Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

2 12 1959:Υστερα από νέα επεισόδια στην Αχνα, το Δημοτικό Σϋμβούλιο Αμμοχώστου καταγγέλλει ότι "χριστιανοί τραμπούκοι" εφαρμόζουν γκαγκστερικές μεδοθους για να αναρριχηθεί στο προεδρικό αξώμα " διά πυρός και αίματος" ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

S-1401

9.12.1959: ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΧΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ" ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΧΙΤΛΕΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΡΡΙΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ

Ανδρέας Πούργιουρος,

δήμαρχος Αμμοχώστου:

Το Συμβούλιο του,

που τάχθηκε υπέρ

του Ιωάννη Κληρίδη,

κατάγγειλε "φασιστικό

όργιο αίματος

μακαριακών γκάγκστερ"

Οι επιθέσεις εναντίον των Αριστερών έπαιρναν διαστάσεις καθώς πλησίαζε η μέρα διενέργειας των προεδρικών εκλογών στις οποίες ανθυποψήφιοι ήσαν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Ιωάννης Κληρίδης που υσοτηριζόταν φανατικά και από το ΑΚΕΛ.

Ετσι τα κομματικά έπαιρναν φωτιά.

Δυο τέτοια επεισόδια έγιναν στην Αχνα και πάλι και στη Μύρτου.

Στην Αχνα οι συγκρούσες μεταξύ δεξιών και αριστερών ήταν τόσο μεγάλες ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου που ελεγχόταν από το ΑΚΕΛ μίλησε για "φασιστικόν όργιον αίματος των μακαριακών γκάγκστερς".

Εγραφε η εφημερίδα στις 9 Δεκεμβρίου 1959, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές σε ανταπόκριση της στις 8 του μήνα από το Βαρώσι:

"Με σημερινή έντονη ανακοίνωση του το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου στιγματίζει με αγανάκτηση και αποτροπιασμό το φασιστικόν όργιον αίματος των μακαριακών γκάγκστερς εναντίον των δημοκρατικων κατοίκων Αχνας και καταγγέλλει ότι σκοπός της εγκληματικής αυτής τακτικής είναι να αναρριχηθεί εις το προεδρικόν αξίωμα διά του πυρός και του αίματος ο Μακάριος".

Το Δημ. Συμβούλιο καλεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό να εκφράσει με την ψήφο του τον αποτροπιασμό του για τις χιτλερικές αυτές μεθόδους και τους καταλυτές της δημοκρατίας. Ο κ. Πούγιουρος και το Δ.Σ. της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών και Γενικών Εργατών Κύπρου, με τηλεγράφημα και υπόμνημα προς τον Μακάριο ζητούν την επέμβαση του για αποφυγή παρομοίων επιθέσεων στο μέλλον για τον αφοπλισμό και την παραδειγματική τιμωρία των κτηνανθρώπων.

Η ανακοίνωση του Δημ. Συμβουλίου αναφέρει:

"Τα ψεσινά γεγονότα εις Αχναν εις βάρος φιλησύχων και ανυπερασπίστων χωρικών δεν ημπορούν παρά να γεμίζουν την καρδίαν κάθε αληθινού Ελληνος πατριώτου και κάθε πραγματικού δημοκρατικού πολίτου και χωρικού με θλίψιν και να προξενούν αγανάκτησιν και αποτροπιασμόν.

Η αιφνιδιαστική επίθεσις υπό οπλοφόρων και μαγγουροφόρων φανατικών οπαδών του Μακαριακού Μετώπου εναντίον δημοκρατικών χωρικών της Αχνας, ενώ οι τελευταίοι κλεισμένοι εντός του συντεχνιακού οικήματος συνεδρίαζαν και εμελέτων κατά τον πλέον δημοκατικόν τρόπον την καλυτέραν οργάνωσιν και την κατά ειρηνικώτερον τρόπον διαξαγωγή των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, αναμφιβόλως αποτελεί μίαν άνανδρον δολοφονικήν απόπειραν της οποίας κύριος σκοπός είναι ο εκφοβισμός και η παρεμπόδισις των δημοκρατικών ψηφοφόρων να κάμουν χρήσιν του ιερού δικαιώματος της ψήφου των, διά να γίνη τοιουτοτρόπως κατορθωτόν να παρεμποδισθή και να διαστρεβλωθή η ετυμηγορία του λαού διά να αναρριχθή εις το προεδρικόν αξίωμα διά του πυρός και του αίματος ο Μακάριος.

Οι απανταχού της γης Χριστιανοί γνωρίζουν ότι ο Θεάνθρωπος έκαμε σεβαστήν την διδασκαλίαν του, την διδασκαλίαν της ειρήνης, της αγάπης και της ισότητος, διά της πειθούς και των καλών έργων και εις την ιδικήν μας περίπτωσιν οι καλοί χριστιανοί νοιώθουν την ψυχικήν των γαλήνη να ταράσσεται και την χριστιανικήν των συνείδησιν να επαναστατή όταν βλέπουν και ακούουν ότι άνθρωποι, οι οποίοι αυτοφημίζονται ως Χριστιανοί αντικατέστησαν το Ευαγγέλιον της αγάπης διά των όπλων, των βομβών, των αξινών και των μαχαιρών, διά να επιβάλουν ουχί την χριστιανικήν διδασκαλίαν αλλά το κεθεστώς της δικτατορίας και του φασισμού.

Η τακτική αυτή πολύ ενθυμίζει τας μεθόδους αι οποίαι εχρησιμοποιήθησαν υπό των οπαδών του χιτλεροφασισμού διά την άνοδον του Χίτλερ εις την εξουσίαν και ως τοιαύτη πρέπει να καταδικασθή μετ' αγανακτήσεως και βλελυγμίας, υφ' όλων των Ελλήνων Κυπρίων πατριωτών και πολύ περισσότερον υφ' όλων των αληιθινών χριστιανών.

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Αμμοχώστου καταγγέλλει ανεπιφυλάκτως την άναδρον ένοπλον επίθεσιν των Μακαριακών της Αχνας, ως ενέργειαν αποβλέπουσαν εις την προλείανσιν του εδάφους δι' εγκαθίδρυσιν φασιστικής δικτατορίας εις την Κύπρον διά της παραποιήσεως της ετημηγορίας του Λαού και καλεί όλον τον πατριωτικόν λαόν της Αμμοχώστου ν' αποδείξη διά της ιεράς του ψήφου ότι αποδοκιμάζει τους καταλυτές των δημοκρατικών αρχών και σιχαίνεται το υπό ίδρυσιν κατ' ευφημισμόν λεγόμενον "Κράτος του Θεού".

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Αμμοχώστου καλεί όλον ανεξαιρέτως τον λαόν όπως αδιακρίτως των κοινωνικών ή ιδεολογικών του πεποιθήσεων τιρήση την ψυχραιμίαν του και αποφύγη τας ανάνδρους φασιστικάς προκλήσεις και επιθέσεις και όπως σταθή ως εις άνθρωπος διά να δώση την προσεχή Κυριακήν την απάντησιν εις τους "χριστιανούς τραμπούκους" την απάντησιν την οποίαν επιβάλλουν κρίσιμοι στιγμαί τας οποίας περνά σήμερον η Ελληνική Κύπρος. Να δώση εις την δικτατορίαν και τον αιμοσταγή φασισμον την απάντησιν της δημοκρατίας, της ειρήνης της Ισοπολιτείας και της Ισονομίας".