Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.2.1961: Ο Γεώργιoς Γρίβας πραγματoπoιεί τηv πρώτη πρoεκλoγική oμιλία τoυ στηv Αθήvα και αφoύ εξαπoλύει έvτovη επίθεση εvαvτίov τoυ Ευάγγελoυ Αβέρωφ υπόσχεται ότι θα αγωvισθεί για vα επιτύχει αvατρoπή τωv συμφωvιώv Ζυρίχης-Λovδvoυ.

S-1492

26.2.1961: Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΖΥΡΙΧΗΣ- ΛΟΝΔΙΝΟΥ.

Ο Γεώργιος Γρίβας φθάνει με τιμές ήρωα στην Αθήνα. Τον υποδέχεται πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ που διακρίνεται πίσω απο τον Διγενή στη φωτογραφία. Με την κάθοδο του στην πολιτική ο Γρίβας επιτίθεται έντονα στον Αβέρωφ υποσχόμενος ότι θα αγωνισθεί για ανατροπή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου της οποίας ο Αβέρωφ ήταν ο βασικός αρχιτἐκτονας

Στις 12 Φεβρουαρίου 1961 ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας- Διγενής, ύστερα από την οριστική του απόφαση να κατέλθει στην πολιτική και να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της Ελλάδας, οργάνωσε την πρώτη του προεκλογική εμφάνιση στο προάστιο Περιστέρι, στην Αθήνα, όπου έγινε αντικείμενο θερμών, πράγματι, εκδηλώσεων 4,000 λαού.

Στην εξέδρα απ' όπου μίλησε, βρίσκονταν οι Σάββας Παπαπολίτης, αρχηγός της ΕΠΕΚ και ο Στ. Κωστόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΕΑ που είχε κι' αυτή στο μεταξύ προσχωρήσει στην Κίνηση με άλλους βουλευτές της.

Στην ομιλία του ο Στρατηγός Γρίβας, γνωρίζοντας ότι μιλούσε σε περιοχή που ελεγχόταν από την Αριστερά, εξαπέλυσε έντονη επίθεση εναντίον των πλουσίων, υποσχέθηκε καταστροφή των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων και τόνισε ότι ήταν αποφασισμένος να πατήσει πάνω στο πτώμα της Κυβέρνησης προκειμένου να σώσει τον τόπο:

" Απευθύνομαι προς τον εργαζόμενο λαό, ο οποίος με μόχθο και ιδρώτα κερδίζει το ψωμί του. Σας ομιλώ ως ένας άνθρωπος ο οποίος δεν προέρχεται από την αριστοκρατία του χρήματος, αλλά από την πραγματική αριστοκρατία της πείνας και αυτό το θεωρώ τιμή και υπερηφάνεια και ο οποίος παρά τις ευκαιρίες οι οποίες του παρουσιάσθηκαν, προτίμησε να μείνει ένας άνθρωπος του λαού, χωρίς να δελεασθεί ούτε από το χρήμα ούτε από τις δόξες. Καμωμένος από τη λαϊκή πάστα και βγαλμένος από τα σπλάχνα της μάζας του λαού, μπορώ καλύτερα να σας κατανοήσω και να με κατανοήσετε.

" Γι αυτό κι εγώ σε σας θέλω να στηριχθώ για τη δημιουργία της νέας Ελλάδας, να φτιάξουμε μαζί μια Πολιτεία, στηριζόμενη όμως στο λαό και όχι στον πλούτο, γιατί τότε μόνο θα είναι στερεά τα θεμέλια της, αφού θα στηρίζεται στα γερά μπράτσα του εργαζόμενου λαού.

" Από το χώρο αυτό είμαι υποχρεωμένος να διακηρύξω τα εξής: Δεν είμαστε εναντίον όλων ανεξαιρέτως εκείνων, οι οποίοι έχουν το χρήμα, αλλά μόνο εναντίον των κακών πλουσίων, οι οποίοι ενώ επιδεικνύουν προκλητικά τον πλούτο τους, ενώ οι άλλοι πεινούν, τον χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα, αδιαφορούντες για τη δυστυχία των πολλών και εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία των άλλων για δικό τους όφελος.

" Τουναντίον εκτιμούμε και θα υποστηρίξουμε το κεφάλαιο εκείνο το οποίο δεν έκμεταλλεύεται αποκλειστικά προς όφελος του κατέχοντος τούτο, αλλά τουναντίον χρησιμοποιείται υπέρ του συνόλου για παραγωγική εργασία και απασχόληση περισσότερων εργατικών χεριών και καλυτερη αμοιβή τους. Μια κοινωνία ευδαιμονεί όταν δεν υπάρχουν άτομα τα οποία να στερούνται εργασίας.

Ο Γεώργιος Γρίβας σε περιοδεία του με τη σύζυγο του Κική. Πίσω από τον Γρίβα (με γραβάτα) ο Νίκος Σαμψών που τον συνόδευσε στο Μεσολόγγι

" Ο λαός πρέπει να γνωριζει ότι θα εύρει σε μένα ένα στοργικό, δίκαιο, αλλά και αυστηρό ηγέτη. Θα θεωρήσω όλους τους πολίτες ίσους απέναντι μας. Γι' αυτό δήλωσα ότι θα ξεχάσω το κακό παρελθόν μερικών και καλώ όλους να γίνουν πραγματικοί Ελληνες. θα απονείμω ισονομία, ισοπολιτεία και θα ξεσχίσω τους περίφημους φακέλους κοινωνικών φρονημάτων. Από τη συμπεριφορά εκείνων που παραστράτησαν θα εξαρτηθεί εάν θα προχωρήσω και περαιτέρω σε άλλα μέτρα επιείκειας.

" Κατέρχομαι στην πολιτική ως ένας στρατιώτης παρά το πλευρό σας για να κάμουμε την ειρηνική επανάσταση την οποία και σεις επιθυμείτε.

" Δεν θα αναλάμβανα ένα τόσο βαρύ έργο εάν οι στιγμές δεν ήσαν κρίσιμες για το Εθνος και εάν δεν αναμετρούσα τις δυνάμεις μου και δεν ήμουν βέβαιος ότι είμαι σε θέση να φέρω σε πέρας το έργο τούτο, απολακτίζοντας κάθε εμπόδιο και μη υπακούοντας σε κανένα εκβιασμό. Δεν πηγάινω να δημιουργήσω κόμμα, αλλά μια ανακαινιστική κίνηση και θα εφαρμόσω όσα υπόσχομαι αδιαφορώντας εάν θα δυσαρεστήσω και φίλους. Απέδειξα δε ότι έχω τη σιδηρά θέληση να εφαρμόσω όσα υποσχομαι.

" Η σημερινή Κυβερνητική φατρία δεν άφησε τίποτε όρθιο στον τόπο μας, διότι με τη πτώση της φοβείται ότι θα αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της και θα κληθεί να λογοδοτήσει.

" Είναι αποφασισμένη συνεπώς να πατήσει σε πτώματα για να "πέσει στα μαλακά". Αλλά κι εμείς είμαστε αποφασιμένοι να πατήσουμε πάνω στο πτώμα της και τα πτώματα όλων εκείνων οι οποίοι την υποστηρίζουν, προκειμένου να σώσουμε τον τόπο".

Ο Στρατηγός Γρίβας εξαπέλυσε μια από τις πιο έντονες επιθέσεις του εναντίον κυρίως του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα παράδοσης του αυτοκινήτου που αγόρασε γι' αυτόν ο Κυπριακός λαός ύστερα από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να του αποσύρει το επίσημο που του είχε παραχωρήσει.

Σε σύντομη ομιλία του ο Στρατηγός Γρίβας χαρακτήρισε τον Αβέρωφ αλλοπρόσαλλο και αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Αβέρωφ θεωρούσε το Γρίβα σαν τον πιθανό διάδοχο του Καραμανλή.

Ακόμα ο Στρατηγός Γρίβας δεσμεύθηκε να εργασθεί για κατάρρευση των συμφωνιών Ζυρίχης- Λονδίνου.

Μετέδωσε ο Ευριπίδης Ακρίτας, ανταποκριτής του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ από την Αθήνα:

" Ο αρχηγός της ΚΕΑ στρατηγός Γρίβας- Διγενής για πρώτη φορά διακήρυξε σήμερα κατά τρόπο απόλυτα κατηγορηματικό ότι αφού τέθηκε επι κεφαλής ενός ανανεωτικού πολιτικού κινήματος στην Ελλάδα, παρέχει σήμερα την επίσημη υπόσχεση ότι " θ' αγωνισθεί με όλα τα νόμιμα μέσα δια της πολιτικής και διπλωματικής οδού μέχρις ότου το κατασκεύασμα των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου καταρρεύσει ολοσχερώς και αποδοθεί η πλήρης ελευθερία στον Ελληνικό Κυπριακο λαό.

Ο Γ. Μελάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο κατηγόρησε σε διάφορες περιπτώσεις τον Ευάγγελο Αβέρωφ ότι υπηξε ο εισηγητής της διχοτόμησης της Κύπρου (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 1 2 1961)

" Ο Στρατηγός Γρίβας στο σημερινό λόγο του υπήρξε οξύτατος σε χαρακτηρισμούς εναντίον της Ελληνικής Κυβέρνησης για την μικροπρέπεια της, όπως τη χαρακτήρισε, στο ζήτημα της αφαίρεσης του αυτοκινήτου του.

" Είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας ότι η Κυβέρνηση με φόρτωσε με τιμές. Ελησμόνησε όμως ο ανεκδιήγητος αυτός Υπουργός ότι δεν είναι η Κυβέρνηση που μου απένειμε τις τιμές, αλλά ολόκληρο το Ελληνικό Εθνος και ότι εγώ ούτε εζήτησα ούτε δέχθηκα να μου απονεμηθούν τίτλοι και παράσημα παρά κατόπιν πίεσης και πρωτοβουλιών, οι οποίες εξέρχονταν της βούλησης μου.

" Αλλά για να αποδείξω πόσον αλλοπρόσαλλος είναι ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών αρκούμαι να σας αναφέρω ένα επεισόδιο χαρακτηριστικό της όλης νοοτροπίας του.

" Οταν ύστερα από πιέσεις της Κυβέρνησης δέχθηκα λίγο μετά την επιστροφή μου από την Κύπρο να μεταβώ στα Ανάκτορα για να μου απονείμει ο βασιλιάς τα παράσημα βρέθηκα μετά το πέρας της απονομής των παρασήμων ενώπιον της εξής σκηνής: Ο κ. Αβέρωφ που με συνόδευε ενώ βγαίναμε από τα Ανάκτορα, για μια στιγμή με άφησε και προσήγγισε το βασιλέα Παύλο. Οταν μετά από λίγο με πλησίασε εκ νέου μου είπε τα εξής:

- Ξέρετε τι μιλούσαμε με το Βασιλέα;

- Οχι, του απάντησα. Αλλά τι είπατε;

- Είπα στο βασιλέα, μου πρόσθεσε Αβέρωφ, ότι ευτυχώς που ο Γρίβας βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, διότι όταν αύριο πέσει ο Καραμανλής έχουμε τον άνθρωπο, ο οποίος θα τον διαδεχθεί στην Κυβέρνηση".

Ο Στρατηγός Γρίβας συνέχισε την αντεπίθεση του και την 1η Μαρτίου κατέθεσε στη Βουλή δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΚΕΑ Κωστόπουλου πρόταση νόμου " για ηθικό καθαρμό της πολιτικής ζωής με την εφαρμογή της αρχής του πόθεν έσχες".

Με βάση την πρόταση υποχρεούντο σε έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων οι Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί, οι βουλευτές, οι εργολάβοι, ιδιοκτήτες εφημερίδων, ανώτατοι κρατικοί λετιουργοί, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, σύμβουλοι οργανισμών και συνεταιρισμών και οι συγγενείς των πιο πάνω και οι "μεσάζοντες".

Τα όσα κήρυσσε ο Στρατηγός Γρίβας αποτελούσαν πραγματική λαϊκή επανάσταση και ανανέωση και έδειχνε τουλάχιστον ότι αγωνιζόταν να εξασφαλίσει- όντας αντικομμουνιστής- τις ψήφους και αυτών ακόμη των κομμουνιστών.

Είναι χαρακτηριστικό απόσπασμα ομιλίας του που έκαμε στην κωμόπολη Ομόλιο, παρά τα Τέμπη στις 11 Μαρτίου 1961 όπου οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα " Θέλουμε να σώσεις την Ελλάδα":

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19 8 1961

"Διαβεβαιώ τους αγρότες ότι θα πραγματοποιήσω οπωσδήποτε όσα υπόσχομαι και ότι οπωσδήποτε θα ανέλθω στην Εξουσία, διότι ο Ελληνικός λαός ίσταται παρά το πλευρό μου. Κηρύττω την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την ισοπολιτεία. υπόσχομαι την αποκατάσταση των λαϊκών ελευθεριών, ώστε όλοι οι Ελληνες να εκδηλώνουν ελεύθερα τα φρονήματα τους και καλώ όλους τους Ελληνες ανεξάρτητα από τα πολιτικά φρονήματά τους να πλαισιώσουν τη κίνηση μου για τη δημιουργία μιας ευημερούσας Ελλάδας. Καλώ όλους τους πραγματικούς Ελληνες και υπόσχομαι την αλλαγή και την κατάργηση των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, δηλώνω δε ότι δεν φοβούμαι τον κομμουνιστικό, διότι εγώ τον πολέμησα, όταν εκείνοι που κυβερνούν ήσαν κρυμμένοι στα υπόγεια των Αθηνών.

" Οπως εγώ θα κυβερνήσω την Ελλάδα θέλω τα όργανα των κρατικών υπηρεσιών κρατικά και όχι κομματικά και όσα κομματίζονται υπόσχομαι να τα στείλω στα σπίτια τους χωρίς σύνταξη.

Οι πολιτευόμενοι στην Ελλάδα οφείλουν να εισέρχονται στην πολιτική πτωχοί, να μένουν πτωχοί και να πεθαίνουν πτωχοί".

Την αλληλοσυγκρουόμενη πολιτική που ακολουθούσε τώρα ο Γρίβας, έναντι κυρίως των κομμουνιστών, την επισήμανε ένας ξένος δημοσιογράφος, ο γνωστός Σουλτζμπέργκερ σε ανταπόκριση του στην εφημερίδα Τάϊμς της Νέας Υορκης.

Παράλληλα ο Σουλτζμπέργκερ επεσήμανε ότι ο Στρατηγός δεν είχε κερδίσει την υποστήριξη εκείνη που ήλπιζε ή που ήλπιζαν οι συνεργάτες του.

Ο Σουλτζμπέργκερ ο οποίος μάλιστα είχε και σύντομη συνομιλία με το Στρατηγό Γρίβα μετέδιδε στις 15 Μαρτίου 1961 από την Αθήνα:

" Επί του παρόντως και ενδεχόμενα στο διηνεκές ο κ. Γρίβας βρίσκεται στον απομεμακρυσμένο πολιτικό ορίζοντα. Είναι ένας πόλος, ο οποίος δεν δικαίωσε τις ελπίδες του, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη πολλών μη κομμουνιστών, οι οποίοι υποστηρίζουν σήμερα την ΕΔΑ. Είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς τον κ. Γρίβα ως Πρωθυπουργό και ο κ. Καραμανλης καγχάζει με την ιδέα αυτή.

"Οι προοπτικές του δεν είναι ευοίωνοι. Υποστηρίζει ότι η εξωτερική του πολιτική θα παραμείνει σταθερά φιλοδυτική και υπέρ του ΝΑΤΟ. Θέλει όπως οι μικρές δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας να αποσυρθούν από την Κύπρο, αλλά φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχθεί την διατήρηση των βρετανικών βάσεων. θα προσπαθήσει να δραστηριοποιήσει το βαλκανικό σύμφωνο, αλλά εάν αποτύχει θα το αποκηρύξει. Επίσης υπόσχεται ότι θα καταστρέψει όλους τους φακέλους των κομμουνιστών και θα εξαγγείλει πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά εάν μετά από αυτά δεν τύχει της υποστήριξης των κομμουνιστών θα τους κρεμάσει.

Ο Γεὠργιος Γρίβας με τη στολή του αντάρτη στην Κύπρο στη διάρκεια του αγώνα ης ΕΟΚΑ

" Θα τους προσφέρω, λέγει, την ευκαιρία να εκλέξουν μεταξύ της κοινωνικής δικαιοσύνης και των κατέργων".

Οι διαπιστώσεις του Σουλτζμπέργκερ δεν θα πρέπει να ήταν πολύ μακρυά από την πραγματικότητα. Γιατί και ο ιδιος ο Γρίβας που συνέχισε τις εξορμήσεις του στην Ελληνική ύπαιθρο δεν έβλεπε προσχώρηση στην Κίνηση του δυναμικών στελεχών από τα άλλα κόμματα που θα έφερναν μαζικά ψήφους.

Ετσι στις 30 Απριλίου 1961 άφησε να εννοηθεί ότι ήταν πρόθυμος να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΚΕΑ αν συνενώνονταν οι δυνάμεις του Κέντρου.

Την πληροφορία έδωσαν στελέχη της Κίνησης που ανέφεραν:

" Ο Στρατηγός Γρίβας κατήλθε στην πολιτική με μοναδικό σκοπό να πργματοποιήσει την ένωση των εθνικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης πράγμα το οποίο μέχρι ενός σημείου επιτεύχθηκε. Εάν όμως ευρεθεί πρόσωπο ικανότερο και καλύτερο εκτός των ήδη πολιτικών αρχηγών για να πραγματοποιήσει την ένωση ολόκληρης της εθνικής αντιπολίτευσης, ο Στρατηγός Γρίβας δεν θα είχε αντίρρηση να παραχωρήσει τη θέση του σ αυτό ως έχει ανέκαθεν υποστηρίξει.

" Εάν δεν ευρεθεί τέτοιο πρόσωπο, και μέχρι της στιγμής δεν έχει ευρεθεί, είναι ευνόητο ότι ο Στρατηγός Γρίβας θα παραμείνει στην αρχηγεία της ΚΕΑ και θα αγωνισθεί".

Στο μεταξύ από την Κύπρο τα μηνύματα που έφθαναν ευνοούσαν τις θέσεις του Στρατηγού Γρίβα αλλά και τις κατηγορίες του για τις συμφωνίες που καρκινοβατούσε η εφαρμογη τους.

Ετσι με την κάθε ευκαιρία που του προσφερόταν ο Στρατηγός Γρίβας εξαπέλυε τους μύδρους της εναντίον των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, των οποίων η εφαρμογή καρκινοβατούσε και εκείνων στην Ελλάδα που αποτελούσαν τους πρωτεργάτες της συνομολόγησης τους, που δεν ήταν άλλοι από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ.

Μια από τις πολλές ευκαιρίες του δόθηκε στις 5 Ιουνίου 1961 όταν αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης υπό τον Πρόεδρο της Κωνσταντίνο Σπυριδάκι πήγε στην Αθήνα για να του επιδώσει το ψήφισμα που ενέκρινε το Σώμα στις 31 Μαρτίου και με το οποίο τον ανακήρυσσε, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, υπεράξιους της πατρίδας.

Αναφερόταν στο ψήφισμα:

" Η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση Κύπρου αφού συνήλθε σε έκτακτη πανηγυρική συνεδρίαση σήμερα 31 Μαρτίου 1961 και ώραν 5 μ.μ. με την ευκαιρία της επετείου της ένδοξης 1ης Απριλίου 1955 τα όσα λέχθηκαν γι' αυτήν ως εγκώμιο από τον Πρόεδρο της δρα Κωνσταντίνο Σπυριδάκι ψηφίζει όπως:

" α. Απευθύνει ένθερμο χαιρετισμό προς την Αυτού Μακαριότητα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο Γ και το Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα- Διγενή Αρχηγό της ΕΟΚΑ, για την επίσημη αυτή ημέρα σε ανάμνηση την έναρξη πριν έξη χρόνια του ιερού απελευθερωτικού αγώνα του Ελληνικού Κυπριακού λαού.

" β. Κηρύξει τον Μακαριώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο Γ και το Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα- Διγενή υπεράξιους της πατρίδας και της αϊδίου ευγνωμοσύνης του Ελληνικού Κυπριακού Λαού για τις μέγιστες υπηρεσίες που παρέσχον ως αρχηγοί του Ιερού Απελευθερωτικού Αγώνα και για την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση τους στην υπέρλαμπρη διεξαγωγή του.

Δεν είμαι εναντίον σου Καραμανλή, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται νέα ηγεσία φέρεται να λέγει ο Γρίβας στον Ελληνα πρωθυπουργό καθώς άρχισε η προκελογική εκστρατεία (Σκίτσο βρετανικής εφημερίδας, Αύγουστος 1959)

" γ. Αναγράψει προς έκφραση της αϊδίου αυτής ευγνωμοσύνης του Ελληνικού Κυπριακού Κυπριακού Λαού τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα σε πλάκα από μάρμαρο που θα εντοιχισθεί στο οίκημά της.

" δ. Αναθέσει στον Πρόεδρο της δρα Κωνσταντίνο Σπυριδάκι όπως αποστείλει στους τιμωμένους το παρόν ψήφισμα που θα είναι γραμμένο με το χέρι σε μεμβράνη".

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα στην Αθήνα ο Στρατηγός Γρίβας επιτέθηκε σε δυο περιπτώσεις εναντίον των συμφωνιών Ζυρίχης και υποσχέθηκε να αγωνισθεί για την κατάργηση τους.

" Με συγκινεί βαθύτατα το ψήφισμα της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης, το οποίο μου έχετε επιδώσει. Το αποδέχομαι με ευχαριστίες, μόνο ως εκδήλωση έξαρσης του πνεύματος το οποίο επέδειξε ο Ελληνικός Κυπριακός Λαός κατά τη διάρκεια του απελευθρωτικού αγώνα. Η αναγνώριση αυτή της μεγαλειώδους προσπάθειας υπέρ της ελευθερίας της γενέτειρας μας θα παραμείνει χρήσιμο παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές. Τιμή και ευγνωμοσύνη οφείλεται πρώτιστα στους αθάνατους νεκρούς του κυπριακού αγώνα, τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και όλο τον κυπριακό λαό, ο οποίος ολόψυχα μετέσχε στον απελευθερωτικό αγώνα που τερμάτισε τόσον ατυχώς με τις γνωστές συμφωνίες, οι οποίες επιβλήθηκαν σ αυτόν από την πολιτική ηγεσία και εκείνους που διπλωματικά χειρίστηκαν και δεν αξιοποίησαν τα αποτελέσματα του που προκάλεσαν παγκύριο θαυμασμό.

" Μου δόθηκε και άλλοτε η ευκαιρία να τονίσω ότι οι συμφωνίες αυτές, που καταρτίσθηκαν τόσο πρόχειρα, είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστες. Αυτό άρχισαν να συνειδητοποιούν και αυτοί ακόμη οι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και υπογραφή τους.

" Λυπούμαι διότι θα παρακαλέσω όπως εφ' όσον διαρκεί στην Κύπρο το καθεστώς που επιβλήθηκε δια των συμφωνιών αυτών, μη πραγματοποιηθεί η απόφαση της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης για εντοιχισμό στην αίθουσα συνεδριάσεως πλάκας που να φέρει το όνομά μου ".

Σε ένα άλλο σημείο της ίδιας τελετής ο Στρατηγός Γρίβας επανέλαβε:

" Κύριοι, σας βεβαιώ ότι εργάζομαι και θα εξακολουθήσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να καταστήσω τις συμφωνίες για την Κύπρο, όπως αξίζει να είναι και ικανές να προσφέρουν πράγματι την ευδαιμονία στον κυπριακό λαό. Αυτός θα είναι ο μοναδικός σκοπός της ζωής μου".

Η επίθεση του Διγενή εναντίον της Κυβέρνησης Καραμανλή έπαιρνε διαστάσεις και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου οι βουλευτές που είχαν προσχωρήσει στην ΚΕΑ μαζί με τη Δημοκρατική Ενωση και την άκρα αριστερά (ΕΔΑ) κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης Καραμανλή

Η πρόταση μομφής έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς της αντιπολίτευσης να επιτεθούν εναντίον της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Πρώτος και καλύτερος ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κακούς χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική και πρόσθεσε:

" Αρκούμαι σε ένα και μέγα θέμα, το Κυπριακό. Κοινή ήταν η επαγγελία της αυτοδιάθεσης. άλλα ο τρόπος εφαρμογής της επαγγελίας από την Κυβέρνηση οδήγησε στο σημερινό καθεστώς. Βρήκε η Ελληνική Κυβέρνηση Κύπρο Ελληνική και την κατέστησε ελληνοτουρκική. Αυτό θα είναι το επίγραμμα και η καταδίκη της Ιστορίας".