Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3.7.1959: Οι Τoύρκoι μπoϊκoτάρoυv τα ελληvικά πρoϊόvτα, καθιερώvoυv εκστρατεία από Τoύρκo σε Τoύρκo και δίvoυv στα χωριά πoυ ελέγχoυv τoυρκικά ovόματα ακoλoυθώvτας χωριστική πoλιτική.

S-1383

3.7.1959: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΠΟΥΚΟΤΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΥΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 23 7 1959

Ενα από τα σοβαρά θέματα στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου (από την εγκαθίδρυση της Μεταβατικής Κυβέρνησης μέχρι την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας) της οποίας προήδρευε ο Κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ, ενισχυόμενος από τον Αρχιεπισκοπο Μακάριο και το Φαζίλ Κουτσιούκ, ήταν η διατήρηση σε ισχύ του μέτρου που είχαν καθιερώσει οι Τούρκοι "από Τούρκο σε Τούρκο.

Με το μέτρο αυτό απαγορεύονταν, με σκληρή τιμωρία, οι συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων με τους Ελληνες της Κύπρου, δείγμα κι' αυτό της χωριστικής πορείας που ακολουθούσαν οι Τούρκοι.

Από τις 3 Ιουλίου 1959 η εφημερίδα "Χουριέτ" της Κωνσταντινούπολης δημοσίευε την πληροφορία από τον απεσταλμένο της στην Κύπρο Νιζεμπαϊζίν, ότι σε σύσκεψη στη Λευκωσία, στην οποία παρέστησαν οι Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς αποφασίστηκε όπως κανένας Τούρκος μη συναλλάσσεται με Ελληνες.

Στην ίδια τη σύσκεψη είχαν εκλεγεί επίσης και επιτροπές καθοδήγησης των Τούρκων εμπόρων και καταστηματαρχών, οι οποίες θα ασκούσαν έλεγχο στις τιμές ώστε να μη πωλούνται τα προϊόντα σε τιμές πιο ψηλές από εκείνες που πωλούσαν οι Ελληνες καταστηματάρχες.

Οι θέσεις αυτές προκαλούσαν πολλά προβλήματα και οι αντεγκλήσεις έδιναν κι έπαιρναν ακόμα και μεταξύ των ιδίων των Τούρκων.

Στη Λάρνακα όπως μετέδιδε ο ανταποκριτής της εφημερίδας "Ελευθερία" (13.8.1959) "παρ' όλον ότι επετράπη σε Τούρκους παντοπώλες όπως προμηθεύονται ορισμένα είδη από Ελληνες σε καθοριζόμενες εκ των προτέρων ημερομηνίες, εν τούτοις επιβλήθηκαν σε δύο Τούρκους παντοπώλες δέκα λίρες πρόστιμο ή να κλείσουν τα καταστήματα τους για δέκα ημέρες.

Με το μέτρο αυτό δεν διαφωνούσε η τουρκοκυπριακή ηγεσία η οποία πίστευε ότι το "από Τούρκο σε Τούρκο" που επεκτεινόταν και "από Τουρκοκύπριο σε Τούρκο από την Τουρκία" προστάτευε την τουρκοκυπριακή κοινότητα ή σύμφωνα με τους Ελληνοκύπριους ηγέτες προωθούσε τη διαχωριστική της πολιτική.

Ο Κουτσιούκ απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε στις 21 Ιουλίου 1959:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 5 4 1959

"Το μέτρο αυτό θα αρθεί αλλά μόνον μερικώς. Οι Τούρκοι μπορούν να αγοράζουν και γενικότερα να έχουν συναλλαγές με Ελληνες μόνο για τα είδη τα οποία είτε δεν παράγονται στην Κύπρο από μας, είτε δεν γίνεται εισαγωγή τους από την Τουρκία. Διότι αλλοιώς δεν είναι δυνατό να ενισχυθεί η κοινότητα μας και γενικότερα η οικονομία της πατρίδας μας.

Αυτή η χωριστική πολιτική των Τούρκων συνεχίστηκε και σε άλλους τομείς. Ετσι στις 26 Ιουλίου 1959 ξαφνικά και χωρίς καμιά εξουσία ή προειδοποίηση οι Τούρκοι προχώρησαν σε μετονομασία των χωριών που ήλεγχαν και έδωσαν σ' αυτά τουρκικές ονομασίες δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα

Μεταξύ άλλων το Κιόνελι, μετονομάστηκε σε Μεντερές. Το ίδιο έγινε και σε διάφορα άλλα χωριά, ενώ η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων άρχισε την ίδια περίοδο εκστρατεία υπέρ της τουρκικής γλώσσας.

Οποιοσδήποτε μάλιστα συλλαμβανόταν να μιλά ή να γράφει στην Ελληνική ή να αποκαλεί τα νέα χωριά με το παλιό τους όνομα σημείωνε η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στις 27 Ιουλίου 1959 υπέκειτο σε πρόστιμο από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Σε τέτοιο σημείο χωρισμού έφθασαν οι Τούρκοι ώστε όταν ο Ελληνας εισπράκτορας Γιάννης Λοϊζίδης επισκέφθηκε το τουρκικό χωριό Τζιάος στις 18 Σεπτεμβρίου 1960, αυτοί αρνήθηκαν να πληρώσουν τους φόρους τους σ' αυτόν γιατί ήταν Ελληνας λέγοντας του ("Ελευθερία" 19.9.1960):

"Θέλουμε να επισκέπτονται Τούρκοι κυβερνητικοί υπάλληλοι τα χωριά μας".

Εξ άλλου Τούρκος κάτοικος του χωριού Κορνόκηπος, δίνοντας την πληροφορία ότι αυτές οι ενέργειες ήσαν κατευθυνόμενες, ανέφερε ότι λήφθηκε στο χωριό του επιστολή στην οποία προτρέπονταν οι συγχωριανοί του να μη πληρώνουν τους φόρους τους σε Ελληνες εισπράκτορες.

Ακόμα στις 19 Οκτωβρίου 1960 η εφημερίδα "Ελευθερία" πληροφορείτο ότι ο υπουργός Υγείας Νιαζί Μανιέρα διέταξε την αφαίρεση από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού αναφέροντας ότι το έβλημα αυτό δεν είχε θέση εφ' όσον δεν αντιπροσωπευόταν με τον ίδιο τρόπο η Ερυθρά Ημισέληνος.