Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

21.1.1957: Απειvής καταδίωξη τoυ Πoλύκαρπoυ Γιωρκάτζη και τρίτη σύλληψη τoυ στo Ομoδoς.

S-1255

21.1.1957: ΑΠΕΙΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΜΟΔΟΣ

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης ενώ οδηγείται στο δικαστήριο

Μετά την επιχείρηση της Ξεραρκάκας στις 12 Νοεμβρίου 1956 μαζί με την ομάδα του Μάρκου Δράκου, ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης μετακινήθηκε στις Γερακιές με την ομάδα του, όπως έχει αναφερθεί, με την οποία συνδέθηκε κι ο Νίκος Ιωάννου.

Εγκαταστάθηκαν και πάλι στο κρησφύγετο τους.

Ομως οι Αγγλοι ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους εναντίον της ΕΟΚΑ και η δράση της ομάδας αναστάληκε υποχρεωτικά για ένα διάστημα.

Αυτή την περίοδο ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης κινδύνεψε να συλληφθεί από τους Αγγλους στο κρησφύγετο του.

Ενημερώνοντας το Διγενή ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης παρατηρούσε:

ΕΘΝΟΣ 13 8 1958

"Εγώ με ένα από τους άνδρες μου πήγα στο δάσος για να ετοιμάσω τις θέσεις που θα λαμβάνονταν κατά τη μελετώμενη σε τούτο επίθεση. Επέστρεψα στη βάση μου περί τη 2α πρωϊνή. Πριν ακόμη πλησιάσω το λημέρι έκαμα ένα γύρο στην περιοχή για να εκλέξω μέρος, όπου θα έκρυβα τα τέσσερα από τα έξη κυνηγετικά που πήρα τη νύκτα εκείνη από το Μουτουλά. Βρήκα το μέρος κι επέστρεψα στο λημέρι. Μόλις πλησίασα άκουσα το σύνθημα που χρησιμοποιούσαμε, λίγα μέτρα πίσω μου. Αμέσως αντιλήφθηκα ότι έπεσα σε παγίδα. Το Τόμιγκαν το είχα βγάλει και το τοποθέτησα στο έδαφος δίπλα από το γυλιό μου. Πρόλαβα να το πάρω και να ρίψω μια ριπή προς την κατεύθυνση που αντιλήφθηκα ότι υπήρχε στρατός. Φαίνεται ότι στάθηκα αρκετά τυχερός τόσον εγώ, όσο κι ο σύντροφος μου διότι πέσαμε στη διπλανή χαράδρα κι έτσι μπορέσαμε να διαφύγουμε και να πάρουμε μαζί μας το Τόμιγκαν κι ένα πιστόλι. Με έτρεχε ο στρατός μέχρι το χωριό Καραϊσκάκη".

Η παρουσία του στρατού στην περιοχή δεν ήταν άσχετη με προδοσία των θέσεων των ανταρτών της περιοχής Καλοπαναγιώτη- Γερακιών.

Ετσι αποφασίστηκε η μετακίνηση των ομάδων Δράκου και Γιωρκάτζη σε άλλη περιοχή όπου πίστευαν ότι δεν κινδύνευαν από τις έρευνες των Αγγλων.

Στις 15 Ιανουαρίου 1957 το βράδυ ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης κατευθύνθηκε μαζί με το σύντροφό του Αντωνάκη Κυριάκου, από τη Λύση (Κρόνος) στον Πεδουλά και από εκει πεζή προς το Ομοδος μαζι με τους Πολυδεύκη Σαββίδη, Αντωνάκη Ελληνα, Φρίξο Οικονομίδη και Γιαννάκη Επαμεινώνδα.

ΕΘΝΟΣ 16 9 1958

Εφθασαν στο Ομοδος κατάκοποι, εξαντλημένοι και παγωμένοι. Οι Γιωρκάτζης, Επαμεινώνδας και Κυριάκου εγκαταστάθηκαν τελικά σε κρησφύγετο στο σπίτι του Αριστου Θεοδώρου.

Σε μια μετέπειτα αφήγηση του στο " Χρονικό" της ΕΟΚΑ ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης ανέφερε γι αυτή την πορεία:

Αντ. Κυριάκου της

ομάδας Γιωρκάτζη

Νίκος Σπανός, ομαδάρχης

" Στις 16. 1. 1957 μέλος της ομάδας μας που συνελήφθη στη Λευκωσία, ύστερα από βασανιστήρια, προέβη σε αποκαλύψεις κι έτσι ανακαλύφθηκαν τα κρησφύγετα, συνελήφθησαν δε τρεις αντάρτες σ ένα απ αυτά. Εγώ βρισκόμουν τότε στον Πεδουλά με δυο άλλους αντάρτες.

" Αφού διέσπασα μ' αυτούς τον κλοιό εισήλθα στον τομέα του Αυξεντίου και μετά από ολονύκτια πορεία έφθασα στο Ομοδος όπου συναντήθηκα με την ομάδα Αυξεντίου."

Νίκος Επαμεινώνδας

της ομάδας Γιωρκάτζη

Κυριακος Κόκκινος της

ομάδας Σπανού

Στο Ομοδος ο Γιωρκάτζης, ο Αντωνάκης Κυριάκου κι ο Γιαννάκης Επαμεινώνδας συνδέθηκαν με την ομάδα του Νίκου Σπανού και συνελήφθησαν τελικά στις 21 Ιανουαρίου 1957 στο κρησφύγετο του, μαζί με άλλους συναγωνιστές τους.

Την ομάδα του Νίκου Σπανού, αποτελούσαν οι Σάββας Στυλιανού Κουλλαπής, 54 ετών, από τον Αγιο Θεόδωρο Αγρού, ένας από τους πιο ηλικιωμένους αντάρτες της ΕΟΚΑ, Γιώργος Κυπριανού Λοϊζίδης (Απόστρατος) 32 ετών, από τα Χανδριά, σιδηρουργός, Γεώργιος Νικολάου Παλαιολόγος 21 ετών, γραφέας από τη Λευκωσία και Κυριάκος Κόκκινος, 23 ετών από το Παλαιχώρι, εργάτης.

Το κρησφύγετο ήταν σκαμμένο κάτω από ένα δωμάτιο στο σπίτι του Αριστου Θεοδώρου.

Η είσοδος του κρησφυγέτου βρισκόταν στη γωνία του δωματίου και η βάση χρησιμοποιείτο ως νηστιά για μαγεγείρεμα.

Η είσοδος του κρησφυγέτου έκλειε ερμητικά και με τέτοιο τρόπο που αν κάποιος δεν το γνώριζε εκ των προτέρων δεν υπήρχε περίπτωση να την ανακαλύψει.

Ομως το κρησφύετο ήταν προδωμένο. Και οι αντάρτες πιάστηκαν στη φάκα.

Μαζί τους και ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης που έπεφτε στα χέρια των βρετανών για τρίτη φορά.