Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.7.1960 (Μέρoς 3): Τo δικαίωμα χρήσης τoυ αερoδρoμίoυ Λευκωσίας και καταβoλής εκατoμμυρίωv λιρώv ετησίως στηv Κυπριακή Δημoκρατία όπως πρoβλέπovται στις συvθήκες εγκαθίδρυσης.

S-1416

6.7.1960 (Μέρος 3): ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΛΙΡΩΝ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ

Χάρτης της περιοχής του αεροδρομίου Λευκωσίας όπου οι βρετανοί εξασφάλισαν αρκετά

προνόμοια χρήσης πολλών χώρων

Με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που μονογραφήθηκε στις 6.7.1960 στη Λευκωσία οι βρεττανικές αρχές διατήρησαν το δικαίωμα χρησιμοποίησης του αεροδρομίου Λευκωσίας, στο οποίο καθορίστηκαν περιοχές αποκλειστικής χρήσης από τις στρατιωτικές αρχές της Βρεττανίας.

Περιοχές κοινής χρήσης ήταν βασικά οι δίαυλοι προσγείωσης, ενώ η Δημοκρατία ανέλαβε αποκλειστικό έλεγχο μόνο στα νέα ακραία κτίρια. Ο υπόλοιπος χώρος του αεροδρομίου έμεινε στην αποκλειστική χρήση των Βρετανικών αρχών, περιλαμβανομένων και των παλαιών ακραίων κτιρίων.

Οι αρχές της Δημοκρατίας ανέλαβαν την υποχρέωση να διατηρούν τους διαύλους προσγείωσης σε καλή κατάσταση, ενώ οι βρεττανικές αρχές θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν ως υπαλλακτικό χώρο προσγείωσης αεροπλάνων.

Ο έλεγχος του εναέριου χώρου περιήλθε στις αρχές της Δημοκρατίας, που ανέλαβαν την υποχρεώση να εξυπηρετούν τα βρεττανικά στρατιωτικά αεροπλάνα, ενώ οι βρεττανικές αρχές ανέλαβαν την υποχρέωση να δίδουν στις αρχές της Δημοκρατίας μετεωρολογικές πληροφορίες.

Για τη χρήση των δρόμων, των λιμανιών και άλλων διευκολύνσεων, νερού, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών, η Βρεττανία ανέλαβε να καταβάλλει κάθε χρόνο στη Δημοκρατία ένα ορισμένο ποσό, που δεν καθορίστηκε επακριβώς, αλλά που υπολογίζεται ότι είναι κοντά στα πέντε εκατομμύρια λίρες.

Λεπτομερείς διευθετήσεις έγιναν για την ελεύθερη διακίνηση των μελών των Βρετανικών δυνάμεων και των αποσπασμάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας, χωρίς διαβατήρια.

Οι αρχές της Δημοκρατίας και των Βρεττανικών βάσεων διατήρησαν το δικαίωμα άσκησης αποκλειστικής δικαιοδοσίας πάνω στα μέλη των ξένων στρατιωτικών αποσπασμάτων για ενέργειες που συνιστούσαν αδικήματα με βάση τους νόμους της Δημοκρατίας ή της Βρεττανίας, ανάλογα με το αν τα αδικήματα τελέστηκαν στο έδαφος της Δημοκρατίας ή των Βρεττανικών βάσεων.

Αποκλειστική αρμοδιότητα δόθηκε στις Κυπριακές αρχές μόνο για πράξεις που συνιστούσαν προδοσία σε βάρος του κράτους ή για δολιοφθορά, κατασκοπεία ή παραβίαση των νόμων για κρατικά μυστικά ή των νόμων για την ασφάλεια του κράτους.