Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.7.1960 (Μέρoς 10): Εvα vέo άρθρo, τo 199, πρoστίθεται στo σύvταγμα της Κυπριακής Δημoκρατίας, με τo oπoίo δίδεται δικαίωμα στoυς Τoύρκoυς vα εγείρoυv αξιώσεις για τσιφλίκια πoυ είχαv απαλλoτριωθεί.

SXEDIO.H21

6.7.1960 (Μέρος 10): ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ, ΤΟ 199, ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΣΙΦΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΘΕΙ

Το άρθρο 199 του Συντάγματος όπως προστέθηκε στη Συνθήκη

Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατιας που μονογραφήθηκε στις 6 Ιουλίου περιλήφθηκε και ένα νέο άρθρο για το Σύνταγμα της Δημοκρατίας, το 199 που αναφέρεται στο δικαίωμα των Τούρκων να εγείρουν δικαστικές αξιώσεις για Τσιφλίκια που είχαν απολλοτριωθεί.

Αναφερόταν στο άρθρο όπως δόθηκε στη δημοσιότητα στη Λευκή Βίβλο που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο για τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης:

" Η Τουρκική Κοινοτική Βουλή θα έχει το δικαίωμα να πάρει από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρεττανίας και της Βορείου Ιρλανδίας τα ποσά που καθορίζονται στις διακοινώσεις που ανταλλαγηκαν μεταξύ του Κυβερνήτη της Αποικίας της Κύπρου και των αντιπροσώπων της Τουρκικής Κοινότητας.

Οι διακοινώσεις έχουν ως εξής:

Επιστολή του Κυβερνήτη προς τον δρα Κουτσιούκ και τον κ. Ντενκτάς:

Εχω την τιμή να σας πληροφορήσω ότι η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απεφάσισε να διαθέσει ποσό 1.500.000 λιρών υπό μορφή χορηγήματος προς την τουρκική κοινότητα στην Κύπρο για να χρησιμοποιηθεί για τη εκπαίδευση, την ανάπτυξη της περιουσίας του ΕΒΚΑΦ και πολιτιστικούς και άλλους παρόμοιους σκοπούς, οι οποίοι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Τουρκικής Κοινοτικής Βουλής. Συνεπώς προτείνω τις ακόλουθες διευθετήσεις:

Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πληρώσει το ποσό του ενός εκατομυρίου λιρών για σκοπούς που αναφέρονται στην παράγραφο της επιστολής αυτής, προς την Τουρκική Κοινοτική Βουλή, σε δόσεις όπως θα απαιτείτο για τους σκοπούς, οι οποίοι θα εγκρίνονταν από τη Βουλή για άμεση εκτέλεση κατά τη διετία, η οποία θα επακολουθήσει την ημερομηνία της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Προς αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών της τουρκικής κοινότητας, η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πληρώσει πριν από την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Κοιονοτικής Βουλής, ποσό 500.000 λιρών σε κοινό λογαριασμό στο όνομά σας στην τουρκική τράπεζα της Λευκωσιας".

Στη συνέχεια της επιστολής αναφέρεται ότι οι πληρωμές θα γίνοντα για τους αναφερόμενους σκοπούς και με τη συγκατάθεση του Ανώτατου Συμβουλίου του ΕΒΚΑΦ. Η τουρκική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΕΒΚΑΦ, δεν θα έχουν οποιεσδήποτε αξιώσεις από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ή απο τη Κυβέρνηση της αποικίας Κύπρου, που απορρέουν ή σχετίζονται είτε με τη διοίκηση της Κύπρου, είτε με την εγκαθίδρυση της Κυπρακής Δημοκρατίας ή άλλως. Τέτοιες αξιώσεις δεν θα γίνουν από ή από μέρους της τουρκικής κοινότητας.

Νοείται ότι η παράγραφος αυτή δεν θα επηρεάσει τις πρόνοιες ή την έναρξη της ισχύος της συνθήκης που αφορά τη εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα τις πρόνοιες του παραρτήματος Ε της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.

Στην επιστολή του Κυβερνήτη απάντησαν αποδεχόμενοι τις διευθετήσεις αυτές ο δρ Κουτσιούκ και ο κ. Ντενκτάς.

ΧΑΡΑΥΓΗ 24 6 1960

Οι σκοποί για τους οποίους παραχωρήθηκε το βρετανικό χορήγημα προς την τουρκική κοινότητα είναι οι ακόλουθοι, όπως αυτοί δημοσιεύονται στη Λευκή Βίβλο:

1. Γενικές Επισκευές και ανακαινίσεις κτιρίων του ΕΒΚΑΦ, τα οποία υπέστησαν ζημιές λόγω του ενοικιοστασίου.

2. Εισφορές στις δαπάνες ανέγερσης νέου κτιρίου για το Τουρκικό Παρθεναγωγείο Μέσης Παιδείας στη Λευκωσία.

3. Ανάπτυξη περιουσίας του ΕΒΚΑΦ στην Πύλη Κερύνειας στη Λευκωσία.

4. Κατασκευή κτιρίου στη Λευκωσία για την τουρκική Κοινοτική Βουλή με τα αναγκαία γραφεία.

5. Προκαταβολή για το κτίριο νέου Τουρκικού σχολείου Μέσης Παιδείας στην Κερύνεια.

6. Συμβολή στις δαπάνες ανάπτυξης ορισμένης γης στην Κερύνεια για την ανάγερση ξενοδοχείου.

7. Εισφορά στις δαπάνες ανάπτυξης της περουσίας του ΕΒΚΑΦ, στη Λεμεσό.

8. Εισφορά στις δαπάνες συμπλήρωσης του παλαιού τουρκικού Κοιμητηρίου στην Αμμόχωστο.

10. Εισφορά στις δαπάνες ανάπτυξης του κήπου Τεκκέ στη Λευκωσία ή άλλης παρόμοιας περιουσίας.

Στην επιστολή του Κυβερνήτη προς τους τουρκοκύπριους ηγέτες αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκική κοινότητα δεν μπορεί να υποβάλει οποιεσδήποτε αξιώσεις εναντίον της Βρετανικής Κυβέρνησης ή της Κυβέρνησης της αποικίας της Κύπρου, αυτό όμως δεν επηρεάζει τις διατάξεις του παραρτήματος Ε της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο παράρτημα αυτό υπάρχει άρθρο το οποίο διευκολύνει φανερά τους Τούρκους να εγείρουν αξιώσεις σε τσιφλίκια που απαλλατριώθηκαν και για την περιοχή Αθαλάσσας.