Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

30.12.1963: Ο Μακάριoς απευθύvεται στov Κυπριακό λαό, Ελληvες και Τoύρκoυς, με διάγγελμά τoυ, με τo oπoίo τovίζει ότι η πρόoδoς και η ευτυχία της vήσoυ απoτελoύv κoιvό έργo, Ελλήvωv και Τoύρκωv.

S-1528

30.12.1963: Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΜΕ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΟΙΝΟΝ ΕΡΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ

Ο διοικητής των τριών δυνάμεων (Αγγλίας, Ελλάδας και Κύπρου) Στρατηγός Κάβερ, ο οποίος ανέλαβε να επιβάλει την τάξη στη διαχωριστική γραμμή της Λευκωσίας, γνωστή περισσότερο ως Πράσινη Γραμμή και να βρίσκεται σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για καλύτερη επιβολή της κατάπαυσης του πυρός

Εννέα ημέρες μετά την έκρηξη των διακοινοτικών συγκρούσεων ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απευθύνθηκε προς τον Κυπριακό λαό για πρώτη φορά αλλά και λόγω της πρωτοχρονιάς.

Στο διάγγελμά του ο Μακάριος κάλεσε Ελληνες και Τούρκους να τείνουν χείρα φιλίας και τόνισε ότι η ευτυχία της νήσου αποτελεί κοινόν έργον Ελλήνων και Τούρκων

Ανέφερε:

"Κατά τας δυσκόλους αυτάς στιγμάς, τας οποίας διέρχεται η Κύπρος, αισθάνομαι την ανάγκην να απευθυνθώ και πάλιν προς τον Κυπριακόν λαόν.

Απευθύνομαι προς τους Ελληνας και προς τους Τούρκους της Κύπρου. Ολοι οι πολίται της κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνες και Τούρκοι, πρέπει να έχουν αντιληφθή ότι τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν πλήγμα βαρύτατον κατά της Κύπρου, θα παρέλθη δε αρκετόν διάστημα διά να δυνηθή να ανακύψη εκ των τραυμάτων της.

Τα θλιβερά αυτά γεγονότα ουδένα ήτο δυνατόν να ωφελήσουν. Ούτε τους Ελληνας, ούτε τους Τούρκους.

Οι Ελληνες εις την νήσον αυτήν αποτελούν την τεραστίαν πλειοψηφίαν του λαού της ευρίσκονται από πάσης πλευράς εις δυναμικωτέραν θέσιν από τους Τούρκους και ουδένα λόγον είχον να χρησιμοποιήσουν βίαν εναντίον της τουρκικής μειονότητος, μετά της οποίας επί μακρά έτη αρμονικώς έζησαν και επιθυμούν μελλοντικώς να συζήσουν.

Αντιλαμβάνομαι εν τούτοις ότι τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδος εκλόνισαν την εμπιστοσύνην μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και εγέννησαν καχυποψίας, ώστε εκάστη πλευρά να αναμένη επίθεσιν εκ της άλλης. Κατ' αυτόν τον τρόπον εδημιουργήθη κλίμα εντάσεως και ηλεκτρισμένης ατμοσφαίρας.

Μικρός μόνον σπινθήρ είναι δυνατόν να προκαλέση και πάλιν ανάφλεξιν με καταστρεπτικά δι' όλους μας αποτελδσματα.

Απευθυνόμενος προς τους Τούρκους επιθυμώ να διαβιβάσω από ελληνικής πλευράς κατά τρόπον σαφή και κατηγορηματικόν ότι οι Ελληνες της Κύπρου δεν προτίθενται να επιτεθούν κατά των Τούρκων ή καθ' οιονδήποτε τρόπον να μετέλθουν βίαια μέτρα εναντίον των. Ουδέν προς τούτο συμφέρον έχουν. Θα είναι όμως υποχρεωμένοι να υπερασπισθούν την ζωήν, την τιμήν και την περιουσίαν των, εάν εκδηλωθή οιοσδήποτε κίνδυνος από τουρκικής πλευράς.

Πιθανώς η Τουρκοκυπριακή ηγεσία να επιδιώκη διά της προκλήσεως, της ανταρσίας και της βίας, να δημιουργήση συνθήκας ευνοούσας την διαίρεσιν της νήσου.

Επιθυμεί πιθανώς να αποδείξη ότι δεν είναι δυνατή η συμβίωσις Ελλήνων και Τούρκων.

Ο Ντάνκαν Σάντς ως μεσολαβητής θα κατορθώσει να βρει κοινό έδαφος για όλους σημειώνει κάτω από το σκίτσο του ο Σπύρος Κέττηρος (Εφημερίδα ΚΥΠΡΟΣ 20 1 1964)

Η τοιαύτη αντίληψις θα είναι καταστρεπτική. Θλίβομαι δε βαθύτατα διότι η αντίληψις αύτη είχε πολλά θύματα. Οι Ελληνες έχουν βεβαίως πολιτικάς διαφοράς με τους Τούρκους, τας διαφοράς όμως αυτάς επιθυμούν να λύσουν δι' ειρηνικών μέσων.

Θα επιδιώξουν δι' ειρηνικών πάντοτε μέσων όπως εξαλείψουν τας περιεχομένας εις το Σύνταγμα εστίας προστριβών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων διά να ζήσουν ούτοι αρμονικώς άνευ οιασδήποτε έξωθεν ενοχλήσεως ή επεμβάσεως.

Δεν επιθυμώ να ασχοληθώ διά μακρών επί του παρόντος με την κατανομήν ευθυνών διά την σημερινήν τραγικήν κατάστασιν της νήσου μας. Εκείνο το οποίον πρωτίστως επιβάλλεται είναι η ειρήνευσις του τόπου και η επάνοδος εις την ομαλότητα. Ελληνες και Τούρκοι ας ρίψουν γεφύρας διά να συναντηθούν. Ελληνες και Τούρκοι ας τείνουν χείρα συμφιλιώσεως. Η πρόοδος και ευτυχία της νήσου αυτής αποτελεί κοινόν έργον Ελλήνων και Τούρκων.

Είναι γεγονός ότι μετά τη κατάπαυσιν των εχθροπραξιών πλείσται όσαι αδέσποτοι φήμαι και διαδόσεις κυκλοφορούν, αίτινες δημιουργούν αισθήματα φοβίας μεταξύ των πολιτών. Καλούνται όλοι οι πολίται να μη δίδου πίστιν εις τοιαύτας διαδόσεις και να εμποδίζωνται από τας καθημερινάς των εργασίας. Περί των πραγματικών γεγονότων θα πληροφορήται ο λάος εξ υπεθύνων πηγών. Η ατμόσφαιρα της φοβίας πρέπει να διαλυθή και ο λαός να επανέλθη εις την καθημερινήν εργασίαν του.

Το έτος 1963 έκλεισε τον κύκλον του με θλιβεράς δι' όλους μας αναμνήσεις. Εύχομαι η ανατολή του νέου έτους να είναι ανατολή ευτυχεστέρων ημερών διά την Κύπρον.