Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

2.7.1958: Δραματικές ώρες περvά η Λεμεσός στη διάρκεια διακoιvoτικώv συγκρoύσεωv μεταξύ Ελλήvωv και Τoύρκωv

S-1317

2.7.1958: ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΠΕΡΝΑ Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ

ΕΘΝΟΣ 2 8 1958

Η Λεμεσός δεν έμεινε πίσω σε συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αλλά και σε επιθέσεις Τούρκων που προσπαθούσαν να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν κάτω από την κάλυψη των βρεττανών.

Η "Χαραυγή" έγραφε σχετικά στις 2 Ιουλίου 1958:

"Η Λεμεσός εξακολουθεί αυτές τις μέρες να παραμένει το κέντρο της ανομίας και της αυθαιρεσίας των Τούρκων, που δυστυχώς κάτω από τα βλέμματα των αρχών προσπαθούν να διαταράξουν τη γαλήνη της πόλης, να αναστατώσουν τη δημοτική αγορά και να επιβάλουν ολότελα παράνομα, διαχωρισμό των κατοίκων και σύσταση ξεχωριστού τουρκικού δημοτικού Συμβουλίου.

Οπως πληροφορούμαστε από τα γραφεία του Δήμου χθες δεν προσήλθαν στις εργασίες τους όλοι οι Τούρκοι δημοτικοί υπάλληλοι και εργάτες. Μερικοί από τους εργάτες αυτούς κράτησαν κοντά τους τα σύνεργα της δουλειάς τους (αμαξάκια καθαριότητος κλπ) ένας μόνιμος Τούρκος υπάλληλος του ζυγιστικού κέντρου δεν παρέδωσε στο Δήμο τις εισπράξεις και τα διπλότυπα".

Αυτά ήταν μερικά από τα πρώτα επεισόδια που συνέβησαν στην πόλη γιατί την επομένη κιόλας το αίμα άρχισε να ρέει και εδώ. Εγραφε η "Χαραυγή" στις 3 του μήνα:

"Το επίκεντρο των τουρκικών βανδαλισμών φαίνεται να έχει μετατοπισθεί αυτές τις μέρες στη Λεμεσό, όπου έξαλλοι Τούρκοι στην επίμονη προσπάθεια τους να επιβάλουν τον "διαμελισμό" της πόλης καταλύουν τους νόμους και τους δημοτικούς κανονισμούς, προκαλούν δολοφονούν και κακοποιούν χωρίς διάκριση Ελληνες και τιμωρούν αμείλικτα όλους τους ομοθρήσκους τους, που δεν εννοούν να εγκαταλείψουν εργασίες ή επιχειρήσεις στον ελληνικό τομέα ή ακόμα τολμούν να εκδηλώνουν ανοικτά την αντίθεση τους στις βιαιοπραγίες ενάντια σε Ελληνες.

Χθες η Λεμεσός γνώρισε νέες ώρες άγνοιας και αποτροπιασμού από τις δολοφονικές επιθέσεις Τούρκων που είχαν σαν αποτέλεσμα, τον θάνατο ενός ανήμπορου καρραγωγέα και τον τραυματισμό πολλών άλλων Ελλήνων, ανδρών και γυναικών. Επικουρικοί έδρασαν και πάλι εναντίον Ελλήνων για να αποδείξουν άλλη μια φορά πως όχι μόνο είναι ανίκανοι να διατηρήσουν τον νόμο και την τάξη, αλλ' αντίθετα αποτελούν σοβαρή απειλή κατά της ειρηνικής συμβίωσης των δύο σύνοικων στοιχείων στον τόπο μας. Τα νέα θλιβερά γεγονότα εκτυλίχθηκαν ως εξής:

Σήμερα (2.7.58) στις 8 π.μ. περίπου ο Καρραγωγέας Ευαγόρας Νικολάου, 60 χρόνων, από τη Λεμεσό, πυροβολήθηκε και φονεύθηκε, ενώ προχωρούσε με το κάρρο του στον τουρκικό τομέα της πόλης, παρά το γεφύρι Τέσσερα Φανάρια. Ο Ευαγόρας δέχθηκε στη ράχη

ΧΑΡΑΥΓΗ 3 8 1958

δύο σφαίρες των 0.38 χιλιοστομέτρων και πέθανε αμέσως. Ηταν κουτσός και η μόνη του περιουσία ήταν το κάρρο του, εγκαταλείπει σύζυγο και δύο κορίτσια 15 χρόνων.

Δυστυχώς τα επεισόδια δεν σταμάτησαν ως εδώ. Από τη στιγμή της δολοφονίας του Ευαγόρα σημειώθηκαν αρκετά άλλα θλιβερά επεισόδια σε βάρος Ελλήνων, που τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά από Τούρκους πολίτες ή επικουρικούς.

Στις 9 π.μ. Τούρκοι επικουρικοί που επέβαιναν αυτοκινήτου, όρμησαν χωρίς καμιά απολύτως δικαιολογία εναντίον του Κωστάκη Μαλιώτη, 20 χρόνων, γιου του ιατρού κ. Αχ. Μαλιώτη, που εκείνη τη στιγμή συνομιλούσε με τη μητέρα του και άλλες γυναίκες, έξω από το σπίτι του στην οδό ελευθερίας. Η μητέρα του μπήκε αποφασισμένη μπροστά στους επικουρικούς και ο Κωστάκης κατόρθωσε να διαφύγει. Οι επικουρικοί κτύπησαν τότε τη μητέρα του και την υπηρέτριά της.

Στις 9.30 π.μ. άλλοι επικουρικοί με αυτοκίνητα καταδίωξαν νεαρό ποδηλατιστή στην οδό Ζαλόγγου και αφού τον συνέλαβαν άρχισαν να τον κακοποιούν. Στις φωνές του έτρεξαν μερικοί εργάτες και υπάλληλοι, αλλά και αυτοί δέχθηκαν την επίθεση των επικουρικών. Δυο εργάτες οι Δημητράκης Φυλακού και Μιχ. Λεωνίδα ζήτησαν καταφύγιο στο σπίτι Κυριάκου Χασάπη για να γλυτώσουν από τα κτυπήματα. Και εκεί όμως οι επικουρικοί τους καταδίωξαν και τους κτυπούσαν με τους υποκοπάνους των όπλων σ' όλα τα μέρη του σώματος, απειλώντας τους να τους σκοτώσουν. Μόνο χάρη στην επέμβαση Αγγλου του γείτονα οι επικουρικοί εγκατέλειψαν τα θύματά τους και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.

Στο μεταξύ πολλοί τούρκοι συγκεντρώθηκαν στη δυτική παλιά όχθη του ποταμού Γαρίλλη παρά τα Τέσσερα Φανάρια, φέροντας αξίες, μαχαίρια, ρόπαλα, σίδερα κλπ και κτυπούσαν χωρίς διάκριση κάθε Ελληνα που περνούσε από τη συνοικία τους.

Ο Λάμπρος Τρύφωνα, 21 χρόνων, ενώ πήγαινε με ποδήλατο στο σπίτι του στην οδό Δελφών καταδιώχθηκε από πλήθος εκατόν περίπου Τούρκων, για να διασωθεί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδήλατο του και να τρέξει στο σπίτι του. Και εκεί όμως τον καταδίωξαν έξαλλοι Τούρκοι που κτύπησαν άγρια την έγκυο γυναίκα του και την πεθερά του. Ο Λάμπρος κλείστηκε στο αποχωρητήριο οι Τούρκοι βάνδαλοι, όμως, έσπασαν την πόρτα και τον μαχαίρωσαν στην κοιλιά, εκείνοι τη στιγμή έφθασαν στρατιώτες και οι Τούρκοι αποχώρησαν πριν να αποτελειώσουν το θύμα τους, που νοσηλεύεται τώρα στο Νοσοκομείο. Η κατάσταση του είναι σοβαρή όχι όμως κρίσιμη.

Την ίδια περίπου στιγμή, η Μελανή Αντωνίου 55 χρόνων, προχωρούσε μέσα από τα χωράφια στο σπίτι της, την οδό Ζαλόγγου, για να αποφύγει τις επιθέσεις των Τούρκων. Νεαρός όμως Τούρκος την αντιλήφθηκε και την καταδίωξε και την κτύπησε με σανίδι στην κεφαλή, τα χέρια και την ράχη. Η Μελανή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου περιποιήθηκαν τις πληγές της και την απέλυσαν.

Στο μεταξύ κατέφθασαν στην περιοχή τεσσάρων φαναριών δυνάμεις ασφαλείας και διέταξαν τους Τούρκους όπως και μερικούς Ελληνες που είχαν συγκεντρωθεί να διαλυθούν. Οι Ελληνες συμμορφώθηκαν αλλά οι Τούρκοι εξακολουθούσαν να προκαλούν και να υβρίζουν τους Ελληνες.

ΠΥΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΡΚΟΥ: Στις 9.45 π.μ. εγνώσθη ότι ο τούρκος υπάλληλος του Λιθογραφείου και ειδικός Χωροφύλακας Ισμαήλ Σαντίκ Τζιαμπουλάτ, πυροβολήθηκε, ενώ βρισκόταν στη δουλειά του από άγνωστο πρόσωπο, που είχε σκεπάσει το πρόσωπο του με άσπρο μαντήλι. Ο Ισμαήλ δέχτηκε πέντε πυροβολισμούς και τραυματίστηκε στα χέρια, τη μύτη, στα μάτια και το πλευρό. Ο δράστης διέφυγε με ποδήλατο. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης μας, όπου του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ύστερα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ακρωτηρίου. Η κατάσταση του είναι σοβαρή, όχι όμως κρίσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Ισμαήλ και άλλοι δύο Τούρκοι που εργάζονταν μαζί στο Λιθογραφείο, πήραν τελευταία απειλητική επιστολή από ομοθρήσκους των που τους ζητούσε να εγκαταλείψουν η εργασία τους. Οι δύο απεχώρησαν πριν λίγες μέρες, αλλά ο Ισμαήλ εξακολούθησε να εργάζεται.

Μισή ώρα αργότερα ανακοινώθηκε κατ' οίκον περιορισμός. Ωστόσο, όμως, Τούρκοι συνέχιζαν τις επιθέσεις τους εναντίον Ελλήνων. Ο Κυριάκος Χαριλάου από την Εμπα Ψωμάς, 21 χρόνων, ενώ πήγαινε στο σπίτι του στην οδό Ζαλόγγου, δέχθηκε την επίθεση Τούρκων που τον κτυπούσαν χωρίς διάκριση στην κεφαλή και τα πλευρά. Το θύμα μεταφέρθηκε σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο. Μεταξύ άλλων πληγώθηκαν από τους βανδάλους ο Απόστολος Νικολάου, 50 χρόνων και Γεώργιος Μακρή, 35 χρόνων.

ΚΗΔΕΙΑ ΘΥΜΑΤΟΣ: Στις 3 μ.μ. έγινε η κηδεία του (καρραγωγέα που πυροβολήθηκε από τους Τούρκους) Ευαγόρα Νικολάου. Μόνο σε μερικούς συγγενείς επετράπη να ακολουθήσουν τη νεκρική πομπή και την κηδεία. Οταν όμως η σορός μεταφερόταν από την οδό Γλάδστωνος, όλοι οι κάτοικοι βγήκαν στα πεζοδρόμια και γονάτισαν εκδηλώνοντας την αγανάκτηση τους με φωνές "κατάρα στους απαίσιους δολοφόνους".

Οι κάτοικοι έτρεχαν επίσης και έραιναν τον νεκρό με λουλούδια παραγνωρίζοντας την απαγόρευση των στρατιωτών.