Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

27.11.1959: Τo ΑΚΕΛ αvακoιvώvει επίσημα τηv υπoστήριξη τoυ πρoς τov υπoψήφιo τoυ Iωάvvη Κληρίδη, αvθυπoψήφιo τoυ Μακαρίoυ και καλεί τo λαό vα τov αvεβάσει στo πρoεδρικό αξίωμα.

S-1397

27.11.1959: ΤΟ ΑΚΕΛ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΩΣ ΑΝΘΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

ΕΘΝΙΚΗ 29 11 1959

Στις 27 Νοεμβρίου 1959, επομένη της ανακοίνωσης της απόφασης του Ιωάννη Κληρίδη ότι θα κατερχόταν στις προεδρικές εκλογές, ως ανθυποψήφιος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με την υποστήριξη της Δημοκρατικής Ενωσης, το ΑΚΕΛ προέβαλε με πηχιαίους τίτλους στα δημοσιογραφικά του όργανα την απόφαση.

Ταυτόχρονα το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση της Κεντρικής της επιτροπής τάχθηκε ανοικτά πλέον υπέρ του Κληρίδη.

Εφόσον ο Μακάριος αρνείτο στο ΑΚΕΛ κάθε συνεργασία και δικαίωμα, παρά το γεγονός ότι ήταν το μοναδικό και καλά οργανωμένο κόμμα με μια ιστορία 45 σχεδόν χρόνων, αυτό επιδίωκε να προωθήσει δικό του άνθρωπο στην εξουσία για να εξασφαλίσει αυτό που ζητούσε με τη λαϊκή ψήφο.

Στην ανακοίνωση της η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κατηγορούσε τον Αρχιεπίσκοπο για αδιάλλακτη και αρνητική στάση έναντι των προτάσεων του Κόμματος και ανέφερε ότι αποφάσισε να υποστηρίξει τον Ιωάννη Κληρίδη, γιατί οι δηλώσεις του και προγραμματική διακήρυξη της Δημοκρατικής Ενωσης εμφορούντο από δημοκρατικό πνεύμα και ανταποκρίνονταν προς τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του Κυπριακού λαού.

Με την ανακοίνωση χαρακτηριζόταν επίσης ο Ιωάννης Κληρίδης ως δημοκρατικός, πεπειραμένος και άξιος πολιτευτής.

Αναφερόταν στην ανακοίνωση της Κ. Ε. του ΑΚΕΛ:

"Με γνώμονα τη γραμμή της ενότητας του Κυπριακού λαού που ακολουθείται από της ίδρυσης του, και την ειλικρινή προσπάθεια του να επιτευχθεί καθολογική ενότητα στις επικείμενες εκλογές, το ΑΚΕΛ υπέβαλε στις 4 του Νιόβρη συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο, τους δημάρχους και προς όλες τις άλλες οργανώσεις.

Πέρασαν 15 ολόκληρες μέρες, χωρίς ο Αρχιεπίσκοπος να απαντήσει, οπότε αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε το Μακαριώτατο και ανέπτυξε και προφορικά αυτές τις προτάσεις.

Φιλελεύθερος 1 12 1959: Ο Γλαύκος Κληρίδης μιλά σε συγκέντρωση υπέρ

του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

EΘΝΙΚΗ 2 12 1959: Ο Ξάνθος Κληρίδης, ο άλλος γιος του Ιωάννη Κληρίδη, μιλά σε συγκέντρωση του πατέρα του

Το ΑΚΕΛ πρότεινε παγκομματική συγκέντρωση υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου, με θέμα την επεξεργασία κοινού προγράμματος για την αποφυγή του εκλογικού σάλου σ' όλες τις εκλογές. Το ΑΚΕΛ πρότεινε ένα πρόγραμμα για τη διασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέτρα για την περιφρούρηση και εξύψωση του βιοτικού επιπέδου, πολιτική ειρήνης και φιλίας με όλες τις χώρες του κόσμου και πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Για τη σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων και των κοινοτήτων, το ΑΚΕΛ πρότεινε όπως κανένα από τα πολιτικά κόμματα έχει απόλυτη πλειοψηφία έναντι των άλλων και ότι με βάση αυτή την αρχή μπορούσε να συζητηθεί και η κατανομή των εδρών.

Για τη σύνθεση της Κυβέρνησης το ΑΚΕΛ πρότεινε Κυβέρνηση συνασπισμού που να απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, στην οποία το ίδιο σαν Κόμμα, δεν διεκδικούσε κανένα υπουργείο, αλλά ζητούσε απλώς ένας από τους εφτά υπουργούς να τυγχάνει της έγκρισης του.

Πεποίθηση του ΑΚΕΛ ήταν ότι εφόσον η παγκομματική σύσκεψη θα κατέληγε πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα, εύκολα θα μπορούσε να συμφωνήσει στην υποβολή μιας μόνο κοινής υποψηφιότητας για το προεδρικό αξίωμα.

Για το εκλογικό σύστημα το ΑΚΕΛ πρότεινε όπως υιοθετηθεί το σύστημα της απλής αναλογικής που είναι το πιο δημοκρατικό και δίκαιο σύστημα, αντί πολυεδρικού πλειοψηφικού που είναι το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα.

Αυτές εν συντομία είναι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για καθολική ενότητα του λαού στις εκλογές. Και αυτές έγιναν ως προτάσεις που να συζητούνταν στην παγκομματική σύσκεψη.

Το ΑΚΕΛ με την επιστολή του προς το Μακαριώτατο, ημερομηνιας 25 Νοεβρίου, έκανε σαφές ότι όχι μόνο θάταν πρόθυμο να συζητήσει τις προτάσεις του και στην παγκομματική σύσκεψη, αλλά και να προβεί σε σοβαρές υποχωρήσεις για να επιτευχθει η καθολική δημοκρατική ενότητα του λαού.

Το ΑΚΕΛ έχει την πεποίθηση ότι αν οι προτάσεις του γίνονταν δεκτές και πραγματοποιόταν η παγκομματική σύσκεψη, μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για τις εκλογές.

ΕΘΝΙΚΗ 2 12 1959

Ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε την παγκομματική σύσκεψη στη οποία να μετέχει και η Δημοκρατική Ενωση και επέμενε σε σύσκεψη του ΕΔΜΑ και των συνργαζομένων οργανώσεων με το ΑΚΕΛ και τις άλλες αριστερές οργανώσεις, η οποία θα επικύρωνε την υποψηφιότητα του Προέδρου.

Ο υπουργός Εργασίας Πολύκαρπος Γιωρκάτζης μιλά σε συγκέντρωση

υπέρ του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Μακαριωτάτου που δόθηκαν στο ΑΚΕΛ δεν κατοχυρώνουν κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό το δημοκρατικό δικαιώμα του λαού. Δεν μιλούν για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας μας, αφήνουν διφορούμενες έννοιες αναφορικά με την εξωτερική μας πολιτική και τον τρόπο λύσης των εργατικών διαφορών και διακρίνονται γενικά από μια γενικολογία και ασάφεια.

Περιπλέον τονίστηκε στην κομματικήν αντιπροσωπεία ότι καμμιά τροποποίηση δεν θα γινόταν δεκτή.

Ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε την πρόταση για Κυβέρνηση συνασπισμού και επέμενε σε Κυβέρνηση παρόμοια με τη σημερινή σύνθεση της Μεταβατικής.

Πρότεινε μόνο εφτά βουλευτικές έδρες από τις 35 στην Αριστερά, χωρίς να εξηγήσει πως θα διέθετε τις υπόλοιπες.

Αυτά σε συντομία είναι ότι πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιπροσωπεία μας. Και σε μια ανακοίνωση του, με την οποία δεν απαντά καθόλου στις διαλλακτικές πατριωτικές προτάσεις του ΑΚΕΛ για καθολική πατριωτική ενότητα, ο Αρχιεπίσκοπος μιλά γενικά και αφηρημένα για ενότητα και μάλιστα εκ των κάτω για "αποκρυπτόμενη πολιτική διαμάχη, κομματικό ανταγωνισμό ή επιβολή κομματικών όρων προς σταδιακή κατάκτηση της εξουσίας".

Αφήνουμε το λαό να κρίνει κατά πόσο το ΑΚΕΛ μπορεί να κατηγορηθεί για "επιβολή κομματικών όρων για σταδιακή κατάκτηση της εξουσίας, όταν το ΑΚΕΛ δεν ζήτησε ούτε ένα υπουργείο για τον εαυτό του και όταν επέμενε στην παγκομματική σύσκεψη και στην οποία να συζητηθούν οι προτάσεις του, δηλώνοντας μάλιστα ότι θάταν διατεθειμένο να προβεί και σε νέες σοβαρές υποχωρήσεις για να εξασφαλισθεί η καθολική δημοκρατική ενότητα του λαού.

Το ΑΚΕΛ δεν ευθύνεται καθόλου για τη μη πραγματοποίηση της ενότητας τη στιγμή που επέμενε στην παγκομματική σύσκεψη χωρίς να αποκλεισθεί κανένα κόμμα ή οργάνωση από αυτήν.

Ενότητα κατά τη γνώμη μας δεν σημαίνει υποταγή του ενός κόμματος προς το άλλο. Η ενότητα για νάναι πραγματική και βιώσιμη πρέπει να στηρίζεται πάνω σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα που να είναι αποτέλεσμα συζήτησης και απόφασης μιας παγκομματικής σύσκεψης.

Το ΑΚΕΛ λυπείται εξαιρετικά γιατί ο Μακαριώτατος απέρριψε τις τόσο διαλλακτικές προτάσεις του, απέρριψε την παγκομματική σύσκεψη που θα την συζητούσε και θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα μόνο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές.

Εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται να συγκαλέσει παγκομματική σύσκεψη και απορρίπτει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, αφού μελέτησε διεξοδικά την κατάσταση, την προγραμματική διακήρυξη της Δημοκρατικής Ενωσης και ύστερα από επαφές που είχε αντιπροσωπεία του Κόμματος μας με τον κ. Κληρίδην και άλλα ηγετικά στελέχη της Δημοκρατικής Ενωσης, αποφάσισε ομόφωνα να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη για το Προεδρικό αξίωμα.

Το ΑΚΕΛ κατέληξε σε αυτή την απόφαση για τους ακόλουθους λόγους:

α). Η προγραμματική διακήρυξη της Δημοκρατικής Ενωσης και οι δηλώσεις του κ. Κληρίδη εμφορούνται από δημοκρατικό πνεύμα και ανταποκρίνονται προς τα αισθήματα και τα συμφέροντα και τις άμεσες επιδιώξεις του Κυπριακού λαού

β). Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οικονομικά συμφέροντα του λαού κατοχυρώνονται και εξυπηρετούνται καλύτερα με το πρόγραμμα με το οποίο κατέρχεται ο κ. Κληρίδης στις εκλογές.

γ). Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οικονομικά συμφέροντα του λαού κατοχυρώνονται και εξυπηρετούνται καλύτερα με το πρόγρμαμα με το οποίο κατέρχεται ο κ. Κληρίδης στις εκλογές.

δ). Η προγραμματική διακήρυξη της Δημοκρατικής Ενωσης τονίζει την ανάγκη για ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στους Ελληνες και τους τούρκους κυπρίους, την ειρηνική ανέλιξη προς ολοκλήρωση της Κυπριακής ανεξαρτησίας και τη φιλία με όλες τις χώρες του κόσμου.

Για όλους αυτούς τους λόγους και εφόσον αυτές οι θέσεις συμπίπτουν με τις απόψεις του ΑΚΕΛ πάνω στα βασικά ζητήματα, το Κόμμα υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη και καλούμε τον λαό να τον αναδείξει στο προεδρικό αξίωμα.

Ο Κυπριακός λαός θέλει να διεξαχθούν απόλυτα δημοκρατικές εκλογές. Το ΑΚΕΛ κατερχόμενο στον εκλογικό αγώνα καλεί τα μέλη και τους οπαδούς του να κρατήσουν τον εκλογικό αγώνα ψηλά και να τον διεξαγουν με τον πιο ψύχραιμο τρόπο.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον λαό να ενωθεί για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και να επαγρυπνεί για να ματαιώσει οποιαδήποτε προσπάθεια που θα επιδιώκει να τον ρίξει στη δίνη του μίσους και του σπαραγμού.

Ψύχραιμα και ποτισμένα με ανώτερο ήθος αλλά και με ακούραστη διαφωτιστική οργανωτική δουλειά, ο Κυπριακός λαός, ας ανεβάσει στο προεδρικό αξίωμα τον δημοκρατικό πεπειραμένο και άξιο πολιτευτή κ. Ιωάννη Κληρίδη.