Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.7.1960 (Μέρoς 8): Οι θρησκευτικές oμάδες τωv Αρμεvίωv, τωv Λατίvωv και τωv Μαρωvιτώv απoφασίζoυv vα συμμετάσχoυv στηv Ελληvική Κυπριακή Κoιvότητα.

S-1421

6.7.1960 (Μέρος 8): ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

O Γιώργος Χριστόπουλος, αντιπρόσωπος της

Ελλάδας στην Κύπρο με τον Συνταγματάρχη

Γεώργιο Κουμανάκο, επικεφαλής του ελληνικού

αποσπάσματος στην Κύπρο

Ειδική πρόνοια έγινε για τα δικαιώματα των μικρότερων θρησκευτικών ομάδων, δηλαδή των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων περιλήφθηκε στη Συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που μονογραφήθηκε στις 6.7.1960.

Με βάση το Σύνταγμα, τα μέλη των ομάδων αυτών έχουν τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες με εκείνες που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και απολαύουν, ως ιδιώτες και ως ομάδες, συνταγματικής προστασίας εναντίον των διακρίσεων.

Στα μέλη των θρησκευτικών ομάδων δόθηκε το δικαίωμα να εκλέξουν σε ποια κοινότητα θα ήθελαν να ανήκουν, την Ελληνική ή την Τουρκική, με συνέπεια να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν τα μέλη κάθε κοινότητας, όπως για παράδειγμα να διορίζονται στη δημόσια υπηρεσία με βάση την αναλογία 70:30 που καθόριζε το σύνταγμα.

Επιπρόσθετα κάθε μια από τις τρεις ομάδες, ανάλογα με την κοινότητα στην οποία θα διάλεγε να ανήκει, θα είχε το δικαίωμα να αντιπροσωπεύεται στην αντίστοιχη Κοινοτική Συνέλευση, και τα ίδια δικαιώματα σε θέματα θρησκείας, προσωπικού θεσμού και Παιδείας που είχαν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τις διευθετήσεις αυτές, τα μέλη των τριών θρησκευτικών ομάδων διάλεξαν να ανήκουν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Η απόφαση τους που λήφθηκε με μυστική ψηφοφορία ήταν σχεδόν ομόφωνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ένας αρμένιος ψήφισε να ανήκει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.