Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΤΜΤ Κύπρoυ: Απoκαλύψεις Τoυρκoκυπρίωv μελώv και στελεχώv της oργάvωσης.

S-1244

H ΤΜΤ ΚΥΠΡΟΥ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ο Φαζίλ Κουτσιούκ, ηγέτης των Τούρκων Κυπρίων και μετέπειτα αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον τούρκο πολιτικό Ισμέτ Ινονού σε φωτογραφία που λήφθηκε το 1959 στην Αγκυρα. Συζήτησε πολλές φορές στην Αγκυρα το θέμα της ίδρυσης οργάνωσης των τουρκοκυπρίων. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της ΒΟΛΚΑΝ αλλά ο Ραούφ Ντενκτάς του πήρε τα πρωτεία στην ίδρυση της ΤΜΤ

Ο Φαζίλ Κουτσιούκ ήταν ένας από τους λίγους τουρκοκύπριους ηγέτες που είχαν συνεργασθεί με τον αρχηγό της ΤΜΤ Ριζά Βουρουσκάν.

Οταν αυτός πέθανε το Φεβρουάριο του 1979 ο Κουτσιούκ δήλωσε (Σπύρου Αθανασιάδη "Φάκελος ΤΜΤ, Λευκωσία 1998"):

" Ετος 1957. Ηταν οι μέρες που επισκεπτόμουν συχνά την Αγκυρα για να την ενημερώνω ανελλιπώς για τις επιθέσεις της παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ που άρχισαν το 1955. Παράλληλα με τις επισκέψεις αυτές επεδίωκα τη βοήθεια της Αγκυρας. Κάποια μέρα ο Ατνάν Μεντερές με σύστησε στο Ριζά Βουρουσκάν. Τότε ήταν Αντισυνταγματάρχης. Σε μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε γραφείο ενός Αντιστράτηγου αποφασίστηκε όπως ο Βουρουσκάν μετατεθεί στην Κύπρο ως "πολιτικός σύμβουλος" και μάλιστα με ψευδώνυμο.

Τοτε, εμείς ως Τουρκοκύπριοι δεν είχαμε οργανωθεί. Θα μπορούσα μάλιστα να πω ότι δεν ξέραμε πού πάμε, ενώ παραμέναμε θεατές στο αίμα των δολοφονηθέντων Τούρκων.

Ο Ριζά Βουρουσκάν μας κατατόπισε για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Σε διάστημα 3-6 μηνών μάθαμε πώς θα αμυνθούμε.

Ο Βουρουσκάν ήταν ένας μεγάλος στρατιωτικός, ένας άνθρωπος. Ουδέποτε επέτρεπε επιθέσεις εναντίον αθώων, ενώ δήλωνε ότι θα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι εναντίον αυτών που μας παρενοχλούν.

Ο Βουρουσκάν είναι ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια της ΤΜΤ. Σε μικρό χρονικό διάστημα πέτυχε να επεκτείνει την οργάνωση μέχρι τα πιο απομακρυσμένα σημεία της νήσου.

Σε όσους τον περιέβαλλαν συμπεριφερόταν όλο στοργή ως ένας μεγαλύτερος αδελφός. Αντλούσαμε ηθικό από αυτόν όταν ήμασταν απελπισμένοι. Τις μέρες που η ΕΟΚΑ εξοπλιζόταν με κάθε είδους όπλα, αυτός κατόρθωσε να εξασφαλίσει πρωτόγονα όπλα τα οποία κατασκευάζονταν στην Κύπρο και έτσι να μας λυτρώσει από την αξιολύπητη κατάσταση που θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε, κάτι που ήλπιζε ο Γρίβας και ο Μακάριος.

Για ένα χρονικό διάστημα ο Βουρουσκάν έφυγε από την Κύπρο. Οταν όμως άρχισαν οι συγκρούσεις στα Κόκκινα και οι εκατοντάδες νέοι μας έμειναν ακέφαλοι χωρίς διοικητή, έτρεξε στο πλευρό τους. Τους ενημέρωσε για τον τρόπο δράσης και με τα αμυντικά μέτρα που έλαβε αποσόβησε μεγάλη καταστροφή. Χάρη στη γενναία αυτή ενέργεια του, αναχαιτίστηκαν οι επιθέσεις των 20,000 ανδρών του Γρίβα και με τη βοήθεια των αεροσκαφών που απεστάλησαν από τη Μητέρα Πατρίδα πετύχαμε να διατηρήσουμε αποσπέλαστη την αμυντική γραμμή Κοκκίνων μέχρι το 1974.

Μετά την εδώ αποστολή του ο Ριζά Βουρουσκάν διορίστηκε ως αντιπρόσωπος του τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κράτους στην Αγκυρα. Εκεί αντιμετώπισε αυτούς που στόχευαν να διαμελίσουν την τουρκική φοιτητική νεολαία, λύτρωσε τους νέους από τα δίκτυα κάποιων επιτήδειων και κατόρθωσε να τους συσπειρώσει κάτω από μια σκέπη.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Ριζά Βουρουσκάν προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Αγκυρα. Για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του.

Μοσφιλερή ή Μοσφίλι. Το χωριό που δεσπόζει των Κοκκίνων (στο απόμακρο βάθος στην παραλία που δεν διακρίνεται, ωστόσο, στη φωτογραφία, για λόγους ασφαλείας). Βρισκόταν στα σχέδια των Τούρκων για κατάληψη του στο πλαίσιο της ίδρυσης ενός μεγάλου προγεφυρώματος από το Λιμνίτη μέχρι τον Λωρόβουνο και την Πόλη Χρυσοχούς

Αλμπασλάν Τουρκές, κυπριακής καταγωγής ηγέτης των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας ο οποίος προωθούσε τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία

Ουδέποτε όμως έπαυσε να αγαπά τους τουρκοκύπριους. Ακόμη και εκτός υπηρεσίας, προσπαθούσε να βοηθήσει όλους όσοι τον επισκέπτοντο.

Πιστεύω ότι το όνομά του Ριζά Βουρουσκάν δεν πρόκειται να σβήσει από την Ιστορία του τουρκοκυπριακού αγώνα.

Μετά το 1974 επισκέφθηκε την Κύπρο χωρίς να ζητήσει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για τη μακροχόνια προσφορά του, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι πρόθυμος να φέρει σε πέρας με χαρά οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί.

Θα θυμόμαστε τον Βουρουσκάν ως ένα ειλικρινή φίλο που συνέβαλε τα μέγιστα στη λύτρωση της χώρας και την ελευθερία των τουρκοκυπρίων. Θέλω να πιστεύω ότι το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος θα ανταποκριθεί στις υπηρεσίες του".

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ: Ο Νετζιαντί Ζιντζίρκιραν στις 18. 11. 1990 επτά χρόνια από το θάνατο του Στρατηγού Ντενίς Καράμπελεν έγραψε στην εφημερίδα " Γκιουναϊντίν" της Τουρκίας:

"Ηταν μια δροσερή μέρα του 1959. Κτύπησε το τηλέφωνο των γραφείων της εφημερίδας Χουριέτ στην Αγκυρα το οποίο διηύθυνα. Η γραμματέας μου μου είπε ότι με ζητεί ο Στρατηγός Ντανίς Καράμπελεν.

Μόλις απάντησα ο Καράμπελεν μου είπε ότι ήθελε να με συναντήσει σε πέντε λεπτά. Μου έδωσε μάλιστα μια διεύθυνση για να πάω. Ηταν η οδός Αντάκαλε, στο Κιζιλάϊ. Σε μισή ώρα βρέθηκα σε ένα ισόγειο σπίτι περιτριγυρισμένο με κήπο. Στην εξώπορτα έγραφε: "Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Διοίκηση Γραφείου Εποπτείας Επιστράτευσης".

Ο Καράμπελεν με υποδέχθηκε στην είσοδο. Ηταν ένας ψηλός ασπρομάλλης, κάπως παχουλός, γλυκύτατος άνθρωπος.

- Σας έβαλα στον κόπο μου είπε και συνέχισε. Γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για το Κυπριακό. Προ καιρού μια αγγλική ακταιωρός συνέλαβε ένα αλιευτικό μας στα ανοικτά της Κύπρου. Του αλιευτικού επέβαιναν δυο αξιωματικοί μας. Τους συνέλαβαν τους ανέκριναν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Αύριο, θα επιστρέψουν αεροπορικώς από την Αγκυρα. Δεν θα θέλαμε να φωτογραφηθούν και να δημοσιευτούν οι φωτογραφίες τους στις εφημερίδες. Αν οι Αμερικανοί αντιληφθούν για ποια άτομα πρόκειται θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση. Πρόκειται για δυο αξιόλογα παιδιά που έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ.

Και ο Κάτω Πύργος πειρλαμβανόταν στα σχέδια των

τούρκων για δημιουργία του μεγάλου προγεφυρώματος

τους στην περιοχή της Τηλλυρίας, το οποίο θα ξεκινούσε

από το Βαρώσι, θα περνούσε από τη Λευκωσία και θα

κατέληγε στη Μόρφου και από εκεί στα Κόκκινα μέχρι

τα κράσπεδα της Πόλης Χρυσοχούς

To 1958 η ΕΟΚΑ του Γρίβα συνέχιζε την "τρομοκρατία" κατά των Αγγλων και Τούρκων. Τον Ιούνιο σημειώθηκαν στη Λευκωσία και Αμμόχωστο αιματηρά επεισόδια μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Ο τότε ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Φαζίλ Κουτσιούκ ανησυχούσε για το ενδεχόμενο γενοκτονίας των τουρκοκυπρίων από τους ελληνοκύπριους και ζήτησε από την Τουρκία την αποστολή Στρατού.

Ηταν φυσικά αδύνατο να αποστείλουμε στρατό γιατί κάτι τέτοιο δεν θα το επέτρεπαν οι Αγγλοι. Τότε η Κύπρος ήταν αποικία των Αγγλων. Το τουρκικό κράτος ήταν αποφασισμένο να πράξει τα δέοντα. Είχε ιδρύσει μια ισχυρή μυστική οργάνωση που θα αντιμετώπιζε τους ελληνοκύπριους. Ως διοικητές της οργάνωσης είχαν διοριστεί στρατιωτικοί που είχαν αποσταλεί στην Αμερική για εκπαίδευση στον ανταρτοπόλεμο.

Ο Φαζίλ Κουτσιούκ σε βιβλίο του το

1957 αξίωνε ως λύση του Κυπριακού

τη γραμμή πάνω από τον 35ο

Παράλληλο που σήμαινε διαμελισμό

της Κύπρου από την Αμμόχωστο

μέχρι τη Μόρφου

Παράλληλα αποστελλόνταν στο νησί οπλισμός. Η αποστολή έγινε με το πλοιάριο "Ντενίζ".

Το πλοιάριο είχε αγοραστεί από το Ρουμελικαβάκ της Κωνσταντινούπολης και από το Τάσουτζου της νότιας Τουρκίας αποστέλλετο ο οπλισμός στις ακτές της Κύπρου που κατοικούντο από τουρκοκύπριους. Η εκφόρτωση γινόταν με κιβώτια.

Κάποτε όμως το ραντάρ αγγλικής ακταιωρού επεσήμανε το πλοιάριο. Οταν το πλήρωμα του πλοιαρίου αντιλήφθηκε ότι η ακταιωρός κατευθύνετο προς το μέρος τους με πελέκεις έσπασαν το σκαρί και το πλοιάριο μαζί με τον οπλισμό βυθίστηκε.

Το πλήρωμα του σκάφους βρέθηκε στη θάλασσα. Οταν συνελήφθησαν δήλωσαν ότι το πλοιάριο τους βυθίστηκε λόγω μεγάλης ποσότητας ύδατος που διείσδυσε σ αυτό.

Η έλλειψη τεκμηρίων ανάγκασε τους Αγγλους να τους αφήσουν ελεύθερους.

Ο Στρατηγός Ντανίς Καράμπελεν μου ζήτησε να παρεμποδίσω τη φωτογράφιση του πληρώματος.

Ο Καράμπελεν ήταν επικεφαλής ενός τμήματος που εκπαίδευε και καθοδηγούσε τους αγωνιστές που ίδρυσαν την ΤΜΤ στην Κύπρο.

Το τμήμα αυτό στη συνέχεια ονομάστηκε Γραφείο Ειδικού Πολέμου.

Ο τουρκοκύπριος

γιατρός και

πολιτικός Μπουρχάν

Ναλμπάντογλου

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ: Ο Μουσταφά Τούρκογλου, από το χωριό Γούφες της επαρχίας Αμμοχώστου (εφημερίδα "Ορτάμ"):

Σε ηλικία 16 ετών έγινα ανθυπολοχαγός. Κατά τη δάρκεια της κρίσης του Σουέζ πήγα στην Αίγυπτο ως υπάλληλος. Εμεινα στην Αίγυπτο πέντε χρόνια και υπηρετούσα στο Ταμείο προνοίας.

Ημουν ο άνθρωπος που ίδρυσε την ΤΜΤ στην Αμμόχωστο. Για ένα διάστημα δυο περίπου ετών ήμουν επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης. Ημουν το δεύτερο άτομο που ορκίστηκε στην Αμμόχωστο. Στην ορκωμοσία για την αναγόρευση μου ως τοπικού δοικητή παρέστη και ο Ριζά Βουρουσκάν.

Η ΤΜΤ ιδρύθηκε προτού έλθει ο Βουρουσκάν. Ηταν έργο του Ντενκτάς με τους Μπουρχάν Ναλμπάντογλου και Οσμάν Ορέκ.

- Ηταν και ο Ορέκ;

- Μάλιστα. Με την άφιξη του Ριζά Βουρουσκάν οι εργασίες εντατικοποιήθηκαν.

- Τί γνωρίζετε για τον Κεμάλ Τανρίσεβντι;

- Η πρώτη συνάντηση μας έγινε στο αρχηγείο όταν μας επισκέφθηκε με συνοδεία δημοσιογράφων. Δεν θυμάμαι χρονολογία. Μου είπε ότι θέλει να πάει στο Τρίκωμο, στο χωριό του Γρίβα. Τους οδήγησα στο χωριό, τράβηξα πολλές φωτογραφίες και τους τις έδωσα. Από τότε με επισκέφθηκε μερικές φορές. Μου είχε πει ότι θέλει να εγκατασταθεί στην Κύπρο.

- Εχουν περάσει τόσα χρόνια. Αν σας έλεγα να κάνετε μια εκτίμηση της τότε κατάστασης, τί θα λέγατε;

- Η ΤΜΤ ιδρύθηκε κατ αρχήν για να προστατέψει την περιουσία, τη ζωή και την τιμή της κοινότητας. Ημασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε αυτά τα μέτρα. Βλέπετε αντιμετωπίζαμε τις ελληνικές επιθέσεις και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Οι Ελληνες προέβαιναν σε συλλήψεις Τούρκων στους δρόμους και τους σκότωναν. Να σας δώσω ένα παράδεγμα. Ηλθαν και συνέλαβαν εννέα Τούρκους που εργάζονταν στη ΝΑΑΦΙ. Εσκαψαν τάφους και τους σκότωσαν. Αυτά τα ζούσαμε εμείς, τα ζούσε ο λαός. Αγανακτούσε. Μέρα με τη μέρα η αγανάκτηση αυξανόταν. Αυτά όλα μας ανάγκασαν στην ίδρυση της ΤΜΤ. Τί άλλο μπορούσαμε να κάνουμε;

- Το κείμενο του όρκου το δημοσιεύσαμε ήδη. Ορκιζόσασταν ότι θα προστατεύσετε τη ζωή, τιμή, περιουσία των τουρκοκυπρίων. Ησασταν όμως συνεπείς στον όρκο; Ολοι ξέρουν ότι δολοφονήθηκαν και Τούρκοι.

-Τώρα στον όρκο αναφέρουμε ότι ιδρύσαμε την ΤΜΤ για να προστατεύσουμε τη ζωή, περιουσία, τιμή της πατρίδας και των τουρκοκυπρίων. Τελικά η όλη υπόθεση οδηγήθηκε και αλλού. Σκοτώσαμε και παιδιά μας, ισχυριζόμενοι ότι ήταν κομμουνιστές.

- Προηγουμένως είπατε ότι είχετε προτάξει τα στήθη σας. Εναντι ποίων;

- Θα σας απαντήσω με παράδειγμα. Αυτό του Σαντζιακτάρ της Αμμοχώστου Μουσταφά Καγιά Νταγλί. Κάποτε τελείως ξαφνικά έλεγε: Αυτόν τον άνθρωπο θα τον σκοτώσω. Τότε ήμουν διοικητής της περιοχής. Του έλεγα: Οχι, δεν μπορείς να τον σκοτώσεις. Πέσμου τους λόγους. Η απάντηση του ήταν: Ενόχλησε μια γυναίκα κλπ. Του απαντούσα: Θα πρέπει να εξετάσουμε αν αληθεύει.

- Υπάκουε;

- Τί μπορούσε να κάνει; Δεν μπορούσε να με παραγνωρίσει. Οι μεταξύ μας σχέσεις όλο και επιδεινώνονταν μέχρι που έφθασαν στο σημείο ή να τον σκοτώσω ή να με σκοτώσει.

Κάποια μέρα ήλθε ο Ντενκτάς στην Αμμόχωστο. Του έδωσα μια επιστολή με την παράκληση να την παραδώσει στον Βουρουσκάν. Του έγραφα τα όσα συνέβαιναν και υπογράμμιζα ότι η κατάσταση οδηγείτο από το κακό στο χειρότερο. Μόλις ο Ριζά Βουσουσκάν έλαβε την επιστολή ήλθε το ίδιο βράδυ στην Αμμόχωστο. Ακουσε τον Νταγλί. Ακουσε κι εμένα. Εγώ δεν έτρεφα καμιά εχθρότητα προς τον Νταγλί. Μάλιστα επειδή υπήρχε το ενδεχόμενο να παρακολουθείται και να αναγνωριστεί του παραχώρησα το σπίτι μου, παρά το ότι ήμουν νιόπαντρος.

- Το βράδυ που σας επισκέφθηκε ο Βουρουσκάν τί έγινε;

- Ακουσε και τους δυο μας. Μετά με πήρε έξω και μου είπε: Παιδί μου, κοίτα τη δουλειά σου και μην ανησυχείς. Εμείς έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον κόσμο από το παράθυρο του στρατοπέδου. Δεν μπορούμε να γίνουμε σαν εσάς.

Η μεγάλη κοιλάδα μεταξύ των Πηγαινιών, του Μοσφιλιού, των Κοκκίνων και της Μανσούρας όπου βρίσκονταν διάφορα μικρά τουρκοκυπριακά χωριά όπως Αγιοι Θεόδωροι απ' όπου, σύμφωνα με τα σχέδια της ΤΜΤ θα προχωρούσαν οι δυνάμεις των τουρκοκυπρίων για δημιουργία του μεγάλου προγεφυρώματος τους Νοτιοδυτικά πέρα από τον Λωρόβουνο

Ουδέποτε ξέχασα τα λόγια αυτά του Βουρουσκάν. Θέλω όμως να προσθέσω και τα εξής κυρία Νεριμάν: Ο Ριζά Βουρουσκάν ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος που διέφερε πάρα πολύ από όλους τους άλλους που ήλθαν από την Τουρκία.

- Μετά τί έγινε; Συνεχίστηκε η διαμάχη με τον Νταγλί;

- Μάλιστα. Οταν έφευγε ο Βουρουσκάν, γύρω στα μεσάνυκτα με κάλεσε. Ημουν προετοιμασμένος. Αν επιχειρούσε να με σκοτώσει θα προσπαθούσα να τον προλάβω. Είχα αυτοποποίθηση. Ημουν άσσος στην σκοποβολή.

- Φθάσατε μέχρι του σημείου αυτού;

- Οχι, δεν τόλμησε κάτι τέτοιο. Στην αρχή μου είπε ότι είμαι συκοφάντης, ότι τον κτύπησα πισώπλατα. Είχε γνωριμίες στις οποίες βασιζόταν. Ηταν γνωστός του Σαμπάν που ήταν υπεύθυνος για όσους αποστέλλονταν στην Κύπρο από το Αρχηγείο της ΤΜΤ στην Αγκυρα.

Τελικά, κατόρθωσε να υπερσκελίσει το Βουρουσκάν και να γίνει Μπαϊρακτάρ (πρόκειται για το ανώτατο αξίωμα την ιεραρχία της ΤΜΤ. Εδρα του η Λευκωσία και σημαίνει σημαιοφόρος).

Τα ήξερα όλα αυτά. Σκεπτόμουν λοιπόν πως ό,τι και αν κάνω θα είμαι ο χαμένος. Ηταν ένας υπερβολικά νευρικός άνθρωπος, ένα τρελό άτομο. Τότε είχα ένα αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές. Ημουν βλέπετε υπό τις διαταγές του. Με καλούσε "τράβα στη Λεμεσό" μου έλεγε. Οταν φθάναμε εκεί χωρίς καν να κατεβεί από το αυτοκίνητο με διάτασε "τράβα προς τη Λευκωσία, τη Λάρνακα". Προσπαθούσε να με τυραννήσει.

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 21 Μαρτίου 1957

Είχα ένα συγγενικό πρόσωπο, το Χατζιράν που σπούδαζε στην Τουρκία. Είχε καλές σχέσεις με την οικογένεια του Σαμπάν, του ατόμου που τον υποστήριζε. Κάποτε είχε πάρει μια επιστολή από τον Σαμπάν που έλεγε: "Δεν μπορώ να σε καλύπτω περισσότερο, επαναπατρίσου".

- Να σταθούμε λίγο στο δρα Ναλμπάντογλου.

- Επρόκειτο για ένα πατριώτη. Μεγάλωσε και σπούδασε με πολλές στερήσεις. Ηταν πολύ τίμιος και ουδέποτε σκέφτηκε τα συμφέροντα του. Πήγαινε όπου και αν τον έστελνες. Σκεφθείτε πήγαινε στα Κόκκινα στο "Πορτ μπαγκάζ" οχήματος της Ειρηνευτικής Δύναμης.

- Ο δρ Κουτσιούκ;

- Αυτός ήταν που άρχισε την οργάνωση. Οι εκ Τουρκίας όμως δεν συμπαθούσαν αυτούς που ηγούνταν της κοινότητας. Υπήρχαν αυτοί που δεν συμπαθούσαν τους Κουτσιούκ και Ντενκτάς.

- Γιατί;

- Θέμα ζήλειας. Ο Ναλμπάντογλου θεωρούσε τον εαυτό του επικεφαλής της οργάνωσης και έκανε κάποιες αταξίες. Μετά την αποτυχημένη εγχείρηση στο παιδί του Ντενκτάς ορκίστηκε ότι δεν θα ασκήσει πλέον το λειτούργημα του γιατρού.

ΙΣΜΑΗΛ ΜΠΟΖΚΟΥΡΤ: Ο Ισμαήλ Μποζκούρτ, σε σχόλιο στην εφημερίδα "Ορτάμ" στις 13 Ιουνίου 1997 ανέφερε:

Βρέθηκα στις τάξεις της ΤΜΤ από τα τέλη του 1957. Ανκαι υποτυπώδεις, πάντως υπήρχε μια προσπάθεια εξοπλισμού. Εχω ιδίαν πείρα. Τον Ιούνιο του 1958 τελείωσα το Λύκειο Ναμίκ Κεμάλ και πήγα στο χωριό μου. Εκεί, με δική μου πρωτοβουλία και συνεργασία φίλων ιδρύσαμε τον πρώτο πυρήνα μυστικής οργάνωσης. Και από τότε καταβάλλονταν προσπάθειες εξασφάλισης οπλισμού. Εστω και παλαιού. Η πρώτη επαφή με το Κέντρο έγινε αργότερα.

Είναι σίγουρο ότι η ΤΜΤ ιδρύθηκε στο τέλος του 1957. Ανκαι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες ημερομηνίες ίδρυσης της οργάνωσης, αυτό δεν μεταβάλλει την πραγματικότητα. Το σημαντικότερο είναι ότι την ΤΜΤ δεν την ίδρυσε η Τουρκία ή δεν ιδρύθηκε κατόπιν υποδείξεων της Τουρκίας. Ιδρύθηκε ως μια φυσική ανάγκη και συν τω χρόνω διαμορφώθηκε σε οργάνωση. Από δε το 1958 είχε επαφές με την Τουρκία. Αυτά όλα αποδεικνύονται και με έγγραφα. Αυτά αναφέρονται στις δηλώσεις του Ριζά Βουρουσκάν.

Ολα τα στοιχέια που έχουμε ανά χείρας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρωτοβουλία για μια κεντρική οργάνωση (δεν αναφέρομαι στις τοπικές) ανήκει σε δυο τουρκοκύπριους, τους Ραούφ Ντενκτάς και Μπουρχάν Ναλμπάντογλου και τον Κεμάλ Τανρίσεβντι από την Τουρκία, ο οποίος υπηρετούσε στην Κύπρο ως διπλωματικός υπάλληλος στο τουρκικό Προξενείο και ο οποίος έδρασε με δική του πρωτοβουλία, χωρίς εντολές άνωθεν.

Το να υποστηρίζεται σήμερα ότι η Τουρκία έβαλε χέρι σε μια οργάνωση που ίδρυσαν οι τουρκοκύπριοι δεν αρμόζει, επειδή διαστρεβλώνει την Ιστορία και αδικεί τόσο τους τουρκοκύπριους όσο και την Τουρκία. Το ότι η Τουρκία αναμείχθηκε εκ των υστέρων στην οργάνωση καθόλου δεν την μειώνει. Απεναντίας, αποδεικνύει ότι η Τουρκία συμπαραστάθηκε σε μια τουρκική κοινότητα που προσπαθούσε να οργανωθεί για αντιστασιακό αγώνα.

ΕΘΝΟΣ 21 3 1957

ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΑΚΑΜΑ: Ο Αρθρογράφος της εφημερίδας "Γενί Ντεμοκράτ" Γιουσούφ Ακάμα έγραψε στις 11 Ιουνίου 1997:

Η ΤΜΤ ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1958 και διέπραξε λάθη και αμαρτίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι πριν από την 1.8.1958 είχαν ιδρυθεί κάποιες άλλες αντιστασιακές οργανώσεις. Μια από αυτές, από τις σοβαρές, ήταν η ΤΜΤ που έφερε την ίδια ονομασία με τη γνωστή μας ΤΜΤ.

Από όσα δήλωσε ο Τανρίσεβντι πληροφορούμαστε ότι η πρώτη ΤΜΤ περιορίζετο σε διανομή φυλλαδίων και απαντούσε σε προκηρύξεις στις οποίες ανέφερε την αντίδραση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα διαδραματιζόμενα.

Η ΤΜΤ που ιδρύθηκε την 1.8.,1958 ήταν μια καθόλα μυστική οργάνωση που προέβλεπε και τον ένοπλο αγώνα. Ηταν μια αντιστασιακή οργάνωση. Η οργάνωση βασιζόταν στην ένοπλη αντίσταση. Η ΤΜΤ της 1.8.1958 ιδρύθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των Μεντερές και Ζορλού και του Αρχηγείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΜΙΛΛΙΕΤ: Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" της Κωνσταντινούπολης σε σειρά άρθρων της για την ΤΜΤ (11. 6. 1995) ανέφερε:

Βασικές αρχές της Οργάνωσης ήταν:

1. Λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό επιβάλλεται η ίδρυση στην Κύπρο μιας μυστικής οργάνωσης.

2. Η οργάνωση θα φέρει την ονομασία ΤΜΤ.

3. Την οργάνωση αυτή θα υποστηρίζει ανεπίσημα και παρασκηνιακά η Τουρκική Κυβέρνηση. Θα της εξασφαλίζει οπλισμό και οικονομικά μέσα.

4. Η ίδρυση της ΤΜΤ θα κρατηθεί μυστική από τη διεθνή και τουρκική κοινή γνώμη. Σχετικά με την οργάνωση αυτή δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλληλογραφία μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών στην Τουρκία.

5. Αν για οποιοδήποτε λόγο γίνει γνωστή η παρουσία της η Τουρκία θα παρουσιαστεί ως μη συμμετέχουσα σ αυτή. Θα προυσιαστεί ως μια οργάνωση που ιδρύθηκε από την

τουρκοκυπριακή κοινότητα.

7. Ηγέτης της ΤΜΤ στην Κύπρο είναι ο Αντισυνταγματάρχης Βουρουσκάν. Για τη δράση του στην Κύπρο μπορεί να ενεργεί όπως κρίνει σκόπιμα και δεσμεύεται από τις εντολές που του δόθηκαν. Είναι υπόλογος στο Στρατηγό Καράμπελεν.

"Η Κύπρος είναι τουρκική" αναφέρεται στο

σύνθημα του μπρελόκ που κυκλοφορεί κατά

χιλιάδες ανάμεσα στους τουρκοκύπριους

8. Η Οργάνωση θα ιδρυθεί με άκρα μυστικότητα. Με την ίδια μυστικότητα θα συνεχίσει τη δράση της. Η ύπαρξη της δεν θα αποκαλυφθεί.

9. Θα απαρτίζεται από διαφορετικούς πυρήνες. Τα μέλη της οργάνωσης θα γνωρίζουν μόνο τα μέλη της Ομάδας τους και όχι άλλα μέλη της ΤΜΤ.

10. Η οργάνωση θα διέπεται από κανονισμούς. Δεν θα αναφέρεται η επωνυμία της. Τα άτομα που θα την απαρτίζουν θα επιλέγονται προσεκτικά.

11. Αναφορά στο όνομα της ΤΜΤ θα γίνει μόνο όταν δίνεται η σχετική εντολή.

12. Η οργάνωση θα στελεχώνεται από νέους των 18 ετών και άνω και θα προχωρεί μέχρι τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Ολοι όσοι θα στελεχώσουν την ΤΜΤ θα εκπαιδευτούν στην Κύπρο και την Αγκυρα.

13. Ομάδες από 25 άτομα θα αποστέλλονται στην Αγκυρα για εκπαίδευση. Τα μέλη της ομάδας αυτής θα επισκέπτονται την Τουρκία ως τουρίστες.

14. Στόχος μας είναι όπως σε πρώτη φάση ιδρύσουμε και εξοπλίσουμε μια οργάνωση από 5.000 άτομα από όλα τα σημεία της νήσου. Ο αριθμός αυτός στη συνέχεια θα φθάσει στις 10,000 άτομα.

15. Εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός όπλων και πυρομαχικών. Θα αποσταλούν όταν γίνουν οι σχετικές ετοιμασίες στο νησί.