Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

19.6.1958: Δoλoφovείται από μασκoφόρoυς στov Αγιo Θεόδωρo Αγρoύ, o αριστερός παράγovτας Νικόδημoς Iωάvvoυ.

S-1307

19.6.58: ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΡΟΥ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Νικόδημος Ιωάννου, από τον Αγιο Θεόδωρο Αγρού: Δολοφονήθηκε από μασκοφόρους της ΕΟΚΑ στο χωριό του. (φωτογραφία από το βιβλίο του Μιχάλη Πουμπουρή "Μέρες Δοκιμασίας"

Επόμενο θύμα των μασκοφόρων που ανήκε στην αριστερή παράταξη ήταν ο Νικόδημος Ιωάνου, 37 χρόνων, από τον Αγιο Θεόδωρο Αγρού και πατέρας τεσσάρων ανηλίκων παιδιών.

Η δολοφονία έγινε σε καφενείο του χωριού. Μετά τη δολοφονία οι άλλοι θαμώνες, πανικοβλημένοι και υπακούοντες σε οδηγίες των προσωπιδοφόρων, έμειναν στο καφενείο για δυο ώρες με το νεκρό και στη συνέχεια έφυγαν αφού κλείδωσαν μάλιστα το καφενείο και χωρίς να ειδοποιήσουν κανένα άλλο.

Ο ανταποκριτής της "Χαραυγής" που πήγε στο χωριό μετέδιδε τις ακόλουθες λεπτομέρειες:

"Το θύμα γύρισε από το περιβόλι του κατά τις 6 το απόγευμα και πήγε στο καφενείο του Κωστή Βακανά.

Στις 8.05 μ.μ. εισήλθαν στο καφενείο δύο άγνωστοι, ο ένας προσωπιδοφόρος και ο δεύτερος οπλοφόρος, χωρίς προσωπίδα και διέταξαν τους 6-7 θαμώνες να στραφούν προς τον τοίχο.

Υστερα από υπόδειξη του προσωπιδοφόρου, ο οπλοφόρος έριξε τρεις πυροβολισμούς εναντίον του Νικόδημου λέγοντας του:

- Νικόδημε, σε εκτελούμε.

Το θύμα έπεσε στο έδαφος νεκρό.

ΧΑΡΑΥΓΗ 14 8 1956

Οι προσωπιδοφόροι υποχρέωσαν τους θαμώνες να μη εγκαταλείψουν το καφενείο για αρκετή ώρα.

Κατά τις 10 μ.μ. όλοι οι θαμώνες έφυγαν για τα σπίτι των και ο καφετζής πήγε στο διπλανό σπίτι του πατέρα του.

Η γυναίκα του Νικόδημου που τον περίμενε για το δείπνο άρχισε να ανησυχεί και βγήκε στους δρόμους με τον μαγαλύτερο γιο της, ηλικίας 10 χρόνων για να δει τι συμαίνει, Πήγαν στο καφενείο και τον βρήκαν κλειστό.

Ο μικρός κοίταξε από το παράθυρο και είδε στο πάτωμα ένα πρόσωπο, νόμισε όμως ότι επρόκειτο για τον καφετζή. Πήγαν ακολούθως στο σπίτι του καφετζή αλλά δεν τον βρήκαν σπίτι. Αφού ξύπνησε και τον πατέρα της Κυριάκο Παλαιχωριάτη, πήγε μαζί του και πάλιν στο σπίτι του καφετζή, για δεύτερη φορά δεν τον βρήκαν και μαζί με τη γυναίκα πήγαν και άνοιξαν το καφενείο. Εκεί αντίκρυσαν τον Νικόδημο νεκρό πλημμυρισμένο στο αίμα.

Αργότερα ο νεκρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κυπερούντας για νεκροψία.

Μου εξηγήθηκε ότι ο Νικόδημος ήταν ένας βιοπαλαιστής που εργαζόταν στη Λεμεσό στις οικοδομικές δουλιές.

Στο χωριό καλλιεργούσε τα λίγα χωράφια του και εξασκούσε και το επάγγελμα του υποδηματοποιού.

Αρκετοί κάτοικοι με τους οποίους συνομίλησα μου είπαν ότι το θύμα έχαιρε γενικής εκτίμησης και ήταν υπόδειγμα φιλήσυχου ανθρώπου, καλού οικογενειάρχη και πατέρα. Υπηρέτησε για 7 χρόνια στο στρατό κατά τον τελευταίο αντιφασιστικό πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια ήταν παράγοντας της αριστεράς στο χωριό και μέλος των Παλαιών Συντεχνιών.

Αυτές τις μέρες που ο τόπος μας περνά τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του, ο Νικόδημος υπηρετούσε ως φίλος της πολιτοφυλακής του χωριού.

Οπως πληροφορούμαι πριν δύο μήνες περίπου, ο Νικόδημος ζητήθηκε πάλι από προσωπιδοφόρους στο χωριό αλλά τότε απουσίαζε στη Λεμεσό όπου εργαζόταν.