Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.9.1958: Ο Κώστας Αvαξαγόρoυ σκoτώvεται στo Κoύρδαλι από έκρηξη βόμβας.

S-1200

20.6.1958: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΞΑΓΟΡΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΑΛΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ

Κώστας Αναξαγόρου

Στις 20 Ιουνίου 1958 σκοτώθηκαν από έκρηξη στο χωριό Κούρδαλι, τα τέσσερα στελέχη της ΕΟΚΑ, Κώστας Αναξαγόρου, Ανδρέας Πατσαλίδης, Αλέκος Κωνσταντίνου και Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Η έκρηξη συνέβη στο σπίτι του Πατσαλίδη, ενώ ο Γεωργιάδης τον εκπαίδευε στην τοποθέτηση βομβών.

Ο Κώστας Αναξαγόρου γεννήθηκε στα Σπήλια στις 26 Ιανουαρίου 1965 και έπεσε σε ηλικία 23 ετών.

Οι τέσσερις ήρωες του Κούρδαλι σε μνημείο που ανηγέρθη προς τιμή τους στα Σπήλια: (Από αριστερά) Αντρέας Πατσαλίδης, Π. Γεωργιάδης, Αλέκος Κωνσταντίνου και Κώστας Αναξαγόρου

Επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι το σπίτι του Πατσαλή βρισκόταν σε ένα ύψωμα στις προσβάσεις του χωριού και ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο ανώγειο υπνοδωμάτιο. Από την έκρηξη γκρεμίστηκε το πάτωμα σπάζοντας τις δοκούς πάχους 8 Ιντζών. Ο ένας από τα τρία θύματα φαίνεται ότι βρισκόταν στο κρεβάτι κατά την ώρα της έκρηξης. Τα συντρίμια ανατινάχθηκαν σε απόσταση 30 υαρδών.

Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι όταν δυνάμεις ασφαλείας έφθασαν στον τόπο το σπίτι εκαίετο και χρειάστηκε αρκετή ώρα για να κατασβεσθεί η πυρκαγιά και να βρεθούν τα δύο άλλα πτώματα, ύστερα από την εκκένωση των ερειπίων.

Κατά την ώρα της έκρηξης η γυναίκα του Ανδρέα Πατσαλή και το παιδί του απουσίαζαν από το σπίτι.

Η εντειχισμένη πλάκα για τη θυσία των τεσσάρων ηρώων στο Κούρδαλι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στα ερείπια του σπιτιού βρέθηκε ένα ισπανικό πιστόλι και σφαίρες των 0.45 και πιστεύεται ότι οι τρεις άνδρες εξέταζαν εκρηκτικές ύλες από τις οποίες προήλθε η έκρηξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χαραυγή" (21.5.1958) ψες στις 11.30 και τα τέσσερα πτώματα μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό τζιπ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για νεκροψία. Και οι τέσσερις νεκροί ήταν πολτοποιημένοι και αγνώριστοι. Ολοι τους ήταν σχεδόν ολότελα καμένοι και του ενός αποκομμένα όλα τα μέλη".