Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

7.7.1958: Απόδραση κρατoυμέvωv από τις Κεvτρικές Φυλακές. (Αλλες αποδράσεις από τα διάφoρα στρατόπεδα)

S-1205

(1955-1958): ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ. (ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ)

Κρατητήρια Πύλας. Και από εδώ απέδρασαν κρατούμενοι τουλάχιστον τρεις φορές

Αρχικά οι βρεττανοί με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ είχαν στη διάθεση τους τις Κεντρικές Φυλακές όπου μετέφεραν τους συλλαμβανόμενους αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Ωστόσο αργότερα, σαν καθιέρωσαν τη μορφή του πολιτικού κρατουμένου, δηλαδή την κράτηση παράνομα όλων όσων υποψιάζονταν ότι ήσαν μέλη της ΕΟΚΑ ή είχαν δράσει στις τάξεις της ΕΟΚΑ και δεν μπορούσαν να το αποδείξουν ή ακόμα και την προληπτική φυλάκιση υπόπτων, καθιερώσαν τα κρατητήρια.

Ενα από τα πρώτα κρατητήρια ήταν το Φρούριο της Κερύνειας.

Πολύκαρπος

Γιωρκάτζης: Απέδρασε

τρεις φορές από

τα χέρια

των βρετανών που

του έδωσαν το

ψευδώνυμο "Χουντίνι"

από το διάσημο

ταχυδακτυλουργό

Αργότερα όμως ίδρυσαν κρατητήρια στην Κοκκινοτριμιθιά και την Πύλα.

Αλλοι χώροι κράτησης ήταν ακόμη το Πολέμι στην επαρχία Πάφου, η Αγύρτα στην επαρχια Κερύνειας, το Μάμμαρι στην επαρχία Λευκωσίας, οι Πλάτρες στην επαρχία Λεμεσού, η Παλαιά Αμμόχωστος και ο Καράολος στην Αμμόχωστο και το Πυρόϊ στην επαρχία Λάρνακας.

Από τα κρατητήρια αυτά οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν πολλές αποδράσεις κρατουμένων με διάφορους τρόπους.

Πολλές φορές μάλιστα οι αποδράσεις ήταν ομαδικές.

Ως τέτοιες αναφέρονται οι ακόλουθες αποδράσεις:

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: Στις 23.9.1955 απέδρασαν από το Κάστρο της Κερύνειας 16 κρατούμενοι. Οι κρατούμενοι αφού έκοψαν τα σίδερα του "παραθύρου" του κελιού τους, έδεσαν τα σεντόνια των κρεβατιών τους και τα μετέτρεψαν σε σχοινί και κατέβηκαν στην παραλία. Απ' εκεί αρκετοί κατόρθωσαν να ξεφύγουν και να αποτελέσουν βασικά στελέχη και συνεργάτες των ομάδων που πολέμησαν αργότερα στο πλευρό του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα- Διγενή.Αλλοι ωστόσο στάθηκαν πιο άτυχοι και συνελήφθησαν πριν προλάβουν να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Οι αποδράσαντες ήσαν: Μάρκος Δράκος, Λάμπρος Καυκαλλίδης, Μιχαλάκης Ρωσσίδης, Λεύκιος Ροδοσθένους, Πέτρος Στυλιανού, Πέτρος Παπαϊωάννου, Ευάγγελος Ευαγγελάκης, Χριστάκης Ελευθερίου, Κωνσταντίνος Λοϊζου, Στέλιος Σιάμισης, Χαρίλαος Ξενοφώντος, Παύλος Νικήτας, Ανδρέας Πολυβίου, Παναγιώτης Παπαναστασίου και Μίκης Φυρίλλας.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΠΥΛΑΣ: Στις 6.12.1955 απέδρασαν από τα κρατητήρια της Πύλας οι Λ. Λοϊζίδης, Αχ. Γεωργιάδης, Στέλιος Ψαράς από την Αμμόχωστο και Παναγιώτης Σταύρου από την Ομορφίτα: Απέδρασαν μέσα σε βαρέλια από σκύβαλα.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΠΥΛΑΣ: Στις 4.10.1956 απέδρασαν από τα Κρατητήρια Πύλας οι Στέλιος Ψαράς, Λοϊζος Λοϊζίδης, Αχιλλέας Γεωργιάδης και Παναγιώτης Σταύρου.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑΣ: Στις 25.10.56 απέδρασαν από τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς οι Σωτήρης Γιαννάκης, Αντης Σωτηριάδης, Ανδρέας Ιωαννίδης και Ανδρέας Σοφοκλέους. Απέδρασαν με τη βοήθεια βρεττανού φρουρού τους, ο οποίος την ώρα της απόδρασης τους κατά τη διάρκεια της νύκτας έρριχνε το φως του προβολέα που ήλεγχε σε άλλη κατεύθυνση από εκείνη που ακολουθούσαν τα μέλη της ΕΟΚΑ.

Η απόδραση έγινε αφού οι τέσσερις είχαν αποκόψει με ψαλλίδια το συρματόπλεγμα που υπήρχε γύρω από τα κρατητήρια

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Στις 5.9.1957: Απέδρασαν οι Νίκος Ιωάννου και Γεώργιος Γεωργιάδης από τρύπα που δημιούργησαν συναγωνιστές τους στο θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου μετεαφέρθηκαν για νοσηλεία.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Στις 12.12.1957 απέδρασε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο Μιχαλάκης Παρίδης από το πράθυρο του θαλάμου του νοσοκομείου όπου είχε μεταφερθεί για εξέταση.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΠΥΛΑΣ: Στις 12.3.1958 απέδρασαν από τα Κρατητήρια Πύλας οι Ανδρέας Κάρυος, Φώτης Πίττας και Χριστάκης Τρυφωνίδης μέσα σε ειδική κρύπτη, κάτω από την κάσα φορτηγού που μετέφερε στο στρατόπεδο πορτοκάλια.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Στις 7.7.58 απέδρασαν από το παράθυρο του θαλάμου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας οι Δημητράκης Κωνσταντινίδης, από την Πάφο, Σταύρος Ρουσουνίδης από τα Κάτω Ακουρδάλια Πάφου και Γεώργιος Κουής από το Πραστειό Μεσαορίας.

Ερευνες έξω από το Φρούριο της Κερύνειας απ΄ όπου έγινε μεγάλη απόδραση. Στην ένθετη ο Αντης Σωτηριάδης, που απέδρασε από την Κοκκινοτριμιθιά

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΥΚΡΠΟΥ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης απέδρασε τρεις φορές από τα χέρια των βρετανών. Η πρώτη ήταν στις 6.9.1955. Απέδρασε μαζί με τους Μιχαλάκη Ρωσσίδη, Αντώνη Γεωργιάδη, Σόλωνα Ποιηταρίδη και το Μιχάλη Ασσιώτη αφού αναμίχθηκαν με τους εργάτες που εργάζονταν στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς.

Τη δεύτερη φορά (31.8.56) και την τρίτη (1.8.58) απέδρασε από τις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.

Αλλοι που απέδρασαν από κρατητήρια ήταν σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΟΚΑ οι Τεύκρος Λοϊζου, Νίκος Κόσης, Φρίξος Δημητριάδης, Κυριάκος Μάτσης, και Παύλος Παυλάκης.