Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

27.7.60 (Τρίτη φάση):Τo ΑΚΕΛ με διακήρυξη τoυ μετά τηv υπoβoλή τωv υπoψηφιoτήτωv για τις βoυλευτικές εκλoγές καλεί τo λαό σε εvότητα για vα αvτιμετωπιστoύv τα πρoβλήματα και vα αvoίξει o δρόμoς για έvα πραγματικά ελεύθερo χαρoύμεvo και ευτυχισμέvo μέλλov

S-1429

22.7.1960 (Τρίτη φάση): ΤΟ ΑΚΕΛ ΜΕ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ε. Παπαϊωάννου

Στις 22 Ιουλίου 1960, επομένη της υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές της 31ης του μήνα, δημοσιευόταν στην εφημερίδα του ΑΚΕΛ "Χαραυγή" διακήρυξη προς τον Κυπριακό λαό.

Με τη διακήρυξη του το ΑΚΕΛ εξηγούσε στα μέλη του ότι έκαμε συμφωνία με το Πατριωτικό Μέτωπο για να αποφευχθεί ο εκλογικός σάλος, παρά το γεγονός ότι με βάση τη δύναμη του θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερες έδρες, και καλούσε τους ανεξάρτητους υποψήφιους, για χάρη της ενότητας και αποφυγής της διαπάλης, να αποσύρουν τις υποψηφιότητες τους, παρά το γεγονός ότι ήταν δημοκρατικό τους δικαίωμα να διεκδικούν εκλογή.

Αναφερόταν στη διακήρυξη:

Χ. Μιχαηλίδης

"Πατριωτικέ Κυπριακέ Λαέ,

Στις 31 του Ιούλη, καλείσαι στις κάλπες για να αναδείξεις αντιπροσώπους στην πρώτη Βουλή της Κυπριακής Δημοκατίας.

Αντρέας Ζιαρτίδης

Το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού σωστά εκτιμώντας το στάδιο αγώνα που περνά ο κυπριακός λαός, σαν αντιϊμπεριαλιστικό, εθνικοαπελευθερωτικό, που επιβάλλει την καθολική ενότητα του λαού και θέτοντας πάνω απ' όλα το συμφέρον του λαού και της Κύπρου πραγματοποίησε συμφωνία με το Πατριωτικό Μέτωπο προς αποφυγή της εκλογικής διαμάχης και έντασης.

Στην προσπάθεια του για να αποφευχθεί η περαιτέρω διάσπαση του λαού, να παρεμιστούν τα κομματικά πάθη και να προωθηθεί η πατριωτική γραμμή της αντιϊμπεριαλιστικής ενότητας του λαού, το ΑΚΕΛ έκανε όλες τις δυνατές υποχωρήσεις. Δέχτηκε για παράδειγα ν' αντιπροσωπευθεί στη Βουλή των αντιπροσώπων με πέντε μόνο έδρες και στην Κοινοτική Βουλή με τρεις μόνο έδρες, ενώ θα μπορούσε ν' αξιώσει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση.

Η εκλογική συμφωνία μεταξύ Πατριωτικού Μετώπου και ΑΚΕΛ απέβλεπε στην αποφυγή του εκλογικού σάλου, ενω κάθε παράταξη διατηρεί ανεξαρτησία στην πολιτική της γραμμή και τις ιδεολογικές της πεποιθήσεις. Δυστυχως όμως μερικά πρόσωπα, παρά την έκδηλη επιθυμία του λαού προς αποφυγή του εκλογικού σάλου, θέτοντας ανεξάρτητες υποψηφιότητες, προσπαθούν να τορπιλλίσουν αυτή τη συμφωνία.

Είναι βεβαίως δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη να εκθέσει υποψηφιότητα και το ΑΚΕΛ θ' αγωνίζεται πάντα στην πρώτη γρμαμή για την περιφρούρηση όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού.

Ομως, εκείνο που θα συμβεί στην προκείμενη περίπτωση θάναι μια άσκοπη ταλαιπωρία του λαού, χωρίς κανένα ουσιαστικο γι' αυτούς αποτέλεσμα.

Εκφράζοντας την ομόθυμη θέληση του λαού πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα καιρός για τους ανεξάρτητους υποψηφίους να σκεφθούν πιο ώριμα και αποσύροντας την υποψηφιότητα τους ν' απαλλάξουν τον κυπριακό λαό από άσκοπη ταλαιπωρία.

Γιάγκος Ποταμίτης

Το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό πατριωτικό χαιρετισμό προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές και πεποιθήσεις κάμνει έκκληση όπως ο λαός εξασφαλίσει με την ψήφο του την πανηγυρική εκλογή των υποψηφίων του ΑΚΕΛ που θάναι οι διαπρύσιοι κήρυκες και οι συνεπείς αγωνιστές της ενότητας του λαού, τόσο μέσα, όσο και έξω από τη Βουλή στην πάλη για την ολοκλήρωση της κυπριακής ανεξαρτησίας, τη μετατροπή της Κύπρου σε πραγματικά κέντρο ειρήνης και φιλίας στη Μέση Ανατολή, την περιφρούρηση και εξύψωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, την περιφρούρηση και επέκταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, την πάλη για τη ζωή ενάντια στο θάνατο και την καταστροφή.

Πατριωτικέ Κυπριακέ Λαέ.

Στο νέο σταθμό που εγκαινιάζεται σύντομα με την ανακήρυξη της Κύπρου με την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητη Δημοκρατία το ΑΚΕΛ σαλπίζει και πάλι το εθνοσωτήριο σάλπισμα της πατριωτικής ενότητας του λαού για να αντιμετωπισθουν όλες οι δυσκολίες, όλα τα προβλήματα από κοινού και για να ανοίξει ο δρόμος προς τα εμπρος, προς ένα πραγματικά ελεύθερο, χαρούμενο και ευτυχισμένο μέλλον.