Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5.12.1963: Ο Ντεvκτάς καθoρίζει ως ημέρα έvαρξης της αvταρσίας τωv Τoύρκωv εvαvτίov τoυ κράτoυς τα Χριστoύγεvvα τoυ 1963.

S-1515

5.12.1963: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1963

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (άνω) 6 8 1963 και κάτω 7 8 1963

Οι Τούρκοι οδηγούνταν στην απόφαση ότι έπρεπε να αναλάβουν δράση.

Οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί συνέπιπταν με εκείνους των Ελλήνων που λάμβαναν μέτρα μια και ο Μακάριος φοβόταν αντίδραση τους, οποιασδήποτε μορφής, μετά την υποβολή των προτάσεων του για συνταγματικές προτάσεις.

Ολα έμοιαζαν με τη λαϊκή παροιμία "φοβόται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη".

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 20 8 1963

Τους τελευταίους μήνες του 1963 πραγματοποιούνταν συχνές συσκέψεις και ανταλλαγή πληροφοριών για την ετοιμασία των Τουρκοκυπρίων.

Στις 5 Δεκεμβρίου, σε μια από τις συσκέψεις αυτές, στις οποίες παρέστη ολόκληρη η τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι αυτό έπρεπε να γίνει τα Χριστούγεννα του 1963.

Τις αποκαλυπτικές αυτές πληροφορίες έδωσε ένας τουρκοκύπριος σε έγγραφο του που κατέληξε στα χέρια των κυπριακών αρχών ασφαλείας.

Το έγγραφο, σε μετάφραση όπως έφθασε 4 Δεκεμβρίου 1964, ένα χρόνο μετά τα γεγονότα, στην εφημερίδα Ο ΑΓΩΝ του Νίκου Κόση Επιτελάρχη της οργάνωσης "Ακρίτας που δημοσίευσε πολλά από τα αρχεία της Οργάνωσης, έχει ως εξής:

"Ο ρόλος μας εις τας συσκέψεις αυτές ήταν: Μα ενημερωνόμαστε σε σχέση με την κατάσταση και να εκφέρουμε γνώμη πάνω στις λεπτομέρειες της εφαρμογής του σχεδίου. Η πλειονότητα υποστήριζε πάντοτε τις απόψεις του Ντενκτάς. Μεταξύ των παρευρισκομένων συγκαταλέγετο και ο δρ Κουτσιούκ, ο οποίος μάατρια προσπαθούσε να πείσει τους φανατικούς όπως αντιμετωπτίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία και σωφροσύνη. Ως ήτο φυσικό ο δρ Κουτσιούκ απέτυχε στις προσπάθειες του αυτές, οι οποίες παρ' ολίγο να του στοίχιζαν τη ζωή.

Ο Κουτσιούκ καταδικάσθηκε σε θάνατο, αλλά για να μη διασπασθεί το μέτωπο σώθηκε ύστερα από επεμβάση τους. Αυτό συνέβη σις 5.12.1963. Είμαστε περισσότερα από 40 πρόσωπα και συσκεπτόμαστε στο γραφείο του Ντενκτάς. Ηταν η πλέον κρίσιμη σύσκεψη μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 7 8 1963

Στους γύρω δρόμους περιπολούσαν τα μέλη της ΤΜΤ που έφερν αυτόματα όπλα κάτω από τα επανωφόρια τους.

Στη συνεδρίαση αυτή έλαβαν μέρος και ανώτεροι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 10 8 1963

Το θέμα της σύσκεψης ήταν η λήψη απόφασης σε σχέση με την έναρξη ένοπλου αγώνα σύμφωνα με τα σχέδια των οποίων η προετοιμασία άρχισεν πριν από ένα έτος. Στη σύσκεψη μετέσχαν και αρκετοί από τους αρχηγούς, οι οποίοι είχον αφιχθεί από τις επαρχίες και οι οποίοι υπέβαλαν εκθέσεις σε σχέση με τις δυνάμεις, οι οποίες ήσαν διαθέσιμες στις επαρχίες τους.

Και εμείς υποβάλαμε έκθεση σχετικά με τις διαθέσιμες δυνάμεις στην περιοχή Λευκωσίας.

Η μελέτη των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τα οποία αντιμετωπίζαμε διήρκεσε μέχρι τις πρωϊνές ώρες. Κατόπιν άρχισε να μιλά ο Ντενκτάς. Παρακολουθούσαν όλοι με της μέγιστη προσοχή.

Ο Ντενκτάς είπε τα εξής:

"Ο καιρός πλησιάζει. Είμαστε οργανωμένοι και αρκετά ισχυροί για την έναρξη του αγώνα και δεν είμαστε μόνοι. Παρά το πλευρό μας ίστανται εκτός από τη μητέρα πατρίδα και άλλοι φίλοι μας, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν.

Οι Ελληνες άρχσαν να υποψιάζωνται. Εχει σημειωθεί διαρροή πληροφοριών. Οσον περισσότερο ενωρίς αρχίσουμε τόσο το καλύτερον θα είναι. Πρέπει να αρχίσουμε στις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων".

Αυτά είπε ο Ντενκτάς.

Τους λόγους του Ντενκτάς ακολούθησαν ζωηρές εκδηλώσεις.

Ο Ντενκτάς αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 11 6 1963

Από αυτό αντιληφθήκαμε ότι η 25η Δεκεμβρίου είχε ορισθεί ως ημερομηνία ένρξης του αγώνα προηγουμένως και όχι κατά τη σύσκεψη εκείνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 11 6 1963

Το σχέδιο για την έναρξη δράσης στις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων, όπως το αποκάλυψε ο Ντενκτάς έχει σε αδρές γραμμές ως εξής σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας εφημερίδας του Νίκου Κόση:

1. Τις πρωϊνές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων, θα τοποθετούντο σε όλες τις εκκλησίες βόμβες μεγάλης ισχύος ώστε:

α) Να προξενηθούν βαριές απώλειες μεταξύ των Ελλήνων, και

β) Να δημιουργηθεί πανικός και σύγχυση.

2. Ειδικές ομάδες σαμποτέρ θα διενεργούσαν πράξεις δολιοφθοράς στα κυβερνητικά κτίρια με πρώτο στόχο τον ραδιοσταθμό.

3. Η δημιουργια ομάδων κρούσεως οι οποίες θα εξαπέλυαν γενική επίθεση θα εκτελούσαν γενική επίθεση για την κατάληψη μεγάλου τμήματος του ελληνικού τομέα.