθειαν της".

(Μεταγλώττιση)

"Η συνεχιζόμενη εδώ και δύο μήνες ανώμαλη κατάσταση επιβάλλει την ενίσχυση και αναδιοργάνωση των Δυνάμεων Ασφαλείας. Προς τον σκοπόν αυτό εγκρίθηκε η αύξηση πάνω σε προσωρινή βάση της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι 5.000 ανδρών, η οποία θα αποτελεί ειδικό τμήμα των αστυνομικών δυνάμεων. Οι άνδρες της δύναμης αυτής θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απασχολούμενοι μερικώς ή εξ ολοκλήρου ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες.

Η δύναμη αυτή θα αποτελείται από πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους, χωρίς οποιασδήποτε αμοιβή ή αντισμισθία.

Κατά τις ώρες του καθήκοντος οι πολίτες αυτοί θα φέρουν ειδική στολή που θα τους παρέχεται από το κράτος, θα είναι εφωδιασμένοι με ειδική ταυτότητα και θα υπόκεινται στους προβλεπόμενους από σχετικό νόμο κανονισμούς και πειθαρχικά μέτρα.

Για την εγγραφή στο ειδικό τούτο τμήμα των αστυνομικών δυνάμεων θα λειτουργήσουν στους κατά πόλεις αστυνομικούς σταθμούς γραφείς όπου εκείνοι που επιθυμούν θα μπορούν να ζητήσουν και συμπληρώσουν έντυπη αίτηση, για να γίνει στη συνέχεια η επιλογή από υπεύθυνους της αστυνομίας και της Χωροροφυλακής.

Η ενίσχυση κατά τον τρόπο αυτό των Δυνάμεων Ασφαλείας θα ενδείκνυται όχι μόνο για την ασφάλεια της νήσου και την επαναφορά στην ομαλότητα, αλλά και για την αντιμετώπιση διαφόρων άλλων δυσάρεστων καταστάσεων.

Δεν αποκρύπτουμε το γεγονός ότι ότι αριθμός πολιτών κατέχουν παράνομα όπλα, πέραν δε τούτου διάφορα πρόσωπα προβαίνουν με τη χρήση όπλων σε πράξεις εθνικώς επιζήμιες ή σε ενέργειες χωρίς αίσθημα ευθύνης ή σε πράξεις οι οποίες αντιβαίνουν προς τους υφιστάμενους ποινικούς νόμους.

Τα εντεταλμένα όργανα του κράτους, με βάση το νόμο και την τάξη έλαβαν οδηγίες για τον αφοπλισμό όλων των των πολιτών που οπλοφορούν παράνομα.

Εκτός από τα κυνηγετικά όπλα που βρίσκονται υπό νόμιμη κατοχή οποιοσδήποτε άλλος οπλισμός θα βρίσκεται στην κατοχή του κράτους. Πρόσωπα που αποπειρώνται να εισαγάγουν όπλα θα διώκονται ποινικώς, τα δε όπλα θα κατάσχονται. Το κράτος του νόμου και της τάξης, πρέπει να επιβληθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Αναμένω από όλους τους πολίτες όπως επιδείξουν νομιμοφροσύνη και πειθαρχία και βοηθήσουν την Κυβέρνηση στην προσπάθεια της".

Η δημιουργία αυτής της Εθνοφρουράς, έστω και σε εθελοντική βάση, βρήκε αμέσως ανταπόκριση στους νέους οι οποίοι προσήλθαν στους αστυνομικούς σταθμούς και ενεγράφησαν.

Πολλοί από αυτούς, λόγω και της κατάστασης που επικρατούσε, ήσαν άνεργοι, ενώ άλλοι, που υπηρετούσαν μόνο με μια μπουκιά φαγητού στα διάφορα φυλάκια, το μόνο που είχαν να κάμουν ήταν να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους.

Ετσι η δύναμη ιδρύθηκε χωρίς μεγάλη δυσκολία.