Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.1.1963: Ο Ραoύφ Ντεvκτάς απειλεί ότι 120.000 Τoύρκoι είvαι έτoιμoι vα θυσιασθoύv για vα παραδώσoυv τηv Κύπρo στo vόμιμo ιδιoκτήτη της, τηv Τoυρκία. Οι Τoυρκoκύπριoι εφαρμόζoυv πoλιτική αvυπακoής στηv Κυπριακή Κυβέρvηση.

S-1510

24.1.1963: Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΤΙ 120.000 ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΟΙ ΤΟΥΡΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΦΡΜΟΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ραούφ Νενκτάς: Απειλεί ότι 120 χιλιάδες Τούρκοι είναι έτοιμοι να θυσιασθούν για να πραδώσουν την Κύπρο στο νόμιμο, ιδιοκτήτη της, όπως αποκαλεί την τουρκίλα

Από τουρκοκυπριακής πλευράς η κρίση που ξέσπασε γύρω από το θέμα των Δήμων οδήγησε τον Πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής Κοινοτικής Συνέλευσης Ραούφ Ντενκτάς να εξαπολύσει απειλές πολέμου.

Μιλώντας κατά τα εγκαίνια μνημείου Ηρώων που έπεσαν στην Κύπρο από το 1570-1957 ο Ραούφ Ντενκτάς προειδοποίησε ότι οι 120.000 Τούρκοι ήταν αποφασισμένοι να σκοτωθούν για να προστατεύσουν την Κύπρο και να την παραδώσουν στο νόμικο ιδιοκτήτη της που δεν είναι άλλος παρά η Τουρκία.

Είπε ο Ντενκτάς σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" (25.1.1963) που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μοναδικό επεισόδιο σύγκρουσης τουρκοκυπρίων και βρεττανών κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ στα κατεχόμενα:

"Οι τουρκοκύπριοι αγωνίστηκαν κατά το 1957-58 για τη σημαία τους και έδωσαν επτά μάρτυρες.

Δεν έχει σημασία πόσοι θυσιάστηκαν, αλλά πόσοι θα θυσιασθούν.

Το έδαφος στο οποίο έπεσαν είναι η πατρίδα μας και οι Τούρκοι δεν θα επιτρέψουν την παραβίαση της πατρίδας τους.

Τα εδάφη αυτά είναι ποτισμένα με τουρκικό αίμα και δεν πρόκειται να τα παραδώσουμε σε άλλους εκτός από τον πραγματική ιδιοκτήτη.

Υπάρχουν όμως μερικοί που δεν αναγνωρίζουν τον τουρκικό χαρακτήρα αυτής της νήσου και που επιδιώκουν να αγνοήσουν την ύπαρξη των Τούρκων.

Εάν παραστεί ανάγκη θα θυσιασθούμε και οι 120.000 Τούρκοι.

Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όσοι προτίθενται να μας αφαιρέσουν τα δικαιώματα μας.

Ενώπιον του μνημείου αυτού ορκιζόμαστε επίσημα να υπερασπισθούμε τα δικαιώματα μας αυτά.

Οι μάρτυρες μας, μας έδειξαν πως να δίδουμε το αίμα και να πεθαίνουμε αν παραστεί ανάγκη για κάθε τι το τουρκικό".

Αυτή την περίοδο οι Τουρκοκύπριοι είχαν εφαρμόσει ουσιαστικά πολιτική ανυπακοή στην Κυπριακή Κυβέρνηση.

Παρά το γεογνός ότι με βάση το Νόμο δεν υπήρχαν πλέον δημαρχεία, ύστερα από την απόρριψη της παράτασης του Νόμου στο τέλος του 1963 και την κήρυξη των δημαρχουμένων περιοχών σε Συμβούλια Βελτιώσεως από την Κυπριακή Κυβέρνηση οι Τούρκοι συνέχισαν κανονικά να λειτουργούν τα χωριστά Δημοτικά Συμβούλια που λειτουργούσαν ακόμα επί αγγλοκρατίας σαν να μη συνέβαινε τίποτε.

Εξ άλλου στις 15 Φεβρουαρίου με αφορμή εγκύκλιο της κυβέρνησης προς τους τουρκοκύπριους για να μη καταβάλλουν τους φόρους τους στους τουρκοκυπριακούς δήμους αλλά στα Συμβούλια Βελτιώσεως η Εκτελεστική Επιτροπή της Τουρκοκυπριακής Κοινοτικής Συνέλευσης με ανακοίνωση της ανέφερε ότι οι τουρκοκύπριοι κυβερνητικοί υπάλληλοι καταβάλλουν τους φόρους τους μόνο στην Τουρκική Κοινοτική Συνέλευση και σε κανένα άλλο, και ότι αυτό κάνουν από την 1η Ιανουαρίου 1963.