Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

21.7.1960 (Δεύτερη φάση): Πατριωτικό Μέτωπo και ΑΚΕΛ oλoκληρώvoυv τη συvεργασία τoυς και υπoβάλλoυv τις υπoψηφιότητες για τις βoυλευτικές εκλoγές της 31 Ioυλίoυ. Οι Τoύρκoι υπoψήφιoι, oι αvεξάρτητoι. Πoίoι αvακηρύχθηκαv χωρίς εκλoγές.

S-1428

21.7.1960 (Δεύτερη φάση): ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΑΚΕΛ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ. ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 22 7 1960

Η επίτευξη συμφωνίας για τη Συνθήκη Εγγύησης και τις Βρεττανικές βάσεις και η μονογραφή της ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μακαρίου και Βρεττανικής Κυβέρνησης στις 6 Ιουλίου 1960 άνοιγε το δρόμο για τη διενέργεια των πρώτων βουλευτικών εκλογών και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που καθορίστηκε στις 16 Αυγούστου 1959.

Στις 7 Ιουλίου ο Κυβερνήτης προχώρησε στην προκήρυξη των εκλογών και καθόρισε την 21ην Ιουλίου για την υποβολή των υποψηφιότητων για τις εκλογές που θα γίνονταν στις 31 του μήνα.

Γενικός Εφορος Εκλογών ορίστηκε ο Γιάγκος Αντωνίου και έφοροι για τις εκλογές κατά επαρχία οι Αντ. Κλ. Αναστασίου για τη Λευκωσία, Ιωάννης Δημητρίου για τη Λεμεσό, Ιωσήφ Μιχ. Χατζηϊωσήφ για την Αμμόχωστο, Γεώργιος Ναθαναήλ για τη Λάρνακα, Δημητράκης Παραλίκης για την Πάφο και Νικ. Γ. Λανίτης για την Κερήνεια.

Ως ημέρα εκλογών ορίστηκε η 31 Ιουλίου 1960.

Στις 12 Ιουλίου συναντήθηκαν αντιπροσωπείες του Πατριωτικού Μετώπου και του ΑΚΕΛ για συζήτηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Ιανουάριο για εκλογική συνεργασία και για αποφυγή εκλογικού σάλου.

Τις αντιπροσωπείες αποτελούσαν για μεν το Πατριωτικό Μέτωπο οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εργασίας Γλαύκος Κληρίδης και Πολύκαρπος Γιωρκάτζης και για το ΑΚΕΛ οι Εζεκίας Παπαϊωάννου και Ανδρέας Φάντης.

Η εφημερίδα "Ελευθερία" πληροφορείτο μετά τη συνάντηση ότι "διεπιστώθη εκατέρωθεν ότι δεν υφίσταται ουσιαστικός λόγος, ο οποίος να παρεμποδίζη την εφαρμογήν της εκλογικής

Εφημερίδα Times Of Cyprus

συνεννοήσεως, βάσει της οποίας παραχωρούνται εις την ωργανωμένην αριστεράν πέντε έδραι εις την Βουλήν των Αντιπροσώπων και τρεις εις την ελληνικήν Κοινοτικήν Βουλήν".

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 27 7 1960

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών επαναλήφθηκαν και την επομένη και όπως πληροφορείτο η ίδια εφημερίδα "κατά την (νέα) συνάντηση αμφότεραι αι πλευραί επανεβεβαίωσαν την απόφασιν των όπως η εκλογική μεταξύ των συνεννόησις θεωρηθή ως οριστική, κατέστη όμως σαφές ότι εκατέρα παράταξις ουδεμίαν δέσμευσιν αναλαμβάνει έναντι της άλλης όσον αφορά την μελλοντικήν αυτής πολιτικήν, ουδέ υποχρέωσιν περί υιοθετήσεως κοινού ψηφοδελτίου εις περίπτωσιν καθ' ην θα καθίστατο αναπόφευκτος η διενέργεια εκλογών. Συγκεκριμένα, πρόσθετε η εφημερίδα στη συνάντηση αναφέρθηκε "όπως εις περίπτωσιν διενέργειας εκλογών το Πατριωτικόν Μέτωπον υποβάλη υποψηφιότητας μόνον διά τας 30 έδρας της Βουλής των Αντιπροσώπων και τας 20 της Κοινοτικής Βουλής και καλέση τους οπαδούς τους όπως ψηφίσουν μόνον υπέρ των ιδικών του υποψηφίων", ενώ το ΑΚΕΛ "θα υποβάλη υποψηφιότητας μόνον διά τας πέντε έδρας εις την Βουλήν των Αντιπροσώπων και τας τρεις έδρας εις την Κοινοτικήν Βουλήν και θα καλέση τους οπαδούς του να ψηφίσουν μόνον υπέρ των ιδικών του υποψηφίων".

Την ιδία μέρα η Δημοκρατική Ενωση ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικούσε ως κόμμα τις εκλογές αφήνοντας ανοικτή την πόρτα όπως τις διεκδικήσουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι που πρόσκειντο σ' αυτήν.

Η συμφωνία των δύο παρατάξεων για να μη εισέλθει κανένας άλλος στη Βουλή συζητήθηκε και σε μια τρίτη συνάντηση στις 18 Ιουλίου 1960 ώστε να ξεκαθαρισει μια και καλή ότι αν υποβάλλονταν ανεξάρτητες υποψηφιότητες αυτοί θα τηρούσαν τη συμφωνία και θα εργάζονταν για την εκλογή των δικών τους ώστε κανένας άλλος να μη μει στα πόδια τους.

Αυτό αποτέλεσε και την αιτία γιατί το Πατριωτικό Μέτωπο αρνήθηκε κάθε αλλη συνεργασία όπως του Σοισιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου που εισηγήθηκε όπως ο εκπρόσωπος του Κυριάκος Καραμάνος υποστηριχθεί από αυτό.

Στις 20 Ιουλίου η Κεντρική Επιτροπή του Πατριωτικού Μετώπου και του ΑΚΕΛ ανακοίνωσαν τα ονόματα των υποψηφίων τους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι την επομένη υπέβαλαν τις υποψηφιότητες τους:

Συνολικά για τις 35 ελληνικές έδρες στη Βουλή υποβλήθηκαν 45 υποψηφιότητες (30 του Πατριωτικού Μετώπου 5 του ΑΚΕΛ και 10 ανεξάρτητοι) και ως εκ τούτου έπρεπε να γίνουν εκλογές.

Στην εκλογική περιφέρεια Πάφου υποβλήθηκαν τρεις υποψηφιότητες από το Πατριωτικό Μέτωπο (Πανίκος Σιβιτανίδης και Γεώργιος Ξ. Ιωαννίδης, δικηγόροι και ο γιατρός Ηρόδοτος Νικολαϊδης και για το ΑΚΕΛ ο δικηγόρος Χρύσης Δημητριάδης που ανακηρύχθηκαν ως βουλευτές.

Για τις 15 τουρκικές θέσεις υποβλήθηκαν συνολικά 23 υποψηφιότητες.

Στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας δεν υποβλήθηκαν ανθυποψήφιοι και ανακηρύχθηκαν οι πέντε υποψήφιοι.

Εκλογική αναμέτρηση δεν θα γινόταν επίσης στη Λάρνακα και Κερύνεια.

Οι υποψήφιοι του Πατριωτικού Μετώπου για τη Βουλή των Αντιπροσώπων ήσαν οι ακόλουθοι (σε παρένθεση δημοσιεύονται τα ονόματα αυτών που πρότειναν τους υποψηφίους και υποστήριξαν τον κάθε υποψήφιο:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Γλαύκος Κληρίδης, δικηγόρος, (Σταύρος Καραμάνος και Παπαχαράλαμπος Γεώργιος), Χαρίδημος Χατζηχάρος, Πρόεδρος της ΠΕΚ, (Χριστόφορος Συμεωνίδης και Αιμίλιος Αιμιλιανίδης), Λέλλος Δημητριάδης δικηγόρος, (Μ. Π. Σπανός και Κ. Μ. Μελισσάς, Μιχαλάκης Σαββίδης (Οθων Κυριακίδης και Ανδρέας Δημητρίου, Κόσης Νίκος, πρώην τομεάρχης της ΕΟΚΑ, (Κυριάκος Παναγιώτου και Ανδρέας Σ. Βενιζέλος), Τίτος Φάνος,δικηγόρος, (Χριστάκης Ολύμπιος και Μιχαλάκης Αλούπας), Πέτρος Στυλιανού, αναπληρωτής Γ.Γ. της ΣΕΚ, Γεώργιος Γ. Φωτίου και Γεώργιος Σ. Μιχαηλίδης), Γεώργιος Τομπάζος, οδοντίατρος, (Ανδρέας Ζαβρός και Γεώργιος Οικονομίδης), Βάσος Λυσσαρίδης, γιατρός, (Ηλίας Υψαρίδης και Μαργαρίτα Καλλινίκου) και Ιωσήφ Γιαμάκης, εκ μέρους της Κοινότητας Μαρωνιτών (Κωστάκης Ππόλος και Ιωσήφ Μουσά).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ: Ανδρέας Παπαδόπουλος, πολιτικός μηχανικός, (Δήμος Χατζημιλτής και Ντίνος Μιχαηλίδης), Αντώνακης Αναστασιάδης, δικηγόρος, (Κυριάκος Αγκαστινιώτης και Θεόδωρος Παπάς), Αιμίλιος Α. Φράγκος, γιατρός, (Μάριος Τριτοφτίδης και Ελένη Υδραίου), Στέλιος Μιχαηλίδης ναυτιλιακός πράκτωρας, (Τάκης Ποταμίτης και Κωστάκης Σταύρου), Χριστόδουλος Α. Μιχαηλίδης, δικηγόρος, (Ανδρέας Χατζημιλτής και Δημήτριος Προτέστος) και Λεύκιος Ροδοσθένους (Παύλος Νικήτας και Θεοφάνης Αβραάμ).

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 22 7 1960

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: Παύλος Παυλάκης, τέως τομεάρχης της ΕΟΚΑ Και Γ. Γ. του ΕΔΜΑ, (Πιερής Αυξεντίου και Λοϊζος Λοϊζίδης), Κώστας Χριστοδουλίδης, τέως Τομεάρχης της ΕΟΚΑ και γραμματέας του ΕΔΜΑ, (Κ. Χατζηϊωάννου και Φρίξος Χαραλαμπίδης) Νίκος Α. Αγγελίδης, καθηγητής, (Θεόφιλος Τουμάζου και Ανδρέας Νικολάου, Παναγιώτης Τουμαζής, αρχιτέκτωνας, (Γιάννης Μάτσης και Χαράλαμπος Κυπραίος, Ανδρέας Καρσεράς, γιατρός (Θεόδωρος Σιάκκας και Γεώργιος Ελευθερίου) και Γεώργιος Σάντης, δικηγόρος, (Αννα Ζ. Γιάλλουρου και Χαρ. Παντελίδης)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Γεώργιος Τζιρκώτης, έμπορος, Σταύρος Ποσκώτης και Σωτήρης Γιαννάκης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: Φειδίας Παρασκευαϊδης, δήμαρχος Λαπήθου (Δημ. Δημητριάδης και Στέλιος Κατσελλής) και Ανδρέας Γιάγκου, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ (Ανδρέας Κ. Βλάχος και Φρ. Καϊμακκάμης).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΦΟΥ: Πανίκος Σιβιτανίδης, δικηγόρος, Γεώργιος Ιωαννίδης, δικηγόρος και Ηρόδοτος Νικολαϊδης, γιατρός.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΚΕΛ

Οι πέντε υποψήφιοι του ΑΚΕΛ ήσαν οι εξής:

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ:

Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ (Χριστόφορος Πετρή Πέτας και Ιωάννης Θεοδώρου Κακουλλής) και Ανδρέας Ζιαρτίδης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ (Μιχαήλ Ι.Μιχαηλίδης και Χριστόφορος Π. Λασέτας).

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ:

Χαμπής Μιχαηλίδης Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Αγροτών Κύπρου, (Χρίστος Σαββίδης, αντιδήμαρχος Αμμοχώστου και Νίκος Φλουρέντζου, δημοτικός σύμβουλος.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ:

Γιάγκος Ποταμίτης δικηγόρος της Αριστεράς, Πρόεδρος Παγκυπρίου Συμβουλίου ειρήνης, (Αλέκος Ν. Ζήνων και Γεώργιος Μηνάς).

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ:

Χρύσης Δημητριάδης δικηγόρος.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος στην επαρχία Αμμοχώστου Γ. Κουλουμπρίδης

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Υπέβαλαν επίσης ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι οι ακόλουθοι:

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ:

Ανδρέας Λάμπρου (Χριστόφορος Σ. Σεραφείμ και Φρίξος φιλίππου) Λοϊζος Σέπος, (Γεώργιος Σπύρου Γιαννή και Μιχαήλ Κωστής) και Γιαννάκης Χριστοφόρου (Φρίξος Φιλίππου και Χριστόφορος Σεραφείμ).

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ:

Καλλισθένη Ιπποκράτους Μαούνη, δικηγόρος, (Πέτρος Παπαϊωάννου και Ιπποκράτης Μαούνης, δικηγόρος) και Κυριάκος Καραμάνος (Τρύφων Παναγής Καυκαρής και Σοφοκλής Πολυβιου Ποταμίτης).

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι στην επαρχία

Λευκωσίας Ανδρέας Λάμπρου ( αριστερά) και

Γιαννάκης Χριστοφόρου

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ:

Γεώργιος Ν. Κουλουμπρίδης, πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΟΚΑ, τέως δάσκαλος και διευθυντής τυπογραφείου (Ελπινίκη Κωνσταντίνου και Χριστόδουλος Δημητρίου), Αλκης Δημητρίου, δικηγόρος και Κώστας Μαραθεύτης έμπορος.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ:

Αχιλλέας Τουμάζου, από την Καλογραία (Σ. Παπασάββας και Τ. Γεωργιάδης) και Ντίνος Χαραλάμπους, από την Κερύνεια (Χ. Νικολάου και Ν. Καρεφυλλίδης).

Απο τους ανεξάρτητους υποψηφίους, σύμφωνα με ανακοίνωση, υποστηρίζονταν από το Σύνδεσμο Αγωνιστών οι Ανδρέας Λάμπρου, οδοντίατρος, Γιαννάκης Χριστοφόρου, κουρέας, Ντίνος Χαραλάμπους, φοιτητής και Αχιλλέας Τουμάζου, γεωργός.

Ο Λοϊζος Σέπος ανέφερε μετά την υποβολή υποφηφιότητας ότι υποστηρίζει την ίδρυση ατοκιστικού κόμματος.

ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Από τουρκικής πλευράς υποβλήθηκαν οι ακόλουθες υποψηφιότητες:

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ:

Για τις πέντε έδρες της επαρχίας Λευκωσίας υπέβαλαν υποψηφιότητα οι ακόλουθοι πέντε υποψήφιοι του Κόμματος του Φαζίλ Κουτσιούκ: Ουμίτ Σουλεϊμάν, Φαζίλ Πλουμέρ, Οσμάν Ορέκ, Σελτσιούκ Σονέν και Χαλίτ Αλί Ριζά.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ:

Για τις δύο έδρες υποβλήθηκαν οι ακόλουθες επτά υποψηφιότητες: Αλκάν Χουσεϊν Ντερβίς, Ραματάν Τζεμάλ και Αχμέτ Μπερμπέρογλου, του κόμματος του Κουτσιούκ και Οσμάν Ντικρέ, Ορχάν Χασάν Καγιά, Νιαζί Ντενιζέρ και Μεχμέτ Ερτογρούλ Σιαχίν, ανεξάρτητοι.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ:

Νιαζί Μανιέρα, Μπουρχάν Ογλού και Χασάν Κουβενέρ τους κόμματος του Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραϊφ Καϊμάκ και Χασάν Νιχάτ, ανεξάρτητοι.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ:

Ορχάν Μουντερίσογλου και Νετζιέτ Χουσεϊν, του Κόμματος του Φαζίλ Κουτσιούκ.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ:

Αζίζ Αλτάϊ και Χαλίτ Κιαζίμ, του κόμματος του Φαζίλ Κουτσιούκ και Ντερβίς Αχμέτ Ρασιήτ, ανεξάρτητος.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ:

Αχμέτ Μιτάτ Μπερμπέρογλου, του κόμματος του Φαζίλ Κουτσιούκ.

ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

Ως αποτέλεσμα της υποβολής των υποψηφιοτήτων ανακηρύχθηκαν ως βουλευτές χωρίς ανθυποψηφίους οι ακόλουθοι:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Γεώργιος Ιωαννίδης, Πανίκος Σιβιτανίδης και Ηρόδοτος Νικολαϊδης, του Πατριωτικού Μετώπου στην επαρχία Πάφου και Χρύσης Δημητριάδης του ΑΚΕΛ στην ίδια επαρχία.

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ανακηρύχθηκαν οι πέντε υποψήφιοι του Κόμματος του Φαζίλ Κουτσιούκ στην επαρχία Λάρνακας, δύο στη Λάρνακα και ένας στην Κερύνεια ως εξής:

Ουμίτ Σουλεϊμάν, Φαζίλ Πλουμέρ, Οσμάν Ορέκ, Σελτσιούκ Σονέν και Χαλίτ Αλί Ριζά στην επαρχία Λευκωσίας, Αχμέτ Μιτάτ Μπερμπέρογλου στην επαρχία Κερύνειας και Ορχάν Μουντερίσογλου και Νετζιέτ Χουσεϊν στην επαρχία Λάρνακας.

Τις επόμενες ημέρες τα κόμματα οργάνωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία και δημοσίευσαν τα προγράμματά τους για πλήρωση των υπολοίπων εδρών