Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.8.1959: Οι Τoύρκoι ηγέτες Φαζίλ Κoυτσιoύκ και Ραoύφ Ντεvκτάς βάλλoυv εvαvτίov τoυ Διγεvή και τov χαρακτηρίζoυv εγωκεvτρικό, εγωϊστή και αvεύθυvo.

S-1384

14.8.1959: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΦΑΖΙΛ ΚΟΥΤΣΙΟΥΚ ΚΑΙ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΒΑΛΛΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΕΓΩΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟ

Φαζίλ Κουτσιούκ

Οι σφαγές και το αίμα που χώρισε τους Ελληνες και τους Τούρκους το καλοκαίρι του 1958 ήταν πολύ νωπά στη μνήμη για να ξεχασθούν τόσο εύκολα.

Ετσι η παραμικρή παρεξήγηση αποτελούσε αιτία έκρηξης.

Ραούφ Ντενκτάς

Οι Τούρκοι δεν ήθελαν να ακούσουν για τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα- Διγενή, τον οποίο θεωρούσαν ως τον υπ' αριθμό ένα εχθρό τους, μια και αυτός, σαν αρχηγός της ΕΟΚΑ, είχε στρέψει την Οργάνωση και εναντίον των Τούρκων συνεργατών των βρετανών κατά τη διάρκεια του Αγώνα, προκαλώντας μεταξύ τους θύματα.

Οι επιθέσεις όμως των Τούρκων εναντίον του Διγενή σε μια περίοδο που όλοι οι Ελληνες- πέραν της Αριστεράς- τον θεωρούσαν εθνικό ήρωα ήταν κάτι ασυγχώρητο και πρόσθετε στη διάσπαση παρά να βοηθά στη συμφιλίωση.

Ο Φαζίλ Κουτσιούκ, ο Ραούφ Ντενκτάς και ο τουρκοκυπριακός Τύπος καθημερινά επετίθεντο εναντίον του Διγενή και χρησιμοποιούσαν βαριές φράσεις και χαρακτηρισμούς, έστω και αν βρισκόταν εκτός Κύπρου.

Στις 14.8.1959, πέντε μόλις μήνες μετά την αναχώρηση του Διγενή από την Κύπρο ο Φαζίλ Κουτσιούκ δήλωσε:

"Ο Διγενής είναι ένας ανεύθυνος άνδρας, ο οποίος δεν μπορεί να επηρεάσει τις συμφωνίες".

Αλλά και ο Ραούφ Ντενκτάς δεν πήγαινε πίσω. Την ίδια περίοδο σχολιάζοντας δηλώσεις του Διγενή, με τις οποίες ειχε διαχωρίσει τις ευθύνες του από τις συμφωνίες Ζυρίχης πρόσθετε:

"Οι τελευταίες δηλώσεις του Στρατηγού Γρίβα έχουν δικαιώσει τις ανησυχίες μας. Φρικιούμε, αναλογιζόμενοι τί μπορεί να συμβεί αν ο εγωκεντρικός και εγωϊστής αυτός άνδρας επιστρέψει στην Κύπρο και προκαλέσει και πάλι ταραχές".

Την ίδια τακτική ακολουθούσε και τουρκοκυπριακός Τύπος. Λίγες μέρες νωρίτερα αρθρογράφος της "Μποζκούρτ" παρατηρούσε:

" Ο Στρατηγός Γρίβας είναι ένας δικτάτορας, ο οποίος προσπαθεί να θέσει την Κύπρο και την Ελλάδα υπό τη δικτατορία του. Καλούμε τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να θέσουν αυτόν τον τρομοκράτη στη θέση του πριν είναι αργά και να μη τον αναγνωρίζουν πλέον ως ήρωα και μαχητή".