Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.12.1963: Ο Νίκoς Σαμψώv εγκαταλείπει τηv Ομoρφίτα ύστερα από διαταγή της oργάvωσης Ακρίτας της oπoίας άvθρωπoι κατηγoρoύv τov αvτισυvταγματάρχη της ΕΛΔΥΚ Δημήτριo Iωαvvίδη ότι δεv έσπευσε σε βoήθεια τωv Ελλήvωv Κυπρίωv.

S-1525

26.12.1963: Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΨΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΣΠΕΥΣΕ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ...

Νίκος Σαμψών: "Σας παραδίδουμε την Ομορφίτα ελληνική. Κρατείστε την έτσι"

Ο Νίκος Σαμψών στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της αφήγησης του για τη μάχη της Ομορφίτας (εφημερίδα ΜΑΧΗ 22.12.1964) αναφέρει ότι ύστερα από τις διαταγές του Αρχηγείου (της Οργάνωσης Ακρίτας) προς αυτόν να εγκαταλείψει την Ομορφίτα, παρέδωσε την περιοχή Ομορφίτας στις 3.30 το απόγευμα της 26ης Δεκεμβρίου 1963 στους άλλους που στάληκαν από το Αρχηγείο.

Προσθέτει:

"Φεύγοντας αποχαιρέτισα τους συγκεντρωθέντες με τα πιο κάτω λόγια:

"Σας παραδίδουμε την Ομορφίτα ελληνική. Οταν ήλθαμε εδώ ήταν τουρκική. Κρατείστε την ελληνική".

Ετσι επιβιβαστήκαμε στα οχήματα που μας ανέμεναν και ψάλλοντας εθνικα θούρια αναχωρήσαμε για τη Λευκωσία με τελικό προορισμό το Στρόβολο. Στα αυτοκίνητά μας κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες που πήραμε από τους τρομοκράτες στην Ομορφίτα. Οι κάτοικοι Καϊμακλίου, απ' όπου περνούσαμε, μας χειροκροτούσαν με δάκρυα στα μάτια και με κάθε τρόπο εξέφραζαν τα αισθήματά τους σε μας.

Πολλοί πάλι έτρεχαν δίπλα από τα αυτοκίνητα και προσπαθούσαν να μας σφίξουν τα χέρια, ψώναζαν, τραγουδούσαν μαζί μας. Πόσο διαφορετικά ήταν όταν πριν από δυο μέρες φθάσαμε στο Καϊμακλί. Ο κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του, φοβισμένος και σχεδόν ανυπεράσπιστος.

Ο κόσμος εκείνος, δυο μέρες νωρίτερα, με αγωνία ετοιμαζόταν να υπερασπισθεί άοπλος, με μαχαίρια, ρόπαλα, σίδερα, τσεκούρια, την τιμή του και την τιμή της οικογένειας του την περιουσία του και τη ζωή του. Δυο μέρες αργότερα, όταν έληξαν οι συγκρούσεις στην Ομορφίτα και αλλού, ο ίδιος κόσμος πανηγύριζε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο άμεσος κίνδυνος είχε περάσει. Η τουρκική τρομοκρατία είχε συντριβεί στην περιοχή τους και άνετα πλέον μπορούσαν να αναπνεύσουν ελεύθερα. Δεν γνώριζαν οι άνθρωποι τον κίνδυνο που είχαν διατρέξει την προηγουμένη μέρα των Χριστουγέννων όταν είχαμε διαταχθεί να εγκαταλείψουμε την Ομορφίτα και το Καϊμακλί.

Τη διαταγή εκείνη λίγοι την πληροφορήθηκαν. Μεταξύ αυτών και ο Νίκος Μουσιούτας, ο οποίος βρισκόταν στο τηλέφωνο του Αρχηγείου στο Καϊμακλί. Δεν την ανακοίνωσε σε κανένα και δεν άφησε να διαρρεύσει.

Ακόμα ο Νίκος Μουσιούττας δεν μου διαβίβαζε πολλές διαταγές του Αρχηγείου, διότι πολύ ορθά, τις έκρινε ως απαράδεκτες. Οταν τα τηλέφωνα μας είχαν αποκοπεί και το γενικό Αρχηγείο δεν μπορούσε να έλθει σε επαφή μαζί μου, ενώ η επίθεση μας βρισκόταν στο αποκορύφωμά της με τους άνδρες των ομάδων μου να συντρίβουν ακάθεκτοι τις τρομοκρατικές εστίες αντίστασης, το Αρχηγείο συνεχώς απηύθυνε διαταγές στο Νίκο Μουσιούττα να με ειδοποιήσει να σταματήσω τις επιθέσεις και να παύσω το πυρ. Ορθά όμως ο ίδιος δεν με ειδοποιούσε.

Σε μια μάλιστα περίπτωση, όπως πληροφορήθηκα αργότερα, του ζητήθηκε όπως ασκήσει σε μένα, την προσωπική του επιρροή, για να σταματήσω την επίθεση στην Ομορφίτα. Αυτά όλα συνέβησαν τη μέρα των Χριστουγέννων, όταν οι δυνάμεις μας συνέτριβαν την τρομοκρατία με θυελλώδεις επιθέσεις και αντεπιθέσεις και έγραψαν το έπος των Χριστουγέννων του 1963.

Στις 26 Δεκεμβρίου 1963 θα πρέπει να θεωρείται και ως αποφράδα μέρα γιατί κατ' αυτήν συμφωνήθηκε, ερήμην του λαού μας, η διαχωριστική Πράσινη Γραμμή, δηλαδή η διχοτόμηση της Λευκωσίας. Η Πράσινη Γραμμή δεν ήταν κέρδος, όπως παρουσιάστηκε στο μαρτυρικό λαό μας.

Δημήτριος Ιωαννίδης: Τα μέλη της οργάνωσης ΑΚΡΙΤΑΣ είχαν παράπονο ότι δεν τους βοήθησε το 1963

Η Πράσινη Γραμμή σημαίνει, χωρίς οποιαδήποτε αμφισβήτηση, διχοτόμηση και αναγνώριση του τουρκικού τρομοκρατικού κρατιδίου, πράγμα το οποίο επεδίωκαν οι ηγέτες της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, με την εξαπολυθείσα επίθεση τους εναντίον του ελληνικού πληθυσμού.

Με τη διχοτομική Πράσινη Γραμμή άρχισε το μέγα δράμα της Κύπρου. Οι τρομοκράτες αναγνωρίστηκαν ως κυρίαρχοι μιας ορισμένης περιοχής, μικρής ή μεγάλης δεν έχει καμιά διαφορά, με δικές τους υπηρεσίες, δική τους αστυνομία, δική τους διοίκηση και με σύνορα τα οποία φρουρούν στην Πράσινη διχοτομικη Γραμμή.

Οποιοσδήποτε ελληνοκύπριος τολμήσει ή κατά λάθος εισέλθει μέσα στην τουρκική κυριαρχία, πέραν της Πράσινης Γραμμής, είναι καταδικασμένος χωρίς κανένας να μπορεί να διαμαρτυρηθεί, διότι και αυτά τα Ηνωμένα Εθνη απαντούν "Πράσινη Γραμμή" και δικαιώνουν τους τούρκους τρομοκράτες.

Το πλέον εγκληματικό είναι ότι οι κύριοι που κάθησαν και με ελαφρά συνείδηση συνεφώνησαν για τη διχοτόμηση της Λευκωσίας, άφησαν, πέραν της Πράσινης Γραμμής, ελληνικές οικογένειες και περιουσίες ανυπολόγιστης αξίας. Δεν γνώριζαν καν μέχρι ποίου σημείου έφθαναν οι τουρκικές περιουσίες.

Ο λαός της μαρτυρικής Κύπρου, όταν το ζήτημα μας βρει τη λύση του, θα ζητήσει ευθύνες για την εγκληματική αποδοχή της διχοτομήσεως της Λευκωσίας.

Ενώ συμφωνείτο η εγκληματική Πράσινη Γραμμή στο Αρχηγείο εκτυπωνόταν φυλλάδιο της οργάνωσης με το οποίο γινόταν προσπάθεια να δικαιοληγηθεί η εγκληματική συνθηκολόγηση. Για να ριφθεί στάκτη στα μάτια του λαού για τη διχοτόμηση της Λευκωσίας. Διανεμήθηκε το διαβόητο φυλλάδιο "διατί διετάχθη κατάπαυσις του πυρός".

Στο φυλλάδιο αυτό η κατασυκοφάντηση της Ελλάδας και του ένδοξου ελληνικού στρατού έπαιρνε διαστάσεις εγκληματικής εθνικής προδοσίας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, στο φυλλάδιο κατηγορήθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση, ότι ο ένδοξος ελληνικός στρατός, εγκατέλειψε την αγωνιζόμενη για ελευθερία νήσο μας στην πλέον κρίσιμη καμπή.

Το ανθελληνικό εκείνο φυλλάδιο του Αρχηγείου, το οποίο έφερε την υπογραφή "Ακρίτας" δημιούργησε στον αγωνιζόμενο μαρτυρικό λαό μας τρομερές αμφιβολίες και ενίσχυσε την ανθελληνική προπαγάνδα, η οποία πλέον αχαλίνωτη οργίαζε σε βάρος του ελληνικού Εθνους, μερικοί αφελείς, οι οποίοι δεν γνώριζαν την πραγματικότητα, έπεσαν θύματα της ανθελληνικής αυτής προπαγάνδας και ύβριζαν φανερά πλέον την Ελληνική Κυβέρνηση και τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού.

Η προαπαγάνδα εναντίον του Εθνους και του στρατού της Ελλάδας πήρε τρομερές διαστάσεις. Ανθρωποι του αρχηγείου διέτρεξαν την ηρωϊκή ύπαιθρο για να προπαγανδίσουν εναντίον του Εθνους. Ευτυχώς όμως που βρέθηκαν άνθρωποι που γνώριζαν την αλήθεια, αγωνιστές που γνώριζαν την πραγματικότητα και με πραγματικό θάρρος και τόλμη ύψωσαν το παράστημά τους και την τίμια φωνή τους και είπαν την αλήθεια.

Η τίμια αγωνιστική φωνή των ανθρώπων που δεν πανικοβλήθηκαν από την έξοδο της ΤΟΥΡΔΥΚ από το στρατόπεδο της και τις απειλές της Τουρκίας για απόβαση, τελικά μπόρεσαν να διαφωτίσουν το λαό μας και να εμποδίσουν την άνθελληνική προπαγάνδα. Ετσι είδαμε σε πλείστες περιοχές, με βδελιγμία, να ξεσχίζονται τα ανθελληνικά εκείνα φυλλάδια και να περιφρονούνται τελικά οι συκοφάντες και προαπανδιστές εναντίον της ΕΛΔΥΚ.

ΧΑΡΑΥΓΗ 28 12 1963

Αξια σημειώσεως είναι η προσπάθεια λίγες μέρες αργότερα, η οποία έγινε από ανθρώπους του Αρχηγείου να διοργανώσουν ανθελληνική διαδήλωση, η οποία θα κατέληγε έξω από την ελληνική πρσβεία με απρόβλεπτα επεισόδια στην ελληνική πρεσβεία της Λευκωσίας.

Βρισκόμουν στο γραφείο του αντισυνταγματάρχη της ΕΛΔΥΚ Δημήτριου Ιωαννίδη όταν έφθασε η πληροφορία για την ανθελληνική διαδήλωση, η οποία θα γινόταν την επομένη. Παρουσία του Ιωαννίδη και του επίσης αντισυνταγματάρχη Κώστα Τσέργα και του αντισυνταγματάρχη Κωστάκη πήρα στο τηλέφωνο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και διαμαρτυρήθηκα έντονα για την ενέργεια εκείνων των ανθρώπων του αρχηγείου να διοργανώσουν ανθελληνική διαδήλωση. Ο Μακαριώτατος μου είπε:

- Τώρα μόλις έχω πληροφορηθεί για την προσπάθεια διοργάνωσης ανθελληνικής διαδήλωσης, η οποία θα καταλήξει στην ελληνική πρεσβεία. Διαφωνώ πλήρως με αυτές τις ενέργειες. Εχεις δίκαιο γι αυτά που λέγεις".

- Μακαριώτατε, θεωρώ τη διαδήλωση αυτή ως εθνική προδοσία. Πρέπει να ενεργήσετε αμέσως για να μη γίνει. Αν γίνει θα κατέβω κάτω με τους άνδρες μου και θα κτυπήσω ενόπλως τη διαδήλωση αυτή που την θεωρώ προδοτική".

- Θα κάμω ότι μπορώ. Μείνε ήσυχος ότι θα ματαιώσω την ανθελληνική αυτή διαδήλωση.

Πραγματικά ο Εθνάρχης ενήργησε δραστήρια και η διαδήλωση ματαιώθηκε.

Υστερα από μια εβδομάδα διοργάνωσα την πρώτη ενωτική διαδήλωση δέκα χιλιάδων μαθητών των σχολείων Λευκωσίας που την ακολούθησαν παρόμοιες διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της Κύπρου.