Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3.12.1959: Ο Φαζίλ Κoυτσιoύκ εκλέγεται χωρίς αvθυπoψήφιo Αvτιπρόεδρoς της Κυπριακής Δημoκρατίας και μιλά για γη πoυ κληρovόμησαv oι Τoύρκoι από τoυς πρoγόvoυς τoυς.

S-1399

3.12.1959: Ο ΦΑΖΙΛ ΚΟΥΤΣΙΟΥΚ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΥΠΟΨΗΦΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΓΗ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

Εφημερίδα Φιλελεύθερος 4 12 1959

ΕΘΝΟΣ 4 12 1959

Ενώ στην ελληνική πλευρά συνεχίζονταν οι διεργασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην αντίπερα όχθη, στην τουρκοκυπριακή πλευρά, οι τουρκοκύπριοι είχαν ήδη αποκτήσει από τις 3 Δεκεμβρίου τον δικό τους ανώτατο άρχοντα, τον Φαζίλ Κουτσιούκ, πρώτο Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κουτσιούκ αναδείχθηκε αντιπρόεδρος χωρίς ανθυποψήφιο κι έτσι απετράπη η εκλογική διαμάχη.

Την υποψηφιότητα του Κουτσιούκ υποστήριαξαν το Τουρκικό Εθνικό Κόμμα, η Ομοσπονδια Τουρκικών Ορφγανώσεων των οποίων προϊστατο ο Ραούφ Ντενκτάς και η οργάνωση Τουρκικής Νεολαίας σε σύσκεψη τους στις 26 Νοεμβρίου 1959.

Το Εθνικό Τουρκικό Λαϊκό Κόμμα Κύπρου, που στήριζε την υποψηφιότητα του Φαζίλ Κουτσιούκ ήταν δημιούργημά του.

Το ίδρυσε ο ίδιος στη δεκαετία του 1950 όταν μετά τις σπουδές του στην Τουρκία και Ελβετία ίδρυσε ιατρείο στη Λευκωσία και άρχισε να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Κουτσιούκ που γεννήθηκε στο Ορτάκιογιου, στη Λευκωσία, έγινε γρήγορα αγαπητός γιατί κάθε Παρασκευή εξέταζε δωρεάν ασθενείς.

Σε κάποιο στάδιο έγινε μέλος του Ιδρύματος Μειονότητας της νήσου, γνωστού ως ΚΑΤΑΚ, αλλά αργότερα αποχώρησε και ίδρυσε το Τουρκικό Κόμμα.

Το ΚΑΤΑΚ σύμφωνα με τον Σπύρο Αθανασιάδη που στηρίχθηκε σε τουρκοκυπριακές πηγες ("Φάκελλος Τ.Μ.Τ." Λευκωσία 1998) είχε ιδρυθεί στη δεκαετία του 1950 και έδωσε έμφαση στην οργάνωση της τουρκοκυριακής νεολαίας.

Αλλά όταν αποχώρησε ο Κουτσιούκ και μερικοί άλλοι φίλοι του για να ιδρύσουν το Εθνικό Τουρκικό Λαϊκό Κόμμα Κύπρου, αυτό διαλύθηκε.

Το Τουρκικό Κόμμα του Κουτσιούκ μετονομάστηκε αργότερα σε Εθνική Τουρκική Ενωση Κύπρου και στη συνέχεια σε "Κόμμα η Κύπρος είναι Τουρκική".

Μετά τη διάλυση του ΚΑΤΑΚ ο Κουτσιούκ δεν είχε μείνει αδρανής αλλά ίδρυσε παράλληλα τη μαχητική οργάνωση ΒΟΛΚΑΝ (Ηφαίστειο).

Η μαχητική του προσφορά ήταν μέχρις εδώ γιατί στη συνέχεια τα υνία πήρε ο Ραούφ Ντενκτάς που ίδρυσε, όπως είπε ο ίδιος την οργάνωση ΤΜΤ (TURK MUKAMEVET TESKILATI- Τουρκική αντιστασική Οργάνωση) που έδρασε από το 1957-1974 ΚΑΙ ήταν πιο μαχητική και διέθετε περισσότερη ένοπλη δύναμη, μια και ενισχυόταν πια σταθερά από έμψυχο και άψυχο υλικό απο την Αγκυρα.

Ο αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Φαζίλ

Κουτσιούκ με τον τουρκοκύπριο πολιτικό Οσμάν Ορέκ,

μετέπειτα υπουργό Αμυνας

Η ΒΟΛΚΑΝ πήρε την ονομασία της απο τα αρχικά των τουρκικών λέξεων VAR-OLMAK-LAZIMSA-KAN-AKMAMAK-NIYE (ΑΝ-ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ-Η-ΥΠΑΡΞΗ-ΠΡΟΣ -ΤΙ-Η-ΜΗ-ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ).

Ο ΚουτσΙούκ, όπως και ο Ραούφ Ντενκτάς, είχε πολύ καλές σχέσεις με την Αγκυρα και ήταν σε ένα από τα ταξφδια του αυτά στα μέσα της δεκαετίας του 1950 που τον πληροφόρησε η Αγκυρα ότι είχε αποφασίσει την ίδρυση οργάνωσης, η οποία είχε σαν στόχο την επανϑκτηση της Κύπρου με την αποστολή στο νησί Τούρκων αξιωματικών και οπλισμού μυστικά, σε αντίπραξη προς την οργάνωση ΕΟΚΑ των ελληνοκυπρίων.

Από την αλλη η Ομοσπονδία Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων γνωστή περισσότερο ως Ομοσπονδία, που υποστήριζε την υποψηφιότητα του Φαζίλ Κουτσιούκ για την αντιπροεδρία, είχε θέσει τη σφραγίδα της στην οργάνωση των Τουρκοκυπρίων.

Επρόκειτο για μια κοινοτική οργάνωση που συστάθηκε το 1950 και συστέγασε όλα τα κοινωνικά, πολιτιστικά, επαγγελματικά και αθλητικά ιδρύματα της εποχής. Πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ήταν ο Φαϊζ Καϊμάκ και τον διαδέχθηκε το 1957 ο Ραούφ Ντενκτάς.

Από τη θέση αυτή ο Ραούφ Ντενκτάς απέκτησε πολύ μεγάλη δύναμη - δεδομένου ότι ουσιαστικά ηγείτο από την περίοδο αυτή και της ΤΜΤ- και ήταν από τη θέση αυτή που ο Ραούφ Ντενκτάς είχε πάρει μέρος στη διάσκεψη του Λονδίνου το 1959.

Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονταν στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας, στην περιοχή της Πύλης Κερύνειας, δίπλα από τα γραφεία της εταιρείας λεωφορείων ΛΟΖΑΝ.

Η Ομοσπονδία είχε και δική της εφημερίδα, την εβδομαδιαία "Νατζάκ" που σήμαινε "Πέλεκυς", και στην οποία αρθρογραφούσε συχνότατα ο Ραούφ Ντενκτάς επώνυμα.

Διευθυντής της εφημερίδας ήταν ο Κουτλού Ανταλί ο οποίος δολοφονήθηκε το 1996 με βοηθό σύνταξης τον Φουάτ Βεζίρογλου.

Ενεργό μέλος της Ομοσπονδίας ήταν και ο Νετζατ Τασκίν, επικεφαλής της Ενωσης Τουρκικών Συνδικάτων, μετέπειτα πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΤΟΥΡΚΣΕΝ.

Η Νατζιάκ διαφημιζόταν από το ραδιόφωνο ως εξης: "Κάθε τούρκος θα πρέπει να αγοράζει στο σπίτι του και μια "Νατζιάκ". Αυτό θεωρείτο από τους Ελληνες ως έκκληση για να εξασφαλίσουν οι Τούρκοι στα σπίτια τους και απο ένα πέλεκυ για την άμυνα τους.

Στην Ομοσπονδία είχε εξασφαλίσει εργασία ο Τζελάλ Χορντάν απο την Τουρκία ο οποίος μετέτρεψε τις οργανώσεις νεολαίας σε χώρους εθνικιστών που λάνσαραν τα συνθήματα "από τούρκο σε τούρκο "και "συμπολίτες μιλάτε τουρκικά".

ΕΘΝΙΚΗ 4 12 1959

Η ιδεολογία του Χορντάν αποτέλεσε μια τελείως ξεχωριστή δύναμη στους κόλπους της Ομοσπονδίας. Με αυτοκινητοπομπές επισκεπτόταν τα διάφορα χωριά και έσπερνε τον σωβινισμό ενώ τιμωρούσε όσους χρησιμοποιούσαν την ελληνική γλώσσα, όσους συναλλάσσονταν με τους Ελληνοκύπριους και όσες γυναίκες φορούσαν μαντήλα.

Ομως σε κάποιο στάδιο εμφυλοχώρισαν διαφορές όταν η ταμίας της Ομσπονδίας Χασιτιτζέ Ταχσίν, κατάγγειλε τον Χορντάν στον Ντενκτάς ότι εισέπραττε χρήματα χωρίς αποδείξεις.

Ιδιαίτερα επέβαλλε μισό σελίνι (κάπου 2,5 σεντ) για κάθε ελληνική λέξη που χρησιμοποιούσε ο κάθε τουρκοκύπριος.

Υπήρχαν υποψίες ότι ο Χορντάν είχε εβραϊκές ρίζες και σε κάποιο στάδιο όταν παλλαπλασιάστηκαν οι αντιδράσεις περιθωριοποιήθηκε.

Την ανακήρυξη του Κουτσιούκ, ως αντιπροέδρου είχε ανακοινώσει ο Τούρκος Βοηθός αρχιέφορος των εκλογών στην Πλατεία Αττατούρκ σε ογκώδη συγκέντρωση στις 3 Δεκεμβρίου.

Ο Κουτσιούκ, αφού δέχθηκε τα συγχατήρια του Κυβερνήτη, του Ραούφ Ντενκτάς και των τριών τουρκοκύπριων υπουργών της Μεταβατικής Κυβέρνησης, μίλησε προς τους συγκεντρωθέντες και υποσχέθηκε υπερπήδηση όλων των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι τουρκοκύπριοι.

Τους κάλεσε επίσης να εργασθούν ενωμένοι για ένα καλύτερο μέλλον.

Είπε ο Κουτσιούκ:

"Οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν με βάση τη συνθήκη της Ζυρίχης, εδράζονται στον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων των δυο κοινοτήτων και στο δικαιώματα τους να ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι στην Κύπρο.

Αν οι Ελληνες πολιτικοί ακολουθήσουν την οδό της καταστροφής των συμφωνιών, τότε οι Τούρκοι Κύπριοι θα επιφυλάξουν στους εαυτούς τους το δικαίωμα να επανέλθουν στα αιτήματά τους που υπήρχαν πριν από τις συμφωνίες της Ζυρίχης.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου η θέση μας στην Κύπρο είναι σαφής. Μας παρέχεται το δικαίωμα να έχουμε λόγο ως αρμόδιοι συνέταιροι στην διακυβέρνηση της Κύπρου. Με τις συμφωνίες τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο καθορίζονται κατά τρόπο διεθνή.

Η ασφάλεια και τα ανθρώπνα δικαιώματα μας είναι εγγυημένα από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρεττανία. Ετσι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για το μέλλον μας διότι είναι κατοχυρωμένο.

Η τουρκική κοινότητα δεν θα υποστεί κακίες, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αδικία και η η αμεροληψία θα εκλείψουν και θα εγκαθιδρυθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα κατοχυρώνει όλα μας τα δίκαια.

Δείξαμε σε όλες τις περιπτώσεις την αποφασιστικότητα μας, να παραμείνουμε πιστοί στις αναληφθείσες υποχρεώσεις από μας. θα τιμήσουμε το λόγο μας και θα σεβασθούμε την υπογραφή μας.

Ο Κουτσιούκ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο μέλλον της τουρκικής κοινότητας και πρόσθεσε:

"Η Κοινοτική Βουλή θα πράξει κάθε τι που μπορεί για να ανυψώσει το επίπεδο της κοινότητας μας μέσα στα όρια των κοινοτικών μας δικαίων, κανένας δε δεν θα έχει δικαίωμα επέμβασης στις υποθέσεις μας.

Εχουμε επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία στις υποθέσεις μας. Υπάρχουν μερικοί, οι οποίοι ανησυχούν μήπως αντιμετωπίσουμε οικονομικές δυσχέρειες στις κοινοτικές μας υποθέσεις. Δεν συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες τους.

Πιστεύουμε ότι θα ενισχυθούμε από όλες τις απόψεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα υπερπηδήσουμε όλες τις δυσκολίες μας σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουμε ομαλό μηχανισμό.

Εμείς ως τμήμα του τουρκικού Εθνους που αποτελείται από 27 εκατομμύρια μπορούμε να κάνουμε τα δικά μας μεγάλα βήματα έχοντες κατά νουν τον λαό αυτό από τα 25 εκατομμύρια.

θα προβούμε σε ανάλογη προσαρμογή του οικονομικού και εμπορικού μας βίου. Το κοινωνικό μας πρόγραμμα ανάπτυξης θα είναι κατ' αναλογία μεγάλο και θα πράξομε κάθε τι το δυνατό για να επιτύχουμε ευθύς εξ αρχής ασφαλείς όρους εργασίας για την εργατική τάξη.

Καταλήγοντας ο Κουτσιούκ προειδοποίησε:

"Θα αγωνισθούμε και θα πράξουμε κάθε τι το δυνατό ώστε να δημιουργήσουμε μια ζωή αντάξια της Τουρκικής φυλής στη γη αυτή, η οποία αποτελεί κληρονομιά προς τους προγόνους μας. θα αφήσουμε στην επερχόμενη γενεά μιαν Κύπρο ευτυχισμένη από κάθε άποψη.

Σε μια τέτοια Κύπρο, ο τουρκικός πνευματικός πολιτισμός και η αφοσίωση προς την Τουρκία θα είναι φυσιολογικά πράγματα.

Οι Τούρκοι της Κύπρου, οι οποίοι απηλλάγησαν από την καταπίεση των τελευταίων 81 χρόνων, θα προχωρήσουν αλματωδώς για να αποκτήσουν σύντομα ό,τι έχασαν κατά τα χρόνια αυτά.

Είμαι βέβαιος γι'αυτό, διότι γύρω μας υπάρχουν οι ίδιοι αφωσιωμένοι αγνοί και ηρωϊκοί και στους οποίους εμείς έχουμε εμπιστοσύνη κατά τις σκοτεινότερες ημέρες".

Ο Κουτσιούκ είχε υπερβεί τα εσκαμμένα. Μιλούσε για μια Κύπρο που αποτελούσε κληρονομιά από τους προγόνους των Τουρκοκυπρίων.