Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

13.2.1964: Οι Τoύρκoι στη Λεμεσό εvτείvoυv τις επιθέσεις τoυς για κατάληψη τoυ λιμαvιoύ της πόλης. Γιωρκάτζης- Τζεμίλ υπoγράφoυv συμφωvία ειρήvευσης, εvώ στηv Πάφo oι Τoύρκoι βάλλoυv από τoυς μιvαρέδες εvαvτίov Ελλήvωv.

S-1545

13.2.1964: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ- ΤΖΕΜΙΛ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΛΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Οι τούρκοι της Λεμεσού βάλλουν εναντίον των Ελλήνων κατοίκων της πόλης από τους μιναρέδες

Οι συγκρούσεις κατά τον Φεβρουάριο του 1964 μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εντείνονταν όλο και περισσότερο. Το ίδιο και ο διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων.

Στη Λεμεσό οι Τούρκοι, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, κατέβαλλαν προσπάθεια κατάληψης του λιμανιού ενώ στην Πάφο έβαλλαν εναντίον ελληνικών περιοχών από πολυβολεία που είχαν στήσει στους μιναρέδες.

Τα επίσημα ανακοινωθέντα που κατέγραφαν τα γεγονότα από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 18 του ίδιου μήνα ως και δημοσιεύματα εφημερίδων έχουν ως εξής:

1Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Την Τετάρτην απογευματινήν της σήμερον αι νόμιμοι δυνάμεις του κράτους έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχον των τον σταθμόν Χωροφυλακής του χωρίου Επισκοπής, εις τον οποίον είχε εκδηλωθή την ενδεκάτην νυκτερινήν της χθες ανταρσία εκ μέρους του Τούρκου υπευθύνου λοχίου του σταθμού και ετέρων δύο Τούρκων αστυνομικών.

Τα σχετικά γεγονότα εξετυλίχθησαν ως εξής: Την ενδεκάτην νυκτερινήν της χθες ο υπεύθυνος του σταθμού χωροφυλακής της Επισκοπής Τούρκος λοχίας επληροφόρησε τηλεφωνικώς τον αρχηγόν της Χωροφυλακής Λεμεσού, ότι δεν ανεγνώριζε πλέον αυτόν ως αρχηγόν του και ότι ο σταθμός ετέθη ήδη υπό τον έλεγχον Τούρκων στασιαστών, τέως αστυνομικών. Κατόπιν τούτου, απεστάλησαν εις Επισκοπήν δυνάμεις ασφαλείας, αι οποίαι περί την ογδόην και τριάντα πρωινήν της σήμερον ήνοιξαν πυρ εναντίον του σταθμού, ως και εναντίον ενόπλων Τούρκων πολιτών, οι οποίοι είχον λάβει θέσεις μάχης πέριξ του σταθμού. Μετά ημίωρον ανταλλαγήν πυροβολισμών, οι εν τω κτιρίω του σταθμού Τούρκοι αστυνομικοί εγκατέλειψαν τούτο, ο δε βουλευτής κύριος Ραματάν Τζιεμήλ επεκοινώνησε πάραυτα μετά του επάρχου Λεμεσού, τον οποίον παρεκάλεσεν όπως διευθετήση κατάπαυσιν του πυρός, διότι ο σταθμός θα παρεδίδετο εις τας νομίμους δυνάμεις του κράτους.

Εν τω μεταξύ, δυνάμεις ασφαλείας, αι οποίαι είχον προωηθηθή εις διάφορα σημεία προς τον σκοπόν όπως αποκόψουν την αποστολήν ενισχύσεων προς τους στασιαστάς, επυροβολήθησαν εκ του χωρίου Καντού, το οποίον απέχει περί το εν μίλιον εξ Επισκοπής. Αι δυνάμεις ασφαλείας ανταπέδωσαν το πυρ. Εκ των συγκρούσεων εφονεύθη εις Ελλην και ετραυματίσθη έτερος. Αι απώλειαι των Τούρκων στασιαστών δεν εγνώθησαν μέχρι τούδε. Περί την μεσημβρίαν συνεκροτήθη εις το Αρχηγείον της Αστυνομίας Λεμεσού, σύσκεψις υπό την προεδρίαν του Επάρχου εις την οποίαν παρέστησαν ο Τούρκος βουλευτής κύριος Τζιεμήλ και δυο ανώτεροι βρεττανοί αξιωματικοί. Κατά την σύσκεψιν διευθετήθη όπως ο σταθμός χωροφυλακής της Επισκοπής αποδοθή εις τας νομίμους δυνάμεις της Δημοκρατίας, αι οποίαι και ανακατέλαβον τούτον περί την τετάρτην απογευματινήν.

Ο φονευθείς κατά τις συγκρούσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (11.2.1964) είναι ο Νίκος Γεωργίου από την Ερήμη.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα:

Πλουτής Γεωργιάδης: Δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στις 27 Ιανουαρίου 1963 στη Λευκωσία

"Επί της οδού Λευκωσίας- Λάρνακος και παρά το τουρκικόν χωρίον Κόσιη τούρκοι στασιασταί επυροβόλουν δι' αυτομάτων όπλων εναντίον διερχομένων αυτοκινήτων. Ούτω η συγκοινωνία μεταξύ των δύο πόλεων κατέστη επικίνδυνος.

Ωσαύτως οι τούρκοι ληστοσυμμορήται έστησαν χθες την πρωίαν έξωθεν του χωρίου Κοφίνου οδοφράγματα και πολυβολεία καθιστώντας ούτω επικίνδυνον και την συγκοινωνίαν μεταξύ Λευκωσίας- Λεμεσού.

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Περί την 7.30 μ.μ. ώραν της χθες ηνοίχθη πυρ από τουρκικάς ωχυρωμένας θέσεις κατά της αστυνομικής φρουράς εντός του παλαιού φρουρίου Λεμεσού. Αι κινήσεις των επιδρομέων εδείκνυον ότι πρόθεσις των ήτο να θέσουν το φρούριον υπό τον έλεγχον των. Προς ματαίωσιν του σχεδίου των στασιαστών, αι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν την φρουράν εντός του φρουρίου εις επιχείρησιν, ήτις ετερματίσθη εντός ημησίας ώρας. Οχήματα της Αστυνομίας, προσεγγίζοντα το φρούριον, υπέστησαν επίθεσιν διά βαρέων όπλων και χειροβομβίδων. Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ετραυματίσθησαν ελαφρώς. Αι απώλειαι των στασιαστών δεν εγνώθησαν.

Εν τω μεταξύ σποραδικοί πυροβολισμοί εκ των τουρκικών θέσεων συνεχίσθησαν καθ' όλην την νύκτα. Περί την 3ην μ.μ. της χθες ο Ανδρέας Κανάρης ετραυματίσθη ελαφρώς επί της πτέρνας υπό σφαίρας ριφθείσης εκ του τουρκικού τομέως, καθ' ον χρόνον ίστατο επί της ταράτσας του νοσοκομείου Λεμεσού.

Περί την 6.30 της χθες Τούρκοι στασιασταί απέφραξαν την οδόν Αγίας Θέκλης έξωθι του ναού Αγίου Αντωνίου, διά της τοποθετήσεως φορτηγού αυτοκινήτου εγκαρσίως της οδού. Ο αστυνομικός Λοχίας Μ. Μιχαηλίδης, ετραυματίσθη εις τον ώμον υπό αδεσπότου σφαίρας περί το μεσονύκτιον, καθ' ον χρόνον ειργάζετο εις το γραφείον του εντός του αστυνομικού σταθμού Λεμεσού.

- Σύμφωνα με την εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (12.2.1964) από καταιγιστικά πυρά των τούρκων τραυματίστηκε η μαθήτρια του Β Γυμνασίου Θηλέων Ελένη Σαββίδου από τα Μανδριά στο μηρό ενώ περπατούσε στην οδό στρατηγού Μακρυγιάννη.

Τραυματίστηκαν επίσης ο δάσκαλος της Γ Αστικής Λεμεσού Σοφρώνιος Γεωργίου από τη Σαλαμιού στην κεφαλή ενώ περπαπούσε στην οδό Ελευθερίας και ο δικηγόρος Φοίβος Πιτσιλλίδης στο στήθος.

Στην ταράτσα του Νοσοκομείου Λεμεσού βλήθηκε από σφαίρα Τούρκων και ο Ανδρέας Καμέρης 30 χρόνων.

Τούρκοι οχυρωμένοι στα σπίτια τους έβαλλαν εναντίον ελληνικών σπιτιών στο χωριό Ασώματος στο οποίο μετακινήθηκαν κατά εκατοντάδες από άλλα χωριά.

Στη Λευκωσία οι Τούρκοι κατέλαβαν όλα τα καταστήματα που βρίσκονται κοντά στην οδό Πάφου ή βόρεια της και σχημάτισαν οπές συνδέοντες το ένα με το άλλο αφού στο μεταξύ αφήρεσαν όλα τα προϊόντα που βρίσκονταν σ' αυτά.

Κάτι τέτοιο συνέβη στο εργοστάσιο ελαστικών του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη το οποίο επισκέφθηκε με τη συνοδεία βρεττανών.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα:

"Η κατάστασις εις την οδόν Ερμού εις διάφορα σημεία παρόδων της οποίας οι τούρκοι μετεκίνησαν προχθές αυθαιρέτως τα υπάρχοντα οδοφράγματα εις τρόπον ώστε να συμπριριλάβουν σωρείαν ελληνικών κατατημάτων παρέμεινε χθες αναλλοίωτος. Συγκεριμένως εις την οδόν Χρυσοχόων τα οδοφράγματα παρέμειναν εις τας θέσεις όπου μετεκίνησαν ταύτα οι τούρκο. Η περιοχή εξακολουθεί να φρουρήται υπό Αγγλων στρτιωτών εις δε τους Ελληνας καταστηματάρχας δεν επετράπη να διέλθουν από τα οδοφράγματα και να ανοίξουν τα καταστήματά των ή να αποσύρουν εξ αυτών εμπορεύματα.

Τρεις μοναχοί δολοφονούνται στην περιοχή Κοφίνου (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 3 1 1964)

Η όλη υπόθεσις κατηγγέλθη χθες επισήμως εις τον στρατηγόν Γιαγκ, αρχηγόν των εν Κύπρω Δυνάμεων καταπαύσεως του πυρός όστις ενδιεφέρθη διά την όλην υπόθεσιν και υπεσχέθη να μελετήση το ζήτημα. Το θέμα ως πληροφορούμεθα θα απασχολήση την συνερχομένην σήμερον επιτροπήν επαφής ήτις ως γνωστόν αποτελείται εξ Αγγλων, Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων".

Την ίδια ημέρα δύο τουρκικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας για άλλη μια φορά στην περιοχή της Ακανθούς.

- Στη Λεμεσό αστυνομικοί και χωροφύλακες αντεπετέθησαν εναντίον των Τούρκων και κατέλαβαν το Κάστρο της πόλης ύστερα από αντεπίθεση. Το πυρ κατέπαυσε τις πρωϊνές ώρες.

Στο Κάστρο κυματίζει και πάλι η σημαία της Δημοκρατίας.

13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1964

Η κατάσταση δεν επανήλθε όμως στην ομαλότητα στη Λεμεσό. Επίσημες αναοινώσεις αναφέρουν:

- Αι συμπλοκαί εις Λεμεσόν επανελήφθησαν ενωρίς σήμερον την πρωϊαν ότε Τούρκοι στασιασταί ήρχισαν βάλλοντες κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Τρία οχυρά των στασιαστών κατελήφθησαν. Κατά την επανάληψιν των συμπλοκών δεν εσημειώθησαν θύματα. Αι συμπλοκαί συνεχίζοντο μέχρι της 8.30 π.μ. της σήμερον. Δύο Τούρκισσαι, η Αφέτ Μουσταφά και Αϊττέν Ιμπραχίμ εισήλθον χθες εις τον ελληνικόν τομέα και εζήτησαν προστασίαν.

- Επίσημος εκπρόσωπος σχολιάζων τα εν Λεμεσώ επεισόδια εδήλωσε τα εξής:

Εντελώς απροσδοκήτως Τούρκοι τρομοκράται από τριημέρου επυροβόλουν αδιακρίτως κατά αθώων πολιτών εις χωρία, προάστεια και την πόλιν της Λεμεσού. Μιναρέδες και κλινικαί εχρησιμοποιήθησαν ως βάσεις πολυβολείων και, παρά την αυτοσυγκράτησιν των νομμίων δυνάμεων του κράτους, αι τοιαύται τουρκικαί επιθέσεις και οι πυροβολισμοί, ουδέποτε έπαυσαν. Τελικώς αι δυνάμεις ασφαλείας ηναγκάσθησαν να ανταποδώσουν το πυρ. Κατόπιν τούτου οι Τούρκοι πιεζόμενοι, εζήτησαν χθες την 2 μ.μ. κατάπαυσιν του πυρός, την οποίαν απεδέχθημεν. Μετά παρέλευσιν όμως δυο ωρών κατά την διάρκειαν των οποίων προφανώς οι Τούρκοι ανεφωδιάσθησαν, επανέλαβον τους πυροβολισμούς και τας επιθέσεις προς τον σκοπόν της καταλήψεως του λιμένος Λεμεσού και κυβερνητικών κτιρίων. Αι δυνάμεις του κράτους σποραδικώς ανταπέδιδαν το πυρ, προς τον σκοπόν κυρίως προειδοποιήσεως και παρεμποδίσεως των Τούρκων να προβούν εις την σχεδιαζομένην γενικήν των έφοδον. Η τοιαύτη κατάστασις συνεχίσθη μέχρι της πρωϊας της σήμερον ότε αι νόμιμαι δυνάμεις του κράτους ηναγκάσθησαν να επιτεθούν διά την εξουδετέρωσιν των πολυβολείων των στασιαστών, και την αποτροπή εκτελέσεως των απαραδέκτων σχεδίων των.

Επιθυμώ να επαναλάβω, όμως, άπαξ έτι την ζωηράν επιθυμίαν ημών δι' ειρήνην και γαλήνην εν τη νήσω. Από της συνάψεως της καταπαύσεως του πυρός την 26ην παρελθόντος Δεκεμβρίου οι Τούρκοι διαρκώς προκαλούν, παρακωλύουν τας συγκοινωνίας καθ' άπασαν την νήσον, απάγουν αθώους και ανυπόπτους πολίτας, τους οποίους υποβάλλουν εις βασανιστήρια, και διά της τρομοκρατίας παραλύουν την ζωήν εν τη νήσω. Παρά ταύτα μέχρι σήμερον αι δυνάμεις ασφαλείας επέδειξαν αυτοσυγκράτησιν και ηνέχθησαν τας προκλήσεις. Παρά τα θλιβερά αλλά αναπόφευκτα σημερινά εν Λεμεσώ επεισόδια, επιθυμώ και πάλιν να εκφράσω την ζωηράν επιθυμίαν μας προς αποκατάστασιν των διασααλευθεισών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εν Κύπρω, χάριν του γενικωτέρου συμφέροντος ολοκλήρου του κυπριακού λαού και της νήσου μας.

Το κάστρο της Λεμεσού: Κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των εξστρεμιστών Τουρκοκυπρίων

- Ελλην Κύπριος, ο Ευάγγελος Μιχαήλ επυροβολήθη ανεπιτυχώς διά κυνηγετικού όπλου υπό Τούρκου καθ' ον χρόνον ανεχώρει εκ του χωρίου Πάνω Γιαλιά εις την επαρχίαν Πάφου, περί την 1.30 π.μ.

14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1964

Την νύκτα της χθες, Τούρκοι στασιασταί εις Κτήμα, χρησιμοποιούντες μιναρέδες ως οχυρά, έβαλον εναντίον οικιών Ελλήνων εντός της πόλεως. Ενωρίς την πρωίαν της σήμερον ούτοι έβαλον ατά ελληνικού φορτηγού αυτοκινήτου εις την οδον Φελλάχογλου. Καθ' ον χρόνον ο οδηγός του οχήματος ανέπτυσσε ταχύτητα εν τη προσπαθεία του να διαφύγη, Τούρκος στασιαστής εξήλθεν εκ παρακειμένης ωχυρωμένης θέσεως και ήρχισε να βάλλη κατά του αυτοκινήτου. Περίπολος των δυνάμεων ασφαλείας έβαλε κατά του στασιαστού, όστις εφονεύθη. Ακολούθως ηνοίχθη σφοδρόν πυρ υπό των στασιαστών εναντίον ελληνικών οικιών και άλλων στόχων.

Κατά την μεσημβρίαν το πυρ συνεχίσθη με τους Τούρκους στασιαστάς ενισχύοντας την θέσιν των εις το τέμενος έναντι των κυβερνητικών κτιρίων και συγκεντρώνοντας τα πυρά των κατά της περιοχής των γραφείων της ΣΥΤΑ. Χρησιμοποιούντες βαρέα όπλα και χειροβομβίδας, επροξένησαν σημαντικήν ζημίαν εις το κτίριον και τας εγκαταστάσεις της ΣΥΤΑ και εφόνευσαν Ελληνα κύπριον, τραυματίσαντες ελαφρώς έτερον. Αι δυνάμεις ασφαλείας ανταπέδωσαν το πυρ και μέχρι του απογεύματος η πέριξ της ΣΥΤΑ περιοχή, καθώς και το εγγύς τουρκικόν πολυβολείον είχον εκκαθαρισθή.

- Εις την Πόλιν Χρυσοχούς Τούρκοι στασιασταί προερχόμενοι εκ του γειτονικού χωρίου Αγίας Βαρβάρας, επυροβόλησαν Ελληνα κάτοικον, όστις ίστατο έξωθι της οικίας του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (14.2.1964) στις συγκρούσεις στη Λεμεσό σκοτώθηκε ο αστυνομικός Φίλιππος Κωνσταντινίδης, από την Ινια της Πάφου.

Η κηδεία του έγινε στις 14 Φεβρουαρίου και σ' αυτήν παρέστη ο υπουργός Εσωτερικών Πολύκαρπος Γιωρκάτζης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα θύματα των τούρκων ανέρχονται σε 70 νεκρούς και 150 τραυματίες.

Στις συγκρούεις στη Λεμεσό οι αρχές της πόλης απέρριψαν εισήγηση του βρεττανού στρατηγού Γιαγκ, υπεύθυνου των βρεττανικών δυνάμεων ειρήνευσης, για δημιουργία διαχωριστικής ή πράσινης γραμμής και στη Λεμεσό όπως και στη Λευκωσία.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο υπουργός Εσωτερικών Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, ο οποίος διανυκτέρευσε στη Λεμεσό το βράδυ της 13ης προς τη 14η Φεβρουαρίου διεξάγοντας συνομιλίες και καταβάλλοντας προσπάθειες για να αποτραπεί ο διαμελισμός και της Λεμεσού.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη Λεμεσό έχει ως εξής ( Φ.14.2.):

"1. Ο υπουργός Εσωτερικών δίδει διά παντός την προσωπική του διαβεβαίωση ότι η κατάπαυση του πυρός θα διατηρηθεί. Ο κ. Ραμαντάν Τζεμίλ δίδει τη διαβεβαίωση του. Η διαβεβαίωση αυτή δίδεται και από τα δύο μέρη νοουμένου ότι δεν θα σημειωθούν πυροβολισμοί από την αντίθετη πλευρά.

Μικρές ανταλλαγές πυρών δεν θα αποτελέσουν παράβαση της συμφωνίας.

Πολύκαρπος Γιωρκάτζης διαπραγματεύθηκε συμφωνίαμε τους Τουρκοκύπριους στη Λεμεσό. Επικεφαλής τους ο τουρκοκύπριος βουλευτής Ραμαντάν Τζιεμίλ

2. Βρεττανικές περίπολοι μπορούν να περιπολούν με σύνδεσμο των νομίμων αρχών, για τη διατήρηση της ειρήνης και την αναφορά των παραβάσεων της συμφωνίας προς τον σκοπόν όπως αποφεύγεται η επανάληψη των συγκρούσεων.

3. Ο υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει να φροντίσει όπως παράνομα φυλάκια και οποιαδήποτε τεθωρακισμένα οχήματα απομακρυνθούν. Ο κ. Ραμαντάν Τζιεμίλ συμφωνεί όπως βοηθήσει στην απαομάκρυνση των παράνομων οχυρών στον τουρκικό τομέα. Η επίβλεψη του έργου αυτού θα αναληφθεί από την Πολιτική Επιτροπή Επαφής.

4. Συμφωνήθηκε όπως εξασφαλισθεί ελευθερία διακίνησης σε ολόκληρη την πόλη.

5. Συμφωνήθηκε όπως αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες και διατηρθούν,

6. Και οι δύο πλευρές θα τηρήσουν τη συμφωνία με πνεύμα καλής θέλησης αι θα συναντώνται μαζί στις συνεδρίες της Πολιτικής επιτροπής Επαφής.

7. Προτείνεται επιπλέον όπως ιδρυθούν δύο ενιαίοι αστυνομικοί σταθμοί και πιθανόν τρίτος οι οποίοι θα επανδρωθούν από Ελληνε και τούρκους αστυνομικούς.

Ο κ. Ραμαντάν Τζεμίλ επιφυλάσσεται να συμφωνήσει με την πρόταση μέχρι να πάρει οδηγίες.

Υπογραφές

Πολύκαρπος Γιωργκάτζης

υπουργός Εσωτερικών

Ραμαντάν Τζεμίλ

βουλευτής

- Σύμφωνα με τη ιδια εφημερίδα (15.2) για τρίτη κατά συνέχεια ημέρα τούρκοι από το ύψωμα του Αγίου Ιλαρίωνα πυροβολούσαν αδιάκριτα προς κάθε κατεύθυνση.

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1964

- Περί την 6.40 πρωϊνήν ώραν της σήμερον ένοπλοι Τούρκοι επυροβόλησαν εξ ωχυρωμένων οικιών, επί της οδού Θερμοπυλών εις Κτήμα, κατά μελών της αστυνομικής δυνάμεως. Δεν υπάρχουν θύματα. Αι δυνάμεις ασφαλείας δεν ανταπέδωσαν το πυρ. Ουδέν άλλο επεισόδιον ανεκοινώθη εκ της επαρχίας Πάφου μέχρι της 5ης μ.μ.

16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ (Από εφημερίδα ΚΥΠΡΟΣ 17.2):

Νέα αιματηρά επεισόδια προκάλεσαν οι Τούρκοι χθες στον Αγιο Θεόδωρο Λάρνακας με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Ελληνα, του Ανδρεα Μάγγα από τη Λεμεσό και τον τραυματισμό της Αντρούλας Γεωργίου από τον Αγιο Θεόδωρο.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών.

Ο Μάγγας πυροβολήθηκε και φονεύθηκε όταν καθ' οδόν προς τον Αγιο Γεώργιο "ανύποπτος προσήγγισε τουρκικόν φυλάκιον" ενώ "η Γεωργίου ετραυματίσθη ισταμένη εις την θύραν της οικίας της, κατά την ανταλλαγήν πυροβολισμών".

Εξ άλλου στη Πάφο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ενόπλους τούρκους της κονότητας Σταυροκόννου ο Δημήτρης Περικλέους, 35 χρόνων, από τη Χολέτρια.

17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1964

Θάσος Πετρίδης: Τραυματίστηκε στις συγκρούσεις στη Λευκωσία στις αρχές Φεβρουαρίου 1964

Επίσημος εκπρόσωπος αναφερόμενος εις σημερινάς πρακτορειακάς ειδήσεις καθ' ας ελληνοκύπριοι περιεκύκλωσαν 700 Τουρκοκυπρίους εις την μεταλλευτικήν κωμόπολιν Πόλεως Χρυσοχούς εδήλωσεν ότι αι ειδήσεις αύται είναι παντελώς αβάσιμοι και κακόβουλοι. Η κατάστασις εις Πόλιν είναι ομαλή. Κατά τας τελευταίας ολίγας ημέρας δεν εσημειώθησαν εις την κωμόπολιν οιαδήποτε επεισόδια πυροβολισμών, πλήν δύο ενεδρών εις την περιοχήν τεθεισών χθες υπό ενόπλων Τούρκων τρομοκρατών εναντίον δυο ελληνικών οχημάτων επί της νεωστί κατασκευασθείσης οδού μεταξύ της Πόλεως και του χωρίου στενής.

Οι περισσότεροι των Τούρκων κατοίκων Πόλεως και Προδρομίου- ανερχόμενοι συνολικώς εις 500 περίπου-συνεκεντρώθησαν εις το Τουρκικόν Λύκειον της κωμοπόλεως κατά την διάρκειαν του παρελθόντος δεκαπενθημέρου. Τινές εξ αυτών αδημονούν να επιστρέψουν εις τας οικίας των, εμποδίζονται όμως υπό των Τούρκων στασιαστών. Αριθμός τουρκικών οικογενειών δεν έχουν εγκαταλείψει τας οικίας των, συναναστρέφονται δε ελευθέρως μετά των Ελλήνων ομοχωρίων των.

Ο εν Κύπρω Παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών Στρατηγός Γκυάνι, συνοδευόμενος υπό του επάρχου Πάφου και του επαρχιακού Διοικητού Χωροφυλακής, επεσκέφθη σήμερον την Πόλιν και συνεζήτησε μετά αντιπροσώπων των Ελλήνων και Τούρκων κατοίκων τρόπους και μέσα χαλαρώσεως της εντάσεως.

- Περί την 2.40 μ.μ. της σήμερον Τούρκοι τρομοκράται εκ του χωρίου Κόκκινα ήνοιξαν πυρ κατά του χωρίου Παχυάμμου της επαρχίας Λευκωσίας διά βαρέων όπλων. Οι Ελληνες δεν ανταπέδωσαν το πυρ. Δεν υπάρχουν θύματα.

- Ευθύς ως ο Στρατηγός Γκιάνι, παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών εν Κύπρω, ανεχώρησε σήμερον κατά την 2.30 μ.μ. εκ Πόλεως Χρυσοχούς, ένθα διεπίστωσεν ότι επεκράτει απόλυτος ηρεμία, Τούρκοι εν Λευκωσία διέσπειραν φήμας μεταξύ της τουρκικής κοινότητος και των ξένων ανταποκριτών, καθ ας οι Τούρκοι κάτοικοι της πόλεως Χρυσοχούς είχον περικυκλωθή υπό των Ελλήνων και εσφαγιάζοντο. Τούτο αποτελεί πλήρη παρερμηνείαν της καταστάσεως. Εκείνο όπερ συμβαίνει, είναι ότι αριθμός Τούρκων συνεκεντρώθη κατά το τελευταίον δεκαπενθήμερον εις το Τουρκικόν Λύκειον της Πόλεως Χρυσοχούς. Δεν ηνωχλήθησαν καθ' οιονδήποτε τρόπον υπό των Ελληνων, τούτο δε εξηκριβώθη υπό του Στρατηγού Γκιάνι προσωπικώς.

- Εν τω μεταξύ αναφέρεται ότι εις την περιοχήν Μοσφιλερής εις το βορειοδυτικόν τμήμα της νήσου, ένοπλοι Τούρκοι εκ των τουρκικών χωρίων Αγίου Γεωργίου, Αγίου Θεοδώρου και Μανσούρας κινούνται προς τα ελληνικά χωρία της περιοχής. Εν όψει της ισχυροτάτης τουρκικής προκλήσεως οι Ελληνες Κύπριοι επιδεικνύουν αξιόλογον αυτοσυγκράτησιν, διότι γνωρίζουν ότι αι ταραχαί προώρισται να βλάψουν την Κυπριακήν υπόθεσιν.

- Καθ' ον χρόνον ο Ευριπίδης Κωνσταντίνου εξ Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς εταξίδευε διά του αυτοκινήτου εξ Αγίας Μαρίνας εις Πόλιν Χρυσοχούς περί την 2.30 μ.μ. ώραν της σήμερον, επυροβολήθη ανεπιτυχώς υπό Τούρκων εκ Πάνω Γιαλιάς.

- Περί την 2.30 μ.μ. της σήμερον τούρκοι στασιασταί εκ Πάνω Γιαλιάς ήνοιξαν πυρ κατά του σταθμου χωροφυλακής του εν λόγω χωρίου διά βαρέων μυδραλλιοβόλων εξ ωχυρωμένης θέσεως έναντι του σταθμού, εξ αποστάσεως ενός περίπου μιλίου. Αι δυνάμεις ασφαλείας δεν ανταπέδωσαν το πυρ. Οι Τούρκοι εσταμάτησαν τους πυροβολισμούς, αλλ' ευρίσκονται εισέτι όπισθεν της ωχυρωμένης θέσεως.

18 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ 1964

- Επεκράτει ηρεμία εις Πόλιν Χρυσοχούς ψες και σήμερον την πρωϊαν.

- Η Ολυμπού Χριστοδούλου, ηλικίας εξήκοντα ετών, εξ Ασπρογιάς, της επαρχίας Πάφου, επυροβολήθη και εφονεύθη υπό Τούρκων του χωρίου Αναδιού, όταν αύτη μετέβη την πρωϊαν της σήμερον εις τον αμπελώνα της, όστις ευρίσκεται επί της συνοριακής γραμμής, μεταξύ των χωρίων Ασπρογιά και Αναδιού.

- Περί των δωεκάτην μεσημβρινήν ώραν της σήμερον στασιασταί του χωρίου Αγιος Νικόλαος, της επαρχίας Πάφου, ήνοιξαν πυρ κατά του χωρίου Αρμίνου διά βαρέων αυτομάτων όπλων εξ οχυρωμένων θέσεων εις την περιοχήν Αγίου Νικολάου. Το πυρ δεν ανταπεδόθη. Περί την ιδίαν ώραν Τούρκοι του χωρίου Αγιος Ιωάννης ήνοιξαν πυρ κατά του χωριού Σαλαμιού. Το πυρ και πάλιν δεν ανταπεδόθη.