Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

19.2.59Ησυvθήκη Συμμαχίας:Οι Κυβερvήσεις τηςΚύπρoυ,τηςΕλλάδας&τηςΤoυρκίας εγκαθιδρύoυv 3μερέςΣτρατηγείo μεσυμμετoχή 950αξιω.&αvδρώv από τηvΕλλάδα&650 από τηvΤoυρκία μεστόχo vα απoκρoύσoυvκάθε επίθεση εvαvτίovτης αvεξαρτησίας&της εδαφικήςακεραιότητας τηςΚύ

S-1364

19.2.1959: Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΟΥΝ ΤΡΙΜΕΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 950 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 650 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Συνταγματάρχης

Κουμανάκος, έφθασε

στην Κύπρο για

τις διευθετήσεις

για το απόσπασμα

της ΕΛΔΥΚ

Συταγματάρχης

Σουνάλπ. Εφθασε

στην Κύπρο με

αποστολή να προβεί

σε διευθετήσεις για

το απόσπασμα

της ΤΟΥΡΔΥΚ

Η Συνθήκη Συμμαχίας την οποία υπέγραψαν στο Λονδίνο, στην Πενταμερή Διάσκεψη οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και η Δημοκρατία της Κύπρου έχει ως εξής:

1. Η Δημοκρατία της Κύπρου, η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεργάζονται για την κοινή τους άμυνα και αναλαμβάνουν την υποχρέωση, με την παρούσα Συνθήκη, να συνεννοούνται πάνω στα προβλήματα, τα οποία θέτει η εν λόγω άμυνα.

2. Τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη υποχρεούνται να αποκρούσουν κάθε επίθεση, άμεση ή έμμεση, που στρέφεται κατά της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

3. Ως εκδήλωση της συμμαχίας αυτής, και προς επίτευξη του προαναφερθέντος σκοπού, θα ιδρυθεί Τριμερές Στρατηγείο στο έδαφος της Δημοκρατίας της Κύπρου.

4. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο Στρατηγείο που αναφέρεται στο προηγούμενο άρθρο, με δύναμη 950 αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών και η Τουρκία με δύναμη 650 αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Κύπρου θα μπορούν με κοινή συμφωνία να ζητούν από την ελληνική και τουρκική κυβέρνηση την αύξηση ή την ελάττωση της ελληνικής και της τουρκικής δύναμης.

5. Οι ανωτέρω Ελληνες και Τούρκοι αξιωματικοί θα μεριμνήσουν για την εκγύμναση του στρατού της Δημοκρατίας της Κύπρου.

6. Η Αρχηγία του Τριμερούς Στρατηγείου θα αναλαμβάνεται με εναλλαγή και για διάστημα ενός έτους από ένα Ανώτατο Αξιωματικό Κύπριο, Ελληνα και Τούρκο, ο οποίος θα υποδεικνύεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας και από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου.