Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.9.1955: Ο Πoλύκαρπoς Γιωρκάτζης δραπετεύει από τα κρατητήρια Κoκκιvoτριμιθιάς με άλλoυς τέσσερις συvαγωvιστές τoυ.

S-1249

6.9.1955: Ο ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΔΡΑΠΕΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ

Αντρέας Παναγιώτου,

μέλος της πρώτης

ομάδας του

Πολ. Γιωρκάτζη

Μετά την εκτέλεση του αστυνομικού συνεργάτη των Αγγλων Ηρόδοτου Πουλλή από την ομάδα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, η ομάδα εξαρθρώθηκε.

Οι Μιχαλάκης Καραολής, Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, Ανδρέας Παναγιώτου και Γιώργος Ιωάννου συνελήφθησαν και κλείστηκαν στις φυλακές.

Η σύλληψη τους έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 1955.

Αυτό έγινε λίγο αργότερα όταν ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης πήρε διαταγή όπως η ομάδα του εκτελέσει ένα Αγγλο Αξιωματικό.

Η ομάδα έδωσε ραντεβού στην οδό Ξάνθης Ξενιέρου ώστε να προχωρήσουν στην εκτέλεση του βρετανού αξιωματικού που θα γινόταν μεταξύ του σπιτιού του και του αστυνομικού σταθμού Πύλης Κυρηνείας.

Ομως δεν πρόλαβαν να κάνουν παρά μερικά βήματα όταν ξαφνικά τους περικύκλωσε μια ομάδα από Τούρκους επικουρικούς, οι οποίοι με την πρώτη έρευνα βρήκαν τα πιστόλια.

Μιχαλάκης Ρωσσίδης

Σόλων Ποιηταρίδης

Πάνω στο Γιωρκάτζη οι Τούρκοι αστυνομικοί βρήκαν, μια σημείωση με τρία ονόματα. Ηταν τα ονόματα των τριών Τούρκων που θα έδιναν μαρτυρία στη δίκη του Μιχαλάκη Καραολή.

Ο Γιωρκάτζης δεν κρατούσε πιστόλι, αλλά δεν χρειάστηκαν πολλά για να πεισθούν ότι κι οι τρεις ανήκαν στην ίδια ομάδα. Υπέθεσαν ότι θα εκτελούσαν τους τρεις Τούρκους μάρτυρες κι ότι τα πιστόλια προορίζονταν για κείνους.

Τους έρριξαν στα κελιά κι άρχισαν να τους κτυπούν άγρια.

Αντώνης Γεωργιάδης

Γιώργος Ιωάννου

Σαν πέρασαν κι' από το στάδιο των σκληρών βασανιστηρίων της Ομορφίτας, οι Αγγλοι τους οδήγησαν στις Κεντρικές Φυλακές ως υπόδικους εν όψει της δίκης τους.

Η δίκη τους έγινε από έκτακτο Κακουργιοδικείο στις 20 Οκτωβρίου 1955- τέσσερις μόλις μέρες πριν από την έναρξη της μακράς δίκης του συντρόφου τους Μιχαλάκη Καραολή, από το ίδιο Κακουργιοδικείο, του οποίου προήδρευε ο Αρχιδικαστής Σερ Ερικ Χάλλιναν.

Τις κατηγορίες προσήψε στους κατηγορουμένους ο Προσωρινός Γενικός Αντιεισαγγελέας Ραούφ Ντενκτάς. Ηταν η πρώτη φορά που ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης βρισκόταν αντιμέτωπος με το Ραούφ Ντενκτάς- το μετέπειτα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου ο Ανδρέας Παναγιώτου, 18 ετών και Γεώργιος Ιωάννου, 21 ετών, δεν μπορούσαν παρά να παραδεχθούν ενοχή στην κατηγορία ότι κατείχαν τα περίστροφα.

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, 25 ετών, αρνήθηκε ενοχή και τελικά αθωώθηκε.

Αλκης Αργύρης

Ομως δεν έμελλε να κάνει ούτε ένα βήμα πιο έξω από την αίθουσα του Δικαστηρίου. Εκεί τον περίμεναν δύο Τούρκοι επικουρικοί που τον συνέλαβαν και τον οδηγησαν στο αρχαίο Κάστρο της Κερύνειας, που είχε μετατραπεί σε κρατητήριο.

Οι Παναγιώτου και Ιωάννου μεταφέρθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές.

Το φρούριο της Κερύνειας αποτελούσε το πρώτο κρατητήριο που ίδρυσαν οι Βρετανοί όταν μετά την έναρξη του αγώνα και των μαζικών συλλήψεων, τα κατά τόπους αστυνομικά κρατητήρια γέμισαν με αγωνιστές της ΕΟΚΑ, κυρίως νεαρής ηλικίας.

Οι Αγγλοι του έδωσαν τον αριθμό D.P. 119.

Πολιτικοί κρατούμενοι στα κρατητήρια του βρετανού κυρίαρχου (φωτογραφία από το Λεύκωμα Κρατητηρίων και Πολιτικών κρατουμένων ΕΟΚΑ 1955-59, Εκδοση Συνδέσμου Πολιτικών κρατουμένων, 1955-59. Κάτω απολυόμενοι από τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς

Από το Κάστρο της Κερύνειας μεταφέρθηκε στα κρατητήρια κοντά στο χωριό Κοκκινοτριμιθιά.

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης με μια ομάδα είκοσι πέντε έως τριάντα ατόμων από τους 127 που είχαν μεταφερθεί από το Φρούριο της Κερύνειας τοποθετήθηκε στην παράγκα αριθμός οκτώ (Μπλάντυ έϊτ) όπου εγκαταστάθηκαν οι θεωρούμενοι ατίθασσοι ή επικίνδυνοι.

Στην ίδια παράγκα εγκαταστάθηκαν οι Αλκης Αργύρης και Ανδρέας Βλάχος, ο Θεολόγος Αντώνης Γεωργιάδης, ο Σόλων Ποιηταρίδης, ο Μιχαλάκης Ρωσσίδης, ο Χριστόφορος Σεραφείμ και μερικοί άλλοι.

Από την πρώτη στιγμή που αντίκρυσαν το νέο κρατητήριο τους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ άρχισαν να κάνουν σκέψεις για ν' αποδράσουν.

Ενα πρωϊνό του Γεννάρη του 1956 ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης ανακάλυψε ότι ο επιστάτης στις στα κρατητήρια, που είχε μάλιστα την ευχέρεια να διακινείται μεταξύ των κρατουμένων για να μπορεί να ελέγχει τα προβλήματα που παρουσιάζονταν στις παράγκες, ήταν γνωστός του.

Ετσι έβαλε μπροστά το σχέδιο απόδρασης του.

Από ένα μαραγκό ζήτησαν ένα ψαλίδι που να κόβει τα συρματοπλέγματα.

Αυτός απάντησε ότι δεν είχε πρόβλημα κι έτσι το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή.

Ακόμα μια φωτογραφία από τα κρατητήρια στα οποία οι βρετανοί έρριχναν

τους συλλαμβανόμενους αγωνιστές της ΕΟΚΑ σαν δεν μπορούσαν να

αποδείξουν οτιδήποτε εναντίον τους

Ο Διγενής που ειδοποιήθηκε με το μυστικό ταχυδρομείο της ΕΟΚΑ ενέκρινε τη απόδραση.Τελικά επιλέγηκαν για απόδραση οι Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, Μιχαλάκης Ρωσσίδης, Αντώνης Γεωργιάδης και Σόλων Ποιηταρίδης ενώ ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης επέλεξε και το Μιχάλη Ασσιώτη. Εφυγαν από τα κρατητήρια και κατέληξαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ, προσποιούμενοι τους εργάτες με τους οποίους αναμίχθηκαν την ώρα που σχόλαναν.

Ο μύθος του "Χουντίνι" Πολύκαρπου Γιωρκάτζη άρχισε να δημιουργείται.