Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μάϊoς 1958: Βρετταvoί στρατιώτες διεvεργoύv μεγάλη επιχείρηση στηv Παλώδια με τηv ovoμασία King Fishers.

S-1198

ΜΑΙΟΣ 1958: ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΩΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ KING FISHER

Υστερα απο κάθε ενέδρα ή επιχείρηση της ΕΟΚΑ οι βρεττανοί αντιδρούσαν συνήθως με μαζικές έρευνες και συλλήψεις.

Μεγάλες δυνάμεις στρατιωτών απέκλειαν ένα ή περισσότερα χωριά, ανάλογα με την περίπτωση, κι' αφού επέβαλλαν κατ' οίκον περιορισμό και άρχιζαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι άνδρες κάτοικοι του χωριού, από 12 μέχρι 60 χρόνων, ποδηγούνταν στο γήπεδο του χωριού κι εκεί γινόταν ο έλεγχος της ταυτότητας τους.

Πολλοί ξυλοκοπούνταν. Αλλοι συλλαμβάνονταν και ανακρίνονταν για μέρες στα κρατητήρια των Αγγλων παρά τις διαμαρτυρίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και του οικογενειακού τους ασύλου.

Τέτοιες επιχειρήσεις έγιναν σ ολόκληρη την Κύπρο με ιδιαίτερη σκληρότητα το τελευταίο εξάμηνο του 1958.

Στα τέλη Μαϊου 1958 εξαπολύθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση στην περιοχή των χωριών Παλώδιας, Μαθηκολώνης και Φασούλας για την ανεύρεση και σύλληψη του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα Διγενή.

Στην επιχείρηση δόθηκε η ονομασία "King Fisher".

Τα δύο χωριά αποκλείστηκαν για περίοδο πέραν της μιας εβδομάδας και οι Αγγλοι δεν άφησαν κυριολεκτικά πέτρα πάνω σε πέτρα.

Ολόκληρη η κοιλάδα χωρίστηκε σε τομείς με κορδέλες και η κάθε ομάδα από τους 300 στρατιώτες που πήραν μέρος στην επιχείρηση ανέλαβε να ερευνήσει εξονυχιστκά τον τομέα της.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι Αγγλοι τοποθετούσαν εκρηκτικές ύλες κάτω από βράχους και τους ανατίνασσαν με την ελπίδα ότι κάτω από αυτούς θα βρίσκονταν

κρησφύγετα της ΕΟΚΑ.

Τον Αύγουστο του 1958 οι κάτοικοι των χωριών Ασσια-Βατυλή και Λύση πέρασαν 14 δραματικές μέρες ενώ οι Αγγλοι στρατιώτες οργίασαν.

Στα μέσα του Σεπτέμβρη του ιδίου χρόνου με αφορμή ενέδρα που στήθηκε στο δρόμο Μεταξύ Γιόλου- Τσάδας εκατοντάδες στρατιώτες απέκλεισαν τα χωριά της περιοχής πόλης Χρυσοχούς, όπου οι κάτοικοι πέρασαν πραγματικά δραματικές στιγμές.

Δεκάδες άτομα κατέληξαν στα Νοσοκομεία της Πάφου με εμφανή τα τραύματα τους σ' όλα τα μέρη του