Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.7.1958: Αλλoι τέσσερις Ελληvες vεκρoί στo βωμό τωv διακoιvoτικώv συγκρoύσεωv και oχλαγωγιώv.

S-1320

24.7.1958: ΑΛΛΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΩΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΛΑΓΩΓΙΩΝ

ΕΘΝΟΣ 6 8 1958

Το αίμα συνέχισε να ρέει άφθονο ενώ εντείνονταν οι διακοινοτικές συγκρούσεις, σε μια περίοδο που οι βρεττανοί επιδίωκαν να εφαρμόσουν το σχέδιο Μακμίλλαν και οι τούρκοι συνέχιζαν να προωθούν με διάφορες εκδηλώσεις τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Τις λεπτομέρειες έδινε η εφημερίδα "Χαραυγή":

4 ΙΟΥΛΙΟΥ 1958: Χθες το απόγευμα τούρκοι της Ομορφίτας, που το πρωί είχαν επιτεθεί κατά των Ελλήνων ενοίκων των δημοτικών πολυκατοικιών, οπλισμένοι με μαχαίρια και ρόπαλα έστησαν ενέδρα παρά τη Λιάρτα για να δολοφονήσουν Ελληνες.

Στις 2.45 περνούσαν απ' εκεί εργάτες και εργάτριες του εργοστασίου εσωρούχων "Απόλλων" που βρίσκεται στον Τράχωνα. Δώδεκα περίπου τούρκοι που ήσαν κρυμμένοι στο βαθύ χαντάκι πίσω από τη Λιάρτα, όρμησαν στο δρόμο και πρόλαβαν τον Γιαννάκη Φλουρίδη, 27 χρόνων και την σύζυγο του Ρίτα, 25 χρόνων, που επέβαιναν μικρής μοτοσυκλέττας.

Το αντρόγυνο για να διασωθεί εγκατέλειψε τη μοτοσυκλέττα και άρχισε να τρέχει, αφού στο μεταξύ η σύζυγος πήρε τα παπούτσια της στο χέρι. Ενας τούρκος πλησίασε το Γιαννάκη και προσπάθησε να τον μαχαιρώσει στη ράχη. Ο Γιαννάκης έστρεψε το σώμα του και δέχθηκε τη μαχαιριά στο χέρι κάτω από τον αγκώνα.

Στο μεταξύ έξαλλοι τούρκοι πρόφτασαν τη Ρίτα και της κατάφεραν αλλεπάλληλα κτυπήματα στη ράχη με ξύλα και πέτρες ξεσχίζοντας τα φορέματά της και τραυματίζοντάς την. Τελικά το αντρόγυνο κατόρθωσε να μπει στο σπίτι του κ. Πηλακούτα, όπου βρήκε καταφύγιο.

- Ολα τα εγκληματικά στοιχεία της περιοχής, κι εγκάθετοι από τους γειτονικούς τουρκικούς συνοικισμούς επωφελήθηκαν της απουσίας των ανδρών από τις Πολυκατοικίες της Λευκωσίας (περιοχή Καϊμακλίου) και συνεχίζοντας το όργιο των απειλών της προηγουμένης νύκτας έκαμαν πραγματικό μπλόκκο της ελληνικής συνοικίας, ανάρτησαν σημαία στο σπίτι του Μάκη Ηροδότου, κατέλαβαν το Καφενείο Καρούμπα, έθεσαν υπό την κυριότητα τους το κατάστημα Κίνρελη, εισήλασαν στο μπαρ Νούφαρο και αφού εξεδίωξαν τον ιδιοκτήτη Ανδρέα Χριστοφή του πέταξαν το κάθε τι εξεσπίτωσαν βίαια τις οικογένειες Πιερή Παπαχριστοδούλου και Γαλατούς Ιωάννου κι εγκατέστησαν στα σπίτια τους τουρκικές.

Απίστευτο πραγματικά όργιο ασυδοσίας σε χώρο μεταξύ δυο μεγάλων αστυνομικών σταθμών. Και η έκταση των απειλών των προκλήσεων, των διαρρήξεων και της κατάληψης σπιτιών θα ήταν ασφαλώς μεγαλύτερη, αν δεν προσέτρεχαν στη σκηνή της μεσαιωνικής διαρπαγής οι οικοδεσπότες και άλλα πρόσωπα. Και η παρουσία των και μόνο είχεν ανασχετική επίδραση στις διαθέσεις των Τούρκων.

Δυνάμεις ασφαλείας αργότερα και όπως συνήθως κατόπιν εορτής έφθασαν στη σκηνή του πλιατσικολογήματος και αφού κατέβασαν τις τουρκικές σημαίες από τα κυριευθέντα κτίρια αποκατέστησαν την κυριότητα των ενοίκων τους.

9 ΙΟΥΛΙΟΥ 1958: Ενα νέο φρικιαστικό έγκλημα διαπράχθηκε χθες στα χωράφια του χωριού Τύμπου, 11 μίλια νοτιανατολικά της Λευκωσίας. Το νέο αυτό έγκλημα διεπράχθη και πάλιν όπως όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν, από φανατικούς τούρκους σωβινιστές.

Αυτή τη φορά τα τραγικά θύματα των νεοβαρβάρων είναι δυο ηλικιωμένοι βοσκοί, οι Χαμπής Γιαννή Τήλλυρος, 65 χρόνων και Μιχάηλ Αδάμου Καρατσιόλης 62 χρόνων που κατακρεουργήθηκαν με κουνιές, ππάλες, και μαγκούρες, ενώ πότιζαν ανύποπτοι τα πρόβατά τους σ' ένα πηγάδι ενάμισυ μίλι έξω από την Τύμπου.

ΕΘΝΟΣ 6 8 1958

Οι άνανδροι και απαίσιοι δολοφόνοι κόρεσαν τις εγκληματικές ορέξεις τους πάνω στους δυο αυτούς αθώους και φιλήσυχους γέροντες που δεν είχαν κάν τη δύναμη να αμυνθουν (ο ένας ήταν κουτσός και με δυσκολία περπατούσε). Ενας τρίτος κάτοικος της Τύμπου, ο Αντώνης Χαραλάμπους Καραολής, 31 χρόνων. Απειλήθηκε επίσης να κατακρεουργηθεί από τούρκους βανδάλους, οι οποίοι τον καταδίωξαν κραδαίνοντες τις ππάλες τους ενώ έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του στα χωράφια του χωριού. Ευτυχώς ο Καραολής κατόρθωσε να διαφύγει γιατί οι νεοβάρβαροι τράπηκαν σε φυγή μόλις έτρεξαν σε βοήθεια της λείας τους κάτοικοι της Τύμπου που άκουσαν τις φνωές του.

- Η κηδεία τους έγινε τη επομένη με τιμές ηρώων.

Η Αστυνομία συνέλαβε τρεις τούρκους από την Αγιά Κεπίρ.

10 IOYΛΙΟΥ 1958: Εντείνεται διαρκώς το όργιο γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού της νήσου. Καθημερινά και νέοι Ελληνες πέφτουν αδιάκριτα κάτω από τις δολοφονικές σφαίρες βανδάλων που επιδιώκουν να κατατρομοκρατήσουν τον ελληνικό πληθυσμό και να δικαιολογήσουν την πολιτική του διαμελισμού.

Οι εμπνευστές και εκτελεστές της δολοφονικής εκστρατείας κατά των Ελλήνων έθεσαν χθες σαν στόχο τους την απομακρυσμένη συνοικία του Καϊκαλίου-Βόρειος Πόλος, Ηταν 4,50 μ.μ. και καμμιά δεκαριά ηλικιωμένοι άνθρωποι κάθονταν κάτω από τις ακακίες μπροστά από το ομώνυμο καφενείο της συνοικίας που ανήκει στον Χρ. Ποντικίδη και κουβέντιαζαν για την τεταμένη σημερινή κατάσταση, τους καθημερινούς φόνους, και επιθέσεις κι εξέφραζαν την βαθιά τους έγνοια κι' ανησυχία...

Κι ενώ εξέφραζαν τις ανησυχίες τους και τις ελπίδες τους πρόβαλαν Ολότελα ξαφνικά μπροστά τους τα απαίσια μούτρα των εκτελεστών της ανθελληνικής εκστρατείας, ένα αυτοκίνητο μάρκας Οπελ που μερικοί θαμώνες ισχυρίζονται ότι αναγνώρισαν τον αρθμό του (αν ήταν ο πραγματικός) και πρόσεξαν τον τίτλο ενός τουρκικού γραφείου, ήρθε ολοταχώς από την κατεύθυνση του δρόμου της Κυθραίας και σταμάτησε απότομα μπροστά στις ακακίες.

Δύο από τους τέσσερις επιβάτες του, από τους οποίους ο ένας φορούσε άσπρο πουκάμισο και ο άλλος πράσινο, κατέβηκαν βιαστικα από το αυτοκίνητο προτείνοντας ένα όπλο των 0.45, ένα αυτόματο πιστόλι των 0.38 και άρχισαν να πυροβολούν κατά των θαμώνων. Μερικοί από τους τελευταίους στη θέα των εγκληματιών έπεσαν στο έδαφος και σύρθηκαν ως το καφενείο. Οι δράστες αφού εκκένωσαν τα όπλα τους ρίχνοντας κάπου 15 πυροβολισμούς επέτρεψαν στ' αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν πάλιν ολοταχώς προς την Ομορφίτα.

Στο μεταξύ έξη αθώα θύματα είχαν ξαπλωθεί στο τσιμέντο μέσα σε λιμνούλες αίματος και κομμάτια από τα εντόσθιά τους.

Ο Χαράλαμπος Κουσιαππής από το Καϊμακλί, 67 χρόνων Καρραγωγέας και πατέρας 11 παιδιών, ήταν ήδη νεκρός. Τρεις σφαίρες είχαν διατρήσει το στήθος και την κοιλιά του.

Οι άλλοι πέντε που τραυματίστηκαν είναι οι ακόλουθοι: Μιχαήλ Πισσουριώτης, κρεοπώλης, από το Καϊμακλι, 52 χρόνων, παντρεμένος, αλλά χωρίς παιδιά. Φέρει σοβαρό τραύμα στην κοιλιά.

Νικόλας Κκουσιής, 60 χρόνων, από το Καϊμακλί, αγροφύλακας, παντρεμένος, αλλά χωρίς παιδιά, έχει μονάχα μια αναγιωτή. Δέχθηκε τέσσερις σφαίρες στο στήθος, την κεφαλή, την κοιλιά και το πόδι. Η κατάσταση του είναι σοβαρή.

ΧΑΡΑΥΓΗ 15 6 1958

Νικόλας Ιωάννου Καρπασίτης, υποδηματοποιός, από το Καϊμακλί, 63 χρόνων, παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Τραυματίστηκε στο πόδι.

Εκτωρ Σωτηριάδης 35 χρόνων, από το Κάτω Δίκωμο, εργάτης στις αποθήκες σιτηρών, παρά τον Βόρειο Πόλο, παντρεμένος και πατέρας, δυο θυγατέρων, 11-13 χρόνων. Δέχθηκε μια σφαίρα στο πλευρό και μια στο χέρι.

Κυριάκος Γιωργαλλή, 38 χρόνων, από την Κυθραία. Είναι κι αυτός εργάτης στις αποθήκες σιτηρών. Φέρει ελαφρό τραύμα.

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1958: Στυγερό έγκλημα δολοφονίας διεπράχθη σήμερα τους αγρούς μεταξύ των τουρκικών χωριών Μελούσια και Αγιά Κεπήρ σε απόσταση ενάμισυ μιλίου βορειανατολικά της Αθηαίνου, ένα βοσκόπουλο, 11 χρόνων, ο Χρίστος Β. Βύζακος, έπεσε νεκρός κάτω από τα φαρμακερά βόλια τριών μαινομένων λύκων. Ενα άλλο βοσκόπουλο, ηλικίας 17 χρόνων, ο Ν, Κ. Καϊλάς δέχθηκε αρκετά πλήγματα με μαχαίρια (ελαφρά ευτυχώς) και ακολούθως κατέβαλε ηρωϊκές προσπάθειες να μεταφέρει τον ετοιμοθάνατο Χριστάκη μέχρι το χωριό τους, την Αθηαίνου, χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του γιατί στο μεταξύ το παιδί εξέπνευσε στην αγκαλιά του".

Οι συνθήκες της δολοφονίας έχουν ως ακολούθως:

"Κατά τις 4,30 μ.μ.περίπου κατέφθασαν τρεις νέοι που πλησίασαν τους μικρούς κτηνοτρόφους. Οταν οι τελευταίοι αναπαύονταν μαζί με τα πρόβατα των γονιών τους, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Νικολάου οι επιδρομείς ήσαν Τούρκοι από την Αγιά Κεπήρ, αρκετά γνωστοί του, που στο παρελθόν είχαν καλές σχέσεις και συχνά έτρωγαν μαζί.

Μόλις κατέφθασαν ζήτησαν νερό (άλλη εκδοχή είναι ότι έφαγαν μαζί τους) και κατόπιν έσυραν τα μαχαίρια και τα περίστροφα, εναντίον του μικρότερου έρριξαν αρκετούς πυροβολισμούς και τον πλήγωσαν σοβαρά στην κεφαλή. Ταυτόχρονα δέχθηκε τις επιθέσεις και ο μεγαλύτερος με μαχαίρια, αντιστάθηκε όμως με τη βοήθεια των λυκόσκυλων που είχε μαζί του και κατόρθωσε να ξεφύγει.

Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και τότε ο Νίκος χωρίς να χάσει καιρό έρριξε όλες τις δυνάμεις του στην ηρωϊκή προσπάθεια να σώση τη ζωή του μικρού, τον πήρε ετοιμοθάνατο στην αγκαλιά του και τράβηξε για το χωριό φωνάζοντας διαρκώς βοήθεια, δυστυχώς κάλυψε μόνο το ένα τρίτο της διαδρομής και κάθε ελπίδα εξαφανίσθηκε αφού ο μικρός απέθανε στην αγκαλιά του".

19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1958: Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στο χωριό Αγριδάκι της επαρχίας Κερύνειας ο Στυλλής Κωστή χ" Αχιλλέα βρέθηκε προψές νεκρός στην οροφή της οικίας όπου εκτελούσε καθήκοντα φρουρού. Ο θάνατος του προήλθε από πυροβολισμούς.

- Αργά ψες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πάφου το πτώμα του Σαλίχ Ταχίρ, 24 χρόνων, από το Αναδειού καθώς και ο αδελφός του Χουσνί Ταχίρ σοβαρά τραυματισμένος στην κεφαλή, σύμφωνα με πληροφορίες μου οι δυο αδελφοί μαζί με τρίτο τούρκο, τον Σερίφ Αλή Ταχίρ, 29 χρόνων, από το ίδιο χωριό, επέπεσαν σε ενέδρα ψες (17.7) στις 11 ενώ ταξίδευαν με αυτοκίνητο έξω από το χωριό Λάσα και κατυπήθηκαν με ρόπαλα. Ο φονευθείς είναι μέλος της επικουρικής αστυνομίας. Το πτώμα του Ταχίρ βρέθηκε κοντά στη Λάσα.

- Σήμερα (17.9.) άγνωστοι πυροβόλησαν στη δισταύρωση των οδών Θησέως και 28ης Οκτωβρίου στο Βαρώσι τον Χιλμή Χασάν, 55 χρόνων, παντρεμένο με ελληνίδα. Ο Χιλμή τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

- Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της νύκτας της περασμενης Πέμπτης μια ομάδα 4-6 προσώπων μπήκε σε ένα τουρκικό σπίτι στον Αγιιο Θεόδωρο Καρπασίαςκαι τοποθέτησαν 4 βόμβες. Προξενήθηκαν αρκετές ζημιές.