Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.11.1957: Τίθεvται oι βάσεις για τηv oργάvωση ΤΜΤ (Τurk Mukamevet Teskilati) ή Τoυρκικη Αvτιστασιακή Οργάvωση.

S-1238

15.11.1957: ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Τ.Μ.Τ. (ΤURK MUKAVEMET TESKILATI ή ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ)

Φατίν Ζορλού, υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας: Στήριξε την ίδρυση της ΤΜΤ στοχεύοντας να τεθεί και πάλι η Κύπρος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας

Η τουρκοκυπριακή Οργάνωση ΤΜΤ πήρε την ονομασία της από τα αρχικά των λέξεων ΤURK MUKAVEMET TESKILATI ή Τουρκική αντιστασιακή Οργάνωση.

Η ΤΜΤ είναι η διάδοχος μιας από τις πρώτες τουρκικές παράνομες ομάδες ΒΟΛΚΑΝ (VOLKAN) που πήρε τηνονομασίατης από τα αρχικά των λέξεων VAR-OLMAK-LAZIMSA-KAN-AKMAMAK-NIYE ή "Αν- Επιβάλλεται- Η- Υπαρξη Προς- Τι- Η- Μη- Αιματοχυσία".

Οι βάσεις για ίδρυση της ΤΜΤ τέθηκαν στις 15.11.1957 (σύμφωνα με αφηγήσεις των πρωταγωνιστών) ενώ "επίσημη" ημέρα ίδρυσης της θερωρείται η 1η Αυγούστου 1958.

Η ΤΜΤ ιδρύθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας που απέστελλε στην Κύπρο μυστικά αξιωματικούς του τουρκικού στρατού που ανέλαβαν τον σχεδιασμό, την οργάνωση και εξοπλισμό της μυστικά από όπλα που αποστέλλονταν από την Τουρκία με μικρά σκάφη.

Ραούφ Ντενκτάς:

Τουρκοκύπριος ηγέτης

που προώθησε την

ίδρυση της ΤΜΤ στην

Κύπρο με τη

συνεργασία και

βοήθεια της Τουρκίας

και τούρκων

αξιωματικών

Για την ΤΜΤ η Τουρκία διέθεσε μέσω του Γραφείου Ειδικού Πολέμου εκατομμύρια λίρες, εκπαίδευσε και εξόπλισε δέκα χιλιάδες τουρκοκύπριους στην Κύπρο και την Αγκυρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με μοναδικό στόχο να επανακτίσει την Κύπρο που είχε πωλήσει στους Αγγλους το 1878.

Το βασικό στόχο της ΤΜΤ καθόρισε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φατίν Ρουστού Ζορλού, ο άνθρωπος που πρότεινε τη δημιουργία της και αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος για τον εξοπλισμό της:

" Δημιουργία ανταρτοπόλεμου και ένοπλη στήριξη των θέσεων της Τουρκίας και αν παραστεί ανάγκη και το επιτρέψουν οι συνθήκες γενικός ξεσηκωμός για να τεθεί η Κύπρος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας".

Στην Κύπρο βασικό στέλεχος της ήταν ο τουρκοκύπριος δικηγόρος και πολιτικός Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος απ' ότι αφηγήθηκε ο ίδιος είχε υποκλέψει την αρχηγεία της από τον άλλο ηγετικό πολιτικό παράγοντα της νήσου Φαζίλ Κουτσιούκ και έχοντας την υποστήριξη της στρατιωτικής δύναμης να τον υποστηρίζει ο Ντενκτάς κατόρθωσε σε κάποιο στάδιο μετά να εκτοπίσει τον Κουτσιούκ και να αναλάβει την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Αρχηγός της ΤΜΤ διορίστηκε από την επίσημη Τουρκία ο Ριζά Βουρουσκάν, ένας υπολοχαγός του τουρκικού στρατού, από την Τουρκία, ο οποίος ήλθε μυστικά στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του Φαζίλ Κουτσιούκ και με τις ευλογίες της Αγκυρας.

Αφηγήθηκε ο Φαζίλ Κουτσιούκ στην εφημερίδα του "Χαλκίν Σεσί" στις 16 Φεβρουαρίου 1979-επομένη του θανάτου του Βουρουσκάν στην Αγκυρα από καρκίνο:

"1957. Για να μπορώ εύκολα να δίνω καθημερινές εκθέσεις στην Αγκυρα για τις επιθέσεις που άρχισε η ελληνοκυπριακή παράνομη οργάνωση ΕΟΚΑ και για να εξασφαλίσω βοήθεια από την Τουρκία συνήθιζα να πηγαίνω πολύ τακτικά στην Αγκυρα. Κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις μου αυτές, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ατνάν Μεντερές μου παρουσίασε το Ριζά Βουρουσκάν. Τότε ο Βουρουσκάν ήταν υπολοχαγός του τουρκικού Στρατού. Αργότερα τον συνάντησα στο γραφείο ενός Υποστράτηγου

Φαζίλ Κουτσιούκ, τουρκοκύπριος

ηγέτης: Ιδρυσε την οργάνωση

ΒΟΛΚΑΝ αλλά ο Ντενκτάς τον

παρέκαμψε και ανέλαβε τη

μαχητική πτέρυγα ιδρύοντας την

ΤΜΤ χωρίς να τον ενημερώσει

και είχαμε μια συνομιλία εκεί. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε ότι ο Βουρουσκάν έπρεπε να ρθει στην Κύπρο σαν πολιτικός σύμβουλος".

Στο διάστημα αυτό και μέχρι να έρθει ο Βουρουσκάν, ο Ραούφ Ντενκτάς, πιο νέος από αυτόν και πιο μαχητικός, ένας δικηγόρος που εργαζόταν στην αγγλική Εισαγγελία κατόρθωσε να αναδιοργανώσει την οργάνωση ΒΟΛΚΑΝ που υφίστατο ήδη κι έτσι η ΤΜΤ τη διαδέχθηκε.

Αφηγήθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη του στις 20 Ιανουαρίου, 1980 στην εφημερίδα Τάϊμς του Λονδίνου:

"Ιδρυσα την ΤΜΤ (Τουρκικό Κίνημα Αντιστάσεως) με μερικούς φίλους για να οργανώσουμε τους διάφορους που κινούνταν εδώ κι εκεί κάμνοντας διάφορα πράγματα. Οταν η Τ.Μ.Τ. εξέδωσε το πρώτο της φυλλάδιο, αναλαμβάνοντας την ηγεσία από την προκάτοχο της ΒΟΛΚΑΝ ο δρ Κουτσιούκ ρώτησε ποίοι ήσαν αυτοί οι τρελλοί. Δεν του είπαμε τίποτε για τη Τ.Μ.Τ. Αισθανόταν ευτυχής με τη ΒΟΛΚΑΝ...Ο καθένας νόμιζε πως εγώ ήμουν ο αρχηγός της, αλλά δεν ήμουν. Ημουν ο πολιτικός σύμβουλος... Οι αρχηγοί ήταν αξιωματικοί από την Τουρκία."

Μαρτυρία για την ίδρυση της Τ.Μ.Τ. και για την άφιξη του Βουρουσκάν στην Κύπρο υπάρχει και από τον Οσμάν Ορέκ, πρώτο Υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αφηγήθηκε στις 17.2.1979 ο Ορέκ:

"Γνώρισα τον Βουρουσκάν την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου του 1958 στην περιοχή Τρία Μίλι του χωριού Καζάφανι, της επαρχίας Κερύνειας. Εμενα στο Μοτέλ του Τζελάλ Μουσταφά, μαζί με το δρα Κουτσιούκ. Μπήκε στην Κύπρο ήρεμα μαζί με το βοηθό του Νετζέτ Μπέϋ την προηγούμενη προσποιούμενος ότι ήταν επιθεωρητής τραπέζης. Την επομένη μέρα επισκέφθηκα το δρα Κουτσιούκ και είχα μαζί του δείπνο εργασίας.

Εκείνες τις μέρες, βλέποντας μεταξύ μας αυτούς τους πλέον διακεκριμένους αξιωματικούς της αντίστασης του ένδοξου Τουρκικού στρατού αναθέρμανε το ευτυχές αίσθημα που ζούσαμε εκείνο το θερμό πρωϊνό του Ιουλίου.

Υπήρχαν πολλά πράγματα που έπρεπε να γίνουν. Στις αρχές συνέβη η σφαγή της Σίντας και οι καταστροφικές επιθέσεις της εγκληματικής ΕΟΚΑ, της οποίας ηγείτο ο Γρίβας, εναντίον των απροστάτευτων και αόπλων χωρικών συνεχίζοντο. Σε διάφορα μέρη, σε διαφορετικά χωριά ηλικιωμένοι και αθώοι Τούρκοι εδολοφονούντο από τις σφαίρες της ΕΟΚΑ άγρια και χωρίς λύπη. Ακόμα είχεν αρχίσει η μετανάστευση από απομονωμένα χωριά της Πάφου. Παρά το γεγονός ότι η ΤΜΤ ιδρύθηκε το 1957 δεν είχε έναν πεπειραμένο αρχηγό όπως ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γρίβας... Δεν είχαμε στόχους. Δεν είχαμε τίποτε, πέραν των πιστολιών που φέραμε κρυφά και ορισμένων ελαφρών όπλων που πήραμε από τους Αγγλους στρατιώτες με προοπτικές καταδίκης μέχρι θανάτου ή πέραν των επιτοπίως κατασκευαζομένων όπλων και βομβών που γίνονταν από σκελετούς των ποδηλάτων ή σωλήνες νερού από τους αδελφούς μας που υπόφεραν.

Οσμάν Ορέκ: Ενας

από τους πρώτους

συνεργάτες του

πρώτου αρχηγού της

ΤΜΤ Ρζά Βουρουσκάν

Ο Αλή Μπέϊ, αφού πήρε πληροφορίες από μας πάνω σε αυτά τα θέματα άρχισε αμέσως δουλειά. Ηταν φανερό από τις πρώτες συναντήσεις μας ότι ήταν ένας χαρακτήρας που μιλούσε λίγο, αλλά ήθελε να κάμει πολλά. Σαν πρώτο στόχο έθεσε την αντιμετώπιση του θέματος της οργάνωσης και της προμήθειας όπλων.

Εγώ και ο δρ Κουτσιούκ τον ενημερώσαμε για την πολιτική κατάσταση. Τονίστηκε ότι χρειαζόταν καιρός για προετοιμασία.

Η ικανότητα του Αλή Μπέϊ να ελέγξει την κατάσταση σε τόσο σύντομο χρονικό διάτημα βοήθησε στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας για την ισχυροποίηση της ΤΜΤ, πάνω σε γερές βάσεις και για τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις που συμβολίζοντα με τις συμφωνίες Ζυρίχης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Αγγλίας.

Χωρίς αμφιβολία η προμήθεια όπλων πραγματοποιήθηκε αμέσως και με ένα εξαιρετικό τρόπο χωρίς οι άλλοι να το αντιληφθούν.

Για το λόγο αυτό η τουρκική κοινότητα χρωστεί πολλά στον Ριζά Βουρουσκάν και τους ανώνυμους ήρωες που εργάστηκαν υπό τις διαταγές του. Γι'αυτό το λόγο αργότερα η ημέρα ίδρυσης της ΤΜΤ ορίστηκε η 1η Αυγούστου 1958".

Η λειτουργία της ΤΜΤ στηριζόταν πλέον πάνω σε κανονισμούς πειθαρχίας, στους οποίους ορκίζονταν τα μέλη της. Ο κανονισμός-όρκος που ήλθε στα χέρια των αρχών ασφαλείας της Κύπρου μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας (Εφημερίδα Ο ΑΓΩΝ 23.12.1964):

Ορκίζεσαι στην τιμή σου ότι:

1. Από τώρα και στο εξής θα παραμείνεις με όλη την έννοια πιστός στη Τ.Μ.Τ.

2. Οποτεδήποτε κληθείς από την οργάνωση για οποιοδήποτε καθήκον να σπεύσεις χωρίς δισταγμό.

3. Θα υπακούεις κατά γράμμα τις διαταγές που θα παίρνεις.

4. Δεν θα αναφέρεις τα μυστικά της οργάνωσης έστω και στον αδελφό σου.

5. Θα σκοτώνεις οποιονδήποτε προδότη της πατρίδας.

6. Θα χύσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα το αίμα σου, μέχρι τελευταίας ρανίδας.

Κύριο αίτημα της ΤΜΤ, όπως και της προκατόχου του ΒΟΛΚΑΝ ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου. Το " για ταξίμ για ολούμ " (διχοτόμηση ή θάνατος) αποτελούσε το κύριο σύνθημα των μελών τους και εμφανιζόταν με κόκκινα γράμματα σε πολλά συνθήματα που γράφονταν στους τοίχους ή σε φυλλάδια που κυκλοφορούσαν.

Ετσι με την επίσημη βοήθεια της Τουρκίας, οι Τουρκοκύπριοι ρίφθηκαν στον αγώνα για διαμελισμό.

Είχαν μάλιστα καθορίσει και την περιοχή που θα δημιουργούσαν το κρατίδιο τους με την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού. Ηταν η βόρεια περιοχή της Κύπρου που θα συνόρευε με την Τουρκία και η οποία θα βρισκόταν βόρεια του 35ου παράλληλου. Η περιοχή αυτή είναι η σημερινή γραμμή Αττίλα.

Ενδεικτικό μάλισα είναι το βιβλίο του Φαζίλ Κουτσιούκ που εξέδωσε το 1957.

Τίτλος του βιβλίου ήταν "Κύπρος, μια μόνιμη λύση".

Το εξώφυλλο του βιβλίου διακοσμούσε ένας διαμελισμένος χάρτης της Κύπρου στον 35ο παράλληλο.

Πρόσθετε ο Κουτσιούκ στο βιβλίο του:

" Η σημαία μας και τα τεμένη μας υπέστησαν επιθέσεις και η τουρκική αστυνομία γελοιοποιήθηκε και δέχθηκε προκλήσεις. Κάθε αμερόληπτος παρατηρητής θα διαπιστώσει πως πάει, πέερασε ο καιρός που μπορούσε κανείς να ελπίζει μια τουρκοεκελληνική συνεργασία στην Κύπρο. Ολες οι εισηγήσεις για την εξεύρεση μιας λύσης πρέπει να αναγνωρίζουν το γεγονός αυτό (τη διχοτόμηση).