Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.7.1960 (Μέρoς 7) Η Βρετταvία αvαλαμβάvει vα δώσει oικovoμική βoήθεια στηv Κυπριακή Δημoκρατία με βάση τη Συvθήκη Εγκαθίδρυσης. Οι διευθετήσεις για τoυς κατoίκoυς Ακρωτηρίoυ.

S-1420

6.7.1960 (Μέρος 7): Η ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ. ΟΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Στο προαύλιο του Κυβερνείου: Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Τζούλιαν

Εϊμερι, υφυπουργός Αποικιών, Φαζίλ Κουτσιούκ και Σερ Χιου φουτ,

κυβερνήτης

Η Βρεττανία συμφώνησε και η συμφωνία της περιλήφθηκε στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που μονογραφήθηκε στις 6 Ιουλίου 1960 να δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία οικονομική βοήθεια ύψους 12 εκατομμυρίων λιρών Κύπρου μέχρι τις 31 Μαρτίου 1965 ως εξής:

Μέχρι 31.3.1961 4 εκατομμύρια λίρες Κύπρου.

Μέχρι 31.3.1962 3 εκατομμύρια λίρες Κύπρου.

Μέχρι 31.3.1963 2 εκατομμύρια λίρες Κύπρου.

Μέχρι 31.3.1964 1 εκατομμύριο λίρες Κύπρου.

Μέχρι 31.3.1965 1 εκατομμύριο λίρες Κύπρου.

Επιπρόσθετα συμφώνησε να καταβάλει στην Κυβέρνηση της Δημοκρατίας τα ακόλουθα ποσά:

1. Σαν δωρεά 500.000 λίρες Κύπρου για την κατασκευή νέων ακραίων κτιρίων στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

2. Σαν δωρεά 500.000 λίρες Κύπρου για τους κατοίκους του χωριού Ακρωτήρι, που θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν το χωριό και να εγκατασταθουν σε έδαφος της Δημοκρατίας.

Το Ακρωτήρι περιλαμβάνεται στην περιοχή της Βάσης Ακρωτηρίου και για τους κατοίκους που συμφωνήθηκε ότι η επανεγκατάσταση τους θα γινόταν πάνω σε εθελοντική και ατομική βάση και όχι οργανωμένα για όλη την κοινότητα.

Οσοι θα έφευγαν θα διατηρούσαν τη γεωργική γη και ακίνητη ιδιοκτησία τους, αλλά μετά την επανενεγκατάσταση τους δεν θα τους επιτρεπόταν να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους για μόνιμη διαμονή.

Για να έχουν δικαίωμα επανεγκατάστασης σε έδαφος της Δημοκρατίας οι κάτοικοι θα έπρεπε να αποταθούν σε διάστημα ενός χρόνου από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας και επίσης να μην έχουν άλλη υπηκοότητα εκτός από την Κυπριακή.

3. Ως δωρεά 340.000 λίρες για την κατασκευή δρόμων με σκοπό την παράκαμψη της περιοχής Αγίου Νικολάου που περιλαμβάνεται στη Βάση Δεκέλειας.

4. Ως δάνειο, ποσό που θα συμφωνούσαν η Δημοκρατία και η Βρεττανία, για την επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι στην περίοδο των έξη μηνών από τις 31 Μαρτίου 1965 και στην αντίστοιχη περίοδο των επομένων πέντε ετών, η Βρεττανική Κυβέρνηση θα ανασκοπούσε τις πρόνοιες για οικονομκή βοήθεια και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, περιλαμβανομένων των οικονομικών αναγκών της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας, θα αποφάσιζε για το ποσό της βοήθειας που θα παραχωρούσε στην περίοδο της πενταετίας.

Με ξεχωριστή συμφωνία με τον Φαζίλ Κουτσιούκ και τον Ραούφ Ντενκτάς η Βρεττανία παραχώρησε στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα 1,5 εκατομμύριο λίρες Κύπρου για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ανάπτυξη της περιουσίας του ΕΦΚΑΦ, κυρίως επιδιόρθωση κτιρίων και για πολιτιστικούς σκοπούς.

ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης συμφωνήθηκε ότι στα σύνορα μεταξύ των βρεττανικών βάσεων και του εδάφους της Δημοκρατίας δεν θα υπήρχαν τελωνεία. Επίσης καθορίστηκε ότι εμπορεύματα που εισάγονταν είτε μέσω των βάσεων είτε μέσω του εδάφους της Δημοκρατίας, δεν θα υποβάλλονταν σε νέο τελωνειακό δασμό αν στη συνέχεια μεταφέρονταν είτε στο έδαφος της Δημοκρατίας είτε στις Βάσεις.

Επίσης εμπορεύματα που εισάγονταν μέσο της Δημοκρατίας και προορίζονταν για το έδαφος των βάσεων, βαρύνονταν με τον δασμό της Δημοκρατίας, η οποία και τον εισέπραττε. Χωρίς δασμό εισάγονταν μόνο τα εμπορεύματα που προορίζονταν για τις ανάγκες των βρετανικών δυνάμεων μέσα στις Βάσεις.