Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

31.8.1956: Τα δημoσιεύματα τoυ Κυπριακoύ Τύπoυ για τη μάχη τoυ Νoσoκoμείoυ Λευκωσίας κατά τηv oπoία απέδρασε o Πoλύκαρπoς Γιωρκάτζης.

S-1253

31.8.1956: ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΔΡΑΣΕ Ο ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ

Οι βρετανοί δίνουν για τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη στα εγχειρίδια τους, κατά την καταζήτηση του, και τα εξής δύο στοιχεία : Είναι ύψους 5 ποδών και επτά ιντζών και έχει γεννηθεί στις 21 11 1950

Ευρεία δημοσιότητα έδωσαν οι βρεττανοί στη "Μάχη του Νοσοκομείου" που έγινε στις 31 Αυγούστου 1956 και η οποία θεωρείται ως μια από τις πιο τολμηρές ενέργειες της ΕΟΚΑ.

Η μάχη έγινε για να μπορέσει να αποδράσει ο Πολύκαπρος Γιωρκάτζης από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου μεταφέρθηκε για ιατρική εξέταση.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος οι Ιωνάς Νικολάου, Κυριάκος Κολοκάσης, Σπύρος Κυριάκου από το Γέρι και ο Δημοσιογράφος Νίκος Σαμψών οι οποίοι τον βοήθησαν να αποδράσει.

Ομως στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν οι Ιωνάς Νικολάου και Κυριάκος Κολοκάσης, ενώ τραυματίστηκε Σπύρος Κυριάκου.

Πιο κάτω παραθέτουμε τα όσα έγραψε ο Κυπριακός τύπος και αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές από αγγλικής πλευράς:

ΑΦΗΓΗΣΗ ΛΟΧΙΑ ΙΝΤΕΝ

Η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" έγραψε για την απόδραση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη την επομένη της τολμηρής ενέργειας των ανδρών της ΕΟΚΑ:

My Marshal I surrender (στρατάρχα μου παραδίδομαι) αναφέρεται στην πινακίδα στο γαϊδούρι θέλοντας με αυτόν τον τρόπο η ΕΟΚΑ να δείξει ότι μόνο ένα γαϊδούρι παραδόθηκε στην έκκληση του Χάρτιγκ στην ΕΟΚΑ για να παραδοθούν οι άνδρες της. Το γαϊδούρι άφησε ελεύθερο τον Αύγουστο του 1958 ο Ρένος Λυσιώτης στη Λευκωσία

Η φονικότερη από της ενάρξεως της δράσεως της ΕΟΚΑ μάχη διεξήχθη την πρωίαν της χθες εις τους διαδρόμους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όταν τρεις άγνωστοι επετέθησαν δια περιστρόφων κατα δυο βρεττανών αστυνομικών Λοχιών οίτινες μετ άλλων δεσμοφυλάκων-ενός Ελληνος και ενός Τούρκου, συνώδευον τον εκ Παλαιχωρίου 25ετή πολιτικόν κρατούμενον Πολύκαρπον Γιωρκάτζην μεταφερθέντα εκ των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας εις το Γενικόν Νοσοκομείον όπου υπεβλήθη εις ακτινοσκοπικήν εξέτασιν.

Κατά την αιματηράν ταύτην σύγκρουσιν καθ ην εχρησιμοοιήθησαν περίστροφα και οπλοπολυβόλα τύπου στέρλιγκ, εφονεύθησαν τέσσερα πρόσωπα, δύο εκ των επιτεθέντων, ο έτερος των Αγγλων αστυνομικών Λοχιών και εν τω Γ.Ν. φαρμακοποιός Κούλης Κυριακίδης.

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζη και ο τρίτος των επιτεθέντων ενόπλων διέφυγαν.

Περί το μεσονύκτιον της χθες εγνώσθη ότι ο έτερος των φονευθέντων ενόπλων ονομάζεται Ιωνάς και κατάγεται εκ Γερίου. Ούτος ειργάζετο ως υπάλληλος εν Λευκωσία. Κατ ανεξακριβώτους πληροφορίας και ο άλλος ένοπλος που εφονεύθη κατάγεται εκ του ιδίου χωρίου. Πάντως τα ονόματα αμφοτέρων θα ανακοινωθούν σήμερον.

Σκίτσο του ελλαδίτη σκιτσογράφου Φωκίωνα Δημητριάδη στην

εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της 11 9 1958

Κατά τους ανταλλαγέντας πυροβολισμούς ετραυματίσθησαν ο εκ των κλητήρων του Γενικού Νοσοκομείου Γεώργιος Ταλιαδώρος 18 ετών, εκ Λευκωσίας, βληθείς εις τον έτερον των ποδών, ο εκ των νοσοκόμων Γεώργιος Σάββα 20 ετών, του οποίου διετρήθη υπό σφαίρας το δεξιόν ημιθωράκιον, ο εκ Γερίου Σπύρος Κυριάκου, ηλικίας 30 ετών, τραυματισθείς επίσης εις το δεξιόν ημιθωράκιον και η εκ Λευκωσίας κ. Λέλλα Κιτρομηλίδου, τραυματισθείσα εις την αριστεράν παλάμην. Οι τελευταίοι ευρίσκοντο κατά την στιγμήν των πυροβολισμών εις τον διάδρομον του Νοσοκομείου δια να επισκεφθούν νοσηλευομένους συγγενείς των. Η κ. Κιτρομηλίδου, της οποίας το τραύμα δεν ήτο σοβαρόν εξήλθε του Νοσοκομείου αφού της παρεσχέθησαν αι πρώται βοήθειαι.

Το μεσονύκτιον εγνώσθη ότι συνελήφθησαν 29 πρόσωπα δι ανάκρισιν.

Διαρκούσης της μάχης ο Γιωρκάτζης του οποίου σημειωτέον η ετέρα των χειρών ήτο προσδεδεμένη δια χειροπέδης εις την χείρα του Ελληνος δεσμοφύλακος κ. Αργυρίου, επωφεληθείς της δημιουργηθείσης συγχύσεως, κατόρθωσε να απελευθερωθεί και να εξαφανισθή μετά του τρίτου εκ των αγνώστων επιτεθέντων, αφού συναπεκόμισαν εν περίστροφον και το οπλοπολυβόλον του φονευθέντος αστυνομικού Λοχίου.

Πλείσται των εκατέρωθεν ριφθεισών σφαιρών, υπολογιζομένων εις 50 περίπου, ενεσφηνώθησαν εις την οροφήν και τους τοίχους του διαδρόμου του Νοσοκομείου, το οποίον απετέλεσε πεδίον πενταλέπτου μάχης.

Δέκα περίπου λεπτά μετά το επεισόδιο ισχυρόταται δυνάμεις ασφαλείας περιέζωσαν και απεμόνωσαν ολόκληρον το σύμπλεγμα του κτιρίου του Γ. Ν. και εις ο δέν επέτρεπον την είσοδον ή έξοδον. Οι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας σχηματίσαντες την εντύπωσιν, ότι τόσον ο Γιωρκάτζης, όσον και ο διαφυγών τρίτος ένοπλος εκρύβησαν εντός της περιοχής του Νοσοκομείου, διενήργησαν λεπτομερεστάτην έρευναν εις όλα τα κτίρια του Γενικού Νοσοκομείου, τους θαλάμους και αποθήκας. Αι έρευναι απέβησαν άκαρποι.

Κατά την διάρκειαν των ερευνών όλοι οι υπάλληλοι του Νοσοκομείου ωδηγήθησαν εις την αυλήν του κτιρίου και υπεχρεώθησαν να διέλθουν ενώπιον προσωπιδοφόρου τη υποδείξει του οποίου συνελήφθησαν επτά περίπου πρόσωπα δι ανάκρισιν. Συνελήφθη ωσαύτως προς ανάκρισιν και ο εκ των ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κώστας Μεγάλεμος.

Κατά την διάρκειαν των πυροβολισμών οι νοσοκόμοι και οι ασθενείς κατελήφθησαν υπό πανικού. Ολοι οι εξωτερικοί ασθενείς και πάντα τα πρόσωπα, τα οποία εξήρχοντο του Νοσοκομείου ηρευνήθησαν. Κατά μίαν πληροφορίαν, μετέδωσε το Ρέουτερ, είς ανήρ, ο οποίος δεν ηδυνήθη να εξηγήση την παρουσίαν του εις την περιοχήν του Νοσοκομείου συνελήφθη.

Αι δυνάμεις ασφαλείας, αι οποίαι είχον αποχωρήσει εκ του Γενικού Νοσοκομείου περί την 5.15 μ.μ. ώραν επανήλθον την εσπέραν της χθες περικυκλώσασαι τούτο εκ νέου. Η είσοδος εντός του απηγορεύθη.

Ισχυρόταται επίσης δυνάμεις κατέλαβον την νύκτα της χθες θέσεις εις διαφόρους οδικάς αρτηρίας της Λευκωσίας και υπέβαλλον εις ερεύνας αυτοκίνητα και πεζούς.

Η ΑΗΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΧΙΑ

Ελεγχος ταυτοτήτων από τους βρετανούς

Λεπτομερείας των ως άνω δραδραματικών γεγονότων αφηγήθη το απόγευμα της χθες προς τους Κυπρίους και ξένους αντιπροσώπους του Τύπου επί τούτω προσκληθέντας εις το Γραγείον Δημοσίων Πληροφοριών, ο έτερος των βρεττανών Λοχιών, οίτινες περιελαμβάνοντο μεταξύ της ενόπλου συνοδείας του Γιωρκάτζη.

Το όνομα του Λοχίου τούτου δεν απεκαλύφθη. Ο ρηθείς αστυνομικός Λοχίας περιέγραψεν ως ακολούθως την αιματηράν σύγκρουσιν.

Περί την 10,30 πρωϊνήν ένας βρεττανός αστυνομικός Λοχίας, εγώ και δυο δεσμοφύλακες των Κεντρικών Φυλακών- τρεις Ελληνες και είς Τούρκος- οδηγούσαμε τον εκ των πολιτικών κρατουμένων Πολύκαρπον Γιωρκάτζην δια να απέλθωμεν του Νοσοκομείου. Είχομεν εξέλθει του Τμήματος Ακτινοσκοπήσεως και κατηρχόμεθα την κλίμακα. Οταν ευρισκόμεθα εις απόστασιν εξ περίπου ποδών εκ της εξόδου του Νοσοκομείου, ήκουσα πυροβολισμούς, ταυτοχρόνως δε αντελήφθην τον συνάδελφόν μου Λοχία πίπτοντα επί του εδάφους

Καθ'ον χρόνον ο Λοχίας έπιπτεν, επίεσε την σκανδάλην του όπλου του-ενός αυτομάτου στέρλιγκ και έρριψε πληθύν σφαιρών.

Ταυτοχρόνως είδα δυο αγνώστους να πυροβολούν είς των οποίων έβαλλε δια περιστρόφου κατά του τραυματισθέντος Λοχίου.

Επυροβόλησα τον ένα εξ αυτών όστις και έπεσε νεκρός. Ο έτερος άγνωστος εξηκολούθει να πυροβολή. Τον κατεδίωξα, αντιληφθείς ότι το περίστροφόν του δεν περιείχε πλέον σφαίρας. Τον επρόφθασα και τον εκτύπησα δις εις την κεφαλήν δια της λαβής του περιστρόφου μου. Ο άγνωστος κατέπεσεν επί του δαπέδου και παρέμεινε ακίνητος.

Επανήλθα εις την σκηνήν της μάχης και αντελήφθην τον τρίτον των αγνώστων να παραλαμβάνη το αυτόματον όπλον του ήδη νεκρού συναδέλφου μου. Ευθύς ως με αντελήφθη ο άγνωστος, έτρεξε και εξηφανίσθη εκ της οπισθίας θύρας του Νοσοκομείου, συναποκομίσας και το αυτόματον όπλον. Τον κατεδίωξα αλλά απώλεσα τα ίχνη του.

Ο δώσας την συνέντευξιν Λοχίας είπεν ότι ο Γιωρκάτζης κατόρθωσε προφανώς ν' απαλλαγή των χειροπεδών του, λόγω του λεπτοφυούς της χειρός του. Η χειροπέδη, δια της οποίας ήτο προσδεδεμένος επί Ελληνος δεσμοφύλακος ήτο του μικροτέρου μεγέθους που υπήρχεν εις τας Κεντρικάς Φυλακάς.

Κατά την διάρκειαν της μάχης είπε περαιτέρω ο βρεττανός αστυνομικός, ερρίφθησαν συνολικώς 50 περίπου πυροβολισμοί.

Εις σχετικήν ερώτησιν ο επιζήσας Λοχίας είπεν ότι ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης δεν φαίνεται να εγνώριζεν ότι επρόκειτο να οργανωθεί απόπειρα προς απελευθέρωσιν του. Περαιτέρω είπεν ότι ουδείς εκ των παρευρεθέντων εις την σκηνήν των επεισοδίων προσεπάθησε να καταδιώξη τους δράστας ή να βοηθήση καθ' οιονδήποτε τρόπον την Αστυνομία.

Συνολικώς τα εκεί ευρισκόμενα πρόσωπα ήσαν 12 περίπου μεταξύ των οποίων και μια ηλικιωμένη τουρκάλλα. Οι φονευθέντες επιδομείς, είπεν ο βρεττανός λοχίας, έφερον ο ένας πορτοκαλόχρουν υποκάμισον και πανταλόνι χρώματος βαθυκυάνου, ο δε έτερος λευκόν υποκάμισον και πανταλόνι σκοτεινού χρώματος.

Ο πατέρας του Ευαγόρα Παλληκαρίδη με συναγωνιστές του ήρωα γιού του

Εις άλλην ερώτησιν ο βρεττανός Λοχίας είπεν ότι ως αντελήφθη εκ των πυροβολισμών ο διαφυγών όμως μετά του Γιωρκάτζη άγνωστος, εβλήθη πιθανώτατα υπό σφαίρας".

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ

Κατά συμπληρωματικάς πληροφορίας μας άπαντα τα κατά την διάρκειαν των πυροβολισμών ευρεθέντα εις τον διάδρομον του Νοσοκομείου πρόσωπα ήσαν μέλη του προσωπικού του ιδρύματος μεταβάντα εις το εκεί ευρισκόμενον ταμείον δια να λάβουν τον μισθόν των. Ο Κούλης Κυριακίδης εβλήθηκε υπό σφαίρας καθ' ον χρόνον διήρχετο δια του διαδρόμου όπου διεξήχθη η μάχη κατευθυνόμενος εις το γραφείον του Νοσοκομείου. Ούτος απεβίωσεν λίγα λεπτά βραδύτερον.

Ούτος απεβίωσε ολίγα λεπτά βραδύτερον. Εκ της διενεργηθείσης την εσπέραν της χθες νεκροψίας κατεδείχθη ότι η μοιραία σφαίρα έπληξε τον ατυχή Κυριακίδην εις τον αριστερόν βραχίονα, διέτρησε την αορτήν και ενεσφηνώθη εις την σπονδυλικήν στήλην.

Παρά την άμεσον επέμβασιν των ιατρών και παρά τας επανειλημμένας μεταγγίσεις αίματος, αίτινες του εγένοντο, δεν κατορθώθη να αποφευχθεί το μοιραίον.

Τα πτώματα των άλλων τριών φονευθέντων ήτοι του βρεττανού αστυνομικού λοχίου και των δυο επιτεθέντων μετεφέρθησαν εις το νεκροτομείον του Γενικού Νοσοκομείου όπου ο έτερος τούτων και ο Λοχίας υπεβλήθησαν εις νεκροψίαν.

Του ετέρου αγνώστου η νεκροψία θα διενεργηθεί σήμερον. Ο φονευθεις βρεττανός λοχίας φέρει τραύματα επί της κεφαλής, ο έτερος των επιτεθέντων φέρει διαμπερές τραύμα εις την κοιλιακήν χώραν και ο τρίτος πολλαπλά τραύματα εις διάφορα μέρη του σώματος του.

Τα πτώματα των τεσσάρων νεκρών αφέθησαν εν τω νεκροτομείω. Ως αντιλαμβανόμεθα οι αρμόδιοι αρχαί δεν απεφάσισαν εισέτι εάν οι νεκροί των δυο επιτεθέντων θα ταφούν εις το κοιμητήριον των Κεντρικών Φυλακών ή εάν θα παραδοθούν εις τους οικείους τους, μέχρι της εσπέρας όμως της χθες η ταυτότης των φονευθέντων δυο επιδρομέων, δεν είχε εξακριβωθή. Οι φονευθέντες δυο άγνωστοι ήσαν ηλικίας 25-28 ετών, έτρεφον δε αμφότεροι μύστακα.

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ.

Την 10,35 π.μ. ώραν είς φυλακισμένος μεταφέρθη εκ των Κεντρικών Φυλακών εις το Γενικόν Νοσοκομείον Λευκωσίας προς περίθαλψιν. Ευθύς ως ο φυλακισμένος και οι φρουροί του έφθασαν εις την κυρίαν είσοδον του Νοσοκομείον οι τελευταίοι υπέστησαν επίθεσιν εκ μέρους τών ενόπλων τρομοκρατών.

Είς των συνοδών φρουρών εφονεύθη, αφού εξεκένωσε δια πυροβολισμών το όπλον του. Αντηλλάγησαν και άλλοι πυροβολισμοί και δύο εκ των τρομοκρατών εφονεύθησαν. Ο φυλακισμένος και ο τρίτος τρομοκράτης εξηφανίσθησαν.

Στρατεύματα και αστυνομικοί ετοποθετήθησαν περί του Νοσοκομείου, επηκολούθησε δε έρευνα εις όλα τα πέριξ κτίρια, τους θαλάμους και γήπεδα. Κατά την διάρκειαν της δράσεως μέλος του προσωπικού του Νοσοκομείου εφονεύθη, δυο δε άλλα πρόσωπα ετραυματίσθησαν. Ανευρέθησαν και παρελήφθησαν δυο πιστόλια.

Ο φονευθείς Κούλης Κυριακίδης, ήτο ηλικίας 36 ετών, ειργάζετο εις το Γενικόν Νοσοκομείον ως φαμακοποιός. Προ τριών ετών, ούτος είχε μεταβή εις Αγγλίαν, όπου παρηκολούθησεν επί εν έτος πανεπισημιακάς σπουδάς του κλάδου του. Ητο μέλος των εν Λευκωσία σωματείων Τραστ και Εκδρομικού, του οποίου διετέλεσε επί τινα χρόνον Γενικός Γραμματεύς.

Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας -Διγενής με τον υπαρχηγό του Αντώνη Γεωργιάδη

Ο Κυριακίδης ήτο ένθερμος φυσιολάτρης και διεκρίνετο δια την εγκαρδιότητα και την ευπροσυγορίαν του, ηγαπάτο δε και εκτιμάτο μεγάλως υπό των πολυαρίθμων φίλων του. Απεφοίτησε του Παγκυπρίου Γυμνασίου το 1938.

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ

Ο βρετανός Λοχιας που είχε σκοτωθεί στην επιχείρηση ονομαζόταν Ιντεν και όπως αναφέρει και στη μαρτυρία του ο Σπύρος κυριάκου, ένας από τα τέσσερα μέλη της ομάδας του γερίου (Γεράκια) "ύστερα από δυο μήνες (μετά την επιχείρηση) ο Αγγλος Λοχίας αυτοκτόνησε στην Αμμόχωστο όπου είχε μετατεθεί".

Ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του "ΕΟΚΑ η σκοτεινή όψη" αφήνει σοβαρές αιχμές ότι η απόδραση του ν Πολύκαρπου Γιωρκάτζη δυνατόν να ήταν σκηνοθετημένη.

Επικαλούμενος μαρτυρία του Αργύρη ή Αργυρού Χαραλάμπους στον ίδιο στις 22.8.97 γράφει επί λέξει (σελ. 121-123):

"Πριν αναχωρήσουμε στο φρουραρχείο (ανέφερε ο Χαραλάμπους) οι δύο άγγλοι συνοδοί Ντέμον και Ιντεν, έφεραν τις χειροπέδες, τις πέρασαν στο χέρι του Γιωρκάτζη, έκαναν δοκιμή και διαπίστωσαν ότι ήταν μεγάλες και έβγαιναν από το χέρι του, έφεραν άλλο ένας ζεύγος αλλά έβαιναν κι εκείνες. Μετά δεν ξερω τι έγινε, λένε θα γίνει κάτι δεν θα γίνει; Πάντως όταν φεύγαμε από τις φυλακές γνώριζαν ότι το χέρι του έβγαινε από τις χειροπέδες, αλλά το άφησαν".

Ο Γιώρκάζης δεν ήταν ο οποιοσδήποτε κρατούμενος, είχε ήδη στο ενεργητικό του άλλη μια απόδραση, από τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και ήταν επικηρυγμένος για το ποσό των 5000 λιρών, δυο βδομάδες πριν είχε δραπετεύσει από το νοσοκομείο ο Καραδήμας, ο οποίος επίσης είχε οδηγηθεί εκεί για ακτινογραφίες.

Συνεπώς δεν δικαιολογείται να έχουν κάνει οι Αγγλοι ένα τόσο σοβαρό σφάλμα, να μεταφέρουν έναν τόσο σημαντικό κρατούμενο στην πτεύργα των "ειδικώς" κρατουμένων προσώπων" δεμένο με χαλαρή χειροπέδη.

Εάν η απόδραση ήταν όντως σκηνοθετημένη, οι δύο Αγγλοι λοχίες που είχαν περάσει τις χειροπέδες στον Γιωρκάτζη θα πρέπει οπωσδήποτε να ήταν μυημένοι. Ο Ντέμον σκοτώθηκε στη μάχη. Τον Ιντεν τον παρουσίασαν οι Αγγλοι την επομένη μέρα της Μάχης του Νοσοκομείου στους δημοσιογράφους για να περιγράψει τα γεγονότα. Ποια ανάγκη όμως είχαν οι Αγγλοι να δώσουν λεπτομέρειες στην κοινή γνώμη; Δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο το φαινόμενο Αγγλοι αστυνομικοί να παρουσιάζονται ενώπιον των δημοσιογράφων, όχι για να διηγηθούν κάποιο ανδραγάθημά τους, αλλά για να περιγράψουν με ποιον τρόπο τους έφυγε μέσα από τα χέρια τους ένας κρατούμενος.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση του Γιωρκάτζη, ο Ιντεν είπε ότι με κάποιον τρόπο έβγαλε το χέρι του από τις χειροπέδες. Ηταν πολύ λεπτός και χρησιμοποιήσαμε τις πιο μικρές

Ο πολιτικός κυβερνήτης της Κύπρου Σερ Χιου Φουτ με τη σύζυγο του και την κόρη του κυπρίου φίλου του, τυπεργάτη Κώστα Κυριακίδη, από τον Στρόβολο

χειροπέδες που μπορέσαμε να βρούμε" είπε. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι Αγγλοι δεν είχαν χειροπέδες για να δέσουν με ασφάλεια τον Γιωρκάτζη, δεν ήταν εξάλλου η πρώτη φορά που τον μετέφεραν δεμένο με χειροπέδες χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να αποδράσει (...)

ΣΗΜ: Αξίζει να σημειωθεί ότι το χέρι του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη θα πρέπει να ήταν πραγματικά πολύ λεπτό ή δεν υπήρχαν πιο μικρές χειροπέδες, διότι δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι και σε μια άλλη περίπτωση, όταν μεταφερόταν από τα κρατητήρια Κερύνειας στη Λευκωσία, προσδεδεμένος με την ίδια χειροπέδη με τον συγκρατούμενο του Ανδρέα Βλάχο (μετέπειτα καθηγητή της τεχνικής σχολής Λευκωσίας) όπως αφηγήθηκε ο ίδιος στον Παναγιώτη Παπαδημήτρη, ο Γιωρκάτζης είχε και τότε βγάλει την χειροπέδη και ταξίδευσε από την Κερύνεια στη Λευκωσία μέσα στη "μαύρη Κλούβα" της αστυνομίας, τη γνωστή "Μπλακ Μαρία", ελεύθερος, χωρίς χειροπέδη.

Χρειάστηκε μάλιστα η παρέμβαση του Ανδρέα Βλάχου για να τον πείσει ότι έπρεπε να την φορέσει προκειμένου να μη τον δουν οι Αγγλοι.

Προσθέτει ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του:

"Μετά τα γεγονότα αυτά ο Ιντεν μετατέθηκε στην Αμμόχωστο, στις 17 Δεκεμβρίου 1956 τέσσερις μήνες μετά την απόδραση του Γιωρκάτζη βρέθηκε σκοτωμένος από σφαίρα στο σπίτι του. Οι αρχές των Αγγλων ανακοίνωσαν ότι επεξεργαζόταν το πιστόλι του, το οποίο έπεσε στο πάτωμα, εκπυροσκρότησε και η σφαίρα μπήκε από το πηγοούνι του και βγήκε από το πίσω μέρος του κεφαλιού. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας με ελικόπτερο αλλά πέθανε έξι ώρες αργότερα.

Το εκπληκτικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ταυτόχρονα με το θάνατο του, οι Αγγλοι ανακοίνωσαν όπως λίγα λεπτά μετά τον τραυματισμό του, του είχαν τηλεφωνήσει για να του ανακοινώσουν ότι απονεμήθηκε παράσημο, το George Metal, το οποίο αποτελούσε μια από τις πιο σημαντικές μη στρατιωτικές τιμητικες διακρίσεις για ηρωϊκή πράξη στην Κοινοπολιτεία. Ο Ιντεν τιμήθηκε για τη μάχη στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Κι όμως αυτό που είχε συμβεί στο Νοσοκομείο δεν ήταν προς τιμή των αστυνομικών που συνόδευαν τον Γιωρκάτζη. Δεν τιμάται κάποιος για ανδρεία όταν του φεύγει μέσα από τα χέρια του ένας σημαντικός υπόδικος. Υπό κανονικές συνθήκες, ο Ιντεν, ο οποίος έδεσε τον Γιωρκάτζη με χαλαρές χειροπέδες, θα έπρεπε να τιμωηρθεί και όχι να τιμηθεί, αντ' αυτού αποπέμφθηκαν από την υπηρεσία οι δυο Ελληνες συνοδοί του Γιωρκάτζη οι οποίοι διαδραμάτισαν δευτερεύοντα ρόλο στην υπόθεση".