Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

30.5.1958: Τραμπoύκoι ρoπαλoφόρoι βασαvίζoυv μέχρι θαvάτoυ τov αριστερό βoσκό Παvαγή Στυλιαvoύ Αρκoπαvάo στηv Αχερίτoυ.

S-1306

29.5.1958: ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ- ΡΟΠΑΛΟΦΟΡΟΙ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΟΣΚΟ ΠΑΝΑΓΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΑΡΚΟΠΑΝΑΟ ΣΤΗΝ ΑΧΕΡΙΤΟΥ

Ο βασανισθείς μέχρι

θανάτου στην

Αχερίτου βοσκός

Παναγής Στυλιανού

Αρκοπανάος.

(φωτογραφία από

το βιβλίο του

Μιχάλη Πουμπουρή

"Μέρες Δοκιμασίας"

Στις 29 Μαϊου 1958, τραμπούκοι, μιμούμενοι τους δολοφόνους του Σάββα Μενοίκου, σκότωσαν με ρόπαλα μέχρι θανάτου τον βοσκό Παναγή Στυλιανού Αρκοπανάο, στην Αχερίτου, πατέρα επτά παιδιών.

Η δολοφονία του Στυλιανού ήταν η τέταρτη μέσα σε μια εβδομάδα και τα μηνύματα που στέλλονταν, μαζί με τις δολοφονίες αριστερών Τουρκοκυπρίων από την ΤΜΤ όξυναν όλο και περισσότερο την ένταση στις σχέσεις των Ελλήνων με τους Ελληνες, των Ελλήνων με τους Τούρκους και των Τούρκων με τους Τούρκους.

Ο Στυλιανού δέχθηκε τη επίθεση επτά προσωπιδοφόρων με ρόπαλα που τον κτύπησαν επανειλημμένα στην κεφαλή και στο υπόλοιπο του σώμα τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Για τον τρόπο της δολοφονίας του Στυλιανού ο Μιχάλης Πουμπουρής δίνει στο βιβλίο του "Μέρες δοκιμασίας" Λευκωσία 1999, δεύτερη έκδοση, μια συγκλονιστική περιγραφή:

"Πραγματικά γύρω στις 8.30 το πρωί της 29ης του Μάη μια μεγάλη ομάδα μασκοφόρων που άλλοι κρατούσαν ρόπαλα και άλλοι όπλα, μπήκαν βίαια στην αυλή του σπιτιού του Ταντή που βρισκόταν ο Παναγιώτης Στυλιανού με τη γυναίκα του Εύα και τον κτύπησαν στην κεφαλή. Ζαλίστηκε και με τη βοήθεια της γυναίκας του μπήκε στο δωμάτιο και ξάπλωσε στο στρώμα. Η Εύα και η κόρη της Πετρού προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν τους μασκοφόρους να μπουν μέσα στο δωμάτιο. Τότε πέταξαν την Πετρού με τη βία στο δρόμο, ξυλοκόπησαν άγρια την Εύα σπάζοντας της τα χέρια και τα πλευρά και αφού μπήκαν μέσα ολοκλήρωσαν το έγκλημα τους. Ξυλοκοπούσαν το θύμα μέχρι που έλιωσαν την κεφαλή και τα άλλα μέρη του σώματος του...."

Εξάλλου η μικρή Πετρού ανέφερε λίγο μετά το έγκλημα στη εφημερίδα "Χαραυγή":

"Κείνη τη στιγμή η μάνα μου έβαλε τις φωνές. Ετους. Επτά μασκοφόροι ρίχτηκαν πάνω στον πατέρα μου. Μονο ένα αχ είπαν και τίποτα άλλο. Εκείνος σήκωσε μια καρέκλα να προφυλαχτεί μα οι μασκοφόροι την έριξαν κάτω και άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι. Η μάνα μου μπήκε μπροστά στον πατέρα μου να τον σπρώξει μέσα μα εκείνοι ρίχτηκαν πάνω της. Ο πατέρας μου έκανε πίσω και έπεσε στο κρεβάτι. Τέσσερις μασκοφόροι συνέχισαν να τον χτυπούν και η κεφαλή του πατέρα κρεμόταν από το κρεβάτι. Δεν άντεξα και όρμησα και εγώ όπως και η μάνα μου πάνω στους μασκοφόρους. Εκείνοι μέσπρωξαν πίσω. Κι' έφυγαν"

Η "Χαραυγή" έδωσε συγλονιστικές λεπτομέρειες για τη νέα δολοφονία κάτω από τους τίτλους "Μιμητές του Καννιβαλιστικού εγκλήματος στο Λευκόνοικο. Προσωπιδοφόροι-μαγκουροφόροι στην Αχερίτου βασάνισαν μέχρι θανάτου πατέρα επτά παιδιών. Ο ηρωϊσμός της γυναίκας του πέτυχε μόνο ν' αναβάλει τον θάνατο του για μερικές ώρες. Οι στυγεροί δολοφόνοι κακοποίησαν και τη σύζυγο. Το έγκλημα εξέγειρε και τους εθνικόφρονες της κοινότητας".

Εγραφε η εφημερίδα:

"Το όργιο αίματος εναντίον της αριστεράς συνεχίζεται. Οι καννίβαλοι του Λευκονοίκου τους οποίους τόσο χλιαρά προσπάθησε να δικαιολογήσει ανώνυμος, εκπρόσωπος του αρραγούς μετώπου, βρήκαν μιμητές στην Αχερίτου, όπου τραμπούκοι- μαγκουροφόροι βασάνισαν μέχρι θανάτου βοσκό προοδευτικών φρονημάτων, χωρίς ούτε καν να τολμήσουν να του προσάψουν κατηγορία. Η σύζυγος του θύματος όρμησε κατά των στυγερών δολοφόνων με αποτέλεσμα να τραυματισθεί κι' αυτή σοβαρά και το μόνο που κατάφερε ήταν ν' αναβάλει το θάνατο του συζύγου της για μερικες ώρες. Τόσο ξεδιάντροπο και αισχρό ήταν το έγκλημα, που

Σημείωμα στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ στις

14 8 1958

ξεσήκωσε την οργή και των ίδιων των εθνικοφρόνων. Πιο κάτω δίνουμε περιγραφή της νέας καννιβαλιστικής δολοφονικής απόπειρας"

Επτά προσωπιδοφόροι εφοδιασμένοι με όπλα και ρόπαλα επιτέθηκαν σήμερα εναντίον του χωριανού μας κτηνοτρόφου Παναγή Στυλιανού και τον τραυμάτισαν σοβαρά, ύστερα από αλλεπάλληλα κτυπήματα στην κεφαλή και σ' όλα μέρη του σώματος. Ελαφρότερους τραυματισμούς υπέστη και η σύζυγος του Παναγή που τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν μαζί του και κατέβαλε ηρωϊκές προσπάθειες για να τον σώσει ορμώντας πάνω στους μασκοφόρους. Είναι βέβαιο ότι αν δεν έδειχνε τέτιο ηρωισμό η γυναίκα του, ο Παναγής θα ήταν ήδη νεκρός (υπέκυψε σο μοιραίο αργότερα στο βράδυ στις 10.15). Ανδρας και γυναίκα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου σε ελεεινή κατάσταση.

Λεπτομερειακά τα γεγονότα άρχισαν και εξελίχθησαν ως εξής: Ο Παναγής έβγαλε κατά τις πρωϊνές ώρες τα πρόβατά του για βοσκή, οπότε έξω από το χωριό αντελήφθη κινήσεις αρκετών προσωπιδοφόρων με όπλα και ρόπαλα με επιθετικές διαθέσεις εναντίον του. Αμέσως παράδωσε τα πρόβατα του σε άλλον βοσκό και γύρισε στο χωριό, δηλώνοντας σε δεξιούς παράγοντες ότι διακινδυνεύει η ζωή του κι' ότι αν τον σκοτώσουν θα μείνουν τα επτά παιδιά του στον δρόμο. Οι δεξιοί υποσχέθηκαν να κάμουν το κάθε τι για να αποφευχθούν τέτοια επεισόδια, τα οποία και οι ίδιοι καταδικάζουν και ότι μάλιστα θα έρχονταν σ' επαφή με φερόμενους ως φανατικούς για ν' αποτρέψουν τον κίνδυνο.

Υστερα απ' αυτή τη διαβεβαίωση ο Παναγής πήγε μαζί με τη σύζυγο του στο Συνεργατικό παντοπωλείο με σκοπό να αγοράσει τσιγάρα. Στην επιστροφή, τους φώναξε ο κουμπάρος τους Κωνσταντής (Ταντής) Π. Κακουλλή και μπήκαν στο σπίτι του, οπότε σε λίγο δέχθηκαν εκεί την επίθεση των προσωπιδοφόρων.

Ο Παναγής είναι ηλικίας 40 χρόνων μέλος της Επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συνδέσμου Αχερίτου και μέλος της Παλαιάς Συντεχνίας Εργατών Γεωργίας. Τα παιδιά του είναι ηλικίας 3-19 χρόνων.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Μόλις τα γεγονότα γνώσθηκαν στο χωριό όλοι οι κάτοικοι δεξιοί και αριστεροί, έγιναν ανάστατοι. Δεξιοί παράγοντες εκφράζονταν ανοικτά ότι είναι φοβερό και ακατανόητο αυτό που έγινε στο χωριό τους και διέθεσαν μάλιστα αυτοκίνητα για μεταφορά των θυμάτων στο Νοσοκομείο.

Πασίγνωστο είναι στο χωριό ένα επεισόδιο που συνέβη πριν λίγες μέρες και που το θεωρούν όλοι σαν αφορμή απ' την οποία πιάστηκαν οι άγνωστοι φανατικοί για να φορέσουν την μάσκα και να κακοποιήσουν τόσο άγρια τον συνάνθρωπο και Ελληνα συμπατριώτη τους. Ο Παναγής συνέβη να έχει προστριβές με ένα δεξιό βοσκό, επειδή το κοπάδι του τελευταίου μπήκε στα χωράφια του πρώτου και έφαγε το "ρόβι" του. Η προστριβή προχώρησε σε μικροτσακκωμό, ζήτημα που στο κάτω, κάτω, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μεταξύ ανθρώπων στα χωριά και μπορούσε να διευθετηθεί μεταξύ τους ή με τη μεσολάβηση τρίτων.

Το γεγονός αυτό και η θλιβερή τροπή που του έδωσαν φανατικοί δεξιοί, γράφει ο ανταποκριτής μας υπενθυμίζει τώρα μια διαστρεβλωμένη ανταπόκριση του "Εθνους" (εφημερίδα της δεξιάς) από την έριδα δύο ποιμένων που στην έκδοση της 24ης Μαίου 1958 έγραφε: "Αριστερός ποιμήν (στην Αχερίτου) εκτύπησεν αγρίως εθνικόφρονα ποιμένα καθ' ον χρόνο ούτος έτρωγε. Ο τελευταίος ελιποθύμισεν. Ο αριστερός περιέλουσε τότε τον εθνικόφρονα συνάδελφον του με ύδωρ. Οταν ο τελευταίος συνήλθεν, ο αριστερός του ανέφερεν ότι τον είχε κτυπήσει διότι ακολουθεί εθνικήν γρμαμήν".

Αυτή η είδηση του "Εθνους" συγκρινόμενη με την πραγματικότητα απέχει από την νύκτα ως την ημέρα. Ακόμη και ο αναγνώστης που δεν γνωρίζει ότι από τη βοσκή προέκυψε το επεισόδιο σαν διαβάσει την είδηση του "Εθνους" θα υποπτευθεί ότι τέτια πράγματα δεν γίνονταν, να κτυπήσει ο αριστερός τον εθνικόφρονα συνάδελφο του, "ενώ έτρωγε" και να τον συνεφέρει με το "ύδωρ" και να του πει κατόπιν ότι αυτό το έκαμε διότι εκείνος ακολουθεί "εθνικήν γραμμήν".