Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5.8.1958: Δεκατέσσερις vεκρoί μέσα σε δύo μέρες καθώς αρχίζει κατάπαυση τoυ πυρός μεταξύ Ελλήvωv και Τoύρκωv.

S- 1322

5.8.1958: ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ

ΕΘΝΟΣ 11 8 1958

Ενώ πλησίαζε ο Αύγουστος του 1958 άρχισε να διαφαίνεται μια ελπίδα ότι οι διακοινοτικές συγκρούσεις θα έφθαναν προς το τέλος τους. Το αίμα έρρεε ποτάμι και όλοι από τη Βρεττανία μέχρι την Ελλάδα και την Τουρκία άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι έπρεπε να παρέμβουν για να τεθεί τέρμα στην αιματοχυσία.

Ο Κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ απευθύνθηκε στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων οι οποίοι συμφώνησαν ότι έπρεπε να τεθεί τέρμα στη αιματοχυσία η οποία ουσιαστικά δεν οδηγούσε πουθενά.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Χάρολντ Μακμίλλαν απευθύνθηκε στις 29 Ιουλίου στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας καλώντας τους να παρέμβουν για να τεθεί τέρμα στην αιματοχυσία.

Εγραφε ο Μακμίλλαν στον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή:

" Οπως γνωρίζετε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο για τη συνάντηση των αρχηγών των Κυβερνήσεων των κρατών του Συμφώνου της Βαγδάτης.

Οπως ανέφερα στο μήνυμά μου σε σας στις 4 Ιουλίου, ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία για συνομιλίες για την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος μας έχει, βεβαίως διατεθεί απόλυτα σε άλλα πράγματα.

Διατηρώ την ελπίδα ότι θα καταστεί γρήγορα δυνατό σε μένα να έχω με την Εξοχότητα σας παρόμοιες προσωπικές επαφές.

Αλλά υπό τύπον άμεσης ενέργειας θα επιθυμούσα να ζητήσω από την Εξοχότητα σας, πράγμα το οποίο προτίθεμαι να ζητήσω και από τον κύριο Μεντερές (πρωθυπουργό της Τουρκίας) όπως απευθύνουμε από κοινού μια έκκληση για ειρήνευση στην Κύπρο,

Οπως γνωρίζετε, η βία στη νήσο εντάθηκε απότομα κατά τις τελευταίες λίγες εβδομάδες και ο Κυβερνήτης υποχρεώθηκε να λάβει δραστικά μέτρα για την αποκατάσταση των απαραίτητων συνθηκών για την ειρηνική και κανονική πρόοδο.

Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στη νήσο συνυπέγραψαν με τον Κυβερνήτη έκκληση προς τερματισμό της αιματοχυσίας, ο δε Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υποστήριξε την έκκληση αυτή. Φαίνεται επομένως σε μένα σκόπιμο, όπως οι πρωθυπουργοί των τριών ενδιαφερομένων χωρών προσθέσουν τη φωνή τους στη ζωτική αυτή προσπάθεια, η οποία ενδιαφέρει όλους μας. Ελπίζω ότι η Εξοχότητα σας, θα υποδεχθεί ευμενώς την υπόδειξη αυτή την οποία όπως ήδη ανέφερα, θα υποβάλω και στον πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Οποιαδήποτε και αν είναι τα πολιτικά ζητήματα, τα οποία συνάπτονται προς το θέμα αυτό, θέλω να ελπίζω ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε ένα μήνυμα το οποίο ο κοινός άνθρωπος αξιώνει".

Ο Μακμίλλαν προχώρησε στην αποστολή και μηνύματος του στην Αγκυρα.

Η ανταπόκριση της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν άμεση, όπως και των οργανώσεων ΕΟΚΑ και ΤΜΤ.

Στις 31 Ιουλίου 1958 οι πρωθυπουργοί της Βρεττανίας και της Ελλάδας και την επομένη της Τουρκίας προέβησαν σε σύντομες εκκλήσεις, στις οποίες καλούσαν τους Ελληνες, τους Τούρκους και τους Αγγλους να φροντίσουν για την ειρήνη.

Ωστόσο ο καθένας είχε κάτι να πει εναντίον του άλλου.

ΕΘΝΟΣ 11 11 1958

Ο Καραμανλής είπεν ότι η εκεχειρία διεκόπη μόνον όταν άρχισαν οργανωμένες επιθέσεις εναντίον της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων Κυπρίων, ο δε Μεντερές υπεραμυνόμενος της τουρκοκυπριακής κοινότητας είπε ότι αυτή υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Ο Μακμίλλαν με τη σειρά του με διπλωματικότητα κατηγόρησε την Ελλάδα και την Τουρκία όπως και τις δυο κοινότητες στη νήσο ως υπεύθυνες για τις συγκρούσεις και υπέβαλε έκκληση "τόσο στους εντός όσο και στους εκτός της Κύπρου" όπως απέχουν από κάθε ενέργεια η οποία θα συνέβαλλε στην παράταση της βίας.

Εκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων έκαμε και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Το κείμενο της δήλωσης ήταν πανομοιότυπο με εκείνο του Καραμανλή, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε και τόνισε ότι η ευθύνη για τη δράση των τούρκων ανήκε ολόκληρη στους Τούρκους και τους Βρεττανούς που ανέχονταν τη δράση τους.

Ο Μακάριος είχε εκφράσει τις απόψεις του για τη δράση της ΕΟΚΑ εναντίον των Τούρκων, από πολύ νωρίς. Από το Μάρτη είχε γράψει στο Διγενή ότι μπορούσε να ρίψει εναντίον τους μερικές χειροβομβίδες για εκφοβισμό των Τούρκων. Πίστευε, ότι με αυτό τον τρόπο δε θα αντιδρούσαν οι Τούρκοι περισσότερο, όπως αποκαλύπτει ο Γρίβας στα απομνημονεύματά του.

Εγραφε ο Αρχιεπίσκοπος στο Διγενή μέσω του συνδέσμου από την Αθήνα όπου βρισκόταν εξόριστοι:

"Τούρκοι. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η στάσις των Τούρκων εις περίπτωσιν επαναλήψεως υπό της οργανώσεως. Ημείς εν ουδεμιά περιπτώσει θα τους προκαλέσωμεν, δεν θα δείξωμεν όμως και δέος έναντι των, εάν απροκλήτως οι Τούρκοι, είτε κατόπιν οδηγιών εξ Αγκύρας, είτε διά να δημιουργήσουν θόρυβον προχωρήσουν ως συνήθως κατά μπουλούκια εις τον ελληνικόν τομέα, πρέπει να τους αντιμετωπίσωμεν. Εχω την γνώμην ότι πρέπει να τους ρίψωμεν μια δυο χειροβομβίδας από καποιαν ταράτσαν και έτσι θα τους δοθή ένα καλόν μάθημα και δεν θα τολμήσουν άλλην φοράν να μαζεύωνται κατά μπουλούκια".

Οι εκκλήσεις των τριών πρωθυπορυγών ήταν στη κατάλληλη στιγμή. Οι αλληλοσκοτωμοί είχαν φθάσει στο απροχώρητο, από την πίεση που εξάσκησαν οι δυο κυβερνήσεις στις πλευρές τους στην Κύπρο, αυτές αναγκάστηκαν να δεχθούν την εισήγηση για τερματισμό της βίας.

Ωστόσο πέρασαν μερικές ακόμα μέρες πριν τεθεί πλήρες τέρμα στους σκοτωμούς.

Στις 3 Αυγούστου διέταξε κατάπαυση του πυρός ο αρχηγός της ΕΟΚΑ τόσο εναντίον των Τούρκων όσο και εναντίον των Αγγλων προειδοποιώντας όμως ότι η δράση θα επαναληφθεί από τις 10 Αυγούστου, αν οι Αγγλοι και οι Τούρκοι επαναλάμβαναν τις προκλήσεις τους εναντίον των Ελλήνων.

Ανέφερε σε φυλλάδιο του ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ που κυκλοφόρησε σε όλη τη νήσο κάτω από τον τίτλο "παστρικά":

"Διά φυλλαδίου υπό τον τίτλον "η απάντησις μας" ανεκοίνωσα εις τον Μακμίλλαν πως ο Κυπριακός λαός υποδέχεται τας εκκλήσεις του... Διά του παρόντος καθιστώ ενήμερον την διεθνή κοινήν γνώμη των ενεργειών μου κατά τη παρούσαν στιγμήν.

Μια σελίδα από το περιοδικό TIMES OF CYPRUS (τεύχος 25,

15 6 1958)

Διέταξα να παύση πάσα ενέργεια εναντίον Αγγλων και Τούρκων, αλλά δηλώ ότι αν συνεχισθούν καθ' οιονδήποτε τρόπον αι προκλήσεις υπό Αγγλων και Τούρκων τότε από της 10ης τρέχοντος, θα είμαι ελεύθερος να διατάξω κατ' αμφοτέρων άμεσον δράσιν".

Εμενε όμως η ΤΜΤ που συνέχιζε τη δράση της τόσο εναντίον Ελλήνων όσο και Τούρκων που συνεργάζονταν με τους Ελληνες (ένας παό αυτούς ήταν και ο Φαζίλ Οντέρ, 32 χρόνων, αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Ιγκιλαψί" που δολοφονήθηκε προηγουμένως στις 24 Μαϊου 1958).

Η απάντηση της ΤΜΤ ήλθε σε ανταπόκριση σχετικής έκλησης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ατνάμ Μεντερές ο οποίος ήλεγχε απόλυτα την οργάνωση μέσω του ειδικού γραφείου Κύπρου στην Αγκυρα και των Τούρκων αξιωματικών που την επάνδρωναν στην Κύπρο.

Η ΤΜΤ ανακοίνωσε ότι ανέστελλε τη δράση της μέχρι "νεωτέρας διαταγής".

Με το φυλλάδιο της με το οποίο διέτασσε την ανατολή της δράσεως της ήταν εξ ίσου αποκαλυπτικό. Καλούσε τις ένοπλες δυνάμεις να μη προβαίνουν σε πράξεις αντιποίνων, όπως ανέφερε, παρά μόνο έπειτα από διαταγή, δείγμα και αυτό ότι η οργάνωση βρισκόταν καλά οργανωμένη.

Επίσης η ΤΜΤ καλούσε τα μέλη της να στέλλουν στο αρχηγείο τους τα ονόματα εκείνων που ενεργούσαν εναντίον της και κάθε πληροφορία η οποία μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη του στρατηγού Γρίβα.

Ετσι ο αρχηγός της ΕΟΚΑ είχε ξεκάθαρα τώρα και δεύτερο ένοπλο αντίπαλο, πέραν των βρεττανών.

Ανέφερε η ΤΜΤ στο φυλλάδιο της στις 5 Αυγούστου:

"Ολες οι ένοπλες ομάδες πρέπει να σταματήσουν κάθε είδους δράση μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως. Οι απαραίτητες οδηγίες θα σταλούν στους αρχηγούς των ομάδων μέσω της κανονικής οδού.

Οι ομάδες των χωριών να σταματήσουν τη δράση τους και τις σχέσεις τους με τις παλιές βοηθητικές ομάδες. Μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως δεν πρέπει να αναληφθούν πράξεις αντιποίνων. Οι απαραίτητες οδηγίες θα δοθούν αμέσως προς τους ηγέτες των αγροτικών ομάδων.

Ο κατάλογος εκείνων που εργάζονται αντίθεται προς την οργάνωση μας, πρέπει να σταλεί στο αρχηγείο μέσω των καταλλήλων οδών.

Είναι καθήκον μας να βοηθούμε και να δίδουμε οποιαδήποτε πληροφορία που συγκεντρώνουμε για τη σύλληψη του Γρίβα, του ηγέτου των αιματηρών εγκλημάτων.

Καμμιά ελληνική περιουσία δεν πρέπει να πειραχθεί εκτός αν πειραχθεί τουρκική περιουσία. Να μη εξασκηθεί καμμιά πίεση πάνω σε Ελληνες που αποτελούν μειονότητα σε χωριά, εκτός αν ασκηθεί πίεση πάνω σε τούρκους σε χωριά όπου αποτελούν μειονότητα.

Η οργάνωση μας, που δεν προχωρεί πιο πέρα από την αυτοάμυνά μας, θα εύρίσκεται σε επιφυλακή μέχρις ότου αναγνωρισθούν τα τουρκικά δικαιώματα και ο διαμελισμός, επίσης θα αυξάνει καθημερινά τη δύναμη της.

ΕΘΝΟΣ 3 4 1958

Δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να σταθεί στο δρόμο μας και αντλούμε τη δύναμη από το λαό, αποτελεί πρώτιστο καθήκον μας να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας, την εθνική μας τιμή και γόητρο.

Αναμένουμε να δούμε τα τεχνάσματα που θα ακολουθήσουν την κατάπαυση του πυρός του δολοφόνου Γρίβα.

Τυχερός είναι ο άνθρωπος που μπορεί να ονομάζει τον εαυτό του τούρκο".

Εκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων έκαμε και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Φαζίλ Κουτσιούκ, ο οποίος χαρακτήρισε το Γρίβα ανειλικρινή.

Πρόσθεσε:

"Οι Τούρκοι έδρασαν γι' αυτό, αν ο Γρίβας τηρήσει το λόγο του και σταματήσει να φονεύει Τούρκους τότε θα δει ότι οι Τούρκοι δεν θα φονεύσουν ούτε ένα Ελληνα, η τρομοκρατία που συνεχίζεται για τριάμιση χρόνια δεν σημείωσε ούτε ένα θετικό βήμα υπέρ της υπόθεσης της ΕΟΚΑ. Η οικονομία της νήσου οδηγείται γοργά προς το γκρεμό. Οι κτηνώδεις φόνοι γυναικών, παιδιών, γερόντων που συνεχίζονται καθημερινά έστρεψαν και αυτούς ακόμη τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ΕΟΚΑ εναντίον της.

Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την Τουρκία και μπορεί να λυθεί μόνο γύρω από την τράπεζα των συνομιλιών. Για άλλη μια φορά συμβουλεύουμε την τουρκική κοινότητα, που μέχρι τώρα δεν ξέφυγε από τα όρια της αυτοάμυνας, να παρακολουθήσει τα γεγονότα με υπομονή και αποφασιστικότητα και να απόσχει, όπως έκανε μέχρι τώρα, της παραμικρότερης ενέργειας που θα την καθιστούσε υπόλογη έναντι της Ιστορίας.

Η ΕΟΚΑ βρισκόταν στα πρόθυμα της εξοντώσεως όταν κατέφυγε στο τέχνασμα της εκεχειρίας με σκοπό να κερδίσει χρόνο και να αναδιοργανωθεί. Το πρόσφατο φυλλάδιο της ΕΟΚΑ αποτελεί το ίδιο τέχνασμα και ελπίζω ότι η Κυβέρνηση θα λάβει το ζήτημα σοβαρά υπόψη της, και δήδεν θα δημιουργήσει τη δυνατότητα περισσοτέρων τραγικών ημερών στο μέλλον".

Ετσι οι συγκρούσεις τερματίστηκαν ενώ στα Ηνωμένα Εθνη είχε αρχίσει να διαφαίνεται μια αμυδρή ελπίδα για ειρήνευση στην Κύπρο.

Ωστόσο στην Κύπρο οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων συνεχίστηκαν για μερικές ακόμα ημέρες.

Λεπτομέρειες έδινε η εφεμερίδα "Χαραυγή" (διατηρείται το λεκτικό που χρησιμοποιούσε η εφημερίδα):

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1958: Κοντά στην Ομορφίτα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο εργάτης Λούκας Αρέστη 62 χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κόρη του Αρετή Παναγιώτου "ο γέροντας εργάτης" πυροβολήθηκε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:

"Ηταν 4 μ.μ. όταν το θύμα μετέβη στο καφενείο του Χρίστου Καριστηρή που βρίσκεται στα σύνορα της τουρκικής συνοικίας. Η κόρη του Αρετή άκουσε πέντε πυροβολισμούς, έτρεξε στο καφενείο κι είδε τον πατέρα της στο έδαφος μέσα σε λίμνη από αίμα. Οι σφαίρες έπληξαν το θύμα στο κεφάλι και τον άφησαν νεκρό στον τόπο.

ΕΘΝΟΣ 31 7 1958

Χθες (1.1.) έγινε απόπειρα φόνου καά της ζωής του Γιακσέτ Αχμέτ, ιδιοκτήτη μακαρονοποιείου. Ο Γιακσέτ επέβαινε στο αυτοκίνητο του και πυροβολήθηκε στη διασταύρωση των οδών Αρσινόης και Τοπ Χανέ, 100 μέτρα απόσταση από το αρχηγείο της αστυνομίας. Εντεκα σφαίρες διέτρησαν το αυτοκίνητο του, αυτός όμως δεν έπαθε τίποτε.

- Χθες στις 6 μ.μ. πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού στη Λευκωσία Τούρκος κύπριος που επέβαινε μετοσυκλέτας. Εναντίον του ρίφθηκαν 8 πυροβολισμοί. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

ΕΘΝΟΣ 3 8 1958

- Σήμερα (1.1.)το μεσημέρι μεταφέρθηκε στην κλινική Χ" Αθανασίου τραυματισμένος στο δεξιό πόδι, από σφαίρα, ο Αναστάσης Παπαχριστοφόρου, 60 χρόνων, από τη Βασίλεια και πατέρας εννιά παιδιών. Οπως μου δήλωσε ο ίδιος εργαζόταν στις αποθήκες καπνών του κ. Παναγιωτίδη στο Λεονάρισσο όταν είδε να περνούν επικουρικοί σε λαντ ρόβερ και να ρίχνουν 5-6 πυρογολισμούς. Ο Αναστάσης βγήκε έξω να κοιτάξει για την κόρη του και ενώ επέστρεψε στην αποθήκη ρίχθηκαν εναντίον του από τους επικουρκούς δύο πυροβολισμοί.

Η μια σφαίρα μπήκε και βγήκε απο το δεξιό του πόδι και η άλλη πέρασε πάνω από το κεφάλι του. Οι επικουρικοί, σύμφωνα παντα με τη δήλωση του Παπαχριστοφόρου, έριξαν ακολούθως τρεις πυροβολισμούς κατά της αποθήκης καπνών, όπου απασχολούνταν εργάτες και εργάτριες και τελικά έφυγαν.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ένας τούρκος φονεύθηκε και δυο άλλοι τραυματίσθηκαν όταν δέχθηκαν επίσης από οπλοφόρους χθες το μεσημέρι στον δρόμο Δαυλού, τρια μίλια βαρείως της Κώμης Κεπήρ. Ο φονευθείς είναι ο Οσκάν Χουσεϊν, 20 χρόνων. Ο Αλή Μεχμέτ 19 χρόνων, τραυματίστηκε σοβαρά στο στομάχι, ενώ ο Νετάϊ Τζεμάλ, τραυματίστηκε ελαφρά. Ολα τα θύματα είναι από την Κώμη Κεπήρ.

- Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Σουλεϊμάν Ισμαήλ φύλακας της αρχής Ηλεκτρισμού βρέθηκε χθες το απόγευμα νεκρός μεταξύ Λευκονοίκου- Πηγής.

5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1958: Χθες (4.8) στις 9.45 το πρωϊ πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Παντελής Σ. Μιχαηλάς 56 χρόνων, πωλητής δερμάτων από την Αραδίππου, σε κεντρικό και πολυσύχναστο μέρος της Λευκωσίας. Το θύμα στεκόταν έξω από δερματοπωλείο της οδού Γετιλέρ, 25 μέτρα από τη διαχωριστική γρμαμή στην τουρκικη συνοικία και ακριβώς κοντά στον σταθμό των λεωφορείων Αγίου Δομετίου για να πωλήσει διάφορα δέρματα, όταν δυο νεαροί Τούρκοι που έφεραν περίστροφα του έριψαν δέκα πυροβολισμούς.

Τέσσερις από τις σφαίρες έπληξαν το τραγικό θύμα στο στήθος και την κοιλιακή χώρα, και υπέκυψε στο μοιραίο λίγες στιγμές αργότερα, πριν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο. Οι

ΕΘΝΟΣ 17 7 1958

άλλες έξη σφαίρες διέτρησαν το ταξί ΑΗ555 του κ. Μιχαήλ Κληριώτη που ήταν σταθμευμένο εκεί και του προξένησαν σοβαρές ζημιές. Ο Χριστόδουλος Ιωάννου πληγώθηκε πολύ ελαφρά.

Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκονταν πάνω στη στέγη της αποθήκης του κ. Χατζηκυριάκου Βρεττανοί στρατιώτες οι οποίοι έφθασαν στο μέρος του επιεσοδίου όταν έφυγαν οι δράστες προς την τουρκική περιοχή.

Ο Μιχαηλάς είχε έρθει στη Λευκωσία το πρωί από το χωριό του ειδικά για να πουλήσει δέρματα. Καταλείπει σύζυγο και 4 παιδιά ηλικίας 6-16 χρόνων.

Δυο Τούρκοι επικουρικοί πυροβολήθηκαν και φονεύθηκαν χθες το απόγευμα στη Λάρνακα ενώ μετέβαιναν με ποδήλατα στα σπίτια τους. Εναντίον τους ρίφθηκαν πυροβολισμοί με αυτόματα όπλα από διερχόμενο αυτοκίνητο. Οι δυο επικουρικοί είναι οι Αντίλ Αχμέτ Χαλήλ και Κεμάλ Αλή.

- Στην Πάφο, περί την 7η π.μ. σήμερα τούρκος κτηνοτρόφος έβαλε το κοπάδι του σε ελληνική ιδικτησία στα Μαμώνια. Ο ιδιοκτήτης και άλλοι παρατυχόντες Ελληνες με ψυχραιμία ζήτησαν από τον Τούρκο να απομακρύνει το κοπάδι του και αυτός συνεμορφώθη.

Ταυτόχρονα 30 Τούρκοι της τουρκικής κοινότητας Φασούλας πρόβαλαν σε παρακείμενο λόφο και μεταξύ τους δύο έφιπποι που άρχισαν να ορύονται προς τη κατεύθυνση των Ελλήνων των Μαμωνιών: "Ελάτε δα ρε σκύλλοι να σας δείξουμεν" ενώ τατόχρονα άρχισαν να πυροβολούν.

Από τους πυροβολισμούς επλήγη πάνω από τον αριστερό μαστό η Ανδρούλα Δημητρίου, 20 χρόνων, που μεταφέρθηκε ύστερα από 4 ώρες στο Νοσοκομείο της πόλης μας. Ευτυχώς η κατάσταση της είναι εκτός κινδύνου.

Αργότερα στην περιοχή του τραγικού επεισοδίου ανευρέθησαν νεκροί ζεύγος γερόντων, ο Χρίστος Κυριάκου 89 χρόνων και η σύζυγος του Παναγιώτα, 70 χρόνων, κατακρεουργημένοι με μαχαίρια. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της πόλης μας.

Δυο τούρκοι τέθηκαν υπό κράτηση σχετικά με το έγκλημα.

Αυτόπτες μάρτυρες προσήλθαν σήμερα στην πόλη μας και κατέθεσαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως ο Σωκράτης Ευαγγέλου επλήγη και απέθανε από πυροβολισμούς και δεν συνέβηκε καμμιά έκρηξη βόμβας κατά το επεισόδιο του θανάτου του.

- Περί την 11η εξερράγη ηλεκτρικώς πυροδοτηθείσα βόμβα κατά την οδό Λεμεσού, πίσω από το σπίτι του διοικητή και σε απόσταση 100 μέτρων κοντά σε διερχόμενο αυτοκίνητο δυνάμεων ασφαλείας. Δεν υπήρξαν θύματα.

- Κατά τις πρωινές ώρες τούρκοι λιθοβόλησαν και έριξαν ένα πυροβολισμό κατά του ελληνικού αυτοκινήτου στον δρόμο Κτήματος- Χλώρακας. Και σ' αυτό το επεισόδιο δεν προκλήθηκαν ζημιές ή θύματα.

- Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αυτοκίνητο με πέντε τούρκους ενέπεσε χθες το πρωί (3.8) σε ενέδρα κοντά στο χωριό Τέμπλος της Κερύνειας, τέσσερις προσωπιδοφόροι έρριψαν εναντίον του αυτοκινήτου αρκετούς πυροβολισμούς με αυτόματα όπλα και τράπηκαν σε φυγή. Πληγώθηκε ελαφρά ένας επιβάτης του αυτοκινήτου.

- Τραγική και αιματηρή διέρρευσε η Κυριακή 3 Αυγούστου. Οκτώ συνολικά πρόσωπα βρήκαν τον θάνατο όταν από τα οποία έξι Ελληνες, ένας βρετανός στρατιωτικός και ένας Τούρκος. Αλλος τούρκος τρυματίστηκε σοβαρά.

- Το μακάβριο εύρημα της ημέρας ήσαν τα σώματα τριών νεαρών Ελλήνων, από την Λύση, παρά την Τρεμετουσιά, διάτρητα από σφαίρες και μαχαιριές. Διαπιστώθηκε πως επρόκειτο περί των Αναστάση Μιχαήλ, 26 χρόνων, Χριστοφή Παναγίδη 18 χρόνων και Γεωργίου Ι. Γεωργίου 28 χρόνων.

Ο τέταρτος Ελληνας τραγικό θύμα του απολογισμού της ημέρας, ήταν Χαρίδημος Αντώνη, από τη Λέμπα που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Μετόχι του Αγίου Νεοφύτου "ανατολικό". Το σώμα του ήταν διάτρητο από μαχαιριές και ο λαιμός αποκομμένος.

Το πέμπτο θύμα Ελληνας, υπήρξε ο Σωκράτης Ευαγγέλου, 33 χρόνων, από την Αμαργέτη, που βρέθηκε νεκρός παρά τη Σταυροκόννου, όταν "δυνάμεις ασφαλείας" άνοιξαν εναντίον ομάδας προσώπων, που κατά την κυβερνητική εκδοχή παρέλειψαν να συμμορφωθούν προς διαταγή να σταματήσουν, το σώμα του, και πάλι κατά την επίσημη εκδοχή, έφερε τρύπες από έκρηξη βόμβας και άλλα τραύματα από σφαίρες στη ράχη και τα πόδια.

Τέλος στο χωριό Παληόμυλος βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος ο Φυλακτής Παναγιώτου, που υπέκυψε στο Νοσοκομείο Αμιάντου όπου μεταφέρθηκε για νησηλεία.

Κατά την ίδια μέρα σκοτώθηκε στη Μόρφου με πυροβολισμούς νεαρός τούρκος και στη Λεμεσό βρεττανός αντισυνταγματάρχης

- Στις 4 Αυγούστου στη Λευκωσία εξερράγη πυρκαγιά σε ελληνικό σπίτι στην οδό Κορυτσάς.

Στη Λεύκα πυρπολήθηκαν δυο σπίτια Ελλήνων ενώ από πυρκαγιά σε περιβόλι Ελληνα κάηκαν αρκετά δέντρα.

Στη Λεμεσό σημειώθηκε πυρκαγιά στην αποθήκη και στο σπίτι του Ονούφριου Χριστοφίδη στην οδό Ρούσβελτ. Μια δεύτερη εξερράγη σε σπίτι Ελληνα.

Στην Πάφο εξεράγη πυρκαγιά στη αποθήκη ξυλείας του Παν. Παπακόκκινου και μια δεύτερη σε εγκαταλελειμμένο σπίτι του Γεωργίου Κόλοκου στην τουρκική συνοικία.

Στην επαρχία Πάφου πυρπολήθκε το χωριό Ακουρσός. Στο χωριό υπάρχουν 50 σπίτια που εγκαταλείφθησαν τόσο από τους Ελληνες όσο και από τους Τούρκους.

- Ακρωτηριασμένη με τσεκούρι και σχεδόν καμένη βρέθηκε προχθές από τον τραγικό σύζυγο της η Ελένη Κωνσταντίνου 55 χρόνων, στο σπίτι της στην οδό Πνυταγόρου στην τουρκική γειτονιά της Λευκωσίας.

Οπως δήλωσε ο σύζυγος του θύματος, την περασμένη Κυριακή (Χαραυγή 6.8) αυτός εγκατέλειψε το σπίτι του για να μείνει στο Πτωχοκομείο. Η σύζυγος του όμως αρνήθηκε να τον ακολουθήσει και επέμεινε να ζήσει στο σπίτι της.

Μάταια περίμενε χθες το πρωί την επίσκεψη της συζύγου του και αποφάσισε να μεταβεί στο σπίτι τους όπου και την βρήκε νεκρή.

Υστερα από την ανεύρεση του πτώματος ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την οδό Πνυταγόρου και έκαναν έρευνες. Κοντά στη νεαρή βρέθηκε μια ματωμένη φιάλη που φαίνεται ότι περιείχε εύλεκτη ουσία. Η φιάλη παρελήφθη για να εξεταστούν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Κατ' επίσημη ανακοίνωση ο φόνος φαίνεται ότι έγινε δυο μέρες πριν βρεθεί το πτώμα.

Ωστόσο ο κ. Χρίστος Α. Ιορδάνους, υποδηματοποιός που το κατάστημα του βρίσκεται στην οδό Κλεάνθη Χριστοφίδη αρ, 29 επισκέφθηκε χθες τα γραφεία μας και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η φονευθείσα Ελένη Κώστα Ηλία τον επισκέφθηκε στο κατάστημά του, όπως συνήθιζε καθημερινά, και προχθές Τρίτη και έφυγε στις 12.30 μ.μ. για το σπίτι της. Η μαρτυρία αυτή διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι η γυναίκα αυτή φονεύθηκε δυο μέρες πριν βρεθεί το πτώμα της.