Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.11.1958: Ο Παvαγιώτης Συμεoύ πέφτει από σφαίρες βρετταvoύ στρατιώτη παρά τo ΓΣΟ.

Πανίκος Συμεού

S-1234

25.11.1958: Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΜΕΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ

ΣΦΑΙΡΕΣ ΒΡΕΤΤΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΣΟ

Ο Παναγιώτης Συμεού γεννήθηκε στην Πάχνα και πήρε ενεργό μέρος στην ΕΟΚΑ.

Επεσε σε ηλικία 21 ετών, στις 25 Νοεμβρίου 1958 από τα πυρά βρεττανού στρατιώτη κοντά στο στάδιο ΓΣΟ στη Λεμεσό. Ο Συμεού είχε αποπειραθεί να αποδράσει από τα χέρια των Αγγλων που έβαλαν εναντίον του.

ΕΘΝΟΣ 6 4 1957

Επίσημο ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε την επομένη του θανάτου ανέφερε:

"Ελλην Κύπριος επυροβολήθη και εφονεύθη χθες την πρωϊαν όταν δυνάμεις ασφαλείας ήνοιξαν πυρ εναντίον αυτού, καθ' ον χρόνον ούτος απεπειράτο να δραπετεύση εκ της κρατήσεως του"

Εξ άλλου ο ανταποκριτής της εφημερίδας "Εθνος" στη Λεμεσό μετέδωσε για το θάνατο του Πανίκου Συμεού:

ΕΘΝΟΣ 7 6 1957

"Αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί αφύπνισαν ενωρίς την πρωϊαν της χθες τους κατοίκους της περιοχής της οδού Ρίτσμοντ Πάλμερ, αποτέλεσμα δε τούτων υπήρξεν ο θανάσιμος τραυματισμός του εκ Πάχνας 21ετούς Παναγιώτου Συμεού εις παρακείμενον στενόν αδιέξοδον εις την ανατολικήν πλευράν του σταδίου ΓΣΟ."

Στη θανατική του ανάκριση (Χαραυγή 16.22.58) ο μάρτυρας αστυνόμος Κένγουορθ, υπεύθυνος των αστυνομικών σταθμών Αυδήμου, Πάχνας, Επισκοπής, Πισσουρίου και Φασουρίου, κατέθεσε ότι στις 7.30 μ.μ. της 7.11.1958 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που μετέβαιναν από το Πραστειό Αυδήμου στην Πάχνα έπεσαν σε ενέδρα στην οποία υπήρχε υπόνοια ότι πήρε μέρος και ο Πανίκος Συμεού.

Πρόσθεσε:

"Την Κυριακή 23.11.1958 και ώρα 1.30 π.μ. συνελήφθη ο Πανίκος από το σπίτι του Γενεθλή Μιλτιάδου στη Λεμεσό και μεταφέρθηκε στον αστυνομικό σταθμό Αυδήμου. Τη νύκτα της 24.11.1958 ανέκρινα τον αποθανόντα που ομολόγησε ότι πήρε μέρος στην πιο πάνω ενέδρα και ότι τα όπλα και άλλο υλικό του τα προμήθευσε κάποιο πρόσωπο στη Λεμεσό του οποίου το όνομα δεν αποκάλυψε. Ο Πανίκος μου ειπε ότι μπορούσε να με οδηγήσει στο σπίτι του προσώπου αυτού, υπό τον όρο ότι θα τον συνόδευαν μόνο Αγγλοι και τούρκοι μέλη των δυναμων ασφαλείας.

ΕΘΝΟΣ 9 3 1956

Ξεκινήσαμε μαζί με άλλους αστυνομικούς και στρατιώτες και φθάσαμε στη Λεμεσό, στην οδό Σερ Ρίτσμοντ Πάλμερ, όπου μας υπέδειξε να σταματήσουμε στο δυτικό μέρος του γυμναστηρίου. Τη στιγμή που μου έδειχνε το σπίτι ενός προσώπου ... άρχισε να τρέχει κατά μήκος του δρόμου προς την ανατολική διεύθυνση.

Από το σπρώξιμο κλονίστηκα και έχασα την ισορροπία μου. Εβγαλα το περίστροφο μου και αφού του φώναξα "σταμάτα" και δεν σταμάτησε, άρχισα να πυροβολώ εναντίον του και να τον καταδιώκω. Τον έβλεπα πολύ καθαρά γιατί ήταν αναμμένα τόσο τα φώτα του δρόμου όσο και του αυτοκινήτου μου. Οταν προχώρησα αρκετά μέτρα τον είδα να στρίβει σε κάποιο αδιέξοδο, οπότε άκουσα πυροβολισμούς που προέρχονταν από την αντίθετη μου κατεύθυνση, όπου είχαν τοποθετηθεί προηγουμένως μέλη της μηχανοκινήτου εφεδρικής αστυνομίας.

Ενώ έτρεχα σκόταψα πάνω σε ένα σώμα που όπως αντελήφθηκα ήταν το σώμα κάποιου μέλους των δυνάμεων ασφαλείας που είχε πληγωθεί. Αφού τον βοήθησα για λίγο προχωήρσα προς το αιδέξοδο και εκεί είδα τον Πανίκο ξαπλωμένο στη γη νεκρό".

Στην απόφαση του ο δικαστής κ. Κοέν ανέφερε: "Ο Συμεού πυροβολήθηκε δικαιολογημένα και φονεύθηκε τη στιγμή που δοκίμασε να δραπετεύσει ενώ βρισκόταν υπό νόμιμη κράτηση".