Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

17.3.1961: Ο Πρόεδρoς Μακάριoς χαιρετίζει vέα δυvαμική παρέμβαση τoυ πρωθυπoυργoύ της Σoβιετικής Εvωσης Νικήτα Κρoύστσεφ υπέρ της Κύπρoυ και τov πρoσκαλεί στo vησί καθώς εvισχύovται oι σχέσεις τωv δύo χωρώv.

S-1567

17.3.1964: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΙΚΗΤΑ ΚΡΟΥΣΤΣΕΦ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΚΑΘΩΣ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ

24 3 1964: Δυνάμεις του κράτους παίρνουν μέτρα στην περιοχή της Λουρουτζίνας με τα Λύμπια

Στις 14 Μαρτίου, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Νικήτα Κρούστσεφ παρενέβη αποφασιστικά και σε ένα νέο προσωπικό μήνυμά του στον Πρόεδρο Μακάριο, τον διαβεβαίωνε για τη ρωσική συμπαράσταση στις γραμμές που είχε εκφράσει ο Φεντορένκο στα Ηνωμένα Εθνη.

Σε μια παράλληλη ενέργεια του ο Κρούστσεφ, σύμφωνα με δηλώσεις καλά πληροφορημένων πηγών στην Αγκυρα προς το Πρακτορείο Ρόϊτερ, απέστειλε μήνυμα στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού με το οποίο καλούσε την Τουρκία να μη ενεργήσει απερίσκεπτα στην Κύπρο.

Το μήνυμα, το οποίον επεδόθη από τον Τούρκο πρσβευτή στην Αγκυρα στον Τούρκο πρωθυπουργό καλούσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή την Τουρκία "όπως ακολουθήσει την οδό των ειρηνικών διαπραγματεύσεων για διευθέτηση της κυπριακής διένεξης και όπως μη προβεί σε στρατιωτική επέμβαση".

Την παρέμβαση της Ρωσίας και προσωπικά του Κρούστσεφ χαιρέτισε ο Πρόεδρος Μακάριος με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα "Σουντόϊτσε Τσαϊτουγκ" (17.3.64) στις οποίες επισήμανε ότι δυο φορές η Σοβιετική Ενωση υπεστήριξε τον Κυπριακό αγώνα.

Χωρίς να αναφέρεται στο προσωπικό μήνυμα του Νικήτα Κούστσιεφ στον ίδιο, ο Πρόεδρος Μακάριος ανέφερε ότι "η Σοβιετική Ενωσις εβοήθησε την Κυπριακήν Κυβέρνησιν μέσω της θέσεως την οποίαν επήρεν εις το Συμβούλιον Ασφαλείας και ακολούθως μέσω της προειδοποιήσεως προς την Τουρκίαν όπως απόσχη πάσης αποπείρας εισβολής εις Κύπρον".

Ακόμα ο Πρόεδρος Μακάριος ανακοίνωσε ότι ο Κρούστσεφ ήταν ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί την Κύπρο αν ήθελε να το κάμει.

Οι δυναμικές παρεμβάσεις της Σοβιετικής Ενωσης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού της χώρας Νικήτα Κρούστσεφ δεν γίνονταν τυχαία.

Αυτή την περίοδο η Κύπρος διεξήγαγε συνομιλίες με τη Σοβιετική Ενωση για ανανέωση της εμπορικής τους συμφωνίας και για έναρξη της αεροπορικής γραμμής Λευκωσίας- Μόσχας από ρωσικά αεροπλάνα.

Η Κύπρος ήταν σφήνα στις χώρες του ΝΑΤΟ αλλά και στο δρόμο προς την Αίγυπτο και τη Συρία, που εκείνη την περίοδο συνεργάζονταν στενά με τη Σοβιετική Ενωση.

Ετσι η Ρωσία έβλεπε με πολύ καλό μάτι τη βελτίωση των σχέσεων της με την Κύπρο, η οποία ακολουθούσε και αδέσμευτη πολιτική.

Στις 28 Ιανουαρίου 1964 είχε ανανεωθεί μέσα σε θερμή και φιλική ατμόσφαιρα στο υπουργείο Εμπορίου η διμερής εμπορική συμφωνία Κύπρου - Σοβιετικής Ενωσης, η οποία προέβλεπε εμπορικές ανταλλαγές 850 χιλιάδων λιρών.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εμπορίου Ανδρέας Αραούζος και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Σοβιετικής πρεσβείας στην Κύπρο Α. Ποπώφ.

Εξ άλλου στις 28 Φεβρουαρίου έφθασε στην Κύπρο το πρώτο σοβιετικό αεροπλάνο Ιλιούσιν εγκανιάζοντας την αεροπορική γραμμή Λευκωσίας- Μόσχας.

Το αεροσκάφος υποδέχθηκαν επίσημοι της κυπριακής κυβέρνησης και ο σοβιετικός πρεσβευτής Πάβελ Γερμόσιν, ενώ όπως σημείωνε η εφημερίδα " Ο Φιλελεύθερος" στις 29 Φεβρουαρίου "το μεγαλοπρεπές "Ιλιούσιν "ευθύς αμέσως περιεκυκλώθη από πυκνά πλήθη ενθουσιώντος λαού, τα οποία και υπεδέχθησαν το πλήρωμα και τους επιβάτας ζητωκραυγάζοντας "Καλώς ήλθατε", "Ζήτω η Ρωσία" και "Κατω η Γκάγκστερ".

Εξάλλου στις 9 Μαρτίου 1964 ο υπουργός Εμπορίου Ανδρέας Αραούζος και ο βουλευτής Βάσος Λυσσαρίδης συναντήθηκαν στον Καύκασο με τον ρώσο πρωθυπουργό Νικήτα Κρούστσεφ όπου βρισκόταν σε διακοπές, ενώ αργότερα, συνοδευόμενοι από τον πρεσβευτή της Δημοκρατίας στη Μόσχα Λεύκο Γεωργιάδη, είχαν συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών Αντρέϊ Γκρομύκο.

Οι συνομιλίες σχετίζονταν με την αγορά όπλων από τη Ρωσία για ενίσχυση των ενόπλων κυπριακών δυνάμεων.