Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.11.1958: Ο Σάββας Ρoτσίδης, o τελευταίoς πεσώv τoυ αγώvα της ΕΟΚΑ στo αvτάρτικo, πέφτει παρά τo χωριό Αγρίδια.

Σάββας Ρωτσίδης

S-1235

25.11.1958: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΤΣΙΔΗΣ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΣΩΝ

ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΣΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ, ΠΕΦΤΕΙ ΠΑΡΑ ΤΟ

ΧΩΡΙΟ ΑΓΡΙΔΙΑ

Ο Σάββας Ροτσίδης γεννήθηκε στο Μάμμαρι στις 18 Ιανουαρίου 1935 κι' έπεσε στις 25 Νοεμβρίου 1958 παρά το χωριό Αγρίδια. Ηταν ο τελευταίος πεσών του αγώνα.

Ο Ροτσίδης φοίτησε στην Εμπορική Σχολη Σαμουήλ κι εργάτηκε ως λογιστής στη Μεταλλευτική Εταιρεία Μιτσερού.

Τον Νοέμβριο του 1956 συνελήφθη για κατοχή δύο πιστολίων και μεταφέρθηκε στις Πλάτρες όπου βασανίστηκε.

Τρεις φωτογραφίες που

δημοσίευσε το κυπριακό

περιοδικό Times of Cyprus

στην έκδοση του της 31 ης

Μαϊου 1959. Πρώτη

άνω: Η μητέρα

του ήρωα σε φωτογραφία

του περιοδικού. Κάτω και

 δυο φωτογραφίες

από το αρχείο του ήρωα

Προσποιήθηκε ότι θα τους έδειχνε που βρισκόταν το κρησφύγετο του καταζητούμενου Στυλιανού Λένα κι οι Αγγλοι τον συνόδευσαν στην κορυφή ενός βουνού.

Εκεί είπε στον Αγγλο αξιωματικό ότι ήταν επικίνδυνο να πάνε όλοι μαζί κι' ο Αγγλος πείστηκε να τον συνοδεύσει ένας Τούρκος επικουρικός.

Στο δρόμο όμως κτύπησε το συνοδό του και δραπέτευσε.

Στις 24 Νοεμβρίου 1958 ξεκίνησε από το φυλάκιο του στην περιοχή Ποταμίτισσας με το σύντροφο του Ρογήρο Σιηπιλλή, για να μεταβούν σε διπλανή πηγή.

Ομως οι Αγγλοι είχαν στήσει ενέδρα κοντά στην πηγή. Ο Ροτσίδης σκοτώθηκε αμέσως, ενώ ο σύντροφος του τραυματίστηκε και σύρθηκε σε διπλανό χαντάκι και στη συνέχεια απομακρύνθηκε και διασώθηκε χωρίς να συλληφθεί.

Ο σύντροφός του Ρογήρος Σιηπιλλής αφηγήθηκε αργότερα:

"Η σορός του ήρωος μετεφέρθη υπό στρατιωτών εις το χωρίον Αγρίδια προς διαπίστωσιν της ταυτότητας του. Και νεκρόν ακόμη τον ελόγχιζον και τον επυροβόλουν".

ΕΘΝΟΣ 30 3 1958

Στην κηδεία του Σαββα Ροτσίδη, ο πατέρας του δεχόταν συγχαρητήρια και όχι συλλυπητήρια. Εγραφε σχετικά η εφημερίδα "Εθνος"στις 29 11 1958, ημέρα της κηδείας του ήρωα:

"Αγέροχος, αλύγιστος, υπέροχος εις τον μεγάλον πόνον του ο πατέρας του ήρωα, εδέχετο τα συγχαρητήρια του πλήθους με μειδίαμα υψίστης ικανοποιήσεως, διότι ο υιός του προσέφερε το αγνόν νεανικόν του αίμα θυσίαν εις τον βωμόν της ελευθερίας.

"Δεν λυπούμαι καθόλου για το θάνατο του γιου μου", εδήλωσε ο απτόητος λεβεντόγερος, "είμαι περήφανος γι αυτόν. Επολέμησε δυο χρόνια στο στρατό της ελευθερίας και απέθανεν σαν ήρωας. Τιμή του και δική μας τιμή. Η μνήμη του θάναι αιωνία".