Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

8.1.1964: Ο Ντεvκτάς και άλλoι Τoυρκoκύπριoι ηγέτες αvαχωρoύv στηv Αγκυρα με επιδίωξη τo γεωγραφικό διαμελισμό και τηv αvταλλαγή πληθυσμώv.

S-1534

8.1.1964: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΥΡKΟΚΥΠΡΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

Ο Φαζίλ Κουτσιούκ, (πρώτος) και Ραούφ Ντενκτάς σε ένα από τα πολλά τους ταξίδια στην Αγκυρα

Από τουρκικής πλευράς, η τουρκοκυπριακή ηγεσία αποδέχθηκε την πρόσκληση για συμμετοχή στην Πενταμερή του Λονδίνου (Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι), με απότερο στόχο να επιτύχει γεωγραφικό διαμελισμό της νήσου και ανταλλαγή πληθυσμών.

Επιδίωξη όπως είχε καθορίσει ο Φαζίλ Κουτσιούκ στο βιβλίο του στο τέλος της δεκαετίας του 1950 ο διαμελισμός της νήσου στον 35ο Παράλληλο δηλαδή από τα Κόκκινα και μέσω Λευκωσίας στην Αμμόχωστο.

Φεύγοντας ο Ραούφ Ντενκτάς για την Πενταμερή μαζί με τους Οσμάν Ορέκ και Χαλίτ Αλή Ριζά μέσω Αγκυρας δήλωσε (Φιλελεύθερος 8.1.64):

"Την παραμονήν της διάσκεψης η οποία θα συγκροτηθεί στο Λονδίνο και στην οποία θα λάβουν μέρος οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι ανιπρόσωποι των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν μιαν έντιμη και διαρκή λύση του Κυπριακού, μεταβαίνουμε στο Λονδίνο μέσω Αγκυρας, όπου θα παραμείνουμε για λίγες ημέρες για τη διεξαγωγή προκαταρκτικών συνομιλιών με την Κυβερνηση της πατρίδας μας.

Στις συνομιλίες αυτές, θα δώσουμε μια αληθή και καθαρή εικόνα των γεγονότων σε σχέση με τις πράξεις εξολόθρευσης που διαπράχθηκαν πρόσφατα από τους Ελληνες εναντίον των Τούρκων και θα παράξουμε κάθε τι το δυνατό για να εξασφαλίσουμε όπως οποιαδήποτε λύση, η οποία θα εξευρεθεί θα λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία απέδειξαν τους αληθείς σκοπούς των Ελλήνων πέραν πάσης αμφιβολίας.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι το σημαντικότερο σημείο για την τουρκική κοινότητα της Κύπρου στο οποίο πρέπει να επιμένουμε είναι η θεμελιώδης βάση οποιασδήποτε μορφής κυβέρνησης, η οποία θα εγκαθιδρυόταν, θα εξασφάλιζε αποτελεσματικά και οριστικά στην ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των Τούρκων καθώς και της τουρκικής τιμής και αξιοπρέπειας".

Εξ άλλου σε συνέντευξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ρωτήθηκε από το Μπι- Μπι- Σι ποια πολιτική θα ακολουθήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στη διάσκεψη του Λονδίνου και απάντησε: "Την πολιτική μας την αποφάσισαν για μας οι ελληνικές επιθέσεις των τριών τελευταίων ετών. Δεν θα προδώσουμε τους Τούρκους, οι οποίοι αγωνίστηκαν αμυνόμενοι υπέρ της περιουσίας μας. Πρέπει να εύρουμε λύση που να μη μας αφήνει στο έλεος των Ελλήνων".

Σε ερώτηση εάν η πιο πάνω δήλωση σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα απαιτήσουν διαμελισμό ο Ντενκτάς είπε: "Δεν θέλω να ονομάσω μερικά πράγματα, διότι δυνατόν να δυσαρεστήσω μερικούς αλλά ο,τιδήποτε μπορεί να εξασφαλίσει την ακεραιότητα μας, και τη ζωή μας, θα γίνει αποδεκτό. Και αυτή τη φορά πρέπει να εξασφαλισθούν πλήρως".

Ανοικτά υπέρ της διχοτόμησης μίλησε δημόσια ο Φαζίλ Κουτσιούκ, αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξη του στην ελβετική εφημερίδα "Εξπρέσσεν" που αναδημοσίευσε η εφημερίδα του "Χαλκίν Σεσί" (Φιλελεύθερος 11.1.1964):.

Οσμάν Ορέκ (άνω) και Χαλίτ Αλί Ριζά , τα άλλα δύο μέλη της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στην Πενταμερή Διασκεψη του Λονδινου

Είπε ο Κουτσιούκ:

"Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε μαζί με τους Ελληνες. Είναι δε αναγκαίο όπως πραγματοποιηθεί ο διαμελισμός της Κύπρου ή ένα άλλο είδος αυτονομίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας διοίκηση. Μεταβαίνουμε στο Λονδίνο με ανοικτά χαρτιά, αλλά χωρίς εμπιστοσύνη προς τους Ελληνες, διότι οι Ελληνες θέλουν να μας εξολοθρεύσουν και να μας οδηγήσουν σε κατάσταση δουλείας".

Σύμφωνα με την "Χαλκίν Σεσί" ο Κουτσιούκ αφαίρεσε από το αυτοκίνητο του την πινακίδα " Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας" αναγνωρίζοντας το νέο καθεστώς που άρχισε να δημιουργείται στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας όπου ιδρύθηκαν Τουρκοκυπριακό Αρχηγείο αστυνομίας, Ταχυδρομείο, Νοσοκομείο και Ραδιοσταθμός.

Την ίδια μέρα ο Φαζίλ Κουτσιούκ έκαμε δηλώσεις και στη γαλλική "Μοντ" και επανέλαβε αυτά που υποστήριζε στο βιβλίο του: Ο 35ος παράλληλος θα ήταν η ιδεώδης γραμμή για τη διχοτόμηση της νήσου, είπε, δίνοντας στους Τούρκους τη μισή Κύπρο περιλαμβανομένων και των λιμανιών της Κερύνειας και της Αμμοχώστου.

"Θέλουμε" είπε ο δρ Κουτσιούκ να δημιουργήσουμε χωριστό κράτος. Τα μικτά ελληνοτουρκικά χωριά, δεν μπορούν να υφίστανται εφεξής. Οι συμπατριώτες μας ζουν τρομοκρατημένοι λόγω των Ελλήνων γειτόνων τους. Οι τουρκοκύπριοι δεν αποτελούν μειονότητα, αλλά λαόν με δική του γλώσσα, θρησκεία και παραδόσεις. Είχαμε ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες επί της νήσου".

Πρόσθεσε:

" Το υπό μελέτη νέο κράτος θα αποφασίσει κατά πόσο θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι ή να ενωθούμε με την Τουρκία Ηδη προβαίνουμε στη δημιουργία χωριστής διοίκησης. Εχουμε τη δική μας αστυνομία και τηλεπικοινωνίες. Μετά τη διάσκεψη του Λονδίνου θα διευρύνουμε την περιοχή της αυτονομίας μας, Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου δεν υφίσταται πλέον. Ο Μακάριος σφάλλει αν νομίζει ότι θα αφεθούμε να σφαγούμε μέχρι του τελευταίου. Η Τουρκία θα επέμβει οπωσδήποτε για να μας σώσει, σύμφωνα προς τις Συνθήκες Εγγύησης".

Σύμφωνα με το σχέδιο διχοτόμησης που καθόρισε ο Κουτσιούκ ολόκληρη η βόρεια μισή Κύπρος θα περιέλθει στα χέρια των Τούρκων, περιλαμβανομένων της Λευκωσίας, του λιμανιού της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, της Μόρφου και Πόλης Χρυσοχούς. Ολόκληρη η ζητούμενη περιοχή για τους Τούρκους από τον δρα Κουτσιούκ έχει πληθυσμό 460.000 κατοίκους από τους οποίους οι 400. 000 είναι Ελληνες".