Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9.6.1960: Ο Iχσάv Αλή εξαγγέλλει τηv ίδρυση vέoυ τoυρκoκυπριακoύ κόμματoς.

S-1412

9.6.1960: Ο ΙΣΧΑΝ ΑΛΗ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ιχσάν Αλί

Στις 9 Ιουνίου ο τουρκοκύπριος "αιρετικός" γιατρός από την Πάφο Ιχσάν Αλή, ο οποίος διαφωνούσε με την πολιτική των Τουρκοκυπρίων ηγετών Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς συγκάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλλας στη Λευκωσία, στην οποία ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημόσια την απροκάλυπτη αντίθεση του προς την πολιτική των Τούρκων ηγετών.

Ακόμα ο Ιχσάν Αλή ανακοίνωσε την πρόθεση του να ιδρύσει μαζί με φίλους του νέο τουρκοκυπριακό κόμμα.

Οι σκοποί του κόμματος, είπε θα ήταν:

α). Η αποκατάσταση της ελευθερίας λόγου και έκφρασης.

β). Η εξυπρέτηση της δημοκρατίας και και η παροχή βοήθειας προς τη νήσο "της οποίας είμαστε παιδιά".

Ο δρ Ιχσάν Αλή αφού κάλεσε τους αντιπάλους του, όπως τους αποκάλεσε, ενόψη των πρόσφατων γεγονότων στην Τουρκία να επιδείξουν τον δέοντα σεβασμό προς την ελευθερία έκφρασης και δραστηριότητας του πολίτη, εγκαταλείποντας τους δημαγωγικούς ισχυρισμούς.

Πρόσθεσε:

"Είναι αδύνατο να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη και ευτυχία στη χώρα αυτή, εάν οι δύο κοινότητες σεν συναισθανθούν και δεν καλλιεργήσουν και αναπτύξουν την αγάπη και την κατανόηση μεταξύ τους. Η καλλιέργεια της αγάπης και τις ειλικρίνειας μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν αντίκειται προς τον εθνικισμό, αλλά αντίθετα αυτό αποτελεί μέτρος πατριωτικού καθήκοντος".

Στη διάσκεψη παρίστατο ως μεταφραστής στα αγγλικά ένας τουρκοκύπριος δικηγόρος και δημοσιογράφος, ο Αχμέτ Γκιουρκάν, ο οποίος είχε τις ίδιες απόψεις με τον δρα Ιχσάν Αλή γύρω από τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και ο οποίος δολοφονήθηκε αργότερα μαζί με το συνάδελφο του Αϊχάν Χικμέτ.