Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.1.1961: Ο Καραμαvλής σε μια μικρoπρεπή εvέργεια απoσύρει τo αυτoκίvητo πoυ είχε παραχωρήσει η Κυβέρvηση τoυ στov αρχηγό της ΕΟΚΑ, o oπoίoς τώρα ήταv πoλιτικός τoυ αvτίπαλoς.

S-1491

1.1.1961: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΠΡΕΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΟΚΑ. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΡΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥΣ

Ο Καραμανλής υποδέχεται, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα-Διγενή κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, μετά το τέλος του αγώνα. Ο Καραμανλής έγινε στόχος έντονων επικρίσεων του Γρίβα όταν κατήλθε στην πολιτική

Η αντεπίθεση του Στρατηγού Γρίβα στα πολιτικά πράγματα του τόπουκαι ιδιαίτερα η οριστική απόφαση του να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα ήταν φυσικό ότι θα ανησυχούσε τους πολιτικούς τους, πια, αντιπάλους και ιδιαίτερα την Ελληνική Κυβέρνηση, ο δε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προέβη σε μια χειρονομία που χαρακτηρίστηκε πολύ μικροπρεπής και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και πικρά σχόλια τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Επικαλούμενη οικονομικούς λόγους αποφάσισε να αποσύρει από την 1η Ιανουαρίου 1961 τον οδηγό που του είχε παραχωρήσει μαζί με το κρατικό αυτοκίνητο που του είχε παραχωρήσει με την επιστροφή του στην Ελλάδα και το οποίο χρησιμοποιούσε μόνο για τις μετακινήσεις του στην Αθήνα.

Στην επίσημη επιστολή που στάληκε στο Στρατηγό στις 25 Νοεμβρίου από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την οποία υπέγραφε ο υφυπουργός Γ. Θεμελής αναφερόταν:

" Εχομεν την τιμή να σας γνωρίσουμε ότι λόγω δυσχερειών τις οποίας αντιμετωπίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, από την περικοπή κρατικών πιστώσεων και σε εφαρμογή γενικότερου προγράμματος περιορισμού των δαπανών ΥΕΘΑ βρισκόμαστε στην ανάγκη όπως από την 1η Ιανουαρίου 1961 ανακαλέσουμε τον οδηγό Κώστα Κ. μαζί με το αυτοκίνητο που διατέθηκε".

Στην Κύπρο η αντίδραση των αγωνιστών ήταν άμεση. Προκήρυξαν έρανο και κάλεσαν τους συναγωνιστές τους και τον κυπριακό λαό να εισφέρει όσα μπορούσε για την αγορά αυτοκινήτου για τον αρχηγό της ΕΟΚΑ.

Για τον σκοπό αυτό συστάθηκε επιτροπή από τους Δάφνη Παναγίδη, Κώστα Χριστοδουλίδη, Νίκο Κόση, Αντρέα Λάμπρου, Νεόφυτο Σοφοκλέους, Αντρέα Σιεϊττάνη και Χριστόφορο Σεραφείμ.

Ο υπεύθυνος της νεολαίας της Κίνησης Ρένος Κυριακίδης, δήλωσε ("Ελευθερία" 25.12.61) για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποσύρει το αυτοκίνητο του Διγενή:

"Η στάση αυτή της Κυβέρνησης Καραμανλή, αποτελεί δείγμα των ταπεινών κομματικών κριτηρίων, τα οποία την διακρίνουν στις ενέργειες της και αποτελεί προσβολήν προς ολόκληρο το λαό της Ελλάδας και της Κύπρου, ο οποίος τιμά και σέβεται το Στρατηγό Διγενή ως εθνικό ήρωα. Η απόφαση του Κυπριακού λαού, να δωρήσει στο θρυλικό αρχηγό του απελευθερωτικού αγώνα ένα αυτοκίνητο σε αντικατάσταση του αποσπώμενου από την Κυβέρνηση Καραμανλή κρατικόύ αυτοκινήτου, αποτελεί δείγμα της μεγάλης αγάπης του προς αυτόν και ως τέτοιο μόνο θα το δεχθεί".

Πραγματικά οι αγωνιστές δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να συγκεντρώσουν τα χρήματα. Κι' αφού αγόρασαν ένα Μερσεντές 220 SE το παρέδωσε στον ίδιο τις 28 Φεβρουαρίου προσωπικά στην Αθήνα ειδική αντιπροσωπεία της Επιτροπής που αποτελείτο απο τους Κώστα

Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ παραδίδουν το αυτοκίνητο που αγόρασαν για τον πρώην αρχηγό τους στην ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα, που διακρίνεται στην πρώτη σειρά δεξιά

Χριστοδουλίδη, Νίκο Κόση Α. Λάμπρου, Σωκράτη Ηλιάδη, Αριστο Χρυσοστόμου και την Ελενίτσα Σεραφείμ- Λοϊζου.

Ο Στρατηγός Γρίβας συνέχισε τις εξορμήσεις του με περιοδεία στην Πελοπόννησο στις αρχές του 1961 όπου εξαπέλυε μύδρους εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή και κατάγγελλε σκάνδαλα πλουτισμόύ συνεργατων της και επαγγελλόμενος την αλλαγή.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1961 ενθουσιασμένος από την υποδοχή που του επιφύλασσε ο λαός κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αποτελούσε εθνικό κίνδυνο και ζήτησε την παραίτηση της.

Μόνο η άμεση απομάκρυνση της από την εξουσία είναι δυνατό να αποκαταστήσει την τόσο τρωθείσα τιμή του Εθνους και να προλάβει και άλλες εθνικές συμφορές είπε ο Στρατηγός Γρίβας και πρόσθεσε:

" Δεν πρέπει να ασχολείται ποιος θα τη διαδεχθεί. Αυτό είναι έργο και προνόμιο του λαού. Καθήκον της είναι να φύγει. Μόνο η άμεση προσφυγή σε εκλογές με υπηρεσιακή Κυβέρνηση και αδιάβλητο εκλογικό σύστημα μπορεί να επαναφέρει το κοινοβουλευτικό μας σύστημα σε ομαλό ρυθμό. Η τυχόν εμμονή της Κυβέρνησης Καραμανλή στη συμβατική της πλειοψηφία στη Βουλή η οποία βρίσκεται σε τόση δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα, όχι μόνο σε κανένα δεν πρόκειται να την ωφελήσει, αλλά αντίθετα δημιουργεί κινδύνους ανωμάλων καταρρεύσεων".