Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

10.3.1964: Αγριες συγκρoύσεις μεταξύ Τoύρκωv στασιαστώv και αvδρώv της Χωρoφυλακής στo χωριό Μαλλιά στηv επαρχία Λεμεσoύ και σε άλλες περιoχές.

S-1564

10.3.1964: ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΑΣΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ο Μακάριος επισκέπεται το Φρούριο Λεμεσού. Μαζί του ο έπαρχος Χριστόδουλος Βενιαμίν και η ηγεσία της Αστυνομίας

Παράλληλα με τις συγκρούσεις στην Πάφο, οι Τούρκοι δεν έμειναν αδρανείς στις άλλες περιοχές της νήσου όπως στη Μαλιά και τη Μεσορία.

Ας δούμε τα γεγονότα αυτά με βάση τα επίσημα ανακοινωθέντα που κατέγραφαν τα γεγονότα όπως δίδονταν στη δημοσιότητα απο την Αστυνομία:

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 1964:

- Ελλην Κύπριος εκ Κυθραίας ονόματι Δημήτριος Βιτσαδιώτης επυροβολήθη σήμερον υπό Τούρκων εκ Μπέϊκογιου καθ' ον χρόνον εργάζετο εις τον κήπον του. Ούτος δεν ετραυματίσθη.

- Ο πυροβοληθείς υπό των Τούρκων στασιαστών την περασμένην Παρασκευήν (6 Μαρτίου) ποιμήν Χρίστος Δημητρίου εκ Βώνης, υπέκυψε χθες εις τα τραύματα του εις το Γενικόν Νοσοκομείον Λευκωσίας.

- Περί την 10ην μ.μ. ώραν της χθες Τούρκοι στασιασταί ήνοιξαν πυρ κατά του σταθμού Χωροφυλακής εις Μαλλιάν εκ του τουρκικού τομέως του χωρίου. Εχρησιμοποιήθησαν τυφέκια και Μπρεν. Οι πυροβολισμοί συνεχίσθησαν μέχρι της 1.25 π.μ. ώρας της σήμερον, ότε δύο βρεττανικά τεθωρακισμένα αυτοκίνητα έφθασαν εις Μαλλιάν και έλαβον θέσεις εις τον τουρκικόν τομέα του χωρίου.

- Κατά την 9ην π.μ. ώραν της σήμερον Τούρκοι τρομοκράται ήνοιξαν πυρ κατά του χωρίου Βάσας από ύψωμα έξωθι της Μαλλιάς. Αλλοι Τούρκοι τρομοκράται έβαλον κατά του σταθμού Χωροφυλακής της Μαλλιάς εκ του τουρκικού τομέως. Οι Χωροφύλακες ανταπέδωσαν το πυρ επί 15 λεπτά και είτα οι πυροβολισμοί έπαυσαν εξ αμφοτέρων των πλευρών. Η κατάστασις είναι τώρα ήρεμος. Δεν υπάρχουν θύματα. Κατά την 12ην μεσημβρινήν ώραν ο έπαρχος Λεμεσού επεσκέφθη την Μαλλιάν.

- Κατά την 9.30 π.μ. ώραν της σήμερον αριθμός χωρικών εξ Αθηαίνου, οίτινες είχον μεταβή διά να κλαδεύσουν τας αμπέλους των έξωθι του χωρίου Μελούσια, επυροβολήθησαν υπό Τούρκων τρομοκρατών με αυτόματα όπλα. Δεν υπάρχουν θύματα.

- Μετεδόθη εκ Κτήματος ότι την πρωϊαν της σήμερον αφέθησαν ελεύθεροι υπό των Τούρκων έτεροι τριάκοντα Ελληνες όμηροι.

- Περί την 10.30 πρωϊνήν ώραν της σήμερον Τούρκοι εκ Χαμίτ Μάνδρες ήρχισαν πυροβολούντες εξ αποστάσεως οκτακοσίων περίπου υαρδών εναντίον Ελληνικού αγροκτήματος εις την περιοχήν Τράχωνα. Πέντε αστυνομικοί έσπευσαν εις την σκηνήν του επεισοδίου και επυροβόλησαν κατά των Τούρκων επιδρομέων. Δεν υπάρχουν θύματα.

- Ψες Τούρκοι τρομοκράται ήνοιξαν πύρ κατά του σταθμού χωροφυλακής Μαλλιάς διά μπρεν και αυτομάτων όπλων. Οι πυροβολισμοί εξηκολούθησαν μέχρι της 4ης πρωϊνήν της σήμερον

9 ΜΑΡΤΙΟΥ 1964:

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 19 2 1964

- Ανακοινούται υπό του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών, ότι περί την 7.30 νυκτερινήν της σήμερον Τούρκοι τρομοκράται εις το χωρίον Αγιον Ανδρόνικον της επαρχίας Αμμοχώστου έρριψαν περί τας 100 ριπάς εναντίον του ελληνικού τομέως του χωρίου, δι' αυτομάτων όπλων. Οι επιδρομείς εχρησιμοποίησαν τον μιναρέν διά τους κατά των Ελλήνων πυροβολισμούς.

10 ΜΑΡΤΙΟΥ 1964:

- Τούρκοι στασιασταί συνέχισαν καθ' όλην την νύκτα βάλλοντες κατά του σταθμού χωροφυλακής εις Μαλλιάν. Την πρωϊαν της σήμερον αι δυνάμεις Ασφαλείας ανταπέδωσαν το πυρ, αλλά κατά την 6.10 πρωϊνήν έπαυσαν πυροβολούσαι και εκάλεσαν τους στασιαστάς να παραδώσουν τα όπλα των. Μετά την άρνησιν των τρομοκρατών να συμμορφωθούν προς την διαταγήν εντός της ταχθείσης προθεσμίας, αι δυνάμεις του κράτους επανέλαβον την επίθεσιν των. Το κύριον οχυρόν των στασιαστών ευρίσκεται εις το σχολείον του χωρίου, το οποίον είναι καλώς ωχυρωμένον.

Βρεττανικά στρατεύματα περιεκύκλωσαν το σχολείον, παρέχοντα ούτω προστασίαν εις τους στασιαστάς. Τα στρατεύματα εκλήθησαν υπό των δυνάμεων ασφαλείας να αποσυρθούν, άλλως δυνατόν να προκύψη δυσάρεστος κατάστασις.

Τα στρατεύματα απέρριψαν την εισήγησιν δηλώσαντα ότι ενήργουν επί τη βάσει οδηγιών.

Την 7ην πρωϊνήν οι Τούρκοι τρομοκράται εξηκολούθουν εισέτι να πυροβολούν κατά των Δυνάμεων Ασφαλείας εκ του σχολείου, του μιναρέ και άλλων ωχυρωμένων θέσεων.

Αι δυνάμεις Ασφαλείας αντπαπέδιδον το πυρ.

- Περί την 7ην μ.μ. της χθες ηκούσθη έκρηξις εκ της διευθύνσεως της περιοχής Αγίου Αντωνίου εις Λεμεσόν, ήτις κατοικείται εξ ολοκλήρου υπό Τούρκων. Τρεις ώρας βραδύτερον ηκούσθη ετέρα έκρηξις εξ άλλης περιοχής κατοικουμένης υπό Τούρκων.

Αμέσως μετά την δευτέραν έκρηξιν ερρίφθησαν πυροβολισμοί υπό Τούρκων τρομοκρατών από ωχυρωμένας θέσεις εις το τουρκικόν Λύκειον και άλλο οχυρόν των στασιαστών εναντίον του εργοστασίου ΚΕΟ και του φρουρίου. Οι πυροβολισμοί κατέπαυσαν περί την 10.40 μ.μ. Αι δυνάμεις Ασφαλείας δεν ανταπέδωσαν το πυρ. Δεν αναφέρονται θύματα.