Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.7.1958: Συvεχίζεται η τραγωδία στις σχέσεις Ελλήvωv και Τoύρκωv Κυπρίωv με τις δoλoφovίες τεσσάρωv Ελλήvωv και τεσσάρωv Τoύρκωv.

S-1319

20.7.1958: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.

ΧΑΡΑΥΓΗ 5 8 1958

Αλλοι οκτώ κύπριοι (τέσσερις Ελληνες και τέσσερις Τούρκοι) δολοφονήθηκαν στις αρχές του δευτέρου δεκαημέρου του Ιουλίου του 1958- του χειρότερου μήνα των διακοινοτικών συγκρούσεων. Λεπτομέρειες παρέθετε η εφημερίδα "Χαραυγή" (διατηρείται το λεκτικό της εφημερίδας):

19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1958: Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στο χωριό Αγριδάκι της επαρχίας Κερύνειας ο Στυλλής Κωστή Χ" Αχιλλέα βρέθηκε προψές νεκρός στην οροφή της οικίας όπου εκτελούσε καθήκοντα φρουρού. Ο θάνατος του προήλθε από πυροβολισμούς.

- Αργά ψες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πάφου το πτώμα του Σαλίχ Ταχίρ, 24 χρόνων, από το Αναδειού καθώς και ο αδελφός του Χουσνί Ταχίρ σοβαρά τραυματισμένος στην κεφαλή. Σύμφωνα με πληροφορίες μου οι δυο αδελφοί μαζί με τρίτο τούρκο, τον Σερίφ Αλή Ταχίρ, 29 χρόνων, από το ίδιο χωριό, επέπεσαν σε ενέδρα ψες (17.7) στις 11 ενώ ταξίδευαν με αυτοκίνητο έξω από το χωριό Λάσα και κτυπήθηκαν με ρόπαλα. Ο φονευθείς είναι μέλος της επικουρικής αστυνομίας. Το πτώμα του Ταχίρ βρέθηκε κοντά στη Λάσα.

- Σήμερα (17.9.) άγνωστοι πυροβόλησαν στη δισταύρωση των οδών Θησέως και 28ης Οκτωβρίου στο Βαρώσι τον Χιλμή Χασάν, 55 χρόνων, παντρεμένο με ελληνίδα. Ο Χιλμή τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

- Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της νύκτας της περασμένης Πέμπτης μια ομάδα 4-6 προσώπων μπήκε σε ένα τουρκικό σπίτι στον Αγιο Θεόδωρο Καρπασίας και τοποθέτησαν 4 βόμβες. Προξενήθηκαν αρκετές ζημιές.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1958: Συνεχίστηκε χθες η τραγική αιμορραγία του κυπριακού λαού που ξεκίνησε από την προσπάθεια βίαιης επιβολής στόν τόπο μας του διαμελισμού. Ετσι χθες είχαμε οκτώ νεκρούς, οι μισοί από τους οποίους είναι τούρκοι και οι άλλοι Ελληνες. Τα θλιβερά γεγονότα έχουν ως εξής:

- Ενας τίμιος εργάτης, ενεργό μέλος της ΠΕΟ έπεσε χθες νεκρός από τα βόλια τούρκου επικουρικού κοντά στα γρρφεία της Αρχιγραμματείας παρά το στάδιο ΓΣΠ. Πρόκειται για τον Ανδρέα Λοϊζου Κιτιρή, 34 χρόνων, από την Κ. Λακατάμια, παντρεμένο και πατέρα δύο ανήλικών παιδιών. Ο Κιτιρής εξασκούσε το επάγγελμα του ξυλουργού στα δημόσια εργα.

Το θύμα πήγαινε στον τόπο της δουλιάς του όταν αντελήφθη ότι στο δρόμο πιο περά από το Λήδρα Πάλας, είχε σημειωθεί ένα επεισόδιο και βρίσκονταν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Επρόκειτο για την ένοπλη επίθεση αγνώστων εναντίον δύο Ελλήνων κυπρίων εργατών που τραυματίσθηκαν σοβαρά. Τότε ο Ανδρέας επέστρεψε για να μεταβεί στο χωριό του. Κοντά στην Πύλη της Πάφου συνάντησε τον χωριανό του Νίκο Ζαντίδη που τον πήρε κι' αυτόν και ξεκίνησαν για τη Λακατάμια.

Ο Γεώργιος Κωνσταντίνου Καζαντζιής, αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου που συνελήφθη από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος, αφού προέβη σε σχετική κατάθεση μας δήλωσε τα ακόλουθα: Εργαζόμουν στην εκσκαφή θεμελίων σε μια οικοδομή κοντά στην Αρχιγραμματεία. Ακούσθηκε μια έκρηξη βόμβας προς την περιοχή του γραφείου Παιδείας.

Συνάμα ακούσθηκε και ένας πυροβολισμός. Είδα τον Ανδρέα και τον Νίκο που είναι χωριανοί μου να σταματούν τη μοτοσυκλέτα τους. Μπήκαν και οι δυο στους λάκκους των θεμελίων για ν' αποφύγουν πιθανούς νέους πυροβολισμούς. Η απόσταση από τα θεμέλια μέχρι τον τόπο της έκρηξης είναι περίπου 100 υάρδες.

Μετά κοίταξα πάνω από το λάκκο και είδα δυο ή τρεις επικουρικούς με όπλα να τρέχουν προς τους λάκκους. Ακουσα ένα επικουρικό να λέει: "Εσέναν έρριψεν πόμπα".

ΧΑΡΑΥΓΗ 5 8 1958

Ακολούθησαν πυροβολισμοί. Τότε έτρεξε ένας δεκανέας στρατιώτης και αφού είπε κάτι στους επικουρικούς σταμάτησαν οι πυροβολισμοί. Υστερα από λίγη ώρα έφθασε στρατιωτική αστυνομία. Μας συνέλαβαν, όσους δουλεύαμε στην οικοδομή και μας έστησαν στους τοίχους με τα χέρια ψηλά. Απέλυσαν μερικούς και οδήγησαν στον σταθμό άλλους δέκα, ανάμεσα στους οποίους εμένα και τον Ζαντίδη.

Στη σορό του Κιτιρή κατά την κηδεία του τοποθετήθηκαν στεφάνια τόσο από την ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ όσο και την ΕΟΚΑ.

- Αγνωστος ή άγνωστοι πυροβόληαν χθες στις 6 π.μ. στην οδό Βασιλέως Εδουάρδου 8ου (Λευκωσία) τους Μιχαήλ Γεωργίου, 64 χρόνων από τη Μύρτου και Νικόλα Χατζηνάσου από τα Φτέρυχα, ενώ μετέβαιναν στις εργασίες τους. Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο τουρκικό γραφείο ταξί ΝΑΤΟ. Οι τραυματισθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο. Η κατάσταση τους είναι σοβαρή.

- Χθες (19.7) στις 6.15 π.μ. στο δρόμο Λευκωσίας- Κυθραίας κοντά στο εργοστάσιο κεραμοποιίας του κ. Αλέξανδρου Δημητρίου, άγνωστοι επιβαίνοντες μικρού αυτοκινήτου άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε τούρκους στη Λευκωσία. Τραυματίστηκαν ελαφρά οι Κουστέν Σεφέρ και Οξτεμίρ Μεχμέτ, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λευκωσίας.

- Ο Σερρούχ Τζιαμπάς, 32 χρόνων, από τη Λευκωσία, πυροβολήθηκε χθες θανάσιμα στην οδό Ερμού, κοντά στη Στοά Πιτταρίλλη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο Σερρούχ πυροβολήθηκε ενώ επέβαινε ποδηλάτου.

- Σήμερα (19.7) στις 8 π.μ. βρέθηκε νεκρός από δυνάμεις ασφαλείας λίγο έξω από το τουρκικό χωριό Πέργαμος ο Πετρής Κ. Νικολεττής, 72 χρόνων, και σοβαρά τραυματισμένος ο αδελφός του Παύλος 70 χρόνων. Τα δυο θύματα που έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο μεταφέρθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Νοσοκομείο της πόλης. Οπως πληροφορούμαι οι δυο αδελφοί πήγαιναν από το χωριό τους Λύση στην Πύλα, για να επισκεφθούν παιδιά τους που είναι εκεί εγκατεστημένοι, όταν δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση. Δεν έγινε γνωστό πόσοι ήταν οι δράστες.

Αφού έγινε στο νεκρό η κανονική νεκροψία παραδόθηκε στη 1.40 μ.μ. σε δυο θυγατέρες του αδελφού του Παύλου, επειδή στο μεταξύ είχε επιβληθεί στην πόλη μας (Λάρνακα) κατ' οίκον περιορισμός μόνον οι δύο αδελφές συνόδευσαν τον νεκρό έξω από τη Λάρνακα προς τη Λύση. Το αυτοκίνητο που μετέφερε το νεκρό παραχωρήθηκε από την εταιρεία Λευκαρίτη και συνοδεύτηκε από δυνάμεις ασφαλείας γιατί θα περνούσε από το Πέργαμος.

- Απόψε στις 8 μ.μ. υπέκυψε στα τραύματά του και ο Παύλος.

- Παρά την Κόσιη, βρέθηκαν κοντά στο μεσημέρι τα πτώματα τριών τούρκων που όπως ανακοινώθηκε επίσημα πυροβολήθηκαν και φονεύθηκαν σε ενέδρα. Αυτοί είναι οι Οσκέρ Χασάν, 19 χρόνων, ο βοσκός, Ιμπραήμ Γιουμάζ, 25 χρόνων, εργάτης και Μεχμέτ Αχμέτ 47 χρόνων, γεωργός, όλοι από την Κόσιη.

Μετά την ανεύρεση των πτωμάτων αυτών, επιβλήθηκε στη Λάρνακα κατ' οίκον περιορισμός.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τον φόνο των τριών Τούρκων στη Κόσιη, δυνάμεις ασφαλείας έκαμαν έρευνες στο χωιρό Λύμπια και βρήκαν 40 βόμβες βενζίνας.

ΕΘΝΟΣ 5 8 1958

- Κατά τις 2 μ.μ. ενώ οι βοσκοί Γιαννής Καρίπη και Λοϊζος Λοϊζου 22 και 24 χρόνων από την Αραδίππου κάθονταν κάτω από δέντρο ανάμεσα στα χωριό τους και το τουρκικό χωριό τους Κελιά, τους προσέγγισε ένα πρόσωπο με κυνηγετικό όπλο και έρριξε εναντίον τους δυο πυροβολισμούς. Ο Γιαννής πέθανε επί τόπου ενώ ο Λοϊζος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.

- Σήμερα (19) άγνωστα πρόσωπα, προφανώς τούρκοι έρριξαν μια βόμβα τύπου υδροσωλήνα μπροστά στην πόρτα του δερματοπωλείου του κ. Λοϊζου Μαραθεύτη στο Κτήμα. Η βόμβα δεν εξερράγη και κύλισε στα πόδια της κ. Παρασκευούς Ν. Αγγελίδη, η οποία περνούσε για να εισέλθει στο παραπλεύρως καφενείο του συζύγου της κ. Νεόφυτου Αγγελίδη.

- Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, λίγο πριν το μεσημέρι ρίχθηκε και άλλη βόμβα στο Κτήμα σε τουρκικό φωτογραφείο, τραυματίσθηκαν ελαφρά τέσσερις τούρκοι και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο. Αργότερα οι αρχές επέβαλαν κέρφιου στο Κτήμα, στη Κάτω Πάφο και στην Χλώρακα. Οι τραυματισθέντες είναι οι Ταχήρ Τζέμηλος από τα Κούκλια, 16 χρόνων, ο Αχμέτ Οσμάν από το Κτήμα, (34), Βελλή Βολκάν από το Κτημα (22) και Γουζέλ Οσμάν από το Κτήμα, επίσης 22 χρόνων.

- Η κυρία Μαρία Τσικκίνη που αναγκάσθηκε στις 30.6.1958 να εγκαταλείψει το πατρογονικό της σπίτι στην οδό Βαγιαζίτ παρά τα Τέσσερα Φανάρια, στη Λεμεσό, ύστερα από επανειλημμένες απειλές της ΒΟΛΚΑΝ πήγε σήμερα στο σπίτι της για να μετακινήσει τα υπάρχοντα της. Δυστυχώς, όμως, όλα, έπιπλα, σκεύη, κλινοστρωμνές, ψυγείο, ραδιόφωνο, χρυσαφικά, οικιακά ζώα κλπ εξαφανίστηκαν. Οι ζημιές αυτές ξεπερνούν τις 1.500 λίρες. Η κ. Τσικκίνη παραπονέθη ότι επανειλημμένα ζήτησε τη βοήθεια των δυνάμεων ασφαλείας για την εκκένωση του σπιτιού της, αλλά δεν της παρασχέθηκε.

Ψες (19.7) ρίφθηκε βόμβα στο σπίτι του Ανδρέα Βουνιώτη στις δημ. πολυκατοικίες της οδού Πάφου, στη Λεμεσό, χωρίς να προξενηθούν ζημιές ή άλλα θύματα. Οι πολυκατοικίες αυτές βρίσκονται απέναντι του τουρκικού Λυκείου.

Σημερα εξερράγη μεγάλη πυρκαγιά στην αποθήκη ξυλείας του κ. Βύρωνος Πάσσου που βρίσκεται στην οδό Σερίφ, πάροδος οδού Αγκύρας, στην τουρκική συνοικία. Προξενήθηκαν μεγάλες ζημιές.

Δεύτερη πυρκαγιά και την ίδια περίπου ώρα σημειώθηκε σε ακατοίκητο σπίτι του Χασάν Χαμουζά στην ενορία Αγίου Νικολάου.

- Κατά τις 5 π.μ. εξερράγη πυρκαγιά σε δυο εκκενωθέντα σπίτια τούρκων παρά την πλατεία Ηρώων.

Στις 9 π.μ. εξερράγη πυρκαγιά στην αποθήκη του Κώστα Ζακακιώτη στην οδό Ρούσβελτ κοντά στο εργοστάσιο της ΚΕΟ.

- Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι εξερράγη πυρκαγιά σε σπίτι ελληνακύπριου στη Λεύκα.

24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1958: Στον αιματηρό απολογισμό της περασμένης Κυριακής 20 Ιουλίου περιλαμβάνονται ακόμα πέντε νεκροί κύπριοι, δυο Ελληνες και τρεις Τούρκοι και οκτώ τραυματισμένοι, οι δυο Ελληνες και οι έξη Τούρκοι.

Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ ανακοινώνει με

φυλλάδιο του την αναστολή της

δράσης της ΕΟΚΑ εναντίον των τούρκων

και των βρετανών

Στον κατάλογο των νεκρών αναφέρονται οι Γεώργιος Μιχαήλ από τη Μύρτου και Νικόλας Ρούσου από τα Φτέρυχα 65 και 60 χρόνων, (κατοίκων Νεάπολης, Λευκωσίας) αντιστοίχως που πυροβολήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στη Λεωφόφρο Εδουάρδου του Ζ στη Λευκωσία και υπέκυψαν στα τραύματά τους την επομένη, ο επικουρικός Ριζά Μεχμέτ Μουσά που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής νεκρός κοντά στο μπάϊ- πας του Καϊμακλίου, ο ηλικιωμένος τούρκος (70 χρόνων περίπου) που βρέθηκε κατά τις απογευματινές ώρες της Κυριακής νεκρός κοντά στα δημοτικά λουτρά Λευκωσίας, ο Μουσταφά Ιμπραχήμ που πυροβολήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Κάτω Βαρώσι και υπέκυψε αργά τη νύκτα στο Νοσοκομείο, ο Χιλμί Χασάν, 55 χρόνων, που πυροβολήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Βαρώσι και απέθανε το βράδυ της Κυριακής. (Στις 17 επίσης- έκδοση "Χαραυγής" 20.7- δολοφονήθηκε ο Γ. Δρουσιώτης στη Λάρνακα, 31 χρόνων, ο οποίος ενώ πήγαινε στις αποθήκες του αεροδρομίου, όπου εργαζόταν σαν νυκτοφύλακας, δέχθηκε 61 μαχαιριές και ένα κτύπημα με αξίνη).

Οι τραυματίες είναι: Δύο Ελληνες που επέβαιναν φορτηγού αυτοκινήτου στο δρόμο Αμιάντου- Κανναβιών και πυροβολήθηκαν από άγνωστους προσωπιδοφόρους, δύο τούρκοι επικουρικοί που το αυτοκίνητο τους προσέκρουσε σε νάρκη και ανατινάχθηκε στο δρόμο Ξυλοφάγου -Ορμήδειας, κατά τις 9.30 της Κυριακής, τούρκος βοσκός που βρέθηκε τη νύκτα της Κυριακής σοβαρά τραυματισμένος στην κεφαλή κοντά στο χωριό Ακουρσός της επαρχίας Πάφου, η τουρκάλλα Κατριγιέ Χαλήλ από τη Λευκωσία που τραυματίστηκε στην ενορία Αγίου Κασσιανού απο έκρηξη βόμβας και ο Μουσταφά Αλή από την Αγιά Κεπήρ, 40 χρόνων, που λέγει ότι πυροβολήθηκε μεταξύ του χωριού του και της Ασσιας και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

- Αλλες έξη πυρκαϊές σε ελληνικά σπίτια και καταστήματα σημειώθηκαν στη Λεύκα ανεβάζοντας τον ολικό αριθμό των εμπρησμών σε 26, μεταξύ των σπιτιών που καταστράφηκαν από πυρκαιά την περασμένη Κυριακή είναι το πατρικό σπίτι του Ανδρέα Ζάκου, ενός από τους πατριώτες που έχουν εκτελεσθεί, τα σπίτια των κ.κ. Δημητρίου Γεωργιάδη και Μαμαρλίγγου.

Την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε πυρκαϊά στην Εκκλησία Αγίου Ανδρονίκου στα Μανδριά. Οι 12 Ελληνικές οικογένειες εγκατέλειψαν το χωριό πριν λίγες μέρες εγκαταστάθηκαν στην Τίμη.

- Στη Λευκωσία καταστράφηκε τελείως από μεγάλη πυρκαϊα η ξυλοσχιστική μηχανή του κ. Πέτρου Χριστοδούλου κοντά στον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό.

- Στην Ομορφίτα 4 πυρκαγϊές προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα σπίτια των Συμεών Αντωνίου, Ανδριανής Καζαμία, Ελένης Στέλιου και σε μια κατοικία που προοριζόταν για τον ιερέα στον περίβολο της Εκκλσίας Αγίου Δημητριανού.

- Στη Λεμεσό ο Χριστόδουλος Πέτρου Μπολσεβίκος, διευθυντής μηχανουργείου κατά την οδό Τζαμίου, παρά τη Β Δημοτικη Αγορά Λεμεσού, αναγκάσθηκε ύστερα από επανειλημμένες απειλές της ΒΟΛΚΑΝ να εγκαταλείψει το μηχανουργείο του και να μετακομίσει στην οδό Σπάρτης.

Το Μηχανουργείο είναι από τα μεγαλύτερα στην πόλη της Λεμεσού με 60 και πλέον υπαλλήλους και λειτουργεί από το 1930.

ΕΘΝΟΣ 5 8 1958

-Την περασμένη Δευτέρα 21 Ιουλίου συνεχίστηκε η τραγική αιμορραγία του λαού που άρχισε τον τελευταίο καιρό και που σκοπό έχει τη βίαιη επιβολή στον τόπο μας μιας ολότελα ανεδαφικής και άδικης πολιτικής, της πολιτικής του διαμελισμού. Τα θύματα ήταν δύο Ελληνες και δυο τούρκοι με αρκετούς Ελληνες τραυματισμένους. Το σοβαρότερο ήταν στη Λευκωσία, όπου Τούρκοι επικουρικοί άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους στη δημοτική αγορά Αγίου Αντωνίου, τα διάφορα επεισόδια έχουν ως εξής:

Το αιματηρό επεισόδιο στη δημοτική αγορά Αγίου Αντωνίου, στη Λευκωσία, σύμφωνα με ισχυρισμούς αυτόπτων μαρτύρων και των καταθέσεων των θυμάτων συνέβηκε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες.

Κατά τις 2 μ.μ. αρκετά πρόσωπα ήταν συγκεντρωμένα σ' ένα καφενείο κοντά στη δημοτική αγορά Αγίου Αντωνίου. Εκείνη τη στιγμή πέρασε ένα αυτοκίνητο χρώματος πρασίνου και ακούσθηκε μια έκρηξη βόμβας. Το πράσινο αυτοκίνητο ακολουθείτο από δύο αυτοκίνητα της μηχανοκίνητης εφεδρικής αστυνομίας πλήρη Τούρκων επικουρικών που αμέσως άνοιξαν πυρ κατά του συγκντρωμένου πλήθους. Εφτά πρόσωπα έπεσαν αιμόφυρτα στο έδαφος.

Ενας Αγγλος στρατιωτικός γιατρός που κατοικεί κοντά στη δημοτική αγορά πήγαινε εκείνη την ώρα με αυτοκίνητο στη δουλειά του. Ο Αγγλος γιατρός άκουσε την έκρηξη και τους πυροβολισμούς και αμέσως καταδίωξε ένα ταξί που μόλις πέρασε απ' εκεί. Εναντίον του αυτοκινήτου ο γιατρός έριψε δυο πυροβολισμούς και το ακινητοποίησε. Με το πιστόλι στο χέρι διέταξε τους επτά επιβαίνοντας του αυτοκινήτου που όπως πληροφορούματε ήταν τούρκοι να βγουν από το αυτοκίνητο με τα χέρια ψηλά και τους οδήγησε στον αστυνομικό σταθμό της οδού Λάρνακας, όπου και τους παρέδωσε.

Ενας άλλος Αγγλος στρατιώτης δεκανέας, καταδίωξε ένα άγνωστο πρόσωπο που φορούσε κόκκινο πουκάμισο, αλλά δεν μπορούσε να το συλλάβει.

Οι τραυματισθέντες είναι οι Σάββας Χριστοφή, 45 χρόνων, από την Αφάνεια, παντρεμένος και πατέρας 5 παιδιών, Ιορδάνης Παναγή, 60 χρόνων, από τη Λευκωσία, Λάμπρος Γρηγορίου από τη Λευκωσία, Κώστας Πιτσιλλής, 22 χρόνων, από τη Μόρφου, Νίκος Τελεβάντος, 40 χρόνων από την Αγλαντζιά, Μιχάηλ Χ" Λοϊζου, 50 χρόνων, από την Πάνω Ζώδια, Κυριάκος Χριστοδούλου, 30 χρόνων, από το Σαράντι και Ανδρέας Λαμπριανίδης, 40 χρόνων, απο τα Χανδριά.

Ο Κυριάκος Χριστοδούλου υπέκυψε το απόγευμα στα τραύματά του.

- Το πρωϊ της περασμένης Δευτέρας φονεύθηκε από τούρκους δυο μίλια έξω από την Αθηαίνου κοντά στο τουρκοχώρι Αγιά Κεπήρ, ο βοσκός Μιχαήλ Βαρνάβα Τσαππής, 38 χρόνων, από την Αθηαίνου, σύμφωνα με ταυτότητες μάρτυρες, δέκα περίπου Ελληνες έβοσκαν με άλογα τα πρόβατα τους κοντά στο βουνό Αγιάς, όταν δέχθηκαν επίθεση από έξη οπλοφόρους που έτρεξαν προς την κατεύθυνση σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα άρχισε να πυροβολεί εναντίον του Μιχαήλ, που βρισκόταν πιο κοντά της και οι σύντροφοι του τον είδαν να πέφτει στη γη. Οι τελευταίοι ίππευσαν τότε τα άλογα τους και απομακρύνθηκαν από τη σκηνή και οι τούρκοι, αφού έδωσαν και δυο μαχαιριές στο θύμα τους άρχισαν να φεύγουν.

Δυο από τους βοσκούς, οι Αντρέας Αρτεμίου και Γεώργιος Κύτας έτρεξαν στο χωριό και μετέδωσαν τη θλιβερή είδηση.

- Το ίδιο πρωϊ βρέθηκε νεκρός στη διασταύρωση των δρόμων Λάρνακας- Δεκέλειας ο Σιουκρί Νιαζί, ακτοφύλακας από τα Μανδριά Λεμεσού και τελευταία κάτοικος Λάρνακας. Ο Σιουκρί που φέρει τραύματα στην κεφαλή. Πιστεύεται ότι πυροβολήθηκε τη νύκτα, ενώ κοιμόταν. Το θύμα συζούσε με ελληνίδα.

- Επίσης βρέθηκε νεκρός έξω από το χωριό του Κελιά, ο Αχμέτ Οσμάν, 38 χρόνων, εργάτης. Το θύμα είχε πυροβοληθεί στην κεφαλή.

- Στη Λεμεσό το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου επιβαίνοντες μοτοσυκλεττών πυροβόλησαν εναντίον του Ν. Περικλέους, εργάτη, 16 χρόνων, από το Ζακάκι, ενώ εργαζόταν σε βυρσοδεψείο, κοντά στο εργοστάσιο Σμέτλεϊ στη Λεμεσό.

Ο Περικλέους πληγώθηκε στο αριστερό χέρι και το δεξιό πόδι. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και η κατάσταση του δεν είναι σοβαρή. Την ίδια μέρα οι οπλοφόροι πυροβόλησαν ανεπιτυχώς τον Αντώνη Κυριαζή που εργαζόταν εκεί κοντά και άρχισε να τρέχει με το άκουσμα των πρώτων πυροβολισμών.

Στην Πάφο ρίφθηκε βόμβα κοντά στην Ιωνική τράπεζα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των Λαμπριανού Ιακώβου, από τον Στατό, Χαράλαμπου Γεωργίου από την Εμπα και Χριστόδουλου Τσιέλεπου από το Κτήμα.