Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.9.1959: Τoύρκoι στη Μαvσoύρα σκoτώvoυv τov φιλoτελιστή Φίλιππo Iακώβoυ από τηv Παλλoυριώτισσα.

S-1387

26.9.1959: ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΝΣΟΥΡΑ ΤΟΝ

ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟ ΙΑΚΩΒΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΛΟΥΡΙΩΤΙΣΑ

Ο διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στα πρώτα χρόνια της ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας έπαιρνε διαστάσεις καθώς στην κορυφή η ηγεσία παρουσιαζόταν να εργάζεται για τη δημιουργία του νέου κράτους.

Παράλληλα και το αίμα που είχε χωρίσει Ελληνες και Τούρκους το 1958 άρχισε να ρέει και πάλι και να οδηγεί τις δυο κοινότητες όλο και πιο μακρυά τη μια από την άλλη.

Μανσούρα 2013. Στη μικρή φωτογραφία ο δολοφονηθείς Φίλιππος Ιακωβου

Ενα από τα πρώτα εγκλήματα που είχαν σχέση με επαφές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων συνέβη στη Μανσούρα όπου οι Τούρκοι σκότωσαν ένα Ελληνα φιλοτελιστή, το Φίλιππο Ιακώβου, 43 ετών από την Παλλουριώτισσα, υπάλληλο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και τραυμάτισαν σοβαρά το γιο του Βάκη.

Ο Ιακώβου και ο γιος του ξεκίνησαν από τη Λευκωσία στις 26 Σεπτεμβρίου 1959 μαζί με τον καθηγηγή Βάσο Κυπριανίδη και τον Ανδρέα Μακρίδη από τον Τράχωνα με προορισμό την Πάφο, για να σφραγίσουν γραμματόσημα στα διάφορα χωριά, μια και ήσαν φιλοτελιστές.

Ο Κυπριανίδης ανέφερε ότι πήγε με τους φίλους του στον Κοινοτάρχη της Μανσούρας και ζήτησαν να τους δώσει τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου για να σφραγίσουν τα γραμματόσημά τους.

Πρόσθεσε σε κατάθεση του ο Κυπριανίδης στο Δικαστήριο στις 17 11 1959:

Βάσος

Κυπριανίδης

"Ο Τούρκος μουκτάρης πήγε στο κατάστημά του όπου τον συνόδευσε με το Βάκη, ενώ οι άλλοι δύο έμειναν στο καφενείο.

Μετά από λίγα λεπτά ήλθαν στο κατάστημα τρεις Τούρκοι, οι οποίοι με ρώτησαν τι ήθελα εκεί. Τους εξήγησα τον σκοπό της μετάβασης μας και οι Τούρκοι μου

απάντησαν ότι δεν θα σφραγίσουμε γραμματόσημα.

Οι Τούρκοι άρχισαν τότε να προτρέπουν το μουκτάρη να μη μας δώσει τη σφραγίδα. Τότε τους ρώτησα πόθεν ήσαν και επενέβαιναν, οπότε ένας από αυτούς απάντησε "από το χωριό αυτό". Ο Μουκτάρης τους είπε ότι έπρεπε να διευκολύνουν τους ξένους και μου έδωσε τη σφραγίδα. Οταν σφράγισα περίπου δέκα γραμματόσημα είδα στην είσοδο του καταστήματος τους άλλους δυο φίλους μου και ταυτόχρονα τον άλλο Τούρκο να κτυπά το Βάκη.

Τότε άφησα τη σφραγίδα και προχώρησα να φύγω οπότε ένας Τούρκος μου κατέφερε τρεις γροθιές στο πρόσωπο. Οι άλλοι δυο Τούρκοι κτυπούσαν τον Βάκη. Βγήκα στον κύριο

Μοσφιλερή ή Μοσφίλι: Ενα παιδί στάληκε στο Μοσφίλι για να ειδοποιήσει τους

κατοίκους του χωριού για να σπεύσουν σε βοήθεια των φιλοτελιστών που

δέχθηκαν την επίθεση των Τούρκων στη Μανσούρα που απείχε από το χωριό αυτό

μερικά λεπτά με τα πόδια

δρόμο κι' άρχισα να ζητώ βοήθεια. Είδα περί τους 20 Τούρκους ηλικίας 15-30 ετών, να βγαίνουν από το καφενείο και να φωνάζουν κρατώντας στα χέρια τους καρέκλες και πέτρες.

Ο τραυματισθείς

Βάκης Φιλίππου

Ιακώβου

Αρχισα να τρέχω και εκείνοι με καταδίωκαν. Οταν έφθασα σε απόσταση 40 μέτρων από το καφενείο άκουσα δέκα πυροβολισμούς. Ενώ έτρεχα είδα μια οικία και ρώτησα ένα γέροντα ο οποίος βρισκόταν εκεί αν ήταν Ελληνας ή Τούρκος. Μου απάντησε πως ήταν Ελληνας και με οδήγησε στο σπίτι του.

Εστειλαν ένα παιδί της οικογένειας να ειδοποιήσει τους κατοίκους του χωριού Μοσφίλι να μεταβούν στη Μανσούρα για να δουν τι έγιναν οι άλλοι. Σε λίγο έφθασε ο Βάκης και ολόκληρο το σώμα του ήταν αιματωμένο. Μετά ήλθαν από το Μοσφίλι με ένα βαν επτά άτομα.

Ομως ο άτυχος Ιακώβου καταδιωκόμενος δέχθηκε αριθμό σφαιρών και βρήκε ακαριαίο το θάνατο.