Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5 8 1958 Η "Χαραυγή" όργαvo τoυ ΑΚΕΛ καταδικάζει με τα πιo σκληρά λόγια τις δoλoφovίες Ελλήvωv από τoυς φαvατικoύς τoυρκoκύπριoυς στη διάρκεια τωv διακoιvoτικώv ταραχώv κατά τo τρίμηvo Ioυvίoυ- Αυγoύστoυ 1958.

S-1323

5.8.58: H "ΧΑΡΑΥΓΗ" ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΛΟΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΤΑΡΑΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΙΟΥΝΙΟΥ- ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1958

ΕΘΝΟΣ 27 7 1958

Κατά το τρίμηνο Ιουνίου -Αυγούστου του 1958 ξέσπασαν οι χειρότερες διακοινοτικές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων που οδήγησαν στον τάφο δεκάδες ανθρώπους και από τις δύο κοινότητες.

Καθημερινά δολοφονούνταν πολλές φορές μέχρι και πέντε με δέκα άνθρωποι και από τις δυο κοινότητες.

Για παράδειγμα στις 11 Ιουνίου 1958 σφαγιάστηκαν οκτώ Ελληνες στη Λάρνακα και τον Κοντεμένο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το τρίμηνο αυτό δολοφονήθηκαν 58 Ελληνες και άλλοι τόσοι τουλάχιστον Τούρκοι.

Το χειρότερο διήμερο ήταν στις 3-4 Αυγούστου κατά το οποίο φονεύθηκαν δεκατέσσερα συνολικά πρόσωπα.

Στις 10.6.1958 οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι της "Χαραυγής" ήταν ως εξής:

"Οργιο τουρκικών βανδαλισμών. Συνεχίστηκε για τρεις μέρες στη Λευκωσία. Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε περιουσίες. Τα θύματα αυξάνουν καταπληκτικά. Χθες κηρύχθηκε παγκύπρια 24ωρη απεργία. Γενική καταδίκη της στάσης των αρχών. Αποκαλύπτεται πλήρως η προετοιμασία των βιαιοπραγιών".

Στο σχετικό ρεπορτάζ τόνιζε:

"Οι Ελληνες Κύπριοι της πρωτεύουσας και μαζί μ' αυτούς όλης της Κύπρου έζησαν και χθες για τρίτη κατά συνέχεια μέρα στιγμές φρίκης και αγωνίας. Το όργιο αίματος και καταστροφής, στο οποιο επιδόθηκαν Τούρκοι της Λευκωσίας την νύκτα του περ. Σαββάτου συνεχίστηκε και την Κυριακή και τη Δευτέρα, τόσο στη Λευκωσία, όσο και στις άλλες πόλεις. Νέο ανθρώπινο αίμα χύθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας ενώ οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Οτι οι τελευταίοι τουρκικοί βανδαλισμοί ήταν προσχεδιασμένοι, φαίνεται από το γεγονός ότι τουρκικά αυτοκίνητα εξεκένωσαν τις 3-4 οικογένειες Τούρκων στο Καϊμακλί μισή ωραν πριν εκραγεί η βόμβα στο παράρτημα του τουρκικού προξενείου".

Εξ άλλου σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα έγραφε:

ΕΘΝΟΣ 9 7 1958

"Η Κύπρος, η Ελλάδα, το Παγκόσμιο συγκλονίζονται από τους νέους βανδαλισμούς των Τούρκων, στον τόπο μας. Δεκάδες οι Ελληνες νεκροί και τραυματισμένοι, εκατοντάδες χιλιάδες λίρες οι ζημιές σε ελληνικές περιουσίες. Αφθονο αίμα έχει ποτίσει ξανά τη μαρτυρική γη μας, αυτή τη φορά όμως για να ικανοποιηθούν αιμοβόρα ανθελληνικά αντικυπριακά θηρία κι' όσοι κρύβονται πίσω απ' αυτά".

Στις 4 Ιουλίου 1958 έγραφε επίσης η "Χαραυγή" σε πρωτοσέλιδο επίσης άρθρο της:

"Η αναρχία των Τούρκων ηγετών προελαύνει σ' όλες τις πόλεις για να επιβάλει προκαταρκτικά τον διαχωρισμό των κοινοτήτων (συμβολή στη γενικώτερη επιβολή του σχεδίου) και στο θριαμβευτικό πέρασμα της καταλύει κάθε νόμο. Δεν χρειάζονται διατυπώσεις κι' ούτε υπάρχουν εμπόδια, στη συγκρότηση λ.χ. των χωριστών δήμων, μήτε νόμος επεμβαίνει στην κατάσχεση ξένων περιουσιών.

Από το ραδιόφωνο της Αγκυρας ρίχνονται γενικά συνθήματα (ούτε παράσιτα ούτε άλλοι φραγμοί στις εμπρηστικές και άλλες παράνομες οδηγίες του) και η δουλιά προχωράει πρίμα, και με συμπαράσταση του επικουρικού τάγματος.

Οι μαχητές του ταξίμ κλέβουν, ληστεύουν, πυρπολούν, ερημώνουν, στρογγυλοκάθονται από αρκετών ημερών σε ελληνικά σπίτια χωρίς να τους ενοχλήσει ο νόμος, εισχωρούν ατρόμητοι ακόμη και στα βάθη των ελληνικών συνοικιών και κάπου- κάπου, όταν τους δοθεί η ευκαιρία, κενώνουν τα πιστόλια τους στις πλάτες των Ελλήνων".

Σε πέντε μέρες, στις 10 Ιουλίου οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι της εφημερίδας είχαν ως εξής:

"Το όργιο γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού, ένας νεκρός και 5 πληγωμένοι από τα όπλα καννιβάλων στο Καϊμακλί. Οι δράστες χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο και πυροβόλησαν χωρίς διάκριση ενάντια σε θαμώνες του Βορείου Πόλου και διέφυγαν προς την Ομορφίτα".

Τόνιζε η εφημερίδα:

"Το όργιο γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού της νήσου εντείνεται διαρκώς. Καθημερινά και νέοι Ελληνες πέφτουν αδιάκριτα κάτω από τις δολοφονικές σφαίρες βανδάλων που επιδιώκουν να κατατρομοκρατήσουν τον ελληνικό πληθυσμό και να δικαιολογήσουν την πολιτική του διαμελισμού".

Στις 11 Ιουλίου η "Χαραυγή" εκφράζοντας την αγανάκτηση των Ελλήνων από το όργιο των δολοφονιών των Τούρκων που δρούσαν ασίδοτοι με τους Αγγλους να μη παρεμβαίνουν γιατί ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να προωθήσουν το σχέδιο Μακμίλλαν για διαμελισμό της Κύπρου και διακυβέρνηση της από εκπροσώπους της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρεττανίας, έγραφε με πηχιαίους τίτλους:

"Ως πόσο θα συνεχίζεται το όργιο των δολοφόνων; Οι αιμοβόροι καννίβαλοι του εικοστού αιώνα ξεφάντωσαν και χθες με άφθονο ελληνικό αίμα. Τρεις πάνοπλοι εγκληματίες διέτρησαν με σφαίρες το κεφάλι ενός αθώου παιδιού της Αθηαίνου, 11 χρόνων και τραυμάτισαν τον σύντροφο του ηλικίας 17 χρόνων, σε μια περιοχή των τουρκικών χωριών Αγιά Κεπήρ και Μελούσια. Νεαρός Ελληνας δάσκαλος από το Λευκόνοικο δολοφονήθηκε μεταξύ των τουρκικών χωριών Πέργαμος - Σίντα".

Πρόσθετε στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα:

"Τα αποτρόπαια εγκλήματα που συνεχίζονται καθημερινά σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού του νησιού μας, έφθασαν χθες στο αποκορύφωμά τους. Οι νεώτεροι καννίβαλοι κόρεσαν τις ορέξεις τους τους σκοτώνοντας απάνθρωπα ένα αθώο παιδί 11 χρόνων, λίγο έξω από την Αθηαίνου κοντά σε δυο τουρκικά χωριά. Μαζί προσπάθησαν να κατακρεουργήσουν ακόμα ένα 17χρονο Αθηνανίτη. Ενας άλλος Ελληνας νέος από το Λευκόνοικο, ενώ επέστρεφε ανύποτος στο σπίτι του, έπεσε θύμα δολοφονικών σφαιρών στα τουρκικά χωριά Πέργαμος και Σίντα".

Μέσα σε ένα επταήμερο από τις 11 Ιουλιου μέχρι τις 18 Ιουλίου (Χαραυγή 19 Ιουλίου ο αριθμός των νεκρών ήταν συκγλονιστικός: Δεκατέσσερις Τούρκοι και Εξη Ελληνες. Ακόμα τραυματίστηκαν 3 Τούρκοι και 16 Ελληνες.

Στις 28 του ίδιου μήνα φονεύθηκαν επίσης 4 Ελληνες και 4 τούρκοι. Η "Χαραυγή " τόνιζε στις 29 Ιουλίου 1958::

"Συνεχίστηκε και χθες η τραγική αιμορραγία του κυπριακού λαού που ξεκίνησε από την προσπάθεια βίαιης επιβολής στον τόπο μας του διαμελισμού. Ετσι χθες είχαμε οκτώ νεκρούς, οι μισοί από τους οποίους είναι Τούρκοι και οι άλλοι Ελληνες και πολλούς άλλους τραυματισμένους. Κέντρα των φονικών επεισοδίων ήταν τη χθεσινή μέρα η Λευκωσία, το Πέργαμος, η Αραδίππου και η Κόσιη".

Στις 5 Αυγούστου ανάγγελλε επίσης: "Δεκατέσσερα πρόσωπα φονεύθηκαν κατά τις τελευταίες δύο ημέρες".