Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

18.8.1958: Οι βρετταvoί τoπoθετoύv ηλεκτρικά καλώδια στα γεvvητικά όργαvα και τα μάτια τoυ Αγγελoυ Αγγελόπoυλoυ στη διάρκεια βασαvιστηρίωv πoυ τov υπoβάλλoυv

S-1282

18.8.1958: ΟΙ ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ

Αντρέας Αγγελόπουλος:

Υπέστη τα πάνδεινα στα

χέρια των βρετανών

Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος, από τη Λεμεσό, συνελήφθη στις 13 Αυγούστου 1958 και οδγήθηκε στον ειδικό κλάδο Λεμεσού όπου σύμφωνα με όσα αφηγήθηκε στο "Χρονικό" της ΕΟΚΑ (σελ.10) υποβλήθηκε σε ανείπωτα βασανιστήρια.

Πρόσθεσε:

"Εκεί με παρέλαβον οι Τούρκοι ανακριταί Σιεμεττής και Κεμάλ και ο Αγγλος ανακριτής Ντήαρ. Αφού με εγύμνωσαν ήρχισαν να με κτυπούν αγρίως.

Μετά με έρριψαν επί του πατώματος, μου εσκέπασαν την κεφαλήν με ένα ρούχο και μου τραβούσαν τα γεννητικά όργανα. Αυτό συνεχίσθη μέχρις ότου ελιποθύμησα. Οταν συνήλθα επανήρχισαν μέχρις ότου πάλιν ελιποθύμησα.

Κατόπιν με έφεραν δια δευτέραν φοράν σε μια "γούρναν" (βούρνα) γεμάτην νερό με σκεπασμένη πάντοτε την κεφαλήν μου. Στην προσπάθειαν μου να διαφύγω ετραυματίσθηκα στην κεφαλήν από την οποίαν έτρεχεν αίμα. Τα βασανιστήρια διήρκεσαν τρεις ώρες και μετά έκανα εμετό.

Στις 8 μ.μ. της 14ης Αυγούστου μετεφέρθην με επτά άλλους κρατουμένους στο ανακριτήριο Ομορφίτας. Εκεί με εκάλεσαν δι' ανάκρισιν την 11ην π.μ. αφού με έγδυσαν και έμεινα μόνον με το εσώβρακον, ήρχισαν τα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια.

Στην αρχή ξυλοδαρμό υπό Αγγλου και Τούρκου ανακριτού με γάντια του μποξ.

Επειτα μου έδωσαν δύο σίδερα ηλεκτροφόρα και όσο τα κρατούσα συνεκλονίζετο όλο μου το σώμα με φρικτούς πόνους. Μετά με ετοποθέτησαν επί κλίνης και μου επέρασαν στα χέρια και πόδια χειροπέδες που ήσαν δεμένες στους τέσσερις στύλους. Μου εκάλυψαν το πρόσωπον με ένα σινδόνι βρεγμένο και μου έρριχναν νερό ώστε όταν προσπαθούσα να καταπιώ νερό να πνίγωμαι, ενώ ταυτοχρόνως μου ετοποθετούσαν ηλεκτρικά καλώδια επί των γεννητικών οργάνων και του οφθαλμού.

Αυτό εξηκολούθει μέχρις ότου ελιποθυμούσα, οπότε, αφού με έφερναν στις αισθήσεις μου ξανάρχιζαν. Το βασανιστήριο αυτό διήρκεσε περί τας τρεις ώρας. Το ίδιον περίπου επανελήφθη και το βράδυ της 14ης Αυγούστου καθώς και την πρωίαν της επομένης.

Την 15ην Αυγούστου την 6.,30 μ.μ. ήρχισαν φρικτώτερα βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί υπό δύο Τούρκων και δύο Αγγλων ανακριτών. Το βασανιστήριον του κρεβατιού, ηλεκτρισμοί εις το στόμα και το αυτί, τρίψιμο του πατώματος ώστε να προκληθούν πληγές επί της ωμοπλάτης και των χειρών μου, τοποθέτησις της κεφαλής μου σκεπασμένης με σινδόνι μέσα σε μπάνιο πλήρες ύδατος, τοποθέτησις επί ώρες σε θάλαμο με ηλεκτρικές λάμπες μεγάλης εντάσεως, μέχρις ότου ήρχισα να χάνω τις αισθήσεις μου.

Μετά με παρέλαβε ο τούρκος ανακριτής Σιεμεττής, ο οποίος με εξυλοκόπησεν αγρίως, με αποτέλεσμα να σπάσουν τρεις πλευρές μου. Τα βασανιστήρια της 15ης Αυγούστου διήρκεσαν επί 5,30 ώρες. Ημουν πλέον ράκος και έκανα εμετόν, αίμα...

Τη μεσημβρίαν της 16ης Αυγούστου επανέλαβαν τα βασανιστήρια των ηλεκτρικών λαμπών και τους ξυλοδαρμούς περί τις δύο ώρες".

Τελικά ο Ανδρέας Αγγελόπουλος μεταφέρθηκε στα κρατητήρια.

(Μεταγλώττιση)

Ο Ελληνας αντιπρόσωπος στην υπεπιτροπή

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου

της Ευρώπης Ευσταθιάδης με Κυπρίους που

κατέθεσαν στην Υπεπιτροπή

"Εκεί με παρέλαβαν οι Τούρκοι ανακριτές Σιεμεττής και Κεμάλ και ο Αγγλος ανακριτής Ντήαρ. Αφού με γύμνωσαν άρχισαν να με κτυπούν άγρια.

Μετά με έρριψαν στο πάτωμα, μου σκέπασαν την κεφαλή με ένα ρούχο και μου τραβούσαν τα γεννητικά όργανα. Αυτό συνεχίστηκε μέχρις ότου λιποθύμησα. Οταν συνήλθα ξανάρχισαν μέχρις ότου πάλι λιποθύμησα.

Κατόπιν με έφεραν για δεύτερη φορά σε μια "γούρνα" (βούρνα) γεμάτη νερό με σκεπασμένη πάντοτε την κεφαλή μου. Στην προσπάθεια μου να διαφύγω τραυματίστηκα στην κεφαλή από την οποία έτρεχε αίμα. Τα βασανιστήρια διάρκεσαν τρεις ώρες και μετά έκανα εμετό.

Στις 8 μ.μ. της 14ης Αυγούστου με μετάφεραν με επτά άλλους κρατουμένους στο ανακριτήριο Ομορφίτας. Εκεί με κάλεσαν για ανάκριση στις 11 π.μ. αφού με έγδυσαν και έμεινα μόνο με το σώβρακο, ήρχισαν τα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια.

Στην αρχή ξυλοδαρμός από Αγγλο και Τούρκο ανακριτή με γάντια του μποξ.

Επειτα μου έδωσαν δύο σίδερα ηλεκτροφόρα και όσο τα κρατούσα συγκλονιζόταν όλο μου το σώμα με φρικτούς πόνους. Μετά με τοποθέτησαν σε κρεβάτι και μου πέρασαν στα χέρια και πόδια χειροπέδες που ήσαν δεμένες στους τέσσερις στύλους. Μου κάλυψαν το πρόσωπο με ένα σινδόνι βρεγμένο και μου έρριχναν νερό ώστε όταν προσπαθούσα να καταπιώ νερό να πνίγομαι, ενώ ταυτόχρονα μου τοποθετούσαν ηλεκτρικά καλώδια στα γεννητικά όργανα και το μάτι.

Αυτό εξηκολούθησε μέχρις ότου λιποθυμούσα, οπότε, αφού με έφερναν στις αισθήσεις μου ξανάρχιζαν. Το βασανιστήριο αυτό διάρκεσε γύρω στις τρεις ώρες. Το ίδιο περίπου επαναλήφθηκε και το βράδυ της 14ης Αυγούστου καθώς και το πρωί της επομένης.

Στις 15 Αυγούστου στις 6.,30 μ.μ. άρχισαν φρικτότερα βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί από δύο Τούρκους και δύο Αγγλους ανακριτές. Το βασανιστήριο του κρεβατιού, ηλεκτρισμοί στο στόμα και το αυτί, τρίψιμο του πατώματος ώστε να προκληθούν πληγές στην ωμοπλάτη και τα χέρια μου, τοποθέτηση της κεφαλής μου σκεπασμένης με σεντόνι μέσα σε μπάνιο γεμάτο με νερό, τοποθέτηση γιαί ώρες σε θάλαμο με ηλεκτρικές λάμπες μεγάλης έντασης, μέχρις ότου άρχισα να χάνω τις αισθήσεις μου.

Μετά με παρέλαβε ο τούρκος ανακριτής Σιεμεττής, ο οποίος με ξυλοκόπησε άγρια, με αποτέλεσμα να σπάσουν τρεις πλευρές μου. Τα βασανιστήρια της 15ης Αυγούστου διάρκεσαν επί 5,30 ώρες. Ημουν πλέον ράκος και έκανα εμετόν, αίμα...

Το μεσημέρι της 16 Αυγούστου επανέλαβαν τα βασανιστήρια των ηλεκτρικών λαμπών και τους ξυλοδαρμούς για δύο ώρες περίπου".