Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τo κρυφό σχoλειό. Οι μαθητές παρακoλoυθoύv μαθήματα μέσα στις εκκλησίες κυρίως, όταv oι βρετταvoί διαστάζoυv τo κλείσιμo τωv σχoλείωv τoυς.

S-1194

ΤΟ "ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ": ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Κρυφό σχολειό στις εκκλησίες

Ως "Κρυφό Σχολειό" ονομάστηκαν τα μαθήματα που έκαναν κρυφά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σε πρόχειρα σχολεία και κυρίως μέσα στις εκκλησίες σαν οι βρεττανοί διέτασσαν το κλείσιμο των σχολείων τους.

Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ πολλά σχολεία κλείονταν από τους Αγγλους με διαταγή του Διευθυντή της Παιδείας, γιατί οι μαθητές δεν υπέκυπταν και οργάνωναν καθημερινά διαδηλώσεις εναντίον των Αγγλων είτε γιατί στα κτίρια τους ανηρτάτο η ελληνική σημαία.

Τα μέτρα εναντίον των σχολείων άρχισαν να λαμβάνονται από τα τέλη του 1955 στις αγροτικές περιοχές κι επεκτάθηκαν αργότερα στις πόλεις. Ο Διευθυντής Παιδείας με εγκύκλιο του στις χωριτικές αρχές ανέφερε:

"Οπου ανυψούται εθνική σημαία εκτός της Βρετανικής σε σχολείο θα είναι καθήκον της χωριτικής αρχής να φροντίσει όπως αυτή αφαιρεθεί. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δάσκαλος γνωρίζει ότι αυτή ανυψώθηκε από μαθητές ή από άλλο πρόσωπο που συνδέεται με το σχολείο, θα ενεργήσει βεβαίως ο ίδιος.

" Στέλλω αντίγραφο της παρούσης στο διευθυντή του σχολείου και διαβιβάζω με το παρόν εντολή μου, όπως, εάν κάποια σημαία ανυψωθεί στο σχολείο σταματήσει αυτός όλα τα μαθήματα και απολύσει τους μαθητές. Μόνο όταν αφαιρεθεί η σημαία μπορούν οι μαθητές να συναθροισθούν και πάλι στο σχολείο και να επαναρχίσει η διδασκαλία μαθημάτων".

Ωστόσο κανένας- παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις- δεν φρόντιζε για να αφαιρεθεί η σημαία και τα σχολεία έκλειαν το ένα μετά το άλλο για μήνες.

Κι έτσι οι μαθητές κατέφευγαν στα κρυφά σχολειά που λειτουργούσαν βασικά στις εκκλησίες.

Ο μαυροπίνακας στηνόταν μπροστά στο εικονοστάσι κι ο δάσκαλος ή ο καθητητής παρέδιδαν το μάθημα κανονικά.