Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

10.12.1956: Βρετταvoί αvακριτές-βασαvιστές και συvεργάτες τoυς, Ελληvoκύπριoι πρoδότες και Τoυρκoκύπριoι αστυvoμικoί- υπoβάλλoυv τoυς συλλαμβαvόμεvoυς αγωvιστές της ΕΟΚΑ σε φoβερά βασαvιστήρια.

S-1272

10.12.1956: ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ-ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΣΕ ΦΟΒΕΡΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Νίκος Κοσης: Βασανίστηκε

άγρια στη διάρκεια της

κράτησης του

Οι Κύπριοι ορκίζονταν να μη προδώσουν τα μυστικά της οργάνωσης ΕΟΚΑ και όταν συλλαμβάνονταν ήταν πολύ δύσκολο για τους βρεττανούς να αποσπάσουν οποιαδήποτε μυστικά από αυτούς.

Ομως οι Βρεττανοί είχαν συστήσει μια φοβερή ομάδα από βασανιστές τους οποίους γνώριζε ένα προς ένα η ΕΟΚΑ και τους καταδίωκε.

Τέτοιοι βασανιστές ήταν σύσμφωνα με τον αρχηγό της ΕΟΚΑ οι Γκρήην, Μακ Κεβόϋ, Μακκάουαν, Μάθιου, Μπερτς, Λυντς, Ντήαρ, Μακλόκλαν και Μέρλιν, όλοι ανακριτές του ειδικού σώματος της Αστυνομίας και του Στρατού.

Οι ανακριτές όμως δεν μπορούσαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους εκτός αν είχαν και τη συνεργασία Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων.

Από ελληνικής πλευράς οι βοηθοί ανακριτές και χειρότεροι πολλές φορές από όλους ήταν οι μερικοί Κύπριοι προδότες, οι οποίοι υπέβαλλαν τους κυπρίους αγωνιστές σε αφόρητα βασανιστήρια.

Σαν τέτοιοι ήσαν οι Καστορής και Τσούκκας.

Ακόμα είχαν ως βοηθούς τους σε όλες τις περιπτώσεις τουρκοκύπριους βασανιστές μεταξύ των οποίων οι Σιεμεττής και Σουλεϊμάν.

Ολοι οι βασανιστές υπόβαλλαν τους συλλαμβανόμενους αγωνιστές σε φοβερά βασανιστήρια στα κρατητήρια στην Ομορφίτα και τις Πλάτρες που έγιναν συνώνυμα με το θάνατο.

Οι Αγγλοι βασανιστές υπέβαλλαν τους συλλαμβανόμενους σε βασανιστήρια που δεν τα συνελάμβανε ο νους του ανθρώπου προκειμένου να εξαναγκάσουν τους κρατουμένους να ομολογήσουν.

Πολλοί από αυτούς δεν άντεξαν και ένας αριθμός από αυτούς πέθαναν κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων γιατί δεν άντεχαν.

Μερικά από τα φοβερά και ανήκουστα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι συλλαμβανόμενοι περιλάμβαναν:

- Συνεχές ξύλο με οποιοδήποτε μέσο σε όλα τα μέρη του σώματος όπως γροθιές και κλωτσιές στους νεφρούς.

- Αφαίρεση των νυχιών και τριχών από τα απόκρυφα μέρη του σώματος ανδρών και γυναικών μέσα σε αφόρητους πόνους.

- Κάψιμο με το τσιγάρο ή σβήσιμο του τσιγαρου στο σώμα του συλλαμβανόμενου.

- Κτυπήματα στα γενητικά όργανα και το στομάχι μέχρι αναισθησίας.

- Κτύπημα της κεφαλής στον τοίχο.

- Τοποθέτηση στεφανιού γύρω από το κεφάλι του συλλαμβανομένου και σφύξιμο του μέχρι να συνθλιβεί το κρανίο.

- Τοποθέτηση του συλλαμβανόμενου μέσα σε δεξαμενή και διατήρηση του μέχρι αναισθησίας κάτω από το νερό.

- Τοποθέτηση στο στόμα του συλλαμβανόμενου άλατος μέσα στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

- Βρέξιμο των πληγών μέσα στο καταχείμωνο με παγωμένο νερό ή τοποθέτηση στις πληγές άλατος.

- Εφαρμογή μεθόδου του αργού πνιγμού. Στο στόμα του συλλαμβανόμενου τοποθετείτο μικρό ρούχο. Ενας βασανιστής κρατούσε τη μύτη του βασανιζόμενου κλειστή ώστε να αναγκάζεται να ανοίγει το στόμα ώστε να μη μπορεί να αναπνεύσει.

- Τοποθέτηση ζεστών αυγών κάτω από τις μασχάλες των συλλαμβανόμενων.

- Χρήση ηλεκτροφόρων συρμάτων για πρόκληση περισσότερου πόνου στους συλλαμβανόμενους.

Ενας από τους βασανισθέντες από τους Καστορή, Λύντς, Μπέρτ και Σουλεϊμάν - χωρίς να είναι ο μόνος- ήταν ο Νίκος Κόσης, από το Δάλι, ο οποίος συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου 1956.

Είπε ανάμεσα στα άλλα ο Νίκος Κόσης για τα βασανιστήρια του στο ειδικό τμήμα της αστυνομίας Λευκωσίας παραθέτοντας και τα ονόματα των βασανιστών:

" ....Εδεσαν τα γεννητικά μου όργανα και τα ετραβούσαν και τα έσφιγγαν με σαδισμό. Ενας άγγλος ελαφρώς χωλός, προσεπάθησε να μπήξη το μπαστούνι του εις τον πρωκτόν μου και έπειτα εκτύπησε τα γεννητικά μου όργανα με το ίδιο μπαστούνι. Οι πόνοι ήσαν ανυπόφοροι και έχασα τας αισθήσεις μου. Οταν συνήλθα, επανέλαβαν τα βασανιστήρια και από το στόμα μου βγήκεν αίμα. Καθ' όσον ενθυμούμαι, οι βασανισταί μου ήσαν ένας Αγγλος ονόματι Λυντς, ο αστυνομικός Καστορής και ο τούρκος αστυνομικός

Σουλεϊμάν.... Την επομένην ημέραν εκλήθην πάλιν δι' ανάκρισιν, αυτήν την ημέρα ήτο ο Λυντς, Τούρκοι και Αγγλοι. Με κτύπησαν πάλιν εις το κεφάλι και το στομάχι εις τα γόνατα και τα πόδια μέχρις ότου έχασα τας αισθήσεις μου".