Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.2.1960: Αvαδιoργαvώvεται τo Σoσιαλιστικό Δημoκρατικό Κόμμα Κύπρoυ στη Λεμεσό με φιλoδoξία vα πάρει μέρoς στις πρώτες βoυλευτικές εκλoγές.

S-1408

16.2.1960: ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΜΕ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κυριάκος

Καραμάνος:

Αναδιοργά-

νωσε το

Σοσιαλιστικό

Δημοκρατικό

Κόμμα

Κύπρου, αλλά

απέτυχε να

εκλεγεί

βουλευτής

στις πρώτες

βουλευτικές

εκλογές του

1960

Τον Φεβρουάριο του 1960, ενώ συγκροτείτο η Κυπριακή Δημοκρατία και αναμενόταν η διενέργεια των πρώτων βουλευτικών εκλογών, Στη Λεμεσό μια ομάδα πολιτών προχώρησε σε αναδιοργάνωση του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου είχε ιδρυθεί με επικεφαλής τον Χριστιανό Ρωσσίδη στη Λεμεσό στη δεκαετία του 1940 και συνεργαζόταν με τον τέως δήμαρχο Παφου Χριστόδουλο Γαλατόπουλο, μέλος του Εθναρχικού Συμβουλίου και ιδρυτή της Σοσιαλιστικής Πρωτοπορείας και παλαιό αγωνιστή της εξέγερσης του 1931.

Εκτοτε όμως παρέμενε ανενεργό ουσιαστικά και με την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου συγκροτήθηκε σύσκεψη στη Λεμεσό στα γραφεία του Κόμματος.

Στους συγκεντρωθέντες στη σύσκεψη, που θεωρήθηκε ιδρυτική συνέλευση, μίλησε ο Ευαγόρας Ιακωβίδης, από τα παλαιά μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου, ο οποίος χαιρέτισε τους συνέδρους και ανέπτυξε για λίγο τη δράση του προηγούμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατέθεσε την παραίτηση της παλιάς Διοικούσας Επιτροπής.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο δημοσιογράφος Κυριάκος Μ. Καραμάνος, ο οποίος ευχαρίστηκε την απερχόμενη διοικούσα επιτροπή και ζήτησε από τη συνέλευση να τηρήσει μονόλεπτη σιγή προς τιμή του Ιδρυτή του Χριστιανού Ρωσσίδη.

Χριστόδουλος

Γαλατόπουλος,

ιδρυτής της

Σοσιαλιστικής

Πρωτοπορείας

στην Πάφο

και συνεργάτης

του

Σοσιαλιστικού

Κόμματος του

Χριστιανού

Ρωσσίδη

Στη συνέχεια διάβασε χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα του Σοσιαλιστικου Δημοκρατικού Κόμματος, προς τους ηγέτες της Κυπριακής Επανάστασης Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και Γεώργιο Γρίβα- Διγενή και τη διακήρυξη προς τον Κυπριακό λαό η οποία και εγκρίθηκε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Καραμάνος, ο οποίος αργότερα εργάστηκε στο ΡΙΚ και είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη διάρκεια της Χούντας στην Ελλάδα (1967-1974) "ανέπτυξεν εν πλάτει", σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας "Ελευθερία" της Λευκωσίας (17.2.1960) "το σύστημα διά του οποίου αι ιδέαι του Κόμματος θα εξαπλωθούν".

Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν εξελέγησαν ως μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος οι εξής: Κυριάκος Καραμάνος, Αντωνάκης Ι. Νικολαίδης, Νίκος Α. Σήτας, Νίτσα Μ. Τιμοθέου, Κώστας Τ. Κλεοβούλου, Φώτης Κ. Ιακωβίδης, Στέλιος Σ. Σταθάς, Ρένος Μ. Καμιναράς, Σοφοκλής Ποταμίτης, Χριστάκης Π. Νεοφυτίδης, Νέαρχος Παναγιώτου, Γιαννάκης Στασίνος, Ευαγόρας Χ. Ιακωβίδης, Ανδρέας Χριστοδουλίδης και Νίκος Απ. Δομετάκης.

Στη διακήρυξη του Κόμματος που εγκρίθηκε αναφερόταν μεταξύ άλλων:

"Πιστεύομεν ότι το κράτος δεν είναι σκοπός. Είναι μέσο. Σκοπός είναι μόνο το γενικό συμφέρον της πατρίδας και του Λαού. Επομένως εάν επιδιώκουμε τη δημιουργία κράτους δικαίου, είναι μόνο διότι θέλομε να δημιουργήσουμε όργανο κατάλληλο προς εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος.

Και αυτό το γενικό συμφέρον συνίσταται:

α). Στην εξύψωση του επιπέδου της ζωής.

β). Στην οικονομική ευημερία του λαού μας.

γ). Στη βελτίωση και άνοδο του πολιτισμού του.

δ). Στη μέριμνα προς αύξηση της εθνικής παραργωγής του εθνικού εισοδήματος.

ε). Στην τιθάσσευση του μεγάλου κεφαλαίου.

στ). Στη δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος.

σ). Στην κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

η). Στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Κατέληγε η διακήρυξη:

"Ο λαός πάσχει. Και έχει το δικαίωμα να αξιώσει τη μέριμνα, την αντίληψη και την προστασία του κράτους".

Ο Κυριάκος Καραμάνος μάλιστα κατήλθε ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λεμεσό, στις πρώτες βουλευτικές εκλογές στις 5 Ιουλίου 1960, αλλά απέτυχε να εκλεγεί.

Κατόρθωσε, ωστόσο, να εξασφαλίσει 2,827 ψήφους σε σύνολο 29.995 ψηφισάντων.