Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

12.1.1964: Η Κύπρoς καταγγέλλει τov Φαζίλ Κoυτσιoύκ και τov Ραoύφ Ντεvκτάς στov ΟΗΕ ότι σε συvεργασία με τηv Αγκυρα κήρυξαv αvταρσία εvαvτίov τoυ Κυπριακoύ κράτoυς με στόχo vα επέμβει η Τoυρκία στρατιωτικώς στo vησί και vα δημιoυργηθεί ξεχωριστό κράτoς.

SXEDIO.753

12.1.1964: Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΦΑΖΙΛ ΚΟΥΤΣΙΟΥΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΟΤΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΗΡΥΞΑΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ο Πρόεδρος Μακάριος με τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κουτσιούκ. Η τουρκική ανταρσία αναγκάζει τον Μακάριο να καταγγείλει τη τάση του Κουτσιούκ στα Ηνωμένα Εθνη

Στις 12 Ιανουαρίου 1964 ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ζήνων Ρωσσίδης βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη θέση. Υστερα από οδηγίες της Κυπριακής Κυβέρνησης αναγκάστηκε να καταγγείλει τον αντιπρόεδρο της Φαζίλ Κουτσιούκ και τον Πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής Εθνοσυνέλευσης Ραούφ Ντενκτας ότι κήρυξαν, εν πλήρη συνεργασία με την τουρκική Κυβέρνηση, μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανοικτή ανταρσία εναντίον του κράτους με στόχο να επέμβει η Τουρκία στρατιωτικώς στο νησί και να δημιουργηθεί ξεχωριστό κράτος.

Η καταγγελία έγινε με επίσημη επιστολή στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

"Από της 2ας Ιανουαρίου, 1964, ότε επετεύχθη συμφωνία περί συγκλήσεως Διασκέψεως εν Λονδίνω, η Τουρκία και οι ηγέται της εν Κύπρω Τουρκικής κοινότητος επανειλημμένως προέβησαν εις ενεργείας αποσκοπούσας:

α) Να απειλήσουν την ανεξαρτησίαν και εδαφικήν ακεραιότητα της Κύπρου.

β) Να δημιουργήσουν μονομερώς συνθήκας αποσκοπούσας εις το να επηρεάσουν δυσμενώς την έκβασιν της διασκέψεως, και

γ) εις το ναύαγιον αυτού τούτου του σκοπού της Διασκέψεως.

Ούτω ο δρ Κουτσιούκ, ενεργών εν πλήρη συνεργασία μετά της τουρκικής Κυβερνήσεως, εκήρυξεν ανοικτήν ανταρσίαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διά της παρανόμου αποπείρας εγκαθιδρύσεως χωριστού ψευδοκράτους εντός της Λευκωσίας, της τρομοκρατήσεως μετριοπαθών στοιχείων του τουρκοκυπριακού πληθυσμού δι' αυθαιρέτων συλλήψεων και επαπειλουμένων δικών εκ μέρους των παρανόμων Τουρκικών Οργανώσεων, κατά παράβασιν των νόμων της Πολιτείας, και προς τον σκοπόν της καταστροφής της ενότητος και της εδαφικής ακεραιότητος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ντενκτάς, όστις διεκήρυττε ότι δεν θα προεβάλλετο εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων εις την Διάσκεψιν του Λονδίνου το αίτημα του διαμελισμού, αμέσως μετά την άφιξιν του εις Αγκυραν και κατόπιν συσκέψεως του μετά της Τουρκικής Κυβερνήσεως, διεκήρυξε διά του ραδιοσταθμού της Αγκύρας την εμμονήν του εις το αίτημα του διαμελισμού, εις μίαν παράνομον προσπάθειαν καταστροφής της ενότητος και εδαφικής ακεραιότητος της Κύπρου και κατά παράβασιν βασικών συνταγματικών αρχών.

Τοιαύται πράξεις εγένοντο εν πλήρει γνώσει και με την συγκατάθεσιν και συνεργασίαν της Τουρκικής Κυβερνήσεως, ήτις διά του τρόπου τούτου παραβιάζει το άρθρον 2 της Συνθήκης Εγγυήσεως, βάσει του οποίου η Τουρκία ηγγυήθη την εδαφικήν ακεραιότητα της Κύπρου και ανέλαβε υποχρέωσιν όπως απαγορεύει οιασδήποτε πράξεις αποσκοπούσας εις την προαγωγήν, αμέσως ή εμμέσως, του διαμελισμού της νήσου.

Ταυτοχρόνως ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ινονού εις μήνυμα του προς τους αρχηγούς των Κυβερνήσεων, βασιζόμενος επί της Συνθήκης Εγγυήσεως, την οποίαν η Τουρκία τόσον καταφώρως παραβιάζει, ισχυρίζεται ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επεμβάσεως εις Κύπρον, πράγμα το οποίον υποδηλοί απειλήν ότι η Τουρκική

ΧΑΡΑΥΓΗ 12 2 1964

Κυβέρνησις δύναται, και πιθανόν ανά πάσαν στιγμήν να επέμβη εις Κύπρον δι' επιθέσεως, επιδρομής ή άλλης χρήσεως βίας κατά παράβασιν των υποχρεώσεων της έναντι του καταστατικού χάρτου του ΟΗΕ.

Τα γεγονότα ταύτα αποτελούν νέαν, σοβαρωτέραν απειλήν κατά της ασφαλείας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητος της Κύπρου και επιβάλλουν εις ημάς όπως φέρωμεν ταύτα εις γνώσιν των μελών του Συμβουλίου, ούτως, ώστε, τούτο να επαγρυπνή εν όψει του αυξανομένου κινδύνου τοιαύτης επεμβάσεως και των σοβαρών συνεπειών δι' ολόκληρον την περιοχήν, καθώς και διά την παγκόσμιον ειρήνην.

(Μεταγλώττιση)

"Από τις 2 Ιανουαρίου, 1964, οπότε επιτεύχθηκε συμφωνία για σύγκληση Διάσκεψης στο Λονδίνο, η Τουρκία και οι ηγέτες της Τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο επανειλημμένα προέβησαν σε ενέργειες που αποσκοπούν:

α) Να απειλήσουν την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

β) Να δημιουργήσουν μονομερώς συνθήκες που αποσκοπούν στο να επηρεάσουν δυσμενώς την έκβαση της διάσκεψης, και

γ) Στο ναύαγιο του σκοπού της Διάσκεψης.

Ετσι ο δρ Κουτσιούκ, ενεργώντας σε πλήρη συνεργασία με την τουρκική Κυβέρνηση, κήρυξε ανοικτή ανταρσία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παράνομη απόπειρα εγκαθίδρυσης χωριστού ψευδοκράτους στη Λευκωσία, την τρομοκράτηση μετριοπαθών στοιχείων του τουρκοκυπριακού πληθυσμού με αυθαίρετες συλλήψεις και επαπειλούμενων δικών από μέρους των παρανόμων Τουρκικών Οργανώσεων, κατά παράβαση των νόμων της Πολιτείας, και προς τον σκοπό της καταστροφής της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος διεκήρυττε ότι δεν θα προβαλλόταν από μέρους των Τουρκοκυπρίων στη Διάσκεψη του Λονδίνου το αίτημα του διαμελισμού, αμέσως μετά την άφιξη του στην Αγκυρα και θυστερα από σύσκεψη του με την Τουρκική Κυβέρνηση, διεκήρυξε μέσω του ραδισταθμού της Αγκυρας την εμμονή του στο αίτημα του διαμελισμού, σε μια παράνομη προσπάθεια καταστροφής της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και κατά παράβαση βασικών συνταγματικών αρχών.

Τέτοιες πράξεις έγιναν σε πλήρη γνώση και με τη συγκατάθεση και συνεργασία της Τουρκικής Κυβέρνησης, η οποία με τον τρόπο αυτό παραβιάζει το άρθρο 2 της Συνθήκης Εγγυήσεως, βάσει του οποίου η Τουρκία εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και ανέλαβε υποχρέωση όπως απαγορεύει οποιεσδήποτε πράξεις που αποσκοπούν στην προαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, του διαμελισμού της νήσου.

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ινονού σε μήνυμα του προς τους αρχηγούς των Κυβερνήσεων, βασιζόμενος στη Συνθήκη Εγγύησης, την οποία η Τουρκία τόσον κατάφωρα παραβιάζει, ισχυρίζεται ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο, πράγμα το οποίο υποδηλώνει απειλή ότι η Τουρκική Κυβέρνηση μπορεί, και πιθανόν κάθε στιγμή να επέμβει στην Κύπρο με επίθεση, επιδρομή ή άλλη χρήση βίας κατά παράβαση των υποχρεώσεων της έναντι του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν νέα, σοβαρότερη απειλή κατά της ασφάλειας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και επιβάλλουν σε μας όπως φέρουμε

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 14 1 1964

αυτά σε γνώση των μελών του Συμβουλίου, ώστε, τούτο να επαγρυπνεί ενόψη του αυξανόμενου κινδύνου τέτοιας επέμβασης και των σοβαρών συνεπειών για ολόκληρη την περιοχή, καθώς και για την παγκόσμια ειρήνη.